جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 56
آلفرد تارسکی: فلسفه زبان و منطق [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Douglas Patterson
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Palgrave Macmillan,
چکیده :
ترجمه ماشینی: این مطالعه به کار استادان تارسکی، استانیسلاو لزنیفسکی و تادئوش کوتاربینسکی نگاه می‌کند، و همه موضوعات اصلی در پژوهش تارسکی را در پرتو مفهوم فرمالیسم شهودی توسعه‌یافته مورد بازنگری قرار می‌دهد: معناشناسی، حقیقت، پارادوکس، پیامدهای منطقی.
نحو منطقی و معناشناسی: ارتباط زبانی آنها [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Chomsky Noam
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: زبان، جلد. 31، شماره 1 (ژانويه - مارس، 1955)، 36-45 pp. زبان Журнал является изданием Linguistic Society of America. رابطه بین زبان شناسی و منطق در مقاله اخیر بار-هیلل مورد بحث قرار گرفته است، جایی که استدلال می شود که بی توجهی به کار در نحو منطقی و معناشناسی باعث شده است که زبان شناسان خود را بسیار محدود کنند. پرس و جوهای خود را، و به اشتباهات متعدد. به‌ویژه، بار-هیلل اظهار می‌دارد که آنها سعی کرده‌اند روابط مترادف و به اصطلاح «قواعد تبدیل»، مانند رابطه فاعل - منفعل را تنها از مطالعات توزیعی استخراج کنند، و از تکیه بر ملاحظات معنا در آن تردید داشته‌اند. تحلیل زبانی چامسکی ارتباط نحو منطقی و معناشناسی را با این مطالعه مشکوک می‌داند و اظهار می‌دارد که بررسی دقیق‌تر مفروضات و نگرانی‌های نحو منطقی و معناشناسی نشان می‌دهد که امید به استفاده از نتایج به‌دست‌آمده در این زمینه‌ها در راه حل مشکلات زبانی توهمی است
تکامل منطق [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
W. D. Hart
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: کتاب تکامل منطق به بررسی روابط بین منطق و فلسفه در 150 سال گذشته می پردازد. منطق در قرن نوزدهم یک رنسانس بزرگ را تجربه کرد. کانتور تقریباً بی نهایت را رام کرد و فرگه با تقلیل ریاضیات به منطق قصد داشت کانت را تضعیف کند. این دستاوردها توسط پارادوکس هایی مانند راسل مورد تهدید قرار گرفتند. این تخمیر فلسفه (و ریاضیات) عالی را توسط فیلسوفان (و ریاضیدانان) عالی تا جنگ جهانی دوم ایجاد کرد. این کتاب تاریخچه ای منتخب و انتقادی از همکاری منطق و فلسفه در این دوره ارائه می دهد. پس از جنگ جهانی دوم، منطق ریاضی به یک رشته فرعی شناخته شده در گروه های ریاضی تبدیل شد و متأسفانه فیلسوفان ارتباط خود را با آثار تاریخی آن قطع کردند. هدف این کتاب این است که چهار مورد از آنها (ثبات و استقلال فرضیه پیوسته، مسئله پست و قضیه مورلی) را برای فیلسوفان در دسترس قرار دهد و ابزارهای لازم را برای محققان مدرن فلسفه برای تجدید گفتگوی سازنده بین منطق و فلسفه در دسترس قرار دهد.
پلورالیسم منطقی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
(گرگ رستال)J. C. Beall, Greg Restall(جِی. سی. بیل)
نوع منبع :
کتاب , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: نتیجه در قلب منطق است. گزارشی از پیامدها، از آنچه که از آنچه در پی می آید، ابزاری حیاتی در ارزیابی استدلال ها ارائه می دهد. از آنجایی که خود فلسفه از طریق استدلال و استنتاج پیش می رود، دیدگاه روشن از آنچه نتیجه منطقی حاصل می شود برای کل رشته اهمیت اساسی دارد. جی سی بیل و گرگ ریستال در این کتاب آنچه را که پلورالیسم منطقی می نامند، ارائه کرده و از آن دفاع می کنند، این دیدگاه که بیش از یک رابطه پیامد قیاسی واقعی وجود دارد، موضعی که برای بسیاری از زبان شناسان و همچنین برای فیلسوفان پیامدهای عمیقی دارد. ما نباید یک منطق واقعی را جستجو کنیم، زیرا بسیاری از آنها وجود دارد.
فلسفه فرگه
عنوان :
نویسنده:
جوزف سالرنو؛ مترجم: علی بهروزی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
تهران - ایران: نشر نی,
چکیده :
موضوع کتاب حاضر آشنایی با آرای یکی از فیلسوفان آلمانی قرن نوزده به نام «گوتلوب فرگه» است. مجموعه اطلاعات این کتاب، معرفی فلسفة زبان و فلسفه منطقی است که گوتلوب و فرگه پروراند. این کتاب در درجه اول شرح و تکمله‌ای است بر دو مقالة فرگه موسوم به «در باب دلالت و ارجاع» و «اندیشه‌ها». مفاهیم این مختصر، عموماً حول دو اصطلاح کلیدی منطق جدید؛ یعنی «دلالت» و «ارجاع» می‌گردند که فرگه برای مشخص‌کردن دو وجه «معنی» به کار برد. مجموعه حاضر با هدف معرفی رویکردی جدید در فلسفه با تکیه بر شناساندن و معرفی آرای این فیلسوف تهیه و تدوین شده‌ است.
گوتلوب فرگه
نویسنده:
جوزف سالرنو؛ مترجم: محمد سعیدی‌مهر
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
تهران - ایران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی,
چکیده :
کتاب حاضر به توضیح دیدگاه‌های «گوتلوب فرگه» از فیلسوفان آلمانی قرن نوزدهم میلادی در حوزه فلسفة زبان و فلسفة منطق اختصاص دارد، و با بیان ساده برجسته‌ترین ابداعات فلسفی فرگه را در این دو حوزه شامل می‌شود. شهرت فرگه مدیون دفاع او از این منظر است که معانی زبان‌شناختی به هویت‌های فیزیکی و روان‌شناختی نیستند، بلکه امور مستقلی هستند که قلمرو سوّمی را در واقعیت عینی و مستقل از ذهن اشغال کرده‌اند. هدف اصلی از نگارش کتاب حاضر آن است که خوانشی از دو مقالة فرگه یعنی «درباره معنا و مدلول» و «اندیشه» به دست دهد.
دلالت شناسی نمایه‌ ای
نویسنده:
سید محمد علی حجتی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
شیراز: دانشگاه شیراز,
چکیده :
دیوید کاپلان کلمات نمایه‌ ای را به نمایه محض و ضمیر اشاره صحیح تقسیم می‌کند و معتقد است که در رابطه با دلالت شناسی این کلمات، کلمات نمایه ‌ای محض دارای کاراکتر (معنای لغوی) بوده و در متن است که مدلول (یا محتوای) آن ‌ها تعیین می ‌شود. اما ضمایر اشاره ‌ای صحیح فاقد کاراکتر می‌باشند و تنها وقتی که در یک متن به کار می ‌روند دارای کاراکتر می ‌شوند به همراه آن متن مدلول خود را معین می ‌کنند. او این نظر اخیر را از فرگه اقتباس کرده است. در نظریه ‹‹ استخوان خالی›› (کنایه از این ‌که مشارالیه کافی است و عمل اشاره را لازم ندارد) هر دو قسم از کلمات نمایه ‌ای دارای کاراکتر مستقل از متن بوده ولی از مولفه‌ های متن، خود مشارالیه می ‌باشد نه عمل اشاره. نی تن سمن اجمالا نظریه اخیر را قبول می ‌کند و برای تمام کلمات نمایه ‌ای کاراکتر مستقل قایل است، اما متن را شامل عمل اشاره می ‌داند نه مشارالیه. به نظر می ‌رسد در میان این سه نظریه، نظریه سمن مویدات شهودی بیشتری داشته باشد و تفسیر بهتر و منطقی ‌تری را از دلالت شناسی کلمات نمایه ‌ای ارایه می ‌دهد.
صفحات :
از صفحه 107 تا 126
صوری سازی در منطق گزاره ها و نقش ثوابت منطقی در آن
نویسنده:
سید محمد علی حجتی، وحیده عامری
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
شیراز: دانشگاه شیراز,
چکیده :
یکی از مباحث بنیادین فلسفه منطق صوری سازی است که تامل در چیستی و چگونگی آن تلاش های منطق دانان را در سطح وسیعی متوجه خود ساخته است. صوری سازی را می توان به معنای تحلیل قضایا و استدلالات با توجه به صورت آن ها و بدون لحاظ کردن محتوای آن ها با هدف آشکار ساختن ساختار منطقی جملات دانست. فرگه، بنیان گذار منطق جدید، با الهام از مفهوم تابع و متغیر در ریاضی و تمایز میان مفهوم و شئ، قضایا را به دو بخش اسمی و محمولی تحلیل کرد که همین امر مبنای صوری سازی در منطق جدید می باشد. اما آن چه سمت و سوی صوری سازی را مشخص می کند، مسأله اعتبار است، چرا که حفظ اعتبار ضامن صحت نحوه صوری سازی است. ثوابت منطقی عنصرهای بنیادین ساخت های منطقی اند که در صوری سازی اهمیت فوق العاده ای دارند. اما منطق دانان برای تعیین آن ها ملاک های مختلفی ارایه داده اند که پذیرفتن هرکدام موجب تغییر در نحوه صوری کردن گزاره ها در منطق می شود. ما در این مقاله نشان خواهیم داد که نظام های منطقی مختلف می توانند معیارهای مختلفی برای ثوابت منطقی داشته باشند، هم چنین انتخاب یک معیار متاثر است از این که آیا می خواهیم ثابت منطقی جدیدی به نظام موجود بیافزاییم یا در مقام تاسیس یک نظام هستیم.
صفحات :
از صفحه 41 تا 60
پژوهشی نقادانه در باب تبیین گرایس از تابع ارزش بودن شرطی‌ها در زبان طبیعی بر اساسِ مفهومِ اظهارپذیری
نویسنده:
سید علی کلانتری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: منطق پژوهی,
چکیده :
داتِ منطقی در منطقِ کلاسیکِ گزاره‌ها بنا بر تعریف تابع ارزش (truth function)هستند. فیلسوفانِ منطق و زبانِ معاصر دو نظر عمده در بابِ تابعِ ارزش بودنِ اداتِ متناظر با اداتِ منطقی در زبانِ طبیعی (که عبارتند از "چنین نیست که"، "و"، "یا" و "اگر...آنگاه...") مطرح نموده‌اند. برخی استدلال کرده‌اند که اداتِ متناظر با اداتِ منطقی در زبانِ طبیعی تابعِ ارزش نیستند و در مقابل برخی نیز استدلال‌هایی به نفع تابعِ ارزش بودنِ اداتِ مذکور ارائه نموده‌اند. در این میان، دفاعیاتِ گرایس (1975) از تابعِ ارزش بودنِ شرطی‌ها ("اگر...آنگاه...") در زبانِ طبیعی که بر اساسِ مفهومِ اظهارپذیری (assertibility) و معنای ضمنیِ (implicature) عبارات صورتبندی شده از ثقلِ مهمی در منابعِ فلسفیِ چند دهۀ اخیر برخودار بوده است. هدفِ اصلی این مقاله بررسی و سپس نقدِ دفاعیاتِ گرایس در خصوصِ تابعِ ارزش بودنِ شرطی‌ها در زبانِ طبیعی است.
صفحات :
از صفحه 123 تا 152
تاملی در مقاله‌ی «نقش عوامل اجتماعی در معرفت ریاضی و منطقی»
نویسنده:
غلامرضا ذکیانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: منطق پژوهی,
چکیده :
در مقاله‌ی «نقش عوامل اجتماعی در معرفت ریاضی و منطقی»، نشان داده می‌شود که عوامل اجتماعی در پیدایش و ضروری‌انگاری علوم بنیادینی چون ریاضی و منطق نقش دارند؛ از جمله مهمترین دلایل مطروحه در این مقاله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: اختلاف ریاضی‌دان‌ها، تنوع تناقض در براهین خلف، ساختارشکنی در مقادیر بی‌نهایت، تحلیل ویتگنشتاین از عمل جمع، تغییر مفهوم بداهت در طول تاریخ، دوری بودن اثبات اصول بدیهی، دوری بودن توجیه قواعد منطقی از طریق جداول ارزش، استدلال پرایور در مقابل صورت‌گرایان، عدم ترجیح توجیهات روان‌شناختی بر توجیهات جامعه‌شناختی، پارادوکس‌های استلزام مادی، توسل به شهود به جای استدلال، نقد استدلال دوری، قراردادی بودن اصول منطقی، پارادوکس خرمن و ... ما نیز در ارزیابی این شواهد ضمن تعیین و تحلیل اصول بدیهی حداقلی چون اصل تناقض، قاعده وضع مقدم و برهان خلف، به تحلیل موارد زیر پرداخته‌ایم: بی‌نهایت‌ها، دیدگاه ویتگنشتاین، جداول ارزش، استدلال پرایور، قرارداد، عدم لزوم بداهت تصورات در تصدیق‌های بدیهی، مفاهیم نامعین و ...؛ و در نهایت نشان داده‌ایم که علوم بنیادینی چون ریاضی و منطق، ضرورت خود را مدیون عوامل اجتماعی نیستند.
صفحات :
از صفحه 97 تا 122
  • تعداد رکورد ها : 56