سعادت واقعي انسان | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
سعادت واقعي انسان
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
سعادت واقعي انسان
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
کمال نهایی انسان
,
ماهیت سعادت حقیقی
,
خود شناسی
سوال:
چگونه به معناي واقعي كلمه به سعادت برسيم؟
پاسخ تفصیلی:
براي اگاهي براي فهميدن كلمه اي مي بايست كه به ضد آن توجه كرد! در بحث خودمان، ضد«سعادت » ، «شقاوت» است
1- سعد و سعادت بمعنى نيكبختى است چنانكه شقوة و شقاوت بمعنى بدبختى است
2- راغب گفته: سعد و سعادت آنست كه ؛كارهاى الهى، انسان را در رسيدن بخير يارى كند. ضدّ آن شقاوت است. «يَوْمَ يَأْتِ لا تَكَلَّمُ نَفْسٌ إِلَّا بِإِذْنِهِ فَمِنْهُمْ شَقِيٌّ وَ سَعِيدٌ ... وَ أَمَّا الَّذِينَ سُعِدُوا فَفِي الْجَنَّةِ خالِدِينَ فِيها ...» هود: 105- 108
شقاوت: بدبختى. خلاف سعادت. آمده است «قالُوا رَبَّنا غَلَبَتْ عَلَيْنا شِقْوَتُنا» مؤمنون: 106. «فَمِنْهُمْ شَقِيٌّ وَ سَعِيدٌ» هود: 105.
در الميزان ذيل اين آيه فرموده:
سعادت هر شىء آنست: بخيريكه سبب كمال و لذّت است برسد و آن در انسان كه از روح و جسم مركّب ميباشد آنستكه بحسب قواى بدنى و روحى بخير برسد و ملتذّ گردد. و شقاوتش آنستكه خير فوق را فاقد باشد و از آن محروم گردد، آندو بحسب اصطلاح عدم و ملكه اند.
ناگفته نماند: سعادت و شقاوت ،نتيجه ايمان و عمل و عدم آندو است در اينصورت سعادت حالت نفسانيى است كه رسيدن بخيرات را ميّسر ميكند و شقاوت عكس آنست در مجمع نيز آندو را حالت و نيرو فرموده است .
«يَوْمَ يَأْتِ لا تَكَلَّمُ نَفْسٌ إِلَّا بِإِذْنِهِ فَمِنْهُمْ شَقِيٌّ وَ سَعِيدٌ. فَأَمَّا الَّذِينَ شَقُوا فَفِي النَّارِ ... وَ أَمَّا الَّذِينَ سُعِدُوا فَفِي الْجَنَّةِ ...» هود: 105- 108.
در اين آيه ملاحظه ميكنيم ابتدا حكم بشقاوت و سعادت شده سپس وعده جهنم و بهشت آمده است. ايضا آيه «لا يَصْلاها إِلَّا الْأَشْقَى» الليل: 15.
هكذا حديث «من شقى شقى فى بطن امّه و من سعد سعد فى بطن امّه».ايضا آيه «فَمَنِ اتَّبَعَ هُدايَ فَلا يَضِلُّ وَ لا يَشْقى» طه: 123. كه شقاوت بعد از ضلالت آمده زيرا از نتائج آن است.
در الميزان ذيل آيه «وَ لَمْ أَكُنْ بِدُعائِكَ رَبِّ شَقِيًّا» مريم: 4. فرموده: گويا مراد از شقاوت محروم شدن از خيرات و حرمان لازم شقاوت و يا خود شقاوت است. احتمال اولشان مطابق نظر ما است.
بنا بر اين شقاوت، عدم قابليت رحمت است كه از عصيان و عدم ايمان بوجود آيد. بعكس سعادت ،اين راجع بآخرت ولى راجع بدنيا ميشود گفت: شقاوت عدم نيل بخواستهها و آرزوهاست چنانكه سعادت خلاف آن مىباشد.
مرحوم طبا طبايي ،موطن سعادت را بهشت مي داند بنا براين سعادتمند كسي است كه بتواند به بهشت راه پيدا كند اكنون سخن در اين است كه چه امر ويا اموري مايه سعادت انسان يعني رفتن به بهشت مي شود ؟سعادت انسان دو ركن دارد: ركن ايمان و ركن عمل، اما نه مطلق ايمان و نه مطلق عمل، بلكه ايمان به مقدسترين و عاليترين حقايق كه شامل ايمان به همه حقايق است، يعنى ايمان به ذات يگانه كه مبدأ علم و قدرت و نظم و حكمت و حيات و سعادت است؛ و عمل صالح و شايسته و مفيد كه انسان را جلو ببرد و كامل كند و آثار خوب به بار آورد.
سعادت لذتي است كه انسان از قرار گرفتن در دارالايمان مي برد. فضا و محيط جامعه ايماني لذت بخش و سعادت آفرين است و در مقابل فضاي دارالكفر تاريك و شقاوت زا است. بنابراين ايمان و عمل صالحي سعادت آفرين است كه در محيط و فضاي دارالايمان و بلد الامين محمدي انجام مي شود. اين معناي واقعي سعادت براي انسان است.
يكى از آثار ايمان به خدا و روشن شدن به نور خدا اين است كه عمل انسان ارزش واقعى پيدا مىكند، يعنى وضعى پيدا مىكند كه واقعاً عمل و تلاش انسان موجب سعادت انسان مىشود، آنهم سعادت ابدى. اينجا مسئلهاى طرح مىشود و آن اين است كه آيا كار خوب و كار بد انسان بستگى به ايمان انسان دارد يا ندارد؟ آيا كار خوب به هرحال خوب و سعادتبخش است ولو انسان به نور الهى روشن نشده باشد و كار بد هم براى انسان به هرحال بد است ولو آنكه انسان ايمان داشته باشد و به نور الهى روشن باشد؟
قرآن كريم مسلمين را متوجه اين مطلب كرد كه آنچه در سرنوشت انسانها مؤثر است اين نيست كه مرغى بيايد بانگى بزند، بلكه عمل خود انسان ها است. آن چيزى كه به آن تطير مىزدند، آن فال بد را «طائر» مىگفتند. ريشهاش طير است و بعد به هر چيزى تعميم مىدادند. قرآن فرمود طائر را- يعنى آنچه كه منشأ شومى و بدبختى مىشود- جز از درون و اعمال خودتان جستجو نكنيد. در جهت كار خير، سعادت انسان، چه فرد و چه جامعه، به عمل است. انْ لَيْسَ لِلْانْسانِ الّا ما سَعى. در جهت كار شر هم طائر هر كسى عمل خود اوست.
اين است كه درباره عمل- كه ملازم و همراه انسان است و از او جدا نمىشود- فرمود: وَ كُلَّ انْسانٍ الْزَمْناهُ طائِرَهُ فى عُنُقِهِ ما عمل بد هر انسانى را- يعنى همان عملى كه منشأ شومى و بدبختى و شقاوت اوست- ملازم گردنش قرار داديم، به گردنش آويختيم، طوقى است كه به گردنش آويختهايم. يعنى عمل انسان از انسان جدا نمىشود.
ما سلامت، قدرت، ثروت، امنيت را مىگوييم خوبى، خوبى هم هست ولى همينها را اگر از نظر عوارضى كه بعد به وجود مىآورند نگاه كنيم، مىبينيم كه چندان خوب نيستند. معمولا- البته كليت ندارد- قدرت غرور مىآورد، غرور بدبختى مىآورد، ثروت فساد مىآورد، فساد بدبختى مىآورد، سلامت آرامش روحى مىآورد، آرامش و بىخيالى بعدها بدبختى مىآورد، امنيت زياد كه هيچ وقت انسان از طرف دشمن تهديد نشود، تنبلى و تنپرورى مىآورد. ولى در جهت مخالف، ضعف است كه انسان را به سوى پيشرفت مىكشاند. از نظر مقياس سعادت كه هميشه بحث مىكنند، انسان خيال مىكند كه سعادت يعنى قدرت، سعادت يعنى ثروت، سعادت يعنى سلامت، در صورتى كه اين طور نيست، اى بسا قدرتمند و ثروتمندى كه همين قدرت و ثروتش او را به بدبختى مىكشاند.
حال فرمول سعادت چيست و سعادت چگونه براى انسان تأمين مىشود؟ آيا معناى سعادت نيل به آرزوست يا رضايت داشتن از وضع موجود؟ همين اشكال بر تمام اينها وارد است. عدهاى اين فرضيه را گفتهاند- فرضيه بدى هم نيست- كه سعادت به اين است كه انسان هميشه در خيال سعادت باشد، مىگويند به اندازهاى كه انسان از فكر سعادت سعادتمند است، از خود وجود واقعى سعادت سعادتمند نيست.
شعرى هست كه از قديم در عربى نقل كردهاند:
امانىّ ان تحصل تكن غاية المنى-------و الّا فقد عشنا بها زمنا رغدا (اى آرزوها اگر برسى و ما به تو برسيم كه چه بهتر، اگر هم نرسى يك عمر ما با تو خوش زندگى كرديم.) آرزو داشتن مساوى است با نداشتن و نداشتن مساوى است با طلب كردن.
انسان اگر بخواهد در اين دنيا سعادتمند باشد، هميشه بايد چيزهايى را نداشته باشد و با عشق و اميد و آرزو دنبال آنها بدود. وجدان كامل، مرگ آرزو در انسان است و مرگ آرزو، بدترين بدبختى در اين دنيا براى بشر است و لهذا قرآن يك تعبيرى دارد، مثل اينكه جواب اين اشكال است، درباره قيامت (آنجا كه نظامش با نظام اينجا فرق مىكند، كه آن هم رازى دارد) مىفرمايد: «لا يَبْغُونَ عَنْها حِوَلًا» (1) يعنى در آنجا كسى آرزوى دگرگونى نمىكند، يعنى آدم سير نمىشود. وضع اين دنيا اين طور است كه انسان هر چيزى را تا وقتى ندارد مىخواهد، وقتى كه دارا شد از آن سير مىشود، باز دنبال يك چيز ديگرى مىرود. قرآن مىگويد ولى در آن دنيا اين طور نيست «لا يَبْغُونَ عَنْها حِوَلًا»، در آنجا آنچه را كه دارند، ديگر آرزوى دگرگونى و تحول و تنوع در آن نمىشود.
معروف است كه مىگويند سفير انگليس با ناپلئون ملاقات كرد و اين در همان وقتى بود كه ميان آنها اختلاف و جنگ بود. ناپلئون به سفير انگليس گفت: فرق ما فرانسويها با شما انگليسيها اين است كه ما طالب شرافتيم، ولى شما طالب ثروت. او گفت: بله، همين طور است، انسان هميشه طالب آن چيزى است كه ندارد! بله، انسان هميشه طالب و دنبال آن چيزى است كه ندارد، پس بايد يك نداشتنى در كار باشد، و اتفاقا به اندازهاى كه اين مصيبتها و ضربتها بر روح بشر، قوهها را در وجود انسان به فعليت مىرساند، هيچ چيز اين كار را نمىكند.
سختى و مصيبت اين طور نيست كه اثرش فقط خمود و بريدن و قطع كردن باشد، اثرش بيشتر تحريك است يا در حديث داريم كه: انّ اللّه اذا أحبّ عبدا غتّه بالبلاء غتّا.خداوند آنگاه كه بندهاى را دوست بدارد، او را در گرداب بلا فرومىبرد، فرو بردنى.
«غت» به معنى زير آب كردن كسى است، يعنى اصلا خداوند او را در گرداب بلايا و شدايد فرومىبرد. در همين زمينه مثال ذكر مىكنند- و خوب هم ذكر مىكنند- مىگويند در اين دنيا كسى پيروزمند است كه قدرت شناورى داشته باشد، شناورى در امواج بلاها و سختيها، و اين شناورى را كسى مىتواند بلد باشد كه در اين موج بيفتد و الّا انسان اگر صد سال كتاب بخواند و نرود در يك درياچهاى، حوضچهاى شناورى كند، آيا ممكن است شناورى را ياد بگيرد؟ انسان شناورى را در عمل بايد ياد بگيرد، يعنى بايد بيفتد در آب، در حالتى كه احساس خطر مىكند، آن وقت است كه نيرو به خرج مىدهد و شناور مىشود و شناورى مىكند.
بنابراين اگر مصائب و سختيها و بلايا و شدايد از زندگى بشر برخيزد، آن وقت اول تباهى و نابودى بشر است.
واين حديث را نيز كه چندان بي ربط به بحث هم نيست تيمنا نقل مي كنيم رسول اكرم صلى الله عليه و آله فرمود:
هركس كه مىخواهد بدون آنكه مالى در كف داشته باشد بىنياز باشد و بدون آنكه فاميلى و عشيرهاى و خدم و حشمى داشته باشد عزيز و محترم باشد و بدون آنكه در رأس يك قدرت اجتماعى باشد و پستى را قبضه كرده باشد مهابت و صلابت داشته باشد، راهش اين است كه خود را از خوارى معصيت و گناه خارج كند و به عزت طاعت پروردگار پيوند كند.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%B3%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D8%AA-%D9%88%D8%A7%D9%82%D8%B9%D9%8A-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت