ويژگي هاي دوست خوب | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
ويژگي هاي دوست خوب
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
ويژگي هاي دوست خوب
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
معاشرت و دوستی
,
دوست خوب
سوال:
مي خواستم در مورد ويژگي هاي انتخاب دوست در دانشگاه ازتون راهنمايي بگيرم؟
پاسخ تفصیلی:
داشتن دوست و برخوردار بودن از ارتباط عاطفى دوستانه، يك ضرورت انسانى است. حتى اگر آدمى را موجودى اجتماعى نشناسيم؛ داشتن دوست - به مقتضاى تدبير عاقلانه و تأمين خواستههاى فطرى و غريزى - يك پديده ضرورى و انكارناپذير است. اكنون بايد مشخص كرد كه معيارهاى انتخاب دوست چيست و بهترين همنشين كيست؟
در مرام مسلمانان، هدف تمام اعمال و رفتارها، به آخرت و خشنودى خدا بر مىگردد؛ از اين رو هرگاه در پى انجام عملى بر مىآييم، اولين سؤال آن است كه آيا اين عمل، موجب خرسند شدن حضرت حق مىشود يا نه؟ آيا خداوند به انجام دادن اين عمل رضايت دارد يا نه؟ زيرا همگى بنده اوييم و بايد در پى تحصيل رضايت مولاى خود باشيم.
انگيزه اصلي از نگاه توحيد اسلام در انتخاب دوست نياز به همراه است. از نظر اسلام انسان سالک کوي خدا است و يکي از نيازهاي اين راه داشتن دوست همراه و کسي است که در مسير الي الله کمک کار سالک باشد. يعني دو نفر يا چند نفري که در اثر رابطه دوستي در مسير خدايي شدن هم پيمان شده اند که به هم کمک کنند. بنابراين ويژگي اصلي و عمده دوست براي يک انسان مسلمان و مومن در راه بودن است. اگر کسي در راه خدا باشد, و هدف و انگيزه اش وصول به خدا و خدايي شدن باشد, به طور قطع شرايط ديگر را نيز خواهد داشت, چون شرايط جزئي همه زير مجموعه و نتيجه ايمان و در راه خدا بودن فرد است. بنابراين مي توان گفت: شرايطي که دوست بايد داشته باشد, تنها يک شرط است و آن موحد بودن و در مسير توحيد قدم زدن است و ساير شرايط در صورت بودن اين شرط خود بخود حاصل خواهد بود.
البته براي اين منظور نياز به خودشناسي هم هست. يعني بايد انسان ببيند خودش اهل راه هست يا نه. اگر اهل راه بود؛ خوب طبيعي است که بايد دوست اش نيز اهل راه باشد. اگر در اين زمينه اشتباه بکند؛ اين خطر وجود دارد که در اثر معاشرت با دوست گمراه؛ او نيز از مسير عبوديت و کمال خارج شود و گمراه گردد؛ بنابراين با اين بيان و معيار؛ ضرورت دقت در اين زمينه کاملا مشهود و سرنوشت ساز است.. سه شرط دوستى
دوستى قبل از هر چيز، داراى سه شرط اساسى است كه مقدم بر ديگر شرايط، بايد رعايت گردد. شخصى سزاوار دوستى است كه:
1. ديدار او خدا را به ياد شما آورد؛ يعنى، زيارت وى سبب ذكر خدا باشد.
2. گفتار او به دانش و معلومات شما بيفزايد و از هر كلام او، ثمرهاى علمى فراهم آيد.
3. عمل و كردار او، آخرت را به ياد آورد؛ به گونهاى كه به اعمال و رفتار شما رنگ آخرتى بزند.
اگر كسى را با سه شرط فوق يافتيد، سعى كنيد با او دوست باشيد و وجود وى را غنيمت شماريد؛ و گرنه درجست و جوى چنين دوستانى باشيد. تا زمانى كه يك شخص را با چنين ويژگىهايى نيافتيد، به سادگى با او دوستى برقرار نكنيد. فضاى دوستى بهترين فضاى استفاده از كمالات معنوى است و بايد زمينهساز ديندارى، بندگى، رشد علمى و اخلاقى گردد. در مقابل دوستىاى كه موجب انحطاط اخلاقى و زمينهساز مفاسد دينى و دنيوى شود، دوستى نيست؛ بلكه دشمنى و عداوت است و از اين دوستىها بايد سخت اجتناب كرد.
شرايط سنى و طبقه اجتماعى نيز تا حدودى زمينهساز برخى از شرايط قبلى است. افرادى كه اختلاف سنى دارند، كمتر مىتوانند از حضور يكديگر بهره علمى و عملى ببرند و زمينه ارتباط روحى و رشد معنوى را براى هم فراهم سازند. پس به صورت عمومى، بهتر است شرايط سنى و طبقه اجتماعى و سطح شناختى، تحصيلى و ... نيز رعايت گردد
ملاكهاى دوست خوب
افزون بر آنچه گذشت، در قرآن كريم و روايات اهل بيتعليهم السلام، ملاكهاى مهم ديگرى براى دوست خوب بيان شده كه به اختصار بعضى از آنها بيان مىشود:
1. كسى كه به ياد خدا است و هدفش جز رسيدن به او نيستكهف (18)، آيه 28..
2. عاقل و خردورز است؛ حضرت علىعليه السلام فرمود: «بيشترين درستىها و خوبىها، در همراهى و دوستى با صاحبان عقل و درايت است»غررالحكم، حرف الف..
3. خيانت پيشه، ستم كار و سخن چين نباشد؛ امام صادقعليه السلام فرمود: «از سه گروه بر حذر باش! خيانت كار، ظالم و سخن چين؛ زيرا كسى كه به نفع تو به ديگران خيانت كند، روزى خواهد آمد كه به خودت نيز خيانت كند! شخصى كه به جانبدارى از تو، حق ديگران را پايمال نمايد و به ظلم عادت كند، بالاخره به تو نيز ظلم خواهد كرد! انسان سخنچين، همان طور كه سخن ديگران را پيش تو مىآورد، سخن تو را نيز نزد اغيار خواهد برد».بحارالانوار، ج 75، ص 229.
4. آنچه براى خود مىپسندد، براى تو نيز بپسندد و آنچه را كه براى خويش نمىخواهد، براى تو نيز نخواهد. رسول اكرمصلى الله عليه وآله فرمود: «در مصاحبت و رفاقت كسى كه آنچه را براى خود مىخواهد براى تو نخواهد، هيچ خير و فايدهاى وجود ندارد».همان، ج 71، ص 198.
5. قطع كننده رحم نباشد؛ امام باقرعليه السلام فرمود: «پدرم امام سجادعليه السلام مرا نصيحت فرمود: اى پسرم! از رفاقت با كسانى كه قطع رحمكنند، بپرهيز؛ زيرا من آنها را در قرآن شريف سه بار مورد لعن و نفرين پروردگار يافتم»تفسير نورالثقلين، ج 1، ص 45..
شخصى كه با نزديكان خود، نتواند معاشرت و هم زيستى صحيح داشته باشد - در حالى كه آنان با وى از يك خانواده و فرهنگ و گوشت و خون مىباشند - چگونه مىتواند با غير خويشاوندان رفاقت صميمانه داشته باشد.
6. عيبجو نباشد؛ امام علىعليه السلام فرمود: «از رفاقت و نشست و برخاست با كسانى كه عيبجو و به دنبال نقاط ضعف ديگران هستند، بپرهيز؛ زيرا دوست چنين اشخاصى، از ضرر آنان سالم نمىماند و طعمه عيبجويىهاى آنان خواهد شد».غررالحكم، باب الف.
7. بدكردار نباشد؛ امام علىعليه السلام فرمود: «رشته دوستىهاى بدكاران، زودتر از دوستى ديگرى از هم مىگسلد».منتخب ميزان الحكمة، ج 1، ص 225، (قم: دارالحديث، چاپ اول، 1381).
8. از دشمنان خدا نباشد؛ امام علىعليه السلام فرمود: «مبادا دشمنان خدا را دوست بدارى يا دوستى را نثار كسى جز دوستان خدا كنى!! هر كس مردمى را دوست بدارد، با آنان محشور مىشود».همان جا
راههاى دوستآزمايى
در روايات راههاى متعددى براى امتحان دوستان بيان شده است؛ از جمله:
1. در حال بىنيازى و فقر، دوستى او عوض نشود؛ امام باقرعليه السلام فرمود: «بدترين دوست كسى است كه تو را به هنگام بىنيازيت حفظ كند و به وقت تنگدستى رها سازد».ميزان الحكمه، ج 1، ص 53.
دوست مشمار آنكه در نعمت زند< لاف يارى و برادر خواندگى
دوست آن باشد كه گيرد دست دوست در پريشان حالى و درماندگى
سعدى.
2. به هنگام عصبانيت، بدگويى تو را نكند؛ امام صادقعليه السلام فرمود: «دوستى كه سه بار از تو عصبانى شد؛ ولى بدگويى تو را نكرد و كلام ناسزا از دهانش خارج نشد، او را براى خود نگهدار».بحارالانوار، ج 78، ص 251.
3. به نماز اهميت بدهد؛ قرآن مىفرمايد: «اى اهل ايمان! با آن گروه از اهل كتاب و كافران كه دين شما را به بازيچه گرفتند، دوستى مكنيد. زمانى كه شما نداى نماز بلند مىكنيد، آن را به مسخره و بازى مىگيرند؛ زيرا آن قوم مردمى نادان و بىخردند»مائده(5)، آيه 57..
وامش مده آنكه بىنماز است گرچه دهنش زفاقه باز است
كو فرض خدا نمىگزارد< از قرض تو نيز غم ندارد
سعدى.
4. در هنگام سختى و راحتى انسان، اهل نيكى باشد؛ اميرالمؤمنينعليه السلام فرمود: «دوستان در سختىها امتحان مىگردند».غررالحكم، حرف فائ لفظ فى.
جوانى پاكباز پاك رو بود< كه با پاكيزه رويى در گرو بود
چنين خواندم كه در درياى اعظم به گردابى درافتادند با هم
چو ملاح آمدش تا دست گيرد< مبادا كاندرين حالت بميرد
همى گفتى ميان موج و تشوير< مرا بگذار ودست يار من گير
سعدى.
5. هنگام از بين رفتن توانايى انسان، دوستىاش از بين نرود؛ حضرت اميرعليه السلام فرمود: «هنگام از بين رفتن قدرت انسان، دوست از دشمن شناخته مىگردد».همان، حرف عين، لفظ عند 6.
در پايان يادسپارى دو نكته بايسته است:
يكم. اين شرايط نسبى است، و شايد نتوان كسى را پيدا كرد كه داراى تمام اين خصوصيات، آن هم در حد كمال، باشد. از اين رو با در نظر گرفتن شرايط خود و ديگر اولويتها، بايد به جست و جوى اين خصوصيات در دوستان پرداخت. اگر دوستى داريم كه فاقد بعضى از اين خصلتها است، در صورت امكان بايد از قطع رابطه با وى خوددارى كنيم و در اصلاح و خودسازىاش بكوشيم. اين خود از وظايف دوستان نسبت به يكديگر است. البته انجام دادن اين وظيفه، مشروط به عدم تأثيرپذيرى منفى انسان در حين كمك و اصلاح آن شخص است.
دوم. نبايد انسان فقط در جست و جوى اين اوصاف در ديگران باشد؛ بلكه خود نيز بايد سعى كند تا موارد ياد شده را رعايت كند. آن گاه خواهد ديد كه چقدر از صفات نكوهيده وى، از بين رفته و در مقابل، به چه صفات پسنديدهاى مزين و شده است.
افزون بر آن اتصاف به چنين اوصافى، بهترين زمينه يافتن اين گونه از دوستان است؛ چرا كه نيك سيرتان نيز به انسانهاى نيك سيرت عشق ورزيده و در جست و جوى دوستى با آنهايند و با ديدن چنين ويژگىها و علايقى در اشخاص، زودتر با آنها رابطه برقرار كرده و خود را به آنان ملحق مىكنند. به قول مولوى:
ناريان مرناريان را جاذبند
نوريان مرنوريان را طالبند
مثنوى معنوى، دفتر دوم براى مطالعه بيشتر ر.ك:
الف. بابازاده، آئين دوستى در اسلام؛
ب. مدرسى، سيدهادى، دوستى و دوستان،
پ. رى شهرى، محمد، دوستى در قرآن و حديث، ترجمه سيد حسن اسلامى، (قم: دارالحديث، چاپ اول، 1379).
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/node/237
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت