عالم ذر | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
عالم ذر
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
عالم ذر
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
عالم ذر
سوال:
اينکه مي گويند عالم ديگري قبل از اين دنيا بوده و يا اينکه مي گويند قبل از آفرينش زمين و آسمانها خداوند نور پيامبر(ص) و ائمه(ع) را آفريد يا اينکه مي گويند خداوند جهان آفرينش را به خاطر ائمه(ع) و پيامبر(ص) آفريده، خلاف عدل و اصل اختيار براي ساير انسانها نيست؟(پس فلسفه وجود ما در اين دنيا چيست؟)
پاسخ تفصیلی:
نخست بايد دانست که ساختار جهان و نظام مندي دنيا مي طلبد که سلسله مراتب وجود داشته باشد و براي هدايت بشر، خداوند متعال به برخي افراد مسئوليت بدهد. بديهي است در برابر اين مسئوليت و خوب انجام گرفتن آن لازم است امکانات ويژه اي نيز در اختيار آنان قرار داده شود و چه بسا از ويژگي هايي در آفرينش بهره مند باشند. البته لياقت و قابليت و اختيار آنان آن گاه آشکار مي شود که اين امکانات موهبتي الهي را به خوبي نگهداري کنند و بيشترين تلاش را در جهت ارتقاي آن انجام دهند. بدين جهت پيامبر(ص) و امامان بيشترين عبادت و جهاد و ايثار را انجام مي دادند و خداوند نيز در برابر اين موهبت ها، بيشترين مسئوليت ها را از آنان خواسته است و در برابر کوچک ترين سستي يا لغزش آنان شديدترين هشدارها را مطرح کرده است. به طوري که خطاب به پيامبر اسلام مي فرمايد:
«وَ لَوْ تَقَوَّلَ عَلَيْنا بَعْضَ اْلأَقاويلِ. لأَخَذْنا مِنْهُ بِالْيَمينِ. ثُمَّ لَقَطَعْنا مِنْهُ الْوَتينَ. فَما مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ عَنْهُ حاجِزينَ. وَ إِنَّهُ لَتَذْكِرَةٌ لِلْمُتَّقينَ. وَ إِنّا لَنَعْلَمُ أَنَّ مِنْكُمْ مُكَذِّبينَ» ؛ «و اگر [او] پارهاى گفتهها بر ما بسته بود. دست راستش را سخت مىگرفتيم. سپس رگ قلبش را پاره مىكرديم. و هيچ يك از شما مانع از [عذاب] او نمىشد. و در حقيقت [قرآن] تذكارى براى پرهيزگاران است. و ما به راستى مىدانيم كه از [ميان] شما تكذيبكنندگانى هستند» (سوره الحاقه، آيه 44و اما درباره حديث «لولاک...» به مطالب زير توجه کنيد:
حديث »لولاك لما خلقت الافلاك« از احاديث قدسى است. اين دسته از احاديث براساس اصول دانش حديث شناسي داراي اعتبار سندي لازم نيستند و نمي توان مفاد آنها را جزو اعتقادات و آموزه هاي مسلم ديني فرض نمود. ليكن با صرف نظر از اشكال سندي و با احتمال اين كه چنين نصوصي واقعا از مجاري معتبر ديني صادر شده باشند توجه به مطالب زير در توجيه و فهم محتواي آنها بايسته است:
يكم. مراد از اينكه «اگر تو نبودى اين جهان را نمىآفريدم»، ممكن است؛ يكى از سه معناى زير باشد:
1. هدف از آفرينش جهان، چيزى است كه جز با وجود پيامبرصلى الله عليه وآله تحقق نمىيابد. از ديدگاه قرآن، همه جهان براى انسان آفريده شده است: «خَلَقَ لَكُمْ ما فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً»(1)؛ انسان نيز براى بندگى آفريده شده است: «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُونِ»(2). حقيقيت عبادت خداوند در ميان انسانها محقق نمىشود؛ جز با هدايت پيامبران و نبىاكرم كه خاتم انبيا و پيام آور دين كامل الهى است. پس صحيح است كه گفته شود، عبادت خداوند، جز با وجود پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله در ميان بندگان محقق نمىشود.
2. پيامبرصلى الله عليه وآله مىتواند تمام هدف از آفرينش جهان را در خود جلوهگر كند و آن هدف را به صورت كامل در خود محقق سازد. هدف آفرينش جهان، بندگى انسان است و پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله به دليل اينكه كاملترين انسانها است، كاملترين بنده نيز مىباشد. از اين رو، آن حضرت، هدف از خلقت جهان را به معناى تمام و كمال در وجود خود محقق ساخته است و ديگر انسانها هر يك به اندازه مرتبه كمالشان، آن هدف را محقّق كردهاند.
3. پيامبرصلى الله عليه وآله غرض اصلى خدا از آفرينش جهان بوده است و ديگران را از طفيلى پيامبرصلى الله عليه وآله خلق كرده است. طبق معناى قبلى، پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله كسى است كه هدف از آفرينش جهان را به تمام و كمال، در خود محقّق ساخته است؛ اما براى اينكه پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله بتواند در اين دنيا، چنين كمالى را در خود محقّق سازد، بايد همه اين جهان آفريده مىشد و همه اين انسانها - چه مؤمنان و چه كافران و حتى دشمنان پيامبر و دوستان آن حضرت - بايد خلق مىشدند تا پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله، مجال رشد و تكامل پيدا مىكرد و مىتوانست قابليتهاى خود را به فعليت برساند. البته به اين معنا نيست كه مثلاً دشمنان از روى جبر با آن حضرت دشمنى كرده اند؛ بلكه وجود انسانهايى براى تحقق كمال اختيارى پيامبرصلى الله عليه وآله نياز است و آن حضرت مىتواند در فضاى ميان آنان - چه فضاى دوستى و چه دشمنى - در مسير رشد و تكامل خود قرار گيرد. انسانهاى ديگر نيز هر يك به اندازه مرتبه كمالشان، غرض از خلقت اند؛ يعنى، هر اندازه كه كمال آنان بيشتر باشد، غرض اصلى از خلقت نيز به آنان بيشتر تعلق مى گيرد و هر اندازه نقصان دارند، به همان اندازه طفيلىاند و غرض به طور عرضى به آنان تعلق گرفته است.
گفتنى است كه اين سه معنا با يكديگر منافاتى ندارد و همه آنها با هم سازگار است. خداوند، مىخواهد همه انسانها به كمال نهايى برسند و اين كمال، متوقف بر اطاعت از دين است و دين را پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله آورده است. از سوى ديگر هر انسانى، به اندازهاى كه به كمال مىرسد، هدف از آفرينش را در خود محقق ساخته و در كوتاهىهاى خود و نقصان اختيارى اش، از هدف خلقت دور شده است. پس وجود اين نقصان ها، غرض اصلى نيست؛ بلكه به تبع و بالعرض، امكان وجود پيدا كرده است .
دوم. بنا بر برخى نسخهها در ادامه روايت آمده است: »... و لولا على لما خلقتك و لولا فاطمه لما خلقتكما«(3)؛ و نيز: »فلولاكم ما خلقت الدنيا و الأخره و لا الجنه و النار«(4)؛ و نيز »و لولاكما لما خلقت الافلاك«(5) در اين باره چند معنا احتمال دارد؛
1. بندگى انسانها جز با پيروى از دين ممكن نيست و پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله، اين دين را آورده است. گفتنى است كه امامان حافظ دين هستند و اگر پس از وفات پيامبرصلى الله عليه وآله، امامت نبود، دين آن حضرت به انحراف كشيده مىشد. به عبارت ديگر خداوند، دين خاتم را از طريق »امامت« حفظ مىكند، لذا نخست از امام علىعليه السلام ياد شده است و سپس از حضرت فاطمهعليها السلام ياد شده است، زيرا امامان به جز حضرت علىعليه السلام، همگى از فرزندان حضرت فاطمهعليها السلام هستند. پس صحيح است كه گفته شود: »اگر فاطمه نبود، امامت ادامه نمىيافت و دين باقى نمىماند و در نهايت هدف از آفرينش انسان )بندگى( نيز محقق نمىشد«.
2. پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله، فاطمه زهراعليها السلام، و امامان معصومعليه السلام همه يك نوراند و كمال آنان هيچ تفاوتى با هم ندارد. پس اين چهارده تن، همه با هم هستند و دوگانگى از حيث كمال بين آنان نيست و همان گونه كه پيامبرصلى الله عليه وآله تحققبخش هدف آفرينش جهان است، فاطمهعليها السلام و امامانعليه السلام نيز، همان گونهاند و فرقى از اين جهت ميان آنان نيست. اين معنا، مىتواند جملات ديگرى را نيز كه در شأن اهل بيت وارد شده است، توضيح دهد؛ به عنوان نمونه پيامبرصلى الله عليه وآله مىفرمايد: »حسين منى و انا من حسين«(6). اينكه حسينعليه السلام از پيامبر است، روشن است؛ اما اينكه پيامبرصلى الله عليه وآله از حسينعليه السلام است، به اين دو معنا است: اولاً، دين پيامبرصلى الله عليه وآله به واسطه امام حسينعليه السلام باقى مىماند. ثانياً، آن دو يكى هستند و فرقى ميانشان نيست.
همچنين رسول اكرمصلى الله عليه وآله مىفرمايد: »خدا با رضاى فاطمه راضى مىشود و با خشم او غضبناك مىگردد«(7). اين بدان دليل است كه رضاى فاطمهعليها السلام و خدا داراى يك ملاك است؛ يعنى، هر موردى كه ايجاد رضايت مىكند، هر دو را با هم راضى مىنمايد و اگر خشمگين كند، هر دو را خشمناك مىسازد؛ زيرا فاطمه نيز فقط به رضاى خدا، راضى مىشود. پس چنين نيست كه خداوند، منتظر باشد كه فاطمهعليها السلام از چه چيزى راضى مىشود تا بعد از او راضى شود.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85-%D8%B0%D8%B1
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت