جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
کمبریج و وین: فرانک پی رمزی و حلقه وین [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
F. Stadler
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer,
چکیده :
ترجمه ماشینی: موسسه حلقه وین کنفرانسی را در سال 2003 در وین، کمبریج و وین - فرانک پی رمزی و حلقه وین، برای بزرگداشت کار فلسفی و علمی فرانک پلامپتون رمزی (1903-1930) برگزار کرد. این کنفرانس رمزی نه تنها دیدگاه‌های تاریخی و زندگی‌نامه‌ای را در مورد یکی از با استعدادترین متفکران قرن بیستم ارائه کرد، بلکه انگیزه‌های جدیدی برای تحقیقات بیشتر در مورد حداقل برخی از موضوعاتی که رمزی پیشگام بود، که علاقه و پتانسیل آن بیش از همیشه است، ارائه کرد. کارهای پیشگامانه ای در چندین زمینه انجام داد که دست اندرکاران آن به ندرت از کارهای مهم او در زمینه های دیگر اطلاع دارند: فلسفه منطق و نظریه زبان، مبانی ریاضیات، ریاضیات، نظریه احتمالات، روش شناسی علم، فلسفه روانشناسی و اقتصاد. تمرکز بر موضوعی بود که بیشترین نگرانی را برای رمزی و دایره وین داشت، یعنی مسئله مبانی ریاضیات، به ویژه وضعیت منطق گرایی. اگرچه ارتباط علمی عمده ای که رمزی را با اتریش مرتبط می کند، کار او در زمینه منطق است. ، که حلقه وین جلسات متعددی را به آن اختصاص داد، مطمئناً ارتباطی که بیشتر مورد توجه عموم است، مربوط به دیدارها و گفتگوهای رمزی با ویتگنشتاین است. رمزی تنها متفکر مهمی بود که ویتگنشتاین را در طول دوران تدریس خود در مدرسه در پوچبرگ و اوترتال در دهه 1920 در اتریش سفلی ملاقات کرد. و بعدها رمزی در به دست آوردن موقعیت های ویتگنشتاین در کمبریج نقش اساسی داشت.
حلقه وین: مطالعاتی در خاستگاه، توسعه و تأثیر تجربه‌گرایی منطقی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Friedrich Stadler
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer,
چکیده :
ترجمه ماشینی: این نسخه خلاصه شده و اصلاح شده کتاب اصلی (اسپرینگر-وین-نیویورک: 2001) تنها تاریخچه و مستندات جامع وین را بر اساس منابع جدید با رویکرد تاریخ نگاری نوآورانه برای مطالعه علم ارائه می دهد. با ارجاع به مطالب آرشیوی منتشر نشده قبلی و ادبیات جدیدتر، تعدادی کلیشه رایج در مورد "نئو پوزیتیویسم" یا "پوزیتیویسم منطقی" را رد می کند. این کتاب به دنبال برخی بینش‌ها در رابطه بین تاریخ علم و فلسفه علم، مقدمه‌ای در دسترس برای موضوع پیچیده «ظهور فلسفه علمی» در زمینه اجتماعی-فرهنگی آن و شبکه‌های فلسفی اروپایی تا زمان مهاجرت اجباری به این کشور ارائه می‌کند. جهان آنگلوساکسون بخش اول کتاب بر خاستگاه تجربه‌گرایی منطقی قبل از جنگ جهانی اول و توسعه دایره وین در «وین سرخ» (با «ورین ارنست ماخ»)، سرنوشت آن در دوران اتریش-فاشیسم (قتل شلیک 1936) تمرکز دارد. و اخراج نهایی آن توسط ناسیونال-سوسیالیسم که با «آنشلوس» در سال 1938 آغاز شد. پویایی حلقه شلیک را در زمینه فکری «روشنگری متأخر» تحلیل می کند که شامل صورتجلسات جلسات از 1930 به بعد برای اولین بار منتشر شده است و شرح گسترده ای از جلسات و کنفرانس های بین المللی وحدت علم بین سال های 1929 و 1941 ارائه می کند. این فصل ها فیلسوفان برجسته حلقه شلیک (مانند هانس هان، اتو نورات، رودولف کارنپ، فیلیپ فرانک، فلیکس کافمن، ادگار زیلسل) را معرفی می کند و تعامل متضاد بین موریتز شلیک و اتو نورات، ارتباط بلندمدت موریتز شلیک را شرح می دهد. ، فردریش وایسمن و لودویگ ویتگنشتاین و همچنین بین حلقه وین با هاینریش گومپرز و کارل پوپر. علاوه بر این، "کلوکیوم ریاضی" کارل منگر با کورت گودل به عنوان یک حرکت موازی ارائه شده است. فصل پایانی این بخش، نابودی حلقه وین و مهاجرت اجباری دانشمندان و روشنفکران از اتریش را شرح می دهد. بخش دوم کتاب شامل مستندات زیستی-کتابشناختی اعضای حلقه وین و برای اولین بار ترور موریتز شلیک در سال 1936 است و به دنبال آن یک پیوست شامل فهرست گسترده ای از منابع و ادبیات است.
آلفرد تارسکی و حلقه وین: پیوندهای اتریش-لهستانی در تجربه‌گرایی منطقی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Jan Woleński (auth.), Jan Woleński, Eckehart Köhler (eds.)
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer Netherlands,
چکیده :
ترجمه ماشینی: بخش بزرگ‌تر سالنامه 6 حلقه وین مؤسسه، مجموعه مقالات سمپوزیومی درباره آلفرد تارسکی و تأثیر او بر حلقه وین و تبادل نظر با آن‌ها، به‌ویژه سمپوزیوم‌های رودلف کارنپ و کورت گودل است. اولین بار است که به این مقوله در این مقیاس و عمق پرداخته می شود. توجه عمدتاً به منشأ، توسعه و نقش بعدی تعریف تارسکی از حقیقت معطوف است. برخی از مشارکت‌ها عمدتاً تاریخی هستند، برخی دیگر جنبه‌های منطقی مفهوم حقیقت را تحلیل می‌کنند. مشارکت کنندگان عبارتند از آنیتا و ساول ففرمن، یان ولنسکی، یان تارسکی و هانس اسلوگا. چندین منطق‌دان لهستانی مشارکت داشتند: گزگورکزیک، وویچیکی، موراوسکی و روژچاک. این جلد مطالب زندگی‌نامه‌ای کاملاً جدیدی را در مورد تارسکی، هم از دوره لهستانی‌اش و هم در مورد حرفه تأثیرگذار او در ایالات متحده ارائه می‌کند: در هاروارد، پرینستون، هانتر، و دانشگاه کالیفرنیا در برکلی. نقطه اوج تحلیل شامل تأثیر تارسکی بر تکامل کارنپ از دیدگاه نحوی محدود زبان، به دیدگاه معنایی پیچیده‌تر اما بحث‌انگیزتر از لحاظ هستی‌شناختی است. نکته برجسته دیگر شامل تبادل بین تارسکی و گودل در ارتباط بین حقیقت و برهان و ماهیت فرازبانها است. بخش پایانی سالنامه 6 شامل مستندات، بررسی کتاب ها و خلاصه ای از فعالیت های جاری موسسه حلقه وین است. یان تارسکی نامه های نوشته شده توسط پدرش را به گودل معرفی می کند. پائولو پارینی از نفوذ حلقه وین در ایتالیا گزارش می دهد. چندین بررسی شامل کتاب‌های اخیر در مورد تجربه‌گرایی منطقی، درباره گودل، کیهان‌شناسی، رویکردهای کل‌نگر در آلمان، و درباره Mauthner است.
حلقه وین در کشورهای شمال اروپا: شبکه‌ها و دگرگونی‌های تجربه‌گرایی منطقی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Juha Manninen, Friedrich Stadler
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Springer,
چکیده :
ترجمه ماشینی: ظهور فلسفه علمی (تحلیلی) از آغاز قرن بیستم به تعامل فلسفی بین ارنست ماخ، حلقه وین در اطراف موریتز شلیک و اتو نورات، گروه برلین (هانس رایشنباخ، کارل جی) از یک سو مرتبط است. همپل)، و گروه پراگ (رودولف کارنپ، فیلیپ فرانک)، و از سوی دیگر، فیلسوفان و دانشمندان در دانمارک (نیلز بور، یورگن یورگنسن)، فنلاند (اینو کایلا، گئورگ هنریک فون رایت و شاگردانشان)، نروژ (Arne N?ss و شاگردانش)، و سوئد (?ke Petz?ll، مجله Theoria و نسل جوانتری از فیلسوفان در اوپسالا). علاوه بر این، نظریه ناب حقوقی هانس کلسن در کشورهای شمال اروپا (مثلاً از طریق آلف راس) به انتشار گسترده ای دست یافت. یکی از رویدادهای کلیدی در روابط فیلسوفان اروپای مرکزی و کشورهای شمال اروپا، دومین کنگره بین المللی وحدت علم بود که در سال 1936 در کپنهاگ تشکیل شد. توجه به تعاملات آنها، در چارچوب دوره جنگ سرد پس از جنگ جهانی دوم، با به اصطلاح حلقه سوم وین و با انجمن آلپباخ/کالج اتریشی اطراف ویکتور کرافت و بلا جوهوس (به همراه لودویگ ویتگنشتاین و پل فایرابند) ، جایی که موضوعات رئالیسم (فلسفی و علمی) و «روانشناسی» - رابطه بین روانشناسی و فلسفه - موضوع مناقشه بود. در مقایسه با انتقال و دگرگونی فراآتلانتیکی که بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و شناخته شده‌تر است، «اثبات‌گرایی» و تجربه‌گرایی منطقی، تحولاتی که در بالا به آن اشاره شد، موضوعاتی در تاریخ‌نگاری نادیده گرفته شده و به حاشیه رانده شده‌اند. هدف این سمپوزیوم نشان دادن تداوم چشمگیر "ارتباط نوردیک" روشنفکر فلسفی است. ما قصد داریم این ارتباط فراموش شده را روشن کنیم و این شبکه‌های علمی پنهان را از منظر تاریخی و منطقی بازسازی کنیم و از این طریق اهمیت آنها را برای تحقیقات امروزی ارزیابی کنیم.
سخن گفتن از خدا بر مبنای اشتراک معنوی و تشکیک وجودی با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی
نویسنده:
اکبر قربانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ساوه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه,
چکیده :
در پاسخ به این پرسش مهم که آیا می توان با زبانی محدود و بشری، از خدایی نامحدود و متعالی سخن گفت؟ دیدگاهها و نظریات گوناگونی مطرح شده است. بنابر دیدگاهی که با نظر به مبانی حکمت متعالیه ملاصدرا، می توان آن را نظریه «اشتراک معنوی و تشکیک وجودی» نامید، با توجه به اینکه خدا کامل مطلق و قائم بالذات است، اولا معنای اتصاف او به صفات کمال این است که خداوند تمامی کمالات وجودی را به کاملترین نحو داراست و صفات سلبیه نیز چیزی جز سلب نقص، یا همان اثبات کمال، نیست و ثانیا این صفات کمالیه عین یکدیگر و عین ذات الهی دانسته می شود و با توجه به «وحدت تشکیکی حقیقت وجود»، اشتراک معنوی صفات الهی با صفات انسانی مستلزم اشتراک مصداقی خدا و انسان و افتادن در ورطه تشبیه نیست. علامه طباطبایی نخست با توجه به تلقی انسانوارانگارانه انسان از خدا، مفاهیم دینی را جامع میان نفی و اثبات دانسته و با تکیه بر روایات، بر دیدگاه اثبات بلاتشبیه، تاکید نموده است. آنگاه به عنوان یک فیلسوف پیرو مکتب حکمت متعالیه و به تبع صدرالمتالهین، با تکیه بر «اشتراک معنوی مفهوم وجود» و «تشکیک حقیقت اصیل وجود» و «تفکیک مقام معنا از مقام مصداق» و با توجه به مراتب معنا و کاربرد الفاظ، بر اشتراک اصل معنای صفاتی همچون علم و قدرت و حیات و ... در انسان و خدا تاکید کرده و انحصار معنا در مرتبه مادی و جسمانی را نادرست دانسته است. هر چند در نظریه علامه نیز نوعی تمایل به روش سلبی دیده می شود و معنای ایجابی مشترک میان صفات خدا و صفات انسان، به روشنی بیان نشده است.
صفحات :
از صفحه 127 تا 151
نقد و بررسی کتاب علم، عقل و دین
نویسنده:
عبدالرزاق حسامی‌فر
نوع منبع :
مقاله , نقد و بررسی کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی,
چکیده :
نسبت میان علم و دین از مسائلی است که در هر دو حوزه فلسفۀ علم و فلسفۀ دین مطمح نظر پاره­ای از اندیشمندان این دو حوزه بوده است. کتاب علم، عقل و دین نوشتۀ درک استینزبی تلاشی است برای جمع علم و دین و انعکاس پیامدهای نظریات علمی و نظریات فیلسوفان علم برای دین. وی که خود روحانی مسیحی است معتقد است که علم و دین را نباید دو فرهنگ یا جهان­بینی مجزا و مستقل از هم تلقی کرد که یکی عقلانی و دیگری غیرعقلانی است. این دو یکی هستند و هر دو می­کوشند جهان و جایگاه انسان را در آن بفهمند. وی در این کتاب به بررسی نظریات پاره­ای از فیلسوفان علم، پوزیتیویست­ها، پوپر، کوون، فایرابند و یکی از فیلسوفان بزرگ معاصر ویتگنشتاین پرداخته است و البته در این میان با پوپر همدلی بیشتری دارد و حجم بیشتری از کتاب را به تحلیل اندیشه­های او اختصاص می­دهد. وی در بحث از اندیشه­های هر یک از این فیلسوفان تأثیرات اندیشه ایشان را بر فلسفه دین ردیابی و تحلیل می­کند. در این مقاله به معرفی این کتاب و ذکر برخی کاستی­های آن خواهیم پرداخت.
صفحات :
از صفحه 75 تا 88