فضیلت سوره قدر | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فضیلت سوره قدر
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فضیلت سوره قدر
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
قرآن کلام خدا
پاسخ تفصیلی:
درباره سوره مباركه قدر، دو نوع تفسير در روايات معصومين(ع) آمده است:
يكى تفسير معروف و مصطلح است كه عموم مفسر ان در تفاسيرشان آورده اند و با ظاهر الفاظ آن سازگارتر و براى عموم مردم هم قابل فهم تر است. برطبق اين تفسير، سوره ياد شده راجع به نزول قرآن در شب قدر است و اين كه شب قدر چيست و نيز شب قدر از هزارماه برتر است (يعنى عبادت در اين شب از هزار ماه بيشتر و برتر است) و مطالب ديگر مربوط به اين سوره كه در تفاسير مفسران گرانقدر اسلامى بيان شده است.
اما تفسير ديگر كه در واقع تأويل بوده و بسيار دقيقتر و عميقتر است و به تفسير بطنى از بطون قرآن كريم برمىگردد نيز از سوى ائمه معصومين(ع) مطرح شده است. اين تفسير و تأويل، همان است كه اين جا محل بحث ما است و پرسش شما نيز به اين نوع تفسير و تأويل برمىگردد. متن اين حديث كه از امام جعفر صادق(ع) مىباشد، چنين است:
«إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِي لَيْلَةِ اَلْقَدْرِ»، اَللَيْلَةُ فاطمة والقدر اَللَّهُ فمن عرف فاطمة حق معرفتها فقد ادرك ليلة القدر، و انّما سُمّيت فاطمة لانّ الخلق فطموا عن معرفتها... .
و قوله: «وَ ما أَدْراكَ ما لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»؛ يعنى خير من الف مؤمن و هى ام المؤمنين
« تَنَزَّلُ اَلْمَلائِكَةُ وَ اَلرُّوحُ فِيها» و الملائكة المؤمنون الذين يملكون علم آل محمد(ص) والروح القدس هى فاطمة .
« بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ سَلامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ اَلْفَجْرِ؛ يعنى حتى يخرج القائم»،
(تفسير فرات كوفى، ابوالقاسم فرات بن ابراهيم بن فرات كوفى از علماى عصر غيبت صغرا، تحقيق محمد كاظم، ص 581 - 582، نشر وزارت ارشاد اسلامى). بر مبناى تفسير و تأويل آن حضرت، تفسير سوره قدر به اجمال چنين است: «الليلة فاطمة» است والقدر «اللَّه» پس هر كس كه فاطمه را به حقيقت بشناسد، حتماً شب قدر را درك كرده است. علت نامگذارى آن حضرت به فاطمه، به خاطر اين است كه مردم از شناختنش ناتوان هستند. اما معناى «ليلة القدر، بهتر از هزار ماه است»؛ يعنى، بهتر از هزار مؤمن است و آن نيز امالمؤمنين حضرت زهرا(س) مىباشد. مراد از ملائكه، مؤمنان عالِم به علوم آل محمد(ص) و اهل بيت اويند و مراد از روح يا روحالقدس همانا فاطمه است. مراد از اين كه: در آن شب تا طلوع فجر همه امور به سلامت بوده، و نيز داراى رحمت است، طلوع فجر همان ظهور حضرت مهدى آل محمد(ص) است.
بنابراين، بخش دوم پرسش - كه راجع به تناسب صدر و ذيل آيات سوره قدر مىباشد - در تفسير خود امام(ع) پاسخ داده شده و در متن حديث آمده است.
اما پاسخ بخش نخست پرسش، با آنچه از بيان و بنان اساتيد بزرگوار حكمت و عرفان شنيده و خواندهايم به اختصار و با بيان سادهتر تقديم مىگردد. با اين توضيح كه در اين حديث امام صادق(ع) در تبيين و تفسير سوره قدر و تأويل ليلةالقدر از حكمت و عرفان سود جسته است و بدين طريق بار ديگر جايگاه رفيع حكمت و عرفان و نقش سازنده و تعيين كننده آن در تبيين و شناخت معارف دينى را روشن ساخت؛ زيرا امام صادق(ع) با تفسير اين گونه از قرآن - كه كاملاً تفسير عرفانى است - نشان داده كه حكمت و عرفان جزو علوم كاملاً اسلامى و برخاسته از متون دينى (قرآن و سنت) است. حال چرا حضرت امام صادق(ع) ليلة القدر را به فاطمه زهرا(س) تفسير و تأويل كرده است؟ و چه ارتباطى ميان ليلة القدر و فاطمه زهرا(س) مىباشد؟ در اين راستا گفتنى است كه:
1- ليلة القدر، شب نزول قرآن به همه مراتب و حقايق وجودىاش به طور نزول دفعى و يكبارگى بر سرّ وجود و نهانخانه جان انسان كامل؛ يعنى، حضرت رسول ختمى مرتبت محمد مصطفى(ص) است و همه شرف و فضيلت بىنظير شب قدر - كه از هزار ماه افضل و برتر است - در همين است كه قرآن؛ يعنى، عصاره همه حقايق بىكران هستى و جامع همه مراتب وجود (طبيعت، مثال و عقل) كه بر قلب و جان انسان كامل (انسان به فعليت رسيده و همه مراتب كمال وجودى ممكن را درنورديده) فرو فرستاده شد. او نيز بر همه مراتب وجود و عالم هستى احاطه وجودى دارد؛ زيرا جهان آفرينش از نظر قرآن كريم به سه مرحله و مرتبه؛ يعنى، عالم طبيعت، عالم مثال و عالم مجردات تامه (عالم عقول) تقسيم مىشود. هر موجود امكانى و مخلوقى - غير از انسان - به نوبه خود در يكى از اين بخشهاى سه گانه جاى دارد و از آن تجاوز نمىكند. تنها انسان است كه مىتواند «كون جامع» باشد و همه اين عوالم سه گانه را در نوردد و واجد همه مراتب وجود شده و بر همه عالم غيب و شهود احاطه وجودى يابد. انبيا و اولياى الهى - به ويژه رسول گرامى اسلام(ص) و ائمه دوازده گانه و حضرت فاطمه زهرا(س) - انسانهاى كامل و مصاديق اتم «كون جامع» هستند؛ يعنى، از نظر طبيعت با موجود طبيعى و از نظر ملكوت با عالم مثال و از نظر تجرد عقلى با موجودات مجرد تام همسنگ و همساناند و بلكه از همه آنها برتر و والامرتبهاند؛ زيرا در قوس نزول نخستين صادر، انسان كامل است و در قوس صعود نيز عالىترين موجودى كه بازگشت به سوى خدا دارد باز «انسان كامل» است. 2- حقيقت انسان كامل با حقيقت قرآن برابر و در غيبت وجود علمى و عينى اتحاد دارند و از يكديگر جدا نيستند. (چنان كه مفاد حديث متواتر ثقلين « انى تارك فيكم الثقلين كتاب اللَّه و عترتى ؛ ميان شما امت دو چيز گرانبها و گرانسنگ باقى مىگذارم: كتاب خدا، قرآن و عترت و اهل بيتم» همين است)؛ زيرا در ميان كلمات الهى (موجودات) براى حقيقت قرآن و حقيقت انسان كامل - كه كلمات تامه الهىاند - خصوصيت منحصر به فردى است؛ يعنى، جامع همه مراحل وجود (عقل، مثال و طبيعت) مىباشند و بدون تجافى (خلأ ذاتى) از مقام بالا در مقام پايين تجلى دارند؛ چنان كه در دعاى شب بيست و هفتم رجب (شب مبعث) به اين تجلى اعظم تصريح شده است:«اللهم انى اسئلك بالتجلى الاعظم...» و بدون غيب از جهان طبيعت و مثال، به مرحله تجرد تام عقلى شهود علمى دارند و هر چه در جهان آفرينش يافت مىشود هم تحت احاطه مقام جمعى قرآن است و هم تحت هيمنه و سيطره وجودى انسان كامل كه «كون جامع» است و نيز هر چه را انسان كامل مىداند و مىيابد در مقام جمعى قرآن حضور دارد. بر اين اساس، انسان كامل به كنه و حقيقت قرآن احاطه دارد؛ چون هم براى قرآن اصل و باطنى است و هم براى انسان كامل اصل و باطنى و اين اصل و باطن قرآن با آن اصل و باطن انسان كامل همسان و برابر است؛ چه اين كه انسان كامل همه حجابهاى نورانى را همانند حجابهاى ظلمانى شكافته و به عزّ قداست حق سبحانه متصل شده است و هيچ واسطهاى بين او و بين متكلم (خدا) نيست و در اين حال كلام (قرآن كريم) عين شهود خواهد بود. پس انسان كامل و حقيقت قرآن در مقام بساطت و جمع متحدند و اين بهترين مصداق اتحاد عاقل و معقول مىباشد.
براى آگاهى بيشتر ر.ك: مستدرك، حاكم نيشابورى، ج 3، ص 109 - 110 - نشر دارالفكر، بيروت.3- هم چنان كه آيات و سورههاى قرآن در مقام فرقانى از يكديگر جدايند و در مقام جمعى قرآن متحدند، انسانهاى كامل نيز در عالم طبيعت، مثال و غير آن از يكديگر جدايند ولى در مقام ظهور اول و صدر نخستين با هم متحدند و در اثر اتحاد حقيقت است كه رقيقه - حاق وجود - هر كدام از آنها توان اين را دارد كه گاهى بدون واسطه از متكلم ازل (خداى متعال) سخن بشنود. ازاينرو آنچه مثلاً از امام صادق(ع) نقل شده است مانند همان چيزى است كه از پيامبر اكرم(ص) نقل گشته است و همينطور است نسبت به ساير معصومان(ع)؛ زيرا چنان كه در جوامع روايى ما - به ويژه در زيارت جامعه كبيره - آمده است طينت، حقيقت و نور وجود همه آنان يكى است و جدايى ميان آنها نيست. بدين خاطر همه كاظمند، همه صادقند، همه حسينند، همه حسنند و... . بر اين اساس، با اين كه حقيقت كلام خدا (قرآن) با حقيقت انسان كامل كه كون جامع بوده و همه اسماى حسناى الهى را دانا است و نيز همه جوامع كلم را واجد است و در عينيت خارجى و حقيقت باطنى با قرآن همسنگ و همسان، به طورى كه هيچ كدام بر ديگرى افضليت و برترى ندارد، ولى در حديث ثقلين در برخى نقلها از قرآن تعبير به «ثقل اكبر» و از «عترت و اهل بيت» تعبير به «ثقل اصغر» شده است. رازش اين است كه قرآن كلام و پيام خداست و بر بندگان خدا هر چه به آن ذات يگانه نزديكتر باشند تكريم مولى و خضوع در برابر او لازمتر است. ازاينرو اين تفضيل به لحاظ قائل و متكلم ازل (خدا) است نه به جهت قول و نفس كلام.
براى آگاهى بيشتر ر.ك: مسند احمد حنبل، ج 3، ص 14، 17، 26 و 59 ؛ ج 5، ص 181 - 182 و 1289 - 190، نشر دارصادر، بيروت. 4- با آنچه گفته شد روشن گرديد كه انسان كامل «كون جامع»، قرآن ناطق و مُمثّل و در نتيجه «ليلة القدر»، «يوم اللَّه»، تجلى اعظم الهى، تظهر و مَظهر ذات و صفات علياى ربوبى است. در اين جهت ميان معصومين(ع) تفاوتى نيست. چنان كه استادعلامه آيت اللَّه حسن زاده آملى سروده است:
مر انسانى كه باشد كون جامع * شب قدر است يوم اللَّه واقع
اما اين كه چرا حضرت امام صادق(ع) جده اش حضرت فاطمه زهرا(س) را به «ليلة القدر» اختصاص داده و مصداق آن تعيين فرموده است؟ شايد به دو جهت زير باشد:
الف) حضرت زهرا(س) در قله كمال انسانى و اعلى درجه مقام «انسان كامل» است؛ يعنى هرگونه كمال علمى و عملى كه براى اهل بيت(ع) به عنوان اهل بيت عصمت و طهارت ثابت است (مانند همتايى آنان با قرآن كريم و غير آن) حضرت فاطمه(س) نيز همسانِ همتاى گرانقدرش حضرت على(ع) و ديگر امامان معصوم(ع) بوده و مشمول آن مقامهاى منيع خواهد بود و نيز در تبيين معارف قرآن همچون آنان است؛ زيرا گفتيم اين خاندان مطهر، نور واحدند و در مقام وحدت نورى آن ذوات مقدس، تفاوتى نيست و آنچه در مقام كثرت ظهور مىيابد، تنها اختلاف مسؤوليتها و وظيفههاى متنوع، پس از اشتراك در سنخ آن است. حقيقت انسان را روح مجرد او تشكيل مىدهد و بدن در تمام مراحل تابع آن است و موجود مجرد نيز منزّه از پديدههاى ذكوريت و انوثت (نرى و مادگى) بوده و آن تفاوت جنسيت ظاهرى و جسمانى هچ نقشى در آن وحدت باطنى روحى و معنوى ندارد. ازاينرو هيچ كمالى از كمالات وجودى براى انسان، نه مشروط به مذكر بودن است و نه ممنوع از مؤنث بودن. بر اين اساس، كمال حقيقى - كه همان مقام شامخ ولايت است - نصيب هر انسان مطهر واجد شرايط كمالاتِ والا و دارنده مقام «انسان كامل» خواهد شد، هر چند در مناصب اجرايى ظاهرى به حسب نظام احسن ميان زن و مرد تفاوتهايى هست؛ ولى اين موجب امتياز يكى بر ديگرى نيست. بنابراين، نام بردن حضرت زهرا(س) به عنوان «ليلة القدر»، از باب جَرى به مصداق و تعيين مصداقى از مصاديق «انسان كامل»، عدل قرآن و ليلة القدر است و از اين حيث هيچ تفاوتى ميان آن بانوى عظيم الشأن و ساير معصومين(ع) وجود ندارد. چون همه آنها در رتبه واحدند و مصداق كامل ليلة القدر و عدل و هموزن قرآن كريم مىباشند. اگر تفاوتى هم هست شايد به خاطر نكته ديگرى باشد كه به خاطر آن امام صادق(ع) ليلة القدر را به جهت احترام ويژه به حضرت زهرا(س)، به او اختصاص مىدهد.
ب ) آن جهت اختصاصى حضرت فاطمه زهرا(س) از ميان معصومين(ع) - كه موجب شده تا امام صادق(ع) ليلة القدر را به نام نامى آن «انسان كامل» و معصوم والا مقام تخصيص دهد - اين است كه آن بانوى بىبديل، كوثر وجود يازده كلام اللَّه ناطق و يازده امام معصوم(ع) و انسانهاى كامل است. آرى، فاطمه زهرا(س) رمز و راز بقاى اسلام محمدى(ص)، حلقه اتصال نبوت، امامت و ولايت، وارث سرير رسالت، حامى امامت و حامل ولايت است. فاطمه كه خود كوثر و خير كثير جارى در جان جهان و باقى در هر زمان است، كوثر وجود يازده امام معصوم(ع) - به ويژه امام آخرين و بقية اللَّه فى الارضين «مهدى موعود(عج)» - نيز هست تا آن امام منجى انسانها و تحقق بخش اهداف نبوت و امامت، ظهور كند و انسانهاى تشنه كمال و معنويت را به سرمنزل مقصود انسانى - الهى برساند. اين است راز حديث مشهور و معتبر قدسى «لولاك»، كه خداى متعال خطاب به بنده برگزيدهاش رسول گرامى(ص) فرمود: « يا احمد! لولاكَ لَما خَلَقْتُ الافلاك ولولا على لَما خَلَقْتُكَ ولولا فاطمة لَما خَلَقْتُكُما؛ اى احمد! اگر به خاطر تو نبود جهان آفرينش را خلق نمىكردم و اگر به خاطر على نبود تو را نمىآفريدم و اگر به خاطر فاطمه نبود هر دو تاىتان را نمىآفريدم» .(فاطمة الزهرا، بهجة قلب المصطفى، احمد رحمانى همدانى، ص 9، مؤسسه انتشاراتى بدر.)
چه اين كه گفتيم از دامان آن بانوى اطهر، امامت و ولايت تداوم مىيابد؛ همان امامت و ولايتى كه پيامبر(ص) تهديد شد كه اگر آن را در غدير خم اعلام نكند، رسالتش را اعلام نكرده است (مائده، آيه 67)؛ و پس از اعلام و رسميت بخشيدن امامت و ولايت، دين كامل شد و رحمت و نعمت الهى به بندگانش به اعلى درجهاش رسيد (مائده، آيه 3)؛ زيرا با تداوم امامت توسط فاطمه زهرا(س) و ظهور آخرين حجت خدا و اجراى احكام الهى و تحقق اهداف عالى پيامبران - به ويژه پيامبر خاتم(ص) و امامان جانشين به حق او - فلسفه نبوت و امامت به تمام و كمال، معنا و مفهوم حقيقى خود را خواهد يافت. بنابراين، به هيچ وجه مراد حديث «لولاك» برترى دادن حضرت زهرا(س) بر پيامبر اكرم(ص) و على(ع) نيست؛ زيرا توضيح داديم كه در نفس الامر و حقيقت معنا وجود همه آنان يكى بوده و همه معصومين از نور واحد و حقيقت واحدى برخورداراند و رتبه وجودى و كمالات باطنى يكسانى دارند؛ هر چند كه پيامبر و على(ع) امتيازهاى ويژهاى دارند كه ساير معصومين(ع) از اين امتيازها برخوردار نمىباشند، و در ميان آن دو بزرگوار نيز حضرت رسول اكرم(ص) داراى فضايل و امتيازهايى است كه حضرت على(ع) نيز واجد آنها نبود.
براى آگاهى بيشتر ر.ك: 1- تفسير موضوعى، ج 7، ص 111، جوادى آملى 2- قرآن در قرآن، ج 1، ص 380،جوادى آملى 3- انسان و قرآن، ص 185،جوادى آملى 4- انسان كامل از ديدگاه نهجالبلاغه، ص 38 و 96،حسن زاده آملى 5- هزار و يك نكته، نكتههاى 1، 563، 748،حسن زاده آملى 6- پيرامون وحى و رهبرى،جوادى آملى 7- على بن موسى الرضا(ع) والقرآن الحكيم،جوادى آملى.
[پايان كد انتخابي] (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها، كد: 10/100104679)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.quran.porsemani.ir//node/2735
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های قرآن و حدیث سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت