تداوم ياد مرگ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
تداوم ياد مرگ
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
تداوم ياد مرگ
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
انتظار مرگ
,
خودسازی و سلوک
,
فواید یاد مرگ
,
یاد مرگ
سوال:
1. چكاركنيم هميشه يادمرگ باشيم؟ 2. آيا ياد مرگ با زندگي منافات دارد؟ 3. ياد مرگ انسان را غصه دار مي كند در حالي كه ما مي خواهيم در زندگي شاد و مسرور باشيم، نمي شود كه دائم انسان ناراحت باشد!
پاسخ تفصیلی:
امور زير در باور مرگ و يادآوري آن و پند گرفتن از آن مؤثر و مفيد است:
يك. انديشه درباره مرگ به ويژه در خلوت؛ بايد به اين نكته توجّه كرد كه: مرگ تنها پلي است كه ما را از خانه عمل به خانه پاداش و جزا منتقل ميسازد. و نيز انديشه در اين نكته كه انسان براي اين دنياي فاني و زندگي زودگذر آفريده نشده است؛ بلكه آفرينش او براي زندگاني ابدي است كه مرگ آغاز سفر بدان است.دو. زيارت اهل قبور و تماشاي قبرهاي پوسيده و سنگ متلاشي شده و انديشه در اين مسأله كه چه انسانهايي كه روزگاراني زندگي ميكردند - فقير و غني - و اكنون همگي در اين گورستانها خوابيدهاند و هيچ يادي از آنان نيست. اگرچه جسم آنها خاك شده و غذاي مورچگان گرديده است؛، اما آنها همگي در محضر پروردگار عالم حاضراند و پاداش رفتار نيك يا كيفر كردار بد خود را ميبينند و اين سرنوشتي است كه دير يا زود ما نيز بدان خواهيم رسيد.سه. شركت در تشييع جنازه و تدفين اهل ايمان و يادآوري اين نكته كه روزي ما نيز همانند آن فرد، بر روي دوش آشنايان و بستگان به گور سپرده خواهيم شد. پس كردار، رفتار و گفتار خود را بر اساسي تنظيم كنيم كه مرگ ما، موجب آسايش ابدي ما بشود.چهار. تلاوت و تدبر در آياتي كه در مورد مرگ و قيامت است؛ به ويژه نگاه انديشمندان به آيات عذاب و خود را با آن تطبيق دادن؛ و نيز مطالعه و انديشه در روايات فراواني كه در اين باره وارد شده است. در اين موضوع مطالعه كتاب ميزان الحكمه با ترجمه فارسي توصيه ميشود. اين كتاب مجموع آيات و و روايات را در موضوعات مختلف دستهبندي كرده است.پنج. توجه به اين نكته كه مرگ نيستي و نابودي نيست؛ بلكه دريچهاي براي ورود به عالمي بزرگتر و گسترده است، مرگ ما را از خانه عمل و امتحان به خانه ابدي محاسبه و پاداش ميبرد و هر چه ما در دنيا كِشتيم، در قبر ظهور پيدا ميكند و برداشت ميشود. كسي كه در دنيا با ايمان و عمل صالح سپري كرد، قبر او
«روضة من رياض الجنة»
است و آن كه دنيايش را با بي ايماني و بدكرداري سپري كرد، قبرش
«حفرة من حفر النيران»
ميشود. آري قبر همه انسانها ظاهري مشابه دارد؛ اما باطن آن متفاوت است، يا بهشت است يا جهنم. آنكه در اين دنيا با ايمان و عمل صالح سپري كرد، هم اكنون در بهشت است و مرگ او را به اين سعادت ابدي ميرساند. پيك مرگ براي چنين فردي هيچ نيست، مگر پيك بشارت و سعادت. زندگي بهشتمدارانه او در دنيا، باطنش بهشت شده و مرگ او را به بهشت ميبرد و قبرش بهشت خواهد شد. اما آن كه با سوء اختيار خود، در دنيا بدكردار بوده، هم اكنون در جهنم است؛ منتها همانند مردم مست و بيهوش، ميسوزد و ادراك نميكند، آنگاه كه پيك مرگ آمد، در حقيقت او بهوش ميآيد و آنگاه جهنمي كه خود براي خود، فراهم كرده بود، به چشم جان ميبيند و با همه وجود ميچشد.ياد مرگ از آن مباحث بسيار قابل توجه و مورد عنايت روايات هست. اما اينكه فرمودند كه ياد مرگ يعني چه؟ يعني اينكه انسان گاهگاهي به اين فكر كند كه سرانجام چه خواهد شد؟ آيا من آمادگي آن لحظه را دارم يا ندارم. اگر ندارم آمادگي پيدا بكنم. چون قطعاً انسان اين سفر را در پيش دارد و عاقل كسي است كه براي اين سفرش اوقاتي به فكر باشد.اما آيا ياد مرگ با زندگي منافات دارد؟
خير، معناي ياد مرگ اين نيست كه انسان يك گوشه اي بنشيند و به فكر مرگ و برزخ و قيامت باشد و دست از كار و زندگي بكشد بلكه به اين معنا ست كه در عين حال كه كار مي كند توجه داشته باشد كه كارهايش در دنيا چه كمكي به آن سفر مي كند آن وقت اين كار اخروي مي شود.
در منزل آشپزي مي كند همين آشپزي را با اين فكر بكند كه اين آشپزي من چه كمكي به سفر (مرگ ) من مي كند؟ چه چراغي در قبر من روشن مي كند؟ چه آسايشي براي من در عالم قبر و قيامت فراهم مي كند؟ چگونه باعث مي شود كه من در سكرات موت راحت جان بدهم؟ چطور همين خوش اخلاقي من در خانه فشار قبر را از من بر مي دارد؟ مي بيينيد كه همين كاري كه به ظاهر، زندگي است مي تواند درآن ياد مرگ باشد و نه تنها با زندگي و دنيا منافات ندارد كه عيناً بر هم منطبقند.
پس، اين سوال كه ما فكر كنيم اگر كسي ياد مرگ باشد ديگر زندگيش مختل مي شود و بايد مثلاً دست روي دست بگذارد، اين طور نيست.ممكن است يك سوال ديگر مطرح باشد و آن اينكه ياد مرگ انسان را غصه دار مي كند در حالي كه ما مي خواهيم در زندگي شاد و مسرور باشيم، نمي شود كه دائم انسان ناراحت باشد!
در پاسخ بايد گفت اين طور نيست اتفاقاً ياد مرگ باعث مي شود كه غصه از دل انسان برود. لذا فرموده اند زماني كه خيلي غصه داريد به ياد مرگ بيفتيد و به قبرستان برويد، به زيارت اهل قبور برويد، چون وقتي كه آنجا مي رويد غصه از دلتان برداشته مي شود و به اين نتيجه مي رسيد كه اگر زندگي آخرش اين است، غصه براي چه؟ چون غصه ما براي آخرت نيست، اگر غصه براي آخرت باشد، اذيت كننده نيست.
ياد مرگ به اين معنا ست كه در عين حال كه كار مي كنيد توجه داشته باشيد كه كارها در دنيا چه كمكي به آن سفر مي كند آن وقت اين كار اخروي مي شود
نگراني از مرگ و غصه براي آخر ت و به فكر آخرت بودن، انسان را به خودش مشغول مي كند. فكر هست، حزن هست اما حزن اذيت كننده نيست. حزن براي دنيا انسان را آزار مي دهد. غصه اي كه انسان براي امور دنيايي مي خورد اين غصه آزاردهنده است، در حالي كه حزن آخرت زيباست.
تعبير بنده در رابطه با حزني كه براي امام زمان (عجل الله تعالي فرجه شريف) بايد باشد، يا حزني كه انسان نسبت به دوري از مبدأ دارد كه واقعاً اين حزن از بالاترين مراتب عرفان است، اينكه انسان احساس بكند از مبدأ دور افتاده و غصه دار بشود. اين غصه لذت بخش ترين لذت هاي دنياست. چون انسان به هر حال وقتي فكر مي كند كه از نيستان جدا شده و اين نفير و اين غصه. ظاهرش غصه است ولي از لذت بخش ترين لذت هاي دنياست.
بنابراين حزن آخرت هم زيباست و هم سرورآور و لذت بخش. ياد مرگ انسان را از غصه نجات مي دهد، پس اين تصور كه اگر ما زياد به ياد مرگ باشيم زندگيمان را خراب مي كنيم و چهره ما هميشه اندوهگين است مورد تائيد نيست.
اگر به دستور اسلام عمل بكنيم، اسلام مي گويد كه حزن شما در قلبتان باشد ولي چهره بايد بشاش باشد، چهره بايد شاد باشد المومن بشره في وجهه و حزنه في قلبه آن حزن قلبي كه عرض كردم حزن عارفانه و حزن عاشقانه است، هرگز به زندگي دنيوي انسان لطمه اي نمي زند.
كساني كه قيامت را قبول ندارند، قبر و برزخ را قبول ندارند، مرگ و ياد آن براي آنها واقعاً تاريك كننده است. فضاي غيرقابل تحملي براي زندگي ايشان ايجاد مي كند. اما در زندگي مومن، مرگ يك فضاي نوراني و يك فضاي زيبايي را ايجاد مي كند.
اما اگر مراد اين است كه چه مقدار به ياد مرگ باشيم؟ عرض مي كنم هر چي بيشتر بهتر.
ياد مرگ باعث مي شود كه غصه از دل انسان برود. لذا فرموده اند زماني كه خيلي غصه داريد به ياد مرگ بيفتيد و به قبرستان برويد، به زيارت اهل قبور برويد، چون وقتي كه آنجا مي رويد غصه از دلتان برداشته مي شوداز پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده كه آيا راهي وجود دارد كه اجر شهيد در راه خدا را داشته باشيم؟ فرمود: بله. گفتند چه كار كنيم؟ فرمود كه: روزي بيست بار به ياد مرگ باشيد. هر چه كه انسان بيشتر به ياد مرگ باشد مراتب كمال را بيشتر طي مي كند و ياد مرگ دل انسان را صيقل مي بخشد.از پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم نقل شد كه فرمود: إن هذه القلوب تصدأ كما يصدأ الحديد اين دل ها زنگ مي زند مثل آهن كه زنگ مي زند دل هم زنگ مي زند. پرسيدند يا رسول ... اين زنگ ها را چطور مي شود پاك كرد؟ پاك كننده اين زنگار قلب چيست؟ فرمود: ذكرالموت و قراءة القرآن دو چيز قلب را صاف مي كند، قلب را با صفا مي كند: يكي ياد مرگ و ديگري هم قرآن خواندن است.
همان طور كه قرآن خواندن دل انسان را پاك مي كند، شاد مي كند، فضاي قلب را نوراني مي كند، ياد مرگ هم فضاي قلب را نوراني مي كند.خلاصه:
ياد مرگ به اين معنا ست كه در عين حال كه كار مي كنيد توجه داشته باشيد كه كارها در دنيا چه كمكي به آن سفر مي كند آن وقت اين كار اخروي مي شود.
ياد مرگ منافاتي با مسئوليت هاي اجتماعي نيز ندارد بلكه به نوعي اين مسئوليت ها را براي آدم جدي تر مي كند كه آدم احساس مي كند وقت محدود است و بايد كارهايش را به خوبي انجام بدهد. اما به چه ميزان به ياد مرگ باشيم؟ هر چه بيشتر بهتر.مطالعه كتابهايي كه در اين باره نوشته شده است مثل:
1. معاد، شهيد دستغيب شيرازي
2. معاد شناسي، علامه حسيني تهراني
3. معاد، استادشهيد مرتضي مطهري
4. معاد، آيت اللّه مكارم شيرازي
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D9%88%D9%85-%D9%8A%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%B1%DA%AF
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت