خودخواهي، ريشه رزايل اخلاقي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
خودخواهي، ريشه رزايل اخلاقي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
خودخواهي، ريشه رزايل اخلاقي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
خودسازی و سلوک
,
رذایل اخلاقی
,
غرور
,
تکبر (اخلاق)
سوال:
از نظر علماي اخلاق ريشه رزايل اخلاقي در انسان در چيست؟
پاسخ تفصیلی:
علمای اخلاق، صفت خودخواهی را به عنوان «امّ الفساد» و ریشه همه رذائل و گناهان معرفی کردهاند و در تهذیب نفس باید جدا با آن مبارزه نمود. در اینجا باید ابتدا خودخواهی را معنا کنیم، سپس به تشریح آثار سوء این صفت و راه مبارزه با آن بپردازیم. در عینحال، باید بدانیم که هرموجود زندهای به ذات و صفات و آثار و افعال و کمالات خود علاقه دارد، یعنی طبعا خودخواه است.بنابراین نمیتوان خودخواهی را بهطور مطلق و کلی مذموم دانست، بلکه نیاز به شرح و توضیح دارد.
قبلا دانستید که انسان دو مرحله وجود و دو «خود» یا دو «من» دارد: خود انسانی و خود حیوانی.
«خود» انسانی او نفخه الهی است که از عالم ملکوت نازل گشته تا در زمین خلیفة اللّه باشد. از این جنبه با علم و حیات و قدرت و رحمت و احسان و افاضه و کمال و خوبی سنخیت دارد و طبعا خواستار آنها میباشد. بنابراین، اگر خود را بشناسد و به ارزش وجود خویش پی ببرد و آن را گرامی بدارد، به سرچشمه همه کمالات و خوبیها نزدیکتر میشود و فضائل و مکارم و خوبیها در او احیاء میگردد. به همین جهت، این نوع خودخواهی را نمیتوان مذموم دانست، بلکه خوب و ممدوح میباشد، زیرا این صفت، خودخواهی نیست بلکه در واقع خداخواهی است.
مرتبه دیگری از وجود انسان «خود» حیوانی او است. در این مرحله، درست یک حیوان است و واجد غرائز و تمایلات و خواستههای حیوانی میباشد. انسان برای آنکه در این جهان زنده بماند و زندگی کند باید نیازهای حیوانی خویش را در حد معقول تأمین نماید، و در این جهت نیز ممنوعیت و مذمتی وجود ندارد، لیکن نکته مهم و سرنوشتساز این است که حاکمیت تن در اختیار عقل و روح ملکوتی انسان باشد یا در اختیار نفس امّاره و خود حیوانی او.
اگر عقل و خود انسانی حاکم شد، نفس حیوانی و خواستههایش را تعدیل میکند و همه را در مسیر احیای فضائل و مکارم انسانی و سیر و صعود الی اللّه قرار میدهد. در اینصورت خود انسانی که همان وجود وابسته به «اللّه» است اصالت مییابد، احیای فضائل و مکارم اخلاق و استکمال و قرب الی اللّه، هدف میشود و تأمین نیازهای حیوانی تبعی و طفیلی خواهد بود. بنابراین، خودخواهی و گرامیداشت و حب ذات نه تنها مذموم نیست بلکه ممدوح خواهد بود.
اما اگر نفس امّاره و خود حیوانی در بدن حاکمیت یافت، عقل و خود انسانی را مغلوب و منزوی میسازد و یکهتاز میدان تن میشود. در اینصورت، انسان تدریجا از خدا و کمالات انسانی دور میگردد و در وادی تاریک حیوانیت سقوط مینماید. خود واقعی یعنی انسانیتش را فراموش میکند و «ناخود» یعنی حیوانیت را در جای «خود» مینشاند، و همین است معنای خودخواهی مذموم، که ریشه همه بدیهایش میدانند.
آدم خودخواه، فقط «خود حيوانى» خویش را میخواهد و بس. محور تمام حرکات و افعال و کردار و گفتارش تأمین خواستهها و تمایلات حیوانی خواهد بود.
عملا خودش را یک حیوان میداند و در زندگی هدفی جز تأمین خواستهها و هوسهای حیوانی نمیشناسد. برای نیل به اهداف پست حیوانی، خودش را آزاد میداند و هرعملی را توجیه و تجویز میکند. فقط یک چیز برایش تقدس و اصالت دارد و آن، نفس حیوانی او است. همهچیز حتی حق و عدالت را برای خود میخواهد و بس. حق و عدالتی را میخواهد که به نفع او و در مسیر خواستههایش باشد، و اگر به ضرر او تمام شود خواستار چنین عدالتی نیست، بلکه به خود حق میدهد با آن مبارزه هم بنماید. حتی احکام و قوانین را به دلخواه خود تأویل و توجیه میکند، یعنی اصالت را به افکار و آراء خود میدهد و احکام و قوانین دین را با آن تطبیق میکند.
آدم خودخواه چون از مکارم و فضائل و کمالات حقیقی محروم گشته، خویشتن را با اموری کاذب و موهوم و پوچ، از قبیل: شهرتطلبی، جاه و مقامپرستی، حرص و طمع، تکبر و ریاست، خور و خواب و لذتهای جنسی، سرگرم و دلخوش میدارد و از یاد خدا و پرورش و تکامل نفس غافل میماند.
آدم خودخواه چون شیفته و مطیع نفس امّاره است، و در زندگی هدفی جز تأمین خواستههای نفس و ارضای هرچه بیشتر آن ندارد، در طریق نیل به اهداف حیوانی از ارتکاب هیچ عمل زشتی رویگردان نیست، و هرکار زشتی را توجیه و تجویز میکند. او میخواهد به اهداف حیوانی برسد و در راه رسیدن به هدف از ستم کردن، دروغ گفتن، تهمت زدن، خلفوعده، تزویر، خیانت و هرمعصیت دیگری امتناع ندارد. بنابراین، خودخواهی امّ الفساد است و هرعمل زشتی را توجیه و تجویز میکند. بلکه میتوان گفت که هرگناهی در حقیقت نوعی از خودخواهی است که بدین صورت جلوهگر شده است. مثلا ستمگری و تجاوز به حقوق دیگران جز خودخواهی چیز دیگری نیست. همچنین دروغ، غیبت، بدگویی، عیبجویی، حسد و انتقامجویی، همان رذیله خودخواهی است که بدین صورتها جلوهگر شده است، بههمین جهت خودخواهی را ریشه همه گناهان میدانند.
خودخواهی دارای مراتب و درجات مختلفی است که بالاترین مرتبهاش به خودپرستی میرسد. اگر با این صفت زشت مبارزه نشود تدریجا شدت مییابد و به حدی میرسد که نفس امّاره را معبود و واجب الاطاعه قرار میدهد و در حد پرستش مطیع خواستههایش میگردد. خدا درباره چنین فردی میفرماید: «آيا آنكس را كه خدايش را هواى نفس خويش قرار داده است ديدى؟!»[ فَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ- فرقان/ 43].
مگر عبادت جز بدین معنا است که عابد در برابر معبود تواضع و کرنش میکند، و بدون چونوچرا تسلیم فرمانهایش میشود؟ آدم خودپرست نیز چنین است، زیرا نفس خویش را واجب الاطاعه میداند و در برابرش کرنش و تواضع میکند، و بدون چونوچرا از فرمان هایش اطاعت مینماید. بنابراین، آدم خودخواه نمیتواند یک موحّد باشد.
امينى، ابراهيم، خودسازى (تزكيه و تهذيب نفس)، 1جلد، شفق - قم، چاپ: هشتم
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%D9%8A%D8%8C-%D8%B1%D9%8A%D8%B4%D9%87-%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%8A%D9%84-%D8%A7%D8%AE%D9%84%D8%A7%D9%82%D9%8A
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت