فيزيك و خداشناسي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فيزيك و خداشناسي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فيزيك و خداشناسي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
مباحث علمی
,
خداشناسی و فیزیک
سوال:
اگر ميشه چند کتاب پيرامون رابطه خداشناسي با فيزيک را به من معرفي کنيد.
پاسخ تفصیلی:
1- ماکس پلانک، فلسفه فيزيک، ترجمه محمد عترتي خسروشاهي، نشر بقعه، 1381 2- جي. اچ. جينز، فيزيک و فلسفه، ترجمه مهندس علي قلي بياني، انتشارات علمي و فرهنگي 13613- آلبرت انيشتاين، فيزيک و واقعيت، ترجمه محمد رضا خواجه پور، انتشارات خوارزمي، 13634- ماکس پلانک ، علم به کجا می رود ، ترجمه احمد آرام 5- ایزاک آسموف ، رهبر علم ، ترجمه احمد بیرشکآموزه هاي ديني ما را به سمت خداوند دعوت مي كند، پي بردن به رموز خلقت نيز وسيله اي براي شناخت صفات خداوند است، صفاتي مانند عالم، حكيم، خالق، فياض و... از اين رو است كه مي توان همه موجودات خداوند را آيت ناميد. قرآن مجيد با اشاره به اين نكته مي فرمايد: «به درستي كه در آفرينش آسمان ها و زمين و آمد و رفت شب و روز، نشانه هاي روشني براي خردمندان است».(آل عمران(3)،آيه 190). از اين رو بود كه در حوزه هاي علميه قديم، همه علوم طبيعي همچون، رياضي، نجوم، طبابت و ... تدريس و تحصيل مي شد و مراد آن دانشمندان بزرگ اسلامي از پرداختن به اين علوم اين بود كه علاوه بر رفع نيازهاي بشري، با شناخت مخلوقات به شناخت خالق آنها دست يابند.در مورد فزيک شايد بتوان گفت در اين دانش به علت بحث از قوانيني که در جهان حاکم است مثل حرکت و کنکاش از چگونگي وجود قوانين حاکم در جهان که پايه مباحث فلسفه مي باشد و فلسفه که خود مقدمه بحثهاي دقيق عرفاني است، بحثهايي مطرح است که در انتها به اثبات وجود خدا و ايمان به قدرت و علم او منجر مي شود لذا اگر به دانشمندان فيزيک از اين منظر نگاه کنيم مي توانيم آنها را جزء دانشمنداني قرار دهيم که به نسبت با ديگر دانشمندان از شرايط ايماني بيشتري برخوردارند.توضيح بيشتر:1. کاوشگري در پديده هاي هستي و انديشه ورزي در شگفتي هاي نهفته در آنها، انسان را به دست پنهان از ديده هايي رهنمون مي شود که با علم و حکمت خويش آنها را در عالي ترين و در همان حال آميخته با رمز و راز فراتر از توان درک بستر، پديده آورده و سامان داده است.
2. پيداست زنجيره پيوند ميان پديده هاي مزبور و پي بردن به معمار طراح آنان را، تنها سر و کار داشتن با آنها پديد نمي آورد؛ بلکه همچنان که يادآوري شد، اين امر وامدار انديشه ورزي و بررسي هدفمند اين پديده هاست. 3. قرآن کريم هم به اصل انديشه ورزي و اهميت آن در خداشناسي اشاره کرده و هم نمونه هاي فراواني از پديده هاي هستي را يادآور شده است. الف) نمونه اي از آيات گروه نخست: قرآن کريم از جمله نشانه هاي خردمندان برشمرده است: «ان في خلق السموات والارض واختلف الليل والنهار لايات لاولي الالباب الذين يذکرون الله قيما و قعودا و علي جنوبهم و يتفکرون في خلق السموات والارض ربنا ما خلقت هذا باطلا سبحانک؛ مسلما در آفرينش آسمان ها و زمين و آمد و شد شب و روز، نشانه هاي (روشني) براي خردمندان است، همان ها که خدا را در حال ايستاده و نشسته و آن گاه که بر پهلو خوابيده اند ياد کرده و در اسرار آفرينش آسمان ها و زمين مي انديشند (و مي گويند) بارالها، اينها را بيهوده نيافريده اي . تو منزهي» (آل عمران، آيات 191 - 190). همچنان که در آيه ديده مي شود ثمره پيوند ميمون ذکر و انديشه ورزي در پديده هاي هستي، باور پيدا کردن به هدفمندي و باطل نبودن مجموعه هستي است. ب ) نمونه اي از آيات گروه دوم: آيات قرآن پر است از يادآوري پديده هاي هستي، غير عادي بودن آنها و انتسابشان به پديد آورندگي خداوند که در اينجا تنها به يک نمونه اشاره مي شود: «و ان لکم في الانعم لعبره نسقيکم مما في بطونه من بين فرث و دم لبنا خالصا سائغا للشاربين؛ و در وجود چهار پايان براي شما (درس هاي) عبرتي است: از درون شکم آنها، از ميان غذاهاي هضم شده و خون، شير خالص و گوارا به شما مي نوشانيم» (نحل، آيه 66). به راستي، تأمل و درنگ در اين کارخانه عظيم موجود در شکم حيوان شير دهنده، انسان را به شگفتي واداشته و به پديد آورنده عالم، حکيم و تواناي آن ايمان مي آورد.
3. انديشه ورزي دريافته هاي دانش فيزيک که بررسي يکي از جنبه هاي مهم طبيعت؛ يعني بررسي ويژگي هاي عمومي اجسام و قوانين پديد آورنده تعديل وضع يا حرکت آنها را به عهده دارد نيز دريچه اي فراروي انسان از اسرار هستي و رمز و رازهاي نهفته در آن مي گشايد، مشروط بر آن که با رويکرد انديشه ورزي اشاره شده در رديف سوم بدان ها نگريسته شود. البته بايد به عنوان يک واقعيت تلخ بپذيريم که روش هاي علمي روز، تنها در بالندگي و کمال وسايل خود گام برداشته و تنها ابزار تحقق خود را فراهم مي آورند، بي آن که هدف هاي راهبردي را بيافرينند. اين در حالي است که آنچه اين وسايل در دست آدمي پديد مي آورد، کاملا به سرشت هدف هايي وابسته است که در او زنده مي باشد. اما خود روش علمي نمي تواند اين هدف ها را بيافريند و از همين روست که با وجود کامل بودن وسايل در هدف ها به ابهام و آشفتگي دچار شده است. از اين رو براي باروري هر چه بيشتر استعداد افراد بشر، براي ترسيم هدف ها بايد تلاشي پرشور انجام شود (آلبرت انيشتاين، فيزيک و واقعيت، ترجمه محمد رضا خواجه پور، ص 195، خوارزمي تهران، 1363).
4. از جمله تلاش هاي ياد شده به منظور ترسيم هدف ها که با خداشناسي پيوند دارد آن است که از بررسي هاي انتزاعي صرف، پا را فراتر گذاشته و خود را به واقعيت ها گره زنيم. نيز بيرون از ميدان بررسي هاي جزئي، هر از گاهي سيستمي فکر کرده توجه خود را بر روي تماميت نظام و پيوستگي هاي دروني بين اجزاي آن متمرکز کرده ودر يک کلام، رويدادهاي جزئي موجود را در آينه زنجيره به هم پيوسته جهان، آن هم با روحيه آرماني نظاره کنيم. خلاصه کلام، اگر ما به علوم - به ويژه فيزيک به عنوان شناخت آفاقي و بيروني نگاه کنيم آن را آيه و نشانه خداوند مي بينيم و يکي از راه هاي شناخت و معرفت الله همين رويکرد آفاقي و بيروني است که علم فيزيک در اين جهت بسيار مي تواند راهگشا باشد.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3656
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل آثار(دانشنامه آثار) , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت