جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مرور >
مرور مجلات
>
تحقیقات بنیادین علوم انسانی
> 1399- دوره 6- شماره 2
خروجی
چاپ نتایج
Mods
Dublin Core
Marc
MarcIran
Pdf
اکسل
انتخاب همه
1
تعداد رکورد ها : 7
سال 1402
دوره 9 , شماره 3
دوره 9 , شماره 2
دوره 9 , شماره 1
سال 1401
دوره 8 , شماره 4
دوره 8 , شماره 3
دوره 8 , شماره 2
دوره 8 , شماره 1
سال 1400
دوره 8 , شماره 2
دوره 7 , شماره 4
دوره 7 , شماره 3
دوره 7 , شماره 2
دوره 7 , شماره 1
سال 1399
دوره 6 , شماره 4
دوره 6 , شماره 3
دوره 6 , شماره 2
دوره 6 , شماره 1
سال 1398
دوره 5 , شماره 4
دوره 5 , شماره 3
دوره 5 , شماره 2
دوره 5 , شماره 1
سال 1397
دوره 4 , شماره 4
دوره 4 , شماره 3
دوره 4 , شماره 2
دوره 4 , شماره 1
سال 1396
دوره 3 , شماره 4
دوره 3 , شماره 3
دوره 3 , شماره 2
دوره 3 , شماره 1
سال 1395
دوره 2 , شماره 4
دوره 2 , شماره 3
دوره 2 , شماره 2
دوره 2 , شماره 1
سال 1394
دوره 1 , شماره 1
عنوان :
ماهیت و فرایند آیندهپژوهی علوم انسانیِ اسلامی
نویسنده:
علی اصغر سعدآبادی، زهره رحیمی راد، حسین عظیم زاده
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
بهراحتی میتوان ادعا کرد که علوم انسانی غربی، با یافتهها و اظهاراتش، دستکم در موارد فراوانی با دین و ارزشهای دینی و فرهنگی ما در تضاد و تقابل است؛ زیرا علوم انسانی موجود براساس مبانی و تفکرات اومانیستی، پلورالیسم، سکولاریسم و نسبیگراییِ ناشی از جهانبینی غربی و در راستای تأمین نیازهای انسان غربی طراحی، تولید و تدوین شده است. ازاینرو، ضرورت اسلامیسازی این علوم و کاربردیکردن آنها بیشازپیش بر همگان محرز میشود. این موضوع از همان سالهای ابتداییِ انقلاب اسلامی بهعنوان مسئلهای اساسی موردتوجه بوده است و علاوهبرآن، توجه به علوم انسانی، همواره از مطالبات جدی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بوده است. ازآنجاکه علوم انسانیِ اسلامی، بهعنوان روح همۀ علوم، میتواند به علوم دیگر جهت دهد و آنها را علاوه بر شئون مادی، در جنبههای معنوی انسانی نیز اثربخش سازد، در این پژوهش کوشیدهایم به این موضوعات بپردازیم: تبیین لزوم آیندهپژوهی علوم انسانیِ اسلامی در دانشگاههای ایران؛ نقش آیندهپژوهی در دستیابی به اهداف دانشگاهها در حوزۀ علوم انسانیِ اسلامی؛ فرایند آیندهنگاری راهبردی علوم انسانیِ اسلامی براساس نظر جوزف وروس.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 33 تا 54
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تحلیل بنیادین اصل عدم مداخله در حقوق مالی دیگری
نویسنده:
میثم اکبری دهنو، جلیل قنواتی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
انسان حق تعیین سرنوشت خویش را دارد و تنها او بر حقوق مالی خویش مسلط است. نظم و انضباط اجتماعی نیز در جامعه ایجاب میکند که حقوق مالی اشخاص از ثبات نسبی برخوردار باشد و در معرض تزلزل و تشویش ناشی از مداخلۀ دیگران قرار داده نشود. به موجب اصل عدم مداخله، امکان دخالت در حقوق مالی بدون ارادۀ صاحب حق مالی وجود ندارد. اعتبار این اصل ازطریق پارهای از اصول مبنایی نظیر اصل کرامت، برابری و آزادی انسانها و حق تعیین سرنوشت قابل اثبات است. به موجب اصل نخست، خداوند با بخشیدن نعمت تعقل و برتریدادن انسان بر سایر مخلوقات، انسان را تکریم کرده است و براساس اصل دوم، انسانها در ذات و خلقت با یکدیگر برابرند و هیچ موجبی برای تقدم برخی از انسانها وجود ندارد؛ از منظر اصل سوم، آزادی انسان ایجاب میکند که آزادنه و خلّاقانه تصمیم بگیرد و تصمیمگیرندۀ خارجی نقشی در تحمیل اراده به وی نداشته باشد و در آخر تعیین سرنوشت حق هر انسانی است که با ارادۀ خویش میتواند آن را تعیین کند. در این مقاله نویسنده از طریق تحلیل محتوایی و توصیفی، ضمن معرفی اصل عدم مداخله در حقوق مالی دیگری، مبانی آن را تبیین کرده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 133 تا 149
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
پارادایم شهرسازی اسلامی (با اقتباسی از نظر اسلام)
نویسنده:
سید مصطفی حسنی، علی حجازیان، ساناز سعیدی منفرد
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
پارادایم بر پایۀ نگرش فلسفی و اعتقادی با صبغۀ منطقی و عقلی، که اندیشمندان بهعنوان اصول موضوعه به آن باور دارند، فرایند تولید علم را هدایت میکند. پارادایمهای رایج در علوم انسانی عبارتاند از: پارادایم اثباتگرایانه (پوزیتیویستی)، تفسیری (تفهمی)، انتقادی (ساختارگرا). از آﻧﺠﺎ ﮐﻪ ﺗﻤﺪن ﻏﺮب در ﭼﻨﺪ ﻗﺮن اﺧﯿﺮ، ﭘﯿﺸﺮو و ﺟﻠﻮدار ﻋﺮﺻﮥ ﻋﻠﻢ ﺑﻮده اﺳﺖ، ﻋﻠﻮم ﻣﻮﺟﻮد در داﻧﺸﮕﺎهها، ﺑﻪویژه در ﻋﻠﻮم اﻧﺴﺎﻧﯽ، ﻣﺤﺼﻮل ﺗﻔﮑﺮ و ترجمۀ ﺗﻤﺪن ﻏﺮﺑﯽ اﺳﺖ. مبانی پارادایمیک علوم ﻏﺮبی در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻣﺒﺎﻧﯽ اﺳﻼﻣﯽ است؛ با توجه به اینکه شهر بر ابعاد روحی، روانی، فکری و جسمی شهروندان تأثیرگذار است و کالبد و فضای شهر نشاندهندۀ نوع فرهنگ، ارزش و اعتقادات جامعه است، برای تحقق شهر اسلامی نمیتوان از پارادایمهای رایج در علوم انسانی، به دلیل تفاوتهای بنیادی که با نگاه اسلام دارد، استفاده کرد؛ ازاینرو، باید چهارچوب فکری منطبق بر نگاه دینی در تحقق شهر اسلامی تولید شود، نظریات علوم اسلامی با توجه به وابستگی به دین باید علاوهبر اثبات استنادشان به منابع و معارف اسلامی از کارآمدی مناسب برخوردار باشند و توان رقابت و برتری نسبت به سایرین را داشته باشند. نوع تحقیق در این نوشتار بنیادی و روش جمعآوری اطلاعات بهصورت کتابخانهای است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 111 تا 132
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
آسیبهای اجتماعی (پیشنهادی نظری از موضع اسلامی)
نویسنده:
سید سعید زاهد زاهدانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
ناهنجاریها و کجرفتارهای اجتماعی را آسیب اجتماعی میدانند. هر فرهنگی برای خود متناسب با ارزشها و هنجارهایش این آسیبها را تعریف میکند. با توجه به مراودات فرهنگی گسترده بین جوامع مختلف در قرن بیستم، تا حد زیادی این کج رفتارها مشابه هم شناسائی میشوند اما بر اساس تحلیلهای مختلف، مواجهۀ با آنها میتواند متفاوت باشد. در این مقاله ادعا شده که در نظریهپردازیهای علوم اجتماعیِ موجود مدیریت آسیبها و نه حل آنها مورد نظر است. برعکس این رویکرد، در نظریهپردازی اسلامی هدف حل آسیبهای اجتماعی است. معتقدیم در نظریهپردازی اسلامی حاضر ضمن حل آسیبها، مدیریت آنها هم صورت می پذیرد. برای بررسی این ادعا و درک کم و کیف آن، اصل را بر ارادۀ فردی و اجتماعی میگذاریم. فرد و یا جمعی که انحراف پیدا میکند و در اصطلاحات علوم اجتماعی امروز هنجارهای فردی و یا اجتماعی را میشکند، این کار را مبتنی بر ارادۀ خویش انجام میدهد؛ بنابراین، راهحل در تنظیم نظام ارادههای فردی و اجتماعی است. در فرد و در جامعه قائل به سه سطح ارزشها و اخلاق، علم و معرفت و رفتار هستیم. در هر یک از این سطوح و بین آنها انحراف در فرد، در جامعه و یا در بین فرد و جامعه میتواند راه یابد. اندیشمندان علوم اجتماعی غرب تلاش میکنند این سه سطح را در فرد، در جامعه و بین فرد و جامعه بر مبنای واحدی هماهنگ کنند که منجر به مدیریت ناهنجاری میشود. در اندیشۀ اسلامی به علت وجود اصول توحید، نبوت و معاد، اصل بر هماهنگ شدن ناهماهنگیهای فردی، اجتماعی و یا بین فرد و جامعه براساس ارادۀ الهی است؛ بهاینترتیب، آسیب مدیریت و حل میشود. در این مقاله تلاش کردهایم که با اتکا به مفاهیم قرآنی موارد فوق را با استدلال منطقی به بحث بگذاریم و نظریهپردازی کنیم.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 83 تا 110
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
تعین فرهنگی اجتماعی معرفت در قرآن
نویسنده:
حسین اژدری زاده
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
کلیدواژههای اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
چکیده :
موضوع این مقاله درحقیقت، «تعین فرهنگی اجتماعی معرفت از منظر قرآن» است. محتوای اصلی این عبارت پرسش از تأثر و تشخصی است که معرفتهای مختلف از عوامل فرهنگی اجتماعی میپذیرد و در آیات قرآن بدان اشاره شده است. به کمک برخی روشها، ازجمله روشهای تحلیل محتوای کیفی و تفسیری، از دلالتها و التزامات آیات قرآن در زمینۀ معرفتشناسی و جامعهشناسی در راستای ساخت یک چهارچوب معرفتیـاجتماعی بهره گرفته شده است. بر این اساس، عوامل اثرگذار بر معرفت متعدد و بهترتیب اولویت طولی عبارت است از: خداوند، انسان، عوامل غیبی، طبیعت و اجتماع. اثرگذاری خداوند متعال بر معرفت حتمی است. ارادۀ تکوینی الهی درخصوص اعمال اختیاری، از مسیر ارادۀ انسان میگذرد؛ بنابراین، مسئولیتش نیز با انسان است. در درجۀ دوم، انسان و فطرت انسانی قرار دارد و ارادۀ انسانی در این میان شاخص است. در درجۀ سوم، باید از اثرگذاری موجودات غیبی، نظیر فرشتگان و شیطان یاد کرد؛ فرشتگان در راستای هدایت (معرفت صادق) و شیطان، در راستای ضلالت (معرفت کاذب) انسان میکوشند. در درجۀ چهارم اثرگذاری، عوامل طبیعی و فرهنگی اجتماعی قرار دارند؛ محیط طبیعی تأثیر بسزایی در وضع روانی مردم دارد. همچنین، عوامل «اجتماعی» اثرگذار بر معرفت را میتوان بر محور کنشهای انسانی و ساختارهای اجتماعی تنظیم کرد؛ زبان، گفتار و دیگر کنشهای انسانی ازجمله عوامل اجتماعی است که تعامل غیرقابل انکاری با شناختها و روحیات وی دارد؛ بهعلاوه، ضرورت زندگی اجتماعیْ انسانها را کنار هم قرار میدهد و هویتهای جدیدی (فرهنگی اجتماعی) بهوجود میآورد. شاید اولین قدم عملی برای ایجاد چنین هویتهایی خانواده باشد. غیر از خانواده، در سطح متوسط، از پیوندهای مبتنیبر دوستی و همنشینی میتوان سخن بهمیان آورد. همچنین، از پیوندهای در سطح کلان، دو عامل ثروت و قدرت بسیار اهمیت دارند. این هویتهای جمعی در ایجاد معرفتهای جمعی نقش بسزایی دارند. تأثیر این عوامل به شکل علیت ناقص است، حتمی نیست و در چهارچوب اختیار و فطرت انسان شکل میگیرد. البته همۀ این اثرگذاریها در پرتو احاطه و حضور باریتعالی است: «وَ اللَّهُ مِنْ وَرائِهِمْ مُحیط» (بروج: ۲۰): «و خدا از هر سو برایشان محیط است».
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 55 تا 82
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
ماهیت و فرایند آیندهپژوهی علوم انسانیِ اسلامی
نویسنده:
علی اصغر سعدآبادی، زهره رحیمی راد، حسین عظیم زاده
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
بهراحتی میتوان ادعا کرد که علوم انسانی غربی، با یافتهها و اظهاراتش، دستکم در موارد فراوانی با دین و ارزشهای دینی و فرهنگی ما در تضاد و تقابل است؛ زیرا علوم انسانی موجود براساس مبانی و تفکرات اومانیستی، پلورالیسم، سکولاریسم و نسبیگراییِ ناشی از جهانبینی غربی و در راستای تأمین نیازهای انسان غربی طراحی، تولید و تدوین شده است. ازاینرو، ضرورت اسلامیسازی این علوم و کاربردیکردن آنها بیشازپیش بر همگان محرز میشود. این موضوع از همان سالهای ابتداییِ انقلاب اسلامی بهعنوان مسئلهای اساسی موردتوجه بوده است و علاوهبرآن، توجه به علوم انسانی، همواره از مطالبات جدی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بوده است. ازآنجاکه علوم انسانیِ اسلامی، بهعنوان روح همۀ علوم، میتواند به علوم دیگر جهت دهد و آنها را علاوه بر شئون مادی، در جنبههای معنوی انسانی نیز اثربخش سازد، در این پژوهش کوشیدهایم به این موضوعات بپردازیم: تبیین لزوم آیندهپژوهی علوم انسانیِ اسلامی در دانشگاههای ایران؛ نقش آیندهپژوهی در دستیابی به اهداف دانشگاهها در حوزۀ علوم انسانیِ اسلامی؛ فرایند آیندهنگاری راهبردی علوم انسانیِ اسلامی براساس نظر جوزف وروس.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 33 تا 54
مشخصات اثر
ثبت نظر
عنوان :
اجتهاد تمدنی؛ منطق فهم دین در مقیاس تمدنسازانه چیستی، امکان و چگونگی
نویسنده:
عبدالحمید واسطی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
نسخه PDF
زبان :
فارسی
چکیده :
هدف نگارنده در این مقاله، دستیابی به روشی استنباطی مبتنیبر مکتب اجتهاد جواهری، برای اکتشاف نظر شارع دربارۀ ساختارها و فرایندهای لازم در تحقق یک تمدن است. در این مقاله، پس از مفهومشناسی «تمدن» و «اجتهاد»، به چیستی اجتهاد تمدنی پرداخته شده است که دال مرکزی آن «استنباط فرایندها» از ادله است و تمایز آن با عناوین مشابهی مانند فقه حکومتی و فقه نظام ارائه شده است. سپس با استفاده از تعمیم متعلَّق حکم از «فعل جوارحی مکلف فردی» به «کلیۀ فعل و انفعالات و تغییرات حاصل از ساختارها و فرایندها» و تعمیم کارکرد «حجیت» از «مُعذّریّت و مُنجّزیت» به «مَدرکیت»، اثبات شده است که اجتهاد به فقه موجود اختصاص ندارد و میتواند فهم از گزارههای توصیفی و اخلاقی را هم در مقیاس خرد و هم مقیاس کلان مدیریت کند. در انتهای مقاله نیز به چگونگی اجتهاد تمدنی، با استفاده از ابزار «وضع الفاظ برای ارواح معانی» و ابزار «منطق سیستمها» در جمع میان ادله پرداخته شده و نمونهای از این عملیات نیز ارائه شده است.
انتخاب :
صفحات :
از صفحه 7 تا 32
مشخصات اثر
ثبت نظر
1
تعداد رکورد ها : 7
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت
×
ارسال نظر
نوع
توضیحات
آدرس پست الکترونیکی
کد امنیتی
*
*
با موفقیت به ثبت رسید