جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرور > مرور مجلات > نامه الهیات > 1403- دوره 17- شماره 67
  • تعداد رکورد ها : 6
نویسنده:
افشین صفریانی گیلان , عبدالرضا جمالزاده , سیدحسین سجادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
سکولاریسم و دین دو پدیده مخالف هم که هر دو به بحث پیرامون نقش دین و مذهب در جامعه و حکومت بر آن میپردازند. سکولاریسم به معنای جدایی دین از سیاست و حکومت است و فقه به عنوان شاخه¬ایی از علوم دینی، به تفسیر و تطبیق احکام دینی با زمان، مکان و شرایط مختلف میپردازد تا از این طریق، در عین دینداری، دموکراسی را در جامعه پیاده سازد. در حقیقت اسلام دینی است که تأکید بر باور به پروردگار و پیروی از آموزه‌ها و دستورات او دارد و توحید، نبوت، کتاب، معاد و شریعت، پایه های این دین آسمانی هستند. فقه در اسلام، به درک و استنباط احکام شرعی کمک میکند و به بررسی قوانین و ضوابط دینی در زمینه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زندگی روزمره مسلمانان می‌پردازد. و در این راستا از چهار منبع اصلی یعنی کتاب (قرآن)، سنت، اجماع و عقل، کمک میگیرد. فقها از تواناییها و قابلیتهای این دانش جهت پاسخگویی به نیازها و مسائل شرعی جامعه میپردازند. پژوهش پیش رو با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ایی و با روش توصیفی تحلیلی به بررسی ظرفیت-های فقه در تقابل و رویارویی با سکولاریسم میپردازد. نتایج حاصل از بررسیها نشان میدهد که علم فقه دارای توانایی تطبیق احکام شرعی با شرایط واقعی است و میتواند احکام مربوطه را از منابع اسلامی استخراج کرده و استدلال مناسبی را برای حل مسائل شرعی ارائه نماید و راه گشای خوبی برای مسائل اجتماعی باشد و مخالفتی با سکولاریسم و دموکراسی و پیشرفت ندارد.
نویسنده:
مرضیه شفیعی , هادی کسایی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
انسان دارای مجموعه ای از نیازها و غرایزی است که ارضاء نشدن و یا نقص در ارضای هر کدام از آن ها موجب تزلزل در شخصیت می گردد و ازدواج، بهترین پاسخ به این غریزه است. رهبانیت و پس زدن این غریزه هم کار صحیحی نمی باشد، چون جز تشنگی سیری ناپذیر و تنوّع طلبی و اضطراب، چیز دیگری در پی نخواهد داشت؛ بنابر این باید به ضرورت تأمین نیاز جنسی توجّه نمود، اما نه تنها از بعد مادّی و جسمانی. با تأمین صحیح این غریزه، نه تنها فرد از لحاظ روانی و اخلاقی به آرامش می رسد، بلکه جامعه نیز از سلامت اخلاقی و امنیت روانی و پایدار برخوردار خواهد شد. به هر حال، ازدواج نقطه آغاز شیرین زندگی مشترک زن و مرد است. امروزه در جامعه ای زندگی می کنیم که نمی توان برخی واقعیات را نادیده گرفت. ارتباطات ناسالم و یا برخی ازوداج هایی که انجام گرفته، بر اساس معیارهای غیر عاقلانه و غیر دینی بوده که سرانجامی جز جدایی و طلاق، کلاهبرداری و سوء استفاده جنسی و مالی، شیادی و هرزه گری و... در برنداشته است و بلای خانمان سوز جامعه و خانواده ها شده است. ازدواج از مهمترین تصمیمات زندگی جوان محسوب می شود و امروزه در دنیای اینترنتی، روابط اجتماعی نیز شکل اینترنتی به خود گرفته اند. در اینجا بنابر ضرورتی که تا حدودی گریبانگیر جامعه به ویژه در فضای مجازی شده است؛ انواع ازدواج ها، به ویژه ازدواج اینترنتی . از دیدگاه فقهی و حقوقی آن را بررسی می کنیم.
نویسنده:
احسان غنی فر ، محمدرضا عدلی ، بخشعلی قنبری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
دین مسیحیت از قرون وسطی تا دوران مدرن، بزرگترین جامعه مومنان جهان را دارد و اهدافی فرامرزی و بینافرهنگی را دنبال می¬کند. یکی از دلایل این گستردگی، استفاده از روش¬های متنوع تبلیغ دین در طول قرون و ملازم با فراز و فرودهای تاریخی بوده است. ماموریت تبلیغ دین مسیح یا میسیون نیز کارکردهای مختلفی یافته و نزد ملل دنیا به صور متفاوتی شناخته شده است. نقش مبلغان دینی مسیحیت در گذر از مرزها و رساندن پیام عیسی تا چه حد در جهانی شدن آن موثر است؟ رویدادنگاری تاریخی، گاهی میسیونری را احیاگر امپریالیسم، متعصب و درپی گفتمان سلطه جویانه نشان می¬دهد اما در آن سوی این باور، تلاش¬گرانی از جان¬گذشته با توانائی بالا در ایجاد ارتباطات انسانی و پاسخگوئی به شبهات و نقدهای افراطی، بدون چشمداشت مادی و دنیوی و حتی گاهی آغازگر جریانات مهم تاریخی قرار دارند. در جهت روشنگری بیشتر راجع به نقش مبلغان مسیحی، روش این مقاله توصیف و تحلیل نقش آنان در رشد ناسیونالیسم، مخالفت با نظام برده¬داری، حفظ محیط زیست و تشکیل شبکه¬های جهانی است که ترسیم رویکردی پویا و مقاوم از تبلیغ دین بوده و تبلور آن نیز در دفاع از اصل حق ملت¬ها برای تعیین سرنوشت خود مشهود است. جستجو در روش های تبلیغ ادیان، بستر طراحی مدل های جدید در تبلیغ دین را فراهم خواهد آورد.
نویسنده:
عبدالرضا پورمطلوب ، سیّده فاطمه حسینی میرصفی، رحمت فرحزادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
طلاق و عدّه از جمله موضوعاتی است که خداوند متعال در آیات متعدّدی به آن اشاره کرده است. عدّه در شرع به مدّت زمانی اطلاق می¬شود که زن بعد از وفات و یا طلاق و یا انقضای مدّت محرمیّت (در عقد دائم یا موقّت)،نمی¬تواند ازدواج کند. با توجّه به این که عدّه و شرایط مطلّقه¬های مشمول آن دارای آثار فقهی و حقوقی متعدّدی است لذا پرداختن به این موضوع و شناخت دقیق معنای واژگان مستندات قرآنی آن، لازم و ضروری است. به همین منظور نویسندۀ این مقاله در صدد است تا با روش توصیفی تحلیلی و انتقادی، ضمن تبیین مسئلۀ عدّه و انواع آن، به بررسی، تحلیل و تطبیق ترجمه¬های چهار تن از مترجمین محترم که از فقهای مشهور و مبرّز معاصر نیز می-باشند، پرداخته و با بیان کاستی¬های برخی از ترجمه¬ها، ترجمۀ دقیق¬تری از آیۀ قرآنیِ مورد بحث را ارائه نماید. در همین راستا سعی شده قاعدۀ فقهی اتّصال عدّه به سبب، نیز مورد بررسی قرار گیرد.
نویسنده:
اکرم توکلی کیوی , یونس واحد یاریجان , سید علی جبار گلباغی ماسوله , مریم ابن تراب
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
یکی از مباحث نوپیدای فقهی و حقوقی مسأله تغییر جنسیت است که امروزه به مدد جراحی‌های مدرن انجام می‌گیرد و در نتیجه ، جنسیت فرد از مرد به زن یا زن به مرد ، تغییر می‌یابد. این امر، باعث بروز مسائل فراوان فقهی و حقوقی در حقوق افراد می‌شود از جمله آن ؛ حق ولایت اشخاص پس از تغییر جنسیت است. پژوهش حاضر با توجه به مبتلی به بودن موضوع و نیز مسائل مستحدثه جامعه و با بررسی و مطالعه قوانین موجود و تحقیقات انجام شده به ابقاء و ایجاد و زوال حق ولایت در افراد تغییر جنسیت داده می‌پردازد. نوشتار پیش رو با روی نهادن به ادبیات معاصر فقه امامیه و شناسایی و تحلیل دیدگاه‌ها و دلایل فقیهان معاصر شیعه، به این نتیجه نائل گردیده است که زن با تغییر جنسیت به مرد می‌تواند نمی‌تواند حق ولایت فرزندان خود داشته باشد و با تغییر جنسیت مرد به زن، تأثیری در حق ولایت فرزندانش بوجود نمی‌آید و این حق همانند قبل از تغییر، به قوت خود باقی است و از بین نمی‌رود.
نویسنده:
نسرین اشتیاقی راد , زهره اخوان مقدم , معصومه السادات حسيني ميرصفي
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
معنا، مفهوم و هدف از زندگی پرسشی است که از زمان حضور انسان بر روی کره¬ی خاکی در ذهن او تداعی شده و همواره انسان به دنبال یافتن پاسخی مناسب برای این پرسش است. دین اسلام حیات حقیقی را از آنِ خداوند دانسته و هدف زندگی، معنا و مفهوم آن را رسیدن به قرب الهی معرفی کرده است. بنابراین سیر الهی برای رسیدن به حیات طیبه تنها از طریق کمال ممکن می¬گردد و انسان به کمال نمی¬رسد مگر اینکه روح و روان او سالم بوده و زندگی¬اش با ایمان الهی سرشته شده باشد. امام سجاد علیه¬السلام به عنوان یکی از رهبران دینی-سیاسی مسلمانان از جمله کسانی است که بهره¬مندی از سلامت روان را مورد تأکید قرار داده است. بر این اساس هدف اصلی مقاله حاضر بررسی نقش معناداری زندگی در سلامت روان با تکیه بر دیدگاه¬های امام سجاد علیه¬السلام است که به روش توصیفی-تحلیلی و به صورت کتابخانه¬ای جمع¬آوری شده است. یافته¬¬های پژوهش نشان می¬دهد معناداری زندگی بسته به عواملی مثل ایمان، عمل صالح و عوامل اخلاقی چون عفو و گذشت، خدمت و کارگشایی، مشورت کردن در امور، صدق و امانت، مدارا و مردم¬داری، نقدپذیری، مسئولیت و تعهد و غیره بر روی سلامت روان نقش¬آفرینی می¬کند. کرامت انسانی و اعتقاد به معاد و سرای آخرت که از ایمان نشأت می¬گیرند از جمله نقش¬های معناداری زندگی هستند که در سلامت روان انسان اثرگذارند.
  • تعداد رکورد ها : 6