پاسخ تفصیلی:
((قرباني كردن )) نمادي از قطع دلبستگي و وابستگي ها و جلوه اي از ايثار مال و جان در راه محبوب واقعي و رضاي خدا است . بنابراين اگر اسرار قرباني و تاثير آن در آمادگي روحي براي دوري از هرگونه منفعت طلبي و زياده خواهي آشكار شود, . و از سويي سفارش شده گوشت قرباني براي فقرا و با ميهماني خويشاوندان و همسايگان مصرف شود که در حقيقت با اين قرباني يک نوع رسيدگي به نيازمندان و تقويت روحيه, نوع دوستي مي باشد و آنچه در ميان مسلمانان رايج است و حتي قبل از اسلام در ميان خير خواهان و بخشندگان رايج بوده و به همين انگيزه است و تبليغات سوء آن ها خشنونت طلبي و با عدم رعايت حقوق حيوانات به هيچ وجه نسبت به قرباني سازگاري ندارد.
لذا البته آنچه كه از قرباني كردن و رسيدن به مقام قرب الهي به وسيله ذبح گوسفند, لحاظ شده است , قطع علقه هاي روحي و مالي است كه باعث تقواي قلب و طهارت نفس مي گردد. خداوند متعال مي فرمايد: ((وقتي شما قرباني مي كنيد آنچه كه متعلق به خدا است , تقواي شماست نه گوشت و پوست قرباني )),(حج , آيه 37). خلاصه اين كه ظاهر كار سر بريدن است ; اما واقعيت قضيه نهايت تسليم , سرسپردگي , عشق و علاقه بنده به مولاي خود است . چه عشقي بالاتر از اين كه انسان حاضر شود, عزيزترين كسان خود را براي رضاي خالق خود با دست خود ذبح كند و قرباني نيز عاشقانه تسليم شود; نه به زور و قهر كه در مفهوم خشونت نهفته است ,(صافات , آيات 102 و 103). والاترين صفت بنده در مقابل رب , همان تسليم بودن اوست ((و من احسن دينا ممن اسلم وجهه لله و هو محسن )); (نسائ, آيه 125) و ما مامور به همين وظيفه و تكليف هستيم و رشد ما در گرو آن است ((فمن اسلم فاولئك تحروا رشدا));(جن , آيه 14) و تسليم شدن در مقابل خدا; يعني , پذيرش قلبي و عملي و با نهايت آرامش خاطر دستورات الهي .در چند مورد ذبح حيوان و يا قرباني واجب است از جمله قرباني در حج در مني که بايد حيوان سالم و بي عيب را در راه خداوند قرباني نمايد. دوم قرباني که از طريق نذر بر انسان واجب مي شود . مثلا کسي نذر کرده است اگر خداوند پسرش را شفا بدهد در راه خداوند يک گوسفند قرباني مي کنم . خداوند لطف کرد و پسرش را شفا داد در همان زمان نذر بر نذرکننده واجب مي شود. موارد استحبابي قرباني کردن يا خون ريزي از طريق سر بريدن حيوان فراوان است سه مورد تاکيد زيادي شده است:
1. عقيقه فرزند: وقتي بچه به دنيا مي آيد مستحب است در روز هفتم گوسفندي يا شتر و گاوي را به شکرانه خداوند ذبح نمايد و گوشت آن را پخته به فقرا و اهالي محل بدهد. 2. موقع بازگشت از حج: اگر کسي موفق به زيارت خانه خداوند و انجام اعمال مناسک حج گرديد است به شکرانه توفيق زيارت بيت الله الحرام, مستحب است هنگام رسيدن به خانه گوسفند يا حيواني ديگري را ذبح نمايند. و گوشت آن را به مصرف همسايگان و فقيران برسانند.3. ساخت يا خريد خانه: براي ساخت يا خريد خانه مستحب است وليمه بدهد که بهترين آن است گوسفند يا حيواني مثل گاو و شتر را ذبح نمايد و گوشت آن را پخته و به مصرف مدعوين برساند موارد ديگر نيز فراوان است اصل عمل قرباني يا ذبح گوسفند به منظور اطعام مهمانان يا فقيران مستحب است بنابراين اگر کسي توان مالي خوبي دارد مي تواند هر روز گوسفندي را ذبح و براي فقيران و نيز خويشاوندان خود مصرف نمايد. بنابراين اصل عمل قرباني نه تنها در اسلام تجويز شده است بلکه تاکيدي زيادي روي آن صورت گرفته است معناي قرباني اين است که انسان به وسيله ذبح گوسفند گاو و شتر و نيز در صورت عدم تمکين, مرغ خود را به خدا نزديک نمايد. زيرا دست از مال شستن و در راه خداوند از تعلقات دنيوي دست برداشتن خود توفيقي بزرگ براي تقرب به حق است. در روايتي از امام صادق عليه السلام در پنج مورد وليمه را مستحب دانسته است: در عروسي, در تولد فرزند, در وقت ختنه بچه, در خريد خانه و در بازگشت از حج. (وسائل الشيعه, ج 14 , ابواب مقدمات نکاح, باب 40 , حديث 5.
در خصوص عقيقه (ذبح گوسفند در روز هفتم ولادت نوزاد ) تاکيدي زيادي صورت گرفته است به گونه اي که در برخي روايات آن را واجب دانسته است به گونه اي که اگر در همان روز انجام نشود هر زماني که قدرت مالي پيدا کرد بايد عقيقه انجام شود حتي اگر پدر از اين کار عاجز باشد لازم است خود شخص در صورت قدر ت مالي براي خودش عقيقه نمايد. (وسائل الشيعه, ج 15 , ابواب احکام اولاد, باب 44, حديث 10 و باب 65 , حديث1و 3)مستحب است در عقيقه قوچ ذبح نمايد. و براي پسر دو گوسفند ماده, اگر گوسفند نر نبود و براي دختر يک گوسفند ماده عقيقه نمايد. (وسائل الشيعه, ج 15 , ابواب احکام اولاد, باب 42 ,حديث 1و 8)
دراندیشه اسلامی انسان گل سرسبد خلقت است وتمامی موجودات دیگر برای انسان واستفاده اوافریده شده است ؛اصولا کمال وجودی حیوانات حلال گوشت دراین است که پرورش یافته ودراستخدام انسان قرارگیرد واوبتواند ازگوشت وپوست انها بهره مندی لازم راداشته باشد.البته اعتقاد به ذبح انها منحصر به مواردی است که دستور ازشرع(مانندقربانی درحج یا بوسیله نذرو...)صادرشده باشد اما اعتقاد به مواردی که جنبه شرعی ندارد وصرفا درعرف مردم رایج است مانند ردشدن عروس وداماد ازخون حیوان لازم نمی باشد.هرچند که ولیمه دادن وذبح حیوان درعروسی رجحان داشته ومستحب است. در هر صورت نياز انسانها به پروتئين حيواني غير قابل انکار است ودر همه کشورها با ذبح حيوانات اين نياز مرتفع مي گردد,آنهائي که از حيوانات دفاع مي کنند چگونه هر روز خون انسانها را ظالمانه مي ريزند ودر کشورهاي مختلف مشغول خون ريزي هستند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها، كد: 3/100101689)