مصحف فاطمه عليها السلام | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مصحف فاطمه عليها السلام
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
مصحف فاطمه عليها السلام
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
حضرت زهرا (س)
سوال:
وقتى آغاز وصيت نامه امام راحل قدس سره را مىخواندم، به نكتهاى زيبا و دقيق برخوردم و آن سخن از مصحف فاطمه بود؛ كتابى كه از جانب خداوند متعال به زهراى مرضيه عليها السلام الهام شده است. اين نكته چند سؤال را در ذهن من ايجاد كرد: اگر مصحف به معناى قرآن است، پس مصحف فاطمه چيست؟ چه محتوايى دارد؟ مگر ممكن است جبرئيل بر غير پيامبر نازل شود؟ اين مصحف اكنون كجا است؟ خواهشمندم مرا راهنمايى كنيد.
پاسخ تفصیلی:
نكته زيبا و دقيقى كه ذهن و انديشه شما را به سوى چنين مقوله و پرسشهايى درباره آن معطوف داشته، پرداختن به نكتهاى است كه از گذشته موضوع گفتوگوى عالمان و انديشمندان بوده است. ورود به اين مقوله، مستلزم تمهيداتى است كه در ذيل بدان اشاره مىشود:
يك. چيستى مصحف
كلمه «مُصْحَف»، اكنون بيشتر به معناى «قرآن» به كار مىرود؛ اما در لغت به معناى مجموعه برگههايى است كه ميان دو جلد، جمع آورى شده است و امروزه «كتاب» خوانده مىشود. «1» بنابراين، منظور از «مصحف فاطمه» كتاب آن حضرت است كه در بعضى از روايات اهل سنت نيز به آن اشاره شده است. راويانى چون «ابىبن كعب» وجود كتابى نزد حضرت فاطمه عليها السلام را تأييد كردهاند. «2»
بدين ترتيب سخن كسانى مانند ايجى در مواقف و جرجانى در شرح مواقف و ابو زهره در كتاب امام صادق عليه السلام- كه مدعى شدهاند، شيعه به قرآنى منسوب به فاطمه عليها السلام كه غير از قرآن رايج ميان مسلمانان است، اعتقاد دارد- نادرست است و در عدم رجوع به روايات شيعه و نيز عدم دقّت در معناى مصحف ريشه دارد. «1»
درباره ماهيت اين مصحف در منابع شيعى، روايات فراوان وجود دارد. در اين احاديث، محتوا، حجم، زمان و كيفيت نگارش مصحف بيان شده است. البته در نگاه ابتدايى، اختلافاتى ميان اين روايات ديده مىشود؛ ولى با اندكى دقت، قابل توجيه است. «2» بعضى از روايات، مطالب آن را غير از مطالب قرآن دانستهاند. «3» بر اساس شمارى از احاديث در اين كتاب، مطالبى چون وصيت حضرت زهرا عليها السلام «4»، مصيبتهاى فرزندان آن حضرت در طول زمان «5»، پيشگويى حوادث آينده «6» و تمام پادشاهانى كه بر زمين حكم خواهند راند «7»، نوشته شده است.
دستهاى از روايات نيز از اشتمال اين مصحف، بر تمام احكام حلال و حرام سخن به ميان آوردهاند «8». بر اساس بعضى از احاديث، امام صادق عليه السلام حوادث تاريخىاى چون ظهور زنديقان را پيشگويى و گفتارش را به مصحف فاطمه، مستند كرده است. «9»
اين روايات با هم ناسازگار نيست؛ زيرا ممكن است همه مطالب ياد شده در آن مصحف، وجود داشته و هر روايت بخشى از محتواى آن را بيان كرده باشد.
دو. زمان و كيفيت نگارش
مهمترين مطلب درباره اين مصحف، زمان و كيفيت نگارش آن و مسئله ارتباط حضرت زهرا عليها السلام با جبرئيل و ديگر فرشتگان الهى است. در چند روايت، آمدهاست:
پيامبراكرم صلى الله عليه و آله مطالب را املا مىكرد و امام على عليه السلام مىنوشت. «1»
درباره سبب انتساب مصحف به فاطمه عليها السلام، مىتوان گفت: آن كتاب نزد آن حضرت نگهدارى مىشد يا او واسطه رسيدن بعضى از مطالب، به دست امام على عليه السلام بوده است.
در بعضى از روايات، مصحف رهآورد املا و وحى مستقيم خداوند بر حضرت زهرا عليها السلام دانسته شده است «2». بر اساس روايات ديگر، بعد از وفات پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله، خداوند فرشتهاى را نزد آن حضرت مىفرستاد تا در غم پدر، دلدارى اش دهد و وى را از مكان و جايگاه رسول خدا در بهشت آگاه سازد و با او درباره مطالب مختلف به گفتوگو بنشيند. حضرت فاطمه عليها السلام سخنان آن فرشته را به امام على عليه السلام منتقل مىكرد و آن حضرت آنها را به نگارش در مىآورد. «3» روايتى اين فرشته را جبرئيل عليه السلام معرفى كرده است. «4»
ميان اين احاديث نيز ناسازگارى وجود ندارد؛ زيرا مىتوان گفت خداوند به وسيله فرشتهاى از فرشتگان خود (جبرئيل)، با آن حضرت سخن گفته است و فاطمه زهرا عليها السلام بخشى از اين كتاب را به مطالب دريافتى از پدر بزرگوار خود و بخشى ديگر را به مطالب جبرئيل اختصاص داده است.
سه. امكان نزول جبرئيل
اشكال ديگر روايات دسته اخير، قطع وحى پس از رسول اكرم است. به عبارت ديگر، ما مسلمانان معتقديم آن حضرت، خاتم پيامبران است و بعد از وفات ايشان ارتباط ميان زمين و آسمان قطع و وحى منقطع گشته است. حال چگونه فرشته بر حضرت زهرا عليها السلام نازل شده، و با آن بزرگوار گفت و گو كرده است؟
در پاسخ بدين اشكال گفتنى است: طبق آيات قرآن، نزول فرشته الهى و ارتباط خداوند با غير پيامبران، از طريق فرشتگان و وحى امكانپذير است؛ چنان كه آيات بسيارى از ارتباط فرشته با حضرت مريم سخن مىگويد «1» و خداوند ارتباط خود با مادر حضرت موسى را وحى مىخواند. «2» وقتى امكان اين ارتباط با زنانى چون مادر موسى و حضرت مريم پذيرفته شد، امكان و وقوع آن درباره حضرت فاطمه زهرا عليها السلام- كه از سوى پيامبر اكرم سرور همه زنان در همه زمانها معرفى شده است- به طريق اولى پذيرفتنى است. منظور از انقطاع وحى و قطع ارتباط زمين و آسمان بعد از پيامبراكرم صلى الله عليه و آله، قطع ارتباط ميان خداوند و فردى به عنوان پيامبر و مأمور ابلاغ است؛ نه عدم امكان ارتباط زمينيان با خداوند و فرشتگان. بر اساس روايات شيعه، نوعى ارتباط ميان امامان معصوم و خداوند وجود دارد. «3» در روايات اهل سنت نيز بعضى از افراد «مُحَدَّث» معرفى شدهاند؛ يعنى، كسانى كه با فرشتگان الهى نوعى ارتباط دارند و از آنها حديث دريافت مىكنند. «4»
چهار. مصحف نزد چه كسى است؟
براساس روايات شيعه، اين مصحف در زمانهاى مختلف، نزد امامان معصوم بوده، از امامى به امام ديگر رسيده و جز آن بزرگان كسى بدان دسترسى نداشته است.
آنان با استفاده از اين مصحف، حوادثى را پيشگويى و احكامى را بيان كردهاند. «5»
در پايان گفتنى است: كتابهايى كه اخيراً با عنوان صحيفة الزهرا منتشر شده، «6» با مصحف فاطمه تفاوت دارد؛ زيرا در اين كتابها عمدتاً دعاهاى منسوب به آن حضرت عليها السلام به چشم مىخورد، نه آنچه در روايات درباره مصحف فاطمه عليها السلام بيان شده است.
__________________________________________________
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%D9%85%D8%B5%D8%AD%D9%81-%D9%81%D8%A7%D8%B7%D9%85%D9%87-%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%E2%80%8F-0
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت