تلفظ خلع و حفد | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
تلفظ خلع و حفد
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
تلفظ خلع و حفد
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
دانستنی های قرآن
پاسخ تفصیلی:
خَلْع وحَْفْد، خلع به معني ترك كردن،رهانمودن،وحفد به معني شتاب كردن.
اينها دعاهائي هستند كه گفته شده در بعضي از مصحف ها نوشته شده وتوّهم شده كه اينها جزءقرآن هستند. در ادامه توضيحاتي پيرامون جمع قرآن وتعداد سوره هاي آن،ونيز توضيحاتي پيرامون اين دو سوره ادعائي اهل سنت،ونقد وبر رسي آن آمده است.
مسلمانها به جمع آوري قرآن اهتمام فراواني داشتندوتعداد زيادي از افرادحافظ قرآن بودندوهر سوره اي نازل مي شد,ثبت وضبط مي کردند.نتيجه طبيعي اين کار آنست که آيات وسوره هاي قرآن کريم بدون کم وزياد در اختيار مردم باشد وتواتر آن محفوظ باشدوکسي نتواند چيزي را بر قرآن اضافه ياکم کند.ماجراي مصاحف(قرآن هاي صحابه مانند ابي ابن کعب وعبدالله ابن مسعود و..)در ادامه پاسخ آمده است وروشن گرديده که آنها از نظر قرآنيت با بقيه فرقي ندارند ,واگر اضافاتي بوده توضيح وتفسير هائي براي آيات قرآن داشته اند زيرا در صدر اسلام رسم بوده که اين توضيحات را در لابلاي آيات مي نوشتندوگاهي موجب اشتباه مي شده است.
قرآن ابي ابن کعب,مشتمل بر دعاي خلع وحفد بوده که اولا نسبت دادن اين مسائل به ايشان مشکوک است وثانيا نظم ومحتواي آنها نشان مي دهد که آيه قرآن نيستند وبه دعاهاي اهل بيت (ع)هم شباهتي ندارد,در نتيجه مصحف ابي ابن کعب با بقيه تفاوتي ندارد ابي شخصيتي نبود که اين مسائل به او بچسبد.
ابن مسعود هم سوره حمد را چون مشهور بوده وآنرا عدل وهمسنگ قرآن مي دانسته نه بخشي از آن,در قرآن خود نياورده ودو سوره قل اعوذبرب الفلق والناس راتعويذ(طلسم براي دفع چشم زخم)مي دانسته ,نه دوسوره که اگر اين مطالب صحت داشته باشد ضرري ندارد بعد از آنکه قرآن متواتر کلمه به کلمه وحرف به حرف نزد مردم هست وبسياري آنرا در سينه خود دارند.
در مجموع وبرطبق شواهد قطعي آنچه ادعا شده که در بعضي مصحفها بوده,توضيحات وتفسير ويا شان نزول آيات بوده که در کنا آيات نوشته مي شده وگاهي سبب اشتباه مي شده ونويسندگان آنها هم به قرآن بودن آن اضافات معتقد نبودند,واين مسئله حل شده اي است که در همه کتابهاي علوم قرآني مورد بررسي قرار گرفته است.
شاهد براين مطلب آنست که آن قرآنها رواج پيدا نکردند وقرآن متواتر در بين مسلمانها از آغاز تا به امروز رواج داردواگر ديگران شاهدي براختلاف قرآنها داشتند آنرا وسيله اي براي مقابله با قرآن قرار مي دادند وبا اين حربه که معلوم نيست کدام قرآن اصلي است,قرآن را در جامعه از کار مي انداختندوهمين که چنين کاري نشد با همه دشمني ها با قرآن,نشان مي دهداين اختلاف ها در نسخه اصلي قرآن که بدستور پيامبر(ص) نوشته شده راه پيدا نکرد بلکه اختلاف در مصحف هاي شخصي بوده که توضيحاتي در آنها براي استفاده خودشان مي نوشته اند وبا تلاش وجديت فوق العاده پيامبر(ص)واهتمام مردم کلمه به کلمه در نوشته ها وسينه ها حفظ شد وبا اين جديت وشهرت قرآن در بين مردم ,معني ندارد که بگوئيم قرآنها ي مختلف در ميان مردم بوده است.
[انتخابي از كد25744]يكى از تمهيدات الهى براى مصون ماندن قرآن، نزول تدريجى آن، آن هم با سبك و برنامهاى ويژه است. در مدت تقريباً 23 سال، آيات قرآن به دو شكل نازل شده است. آياتى كه در آغاز بعثت در مكه نازل گرديده، آياتش كوتاه و موزون است؛ مانند
«وَ الضُّحى وَ اللَّيْلِ إِذا سَجى ما وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَ ما قَلى...»
و يا
«الرَّحْمنُ عَلَّمَ الْقُرْآنَ خَلَقَ الْإِنْسانَ عَلَّمَهُ الْبَيانَ...»
. اين مقاطع كوتاه و موزون در حفظ آيات، تأثير بىشائبهاى داشته است، آن هم در ميان مردم روزگارى كه امى بودهاند. اما در سالهاى بعد، آيات و سورههاى بزرگترى در مدينه نازل شده است؛ زيرا در مدينه، هم آرامش بيشترى براى مسلمانان بوده و هم امكانات نوشتن و ثبت آيات وجود داشته است. بالاخره، نزول تدريجى قرآن، اين نتيجه را داشت كه وقتى حتى چند آيه نازل مىشد، پيامبر آن را براى مسلمانها مىخواند (و آنان نيز حفظ مىكردند) و بعد آيهاى ديگر نازل مىگشت.
10. شيوه تعليم قرآن
در تاريخ قرآن مهم است بدانيم كه پيامبرصلى الله عليه وآله چگونه آيات را به مردم مىخوانده و آنها را تعليم مىداد؟ راوى مىگويد: پيامبرصلى الله عليه وآله در مدينه هر بار ده آيه به ما مى آموخت.
ما ده آيه را ياد مىگرفتيم، سپس ده آيه ديگر و... براى مثال، يكى از صحابه در مسجد دمشق 1600 شاگرد را تعليم قرآن مىداده است. به اين شكل كه آنها را به گروههاى ده نفرى تقسيم كرده بود و هر ده نفر يك ناظر داشته اند كه مجموع اين ناظران و سرگروهها 160 نفر مىشدند. افزون بر آن
ابو عبدالله زنجانى، تاريخ القرآن، ص 42، موسسه الاعلمى، بيروت.
به شهادت تاريخ، در صدر اسلام عده زيادى از مسلمانان - كه تعداد آنان را تا 43 نفر نوشتهاند به دستور پيامبرصلى الله عليه وآله هر آيه و يا سورهاى كه نازل مىشد، بلافاصله مىنوشتند؛ از جمله معروفترين اصحاب پيامبر كه به نوشتن قرآن اهتمام خاصى مىورزيدند، حضرت علىعليه السلام و زيد بن ثابت بودند.
11. اهتمام مسلمانان
بىشك از اهتمام پيامبرصلى الله عليه وآله بر قرائت قرآن و تحفيظ آن بر مسلمانانجامعه آن روز فضيلت بزرگى براى حفظ قرآن قائل شده بود.
مؤمن و منافق در اين جهت بر يكديگر سبقت مىگرفتند. معاشرت و انس با قرآن، جزو آداب و رسوم مردم در آمده بود و در مسائل و مشكلات خود به آن مراجعه مىكردند. تقدّس و فضيلت يافتن قرآن نزد مسلمانان، اين نتيجه را به دنبال داشت كه كسى نمىتوانست ايده تغيير قرآن را در سر بپروراند
محمدتقى مصباح يزدى، قرآن شناسى، ج 1، ص 215، (نشر مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى).
. اهتمام به نگهدارى و حفظ قرآن كريم در ميان مسلمانان به اندازهاى بود كه پس از نبى اكرم و در زمان خلافت ابوبكر، وقتى در جنگ يمامه تعدادى از حافظان قرآن كشته شدند، مسلمانان تصميم گرفتند توجه بيشترى در حفظ قرآن به خرج دهند و به اين منظور همه نسخههاى قرآن را در يك جا جمعآورى كرده و از اينكه نقصانى در آنها واقع شود، جلوگيرى نمودند. حفظ اين نسخهها به شدت مورد توجه قرار گرفت و همين طور نسل بعد، قرآن را سينه به سينه حفظ مى كردند و به نسل بعد انتقال مى دادند
سيد محمد حسين طباطبايى، ترجمه الميزان، ج 12، ص 167 - 161، مركز نشر فرهنگى رجا.
.
12. تكامل خط و كتابت
براى حفظ يك متن به صورت اصلى، بايد شرايط طبيعى چنين امرى فراهم باشد.
در عصرهاى گذشته تكامل خط و پيشرفت كتابت به آن ميزان نبوده است كه بتواند متنى را در بستر خويش و به صورت كامل حفظ كند. البته با رشد تمدن بشرى، زمينههاى لازم براى چنين امرى پديدار مىشد؛ چنان كه به نظر برخى
علامه خوئى، ترجمه البيان، ج 1، ص 309، (نشر مجمع ذخائر اسلامى - قم، 1360 ش).
در زمان رسولاللَّه شرايط و موقعيت حصول چنين كارى مهيا شد و زمينه را براى حفظ و صيانت قرآن فراهم آورد. براى مطالعه بيشتر ر.ك: الف. محمد هادى معرفت، تاريخ قرآن، (تهران: سمت، چاپ دوم 1377)، صص 167 - 154؛ ب. محمدتقى مصباح يزدى، قرآنشناسى، (قم: مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى، چاپ اول، 1376)؛ پ. حسن حسنزاده آملى، قرآن هرگز تحريف نشده است؛ ت. محمد هادى معرفت، التحقيق فى نفى التحريف عن القرآن.[پايان كد انتخابي]
تعداد سورههاي قرآن
قرآن 114 سوره دارد و همهي دانشمندان بر اين مطلب اتفاق نظر دارند كه اول آن فاتحه الكتاب و آخر آن سورهي الناس است. البته بودند كساني كه سورههاي قرآن را غير از اين ميدانستند.
گفتهاند: عاصم الحجدري و مجاهد، قرآن را 113 سوره دانستهاند. آنها سورههاي انفال و توبه را كه ميانشان بسم اللَّه الرحمن الرحيم نيست، يكي گرفتهاند.
مصحف عبدالله بن مسعود، 112 سوره بود؛ چون معوذتين را نداشت؛ ولي چنان چه در مصحف او ديديم و مجموع دو روايت را سنجيديم، هم معوذتين را نداشت و هم فاتحه را. بنا بر اين مصحف او 111 سوره داشت.
مصحف ابي ابن كعب، 116 سوره بود؛ چون دعاي استفتاج و قنوت را به نام سورههاي خلع و حفد داشته است (در پايان اين بخش به اين دو سوره اشاره ميكنيم) ولي به عقيدهي سيوطي اين مصحف بايد 115 سوره باشد؛ زيرا سورههاي فيل و قريش را يك سوره گرفته است. به نقل سيوطي اين مصحف 6 سوره را نداشت. مصحف علي بن ابيطالبعليه السلام طبق نقل يعقوبي 5 سوره كم داشت و مصحف ابن عباس 114 سورهي كامل برد.
اين را هم اضافه كنيم كه گفتهاند بر حسب حكم امام صادقعليه السلام مجموع سورهها 112 سوره است. چون ايشان دو سورهي فيل و قريش را يكي ميدانست و همچنين سورههاي والضحي و اَلَم نشرح را در حكم يك سوره ميگرفت.
روي همين نكته علماي شيعه خواندن هر كدام از اين دو سوره را با هم، جانشين يك سورهي كامل در نماز واجب ضروري ميدانند.[4]
امّا دو سورهاي كه ابي ابن كعب افزوده:
1ـ سورهي خلع (سورهي رَد و انكار)
بسم اللَّه الرحمن الرحيم(1) اِنّا نستعيتُكَ و نستغفِرُكَ(2) و نُثْني عَلَيكَ و لا نُكَفِّروك(3) و نَخْلَعُ و نَتْرُكُ مَن يَفجُرُك؛ پروردگارا! از تو ياري ميطلبيم و از تو آمرزش ميخواهيم. بر تو ثنا ميخوانيم و بر تو كفر نميورزيم و آنها را كه بر تو گناه ورزند ترك كنيم و از خود دور سازيم.
2ـ سورهي حفد (سورهي سابقه)
(1) اللهم اياك نعبد (2) و لك فُصَلّي و نسجُدُ (3) و اليك نسمي و نَحْفِد (4) نَرْجُوا رَحْمَتَكَ (5) و فخشي عَذابَكَ (6) اِن عَذابَكَ بالكفّار مُلْحقّ؛ پروردگارا! تنها تو را ميپرستيم و بر تو نماز ميخوانيم و سجده ميبريم و به سوي تو گام برميداريم و ميشتابيم به رحمت تو اميدواريم و از عذاب تو ترسانيم همانا كه عذاب تو به كافران ملحق است.
علّت اختلاف در تعداد سورههاي قرآن
عمدهي كلام در اين است كه چرا عدهاي در شمارش سوره اختلاف نمودهاند و آن را 112 و 113 و 114 و 115 و 116 شمارش نمودهاند؟ اختلافهايي كه در تعدادِ سورهها ديده ميشود، ناشي از اختلاف مصاحف است. نوشتهاند كه در مصحف عبدالله ابن مسعود در آغاز سورهي برائت بسمله وجود داشت و مصحف او 112 سوره بوده است؛ چون در اين مصحف سورهي فلق و سورهي ناس نيامده بود و نيز نوشتهاند كه عبدالله ابن مسعود علاوه بر اين دو، سورهي فاتحه را در مصحف خود نياورده، چون ميدانست كه مردم كاملاً آن را در حافظهي خود سپرده، و هرگز در مورد آنها دچار نسيان نميشوند[5] و يا حتّي دربارهي مصحف ابي ابن كعب كه دو سورهي حَفد و خَلْع را اضافه كرده بود، مينويسد: اين دو سوره در مصاحف برخي از صحابه وجود داشته و حتّي عمر بن خطاب بعد از ركوع در قنوت نماز، اين دو را با ذكر بسمله ميخواند.
و اين دو سوره در مصحف عبدالله ابن عباس و ابو موسي اشعري نيز آمده است.[6]
به هر حال يكي از محققان قرن پنجم هجري، براي توجيه كار ابي ابن كعب و ديگر صحابه، يادآور ميشود كه اگر ابن ابي كعب دعاي قنوت را به عنوان سورهاي از قرآن شمرده باشد ـ در صورتي كه اين مطلب صحيح باشد ـ مبني بر آن نيست كه وي اين دعا را به عنوان جزئي از قرآن نگاشته باشد؛ بلكه بدين منظور آن را در مصحف خود آورد تا مردم آن را فراموش نكنند. چون او اين دو دعا را در قنوت نماز وتر از رسول خداصلي الله عليه وآله شنيده بود؛ پس اين دو دعا هستند، نه دو سوره از قرآن.[7] زيرا نظم اين دو مناسب نظم قرآن نيست.علاوه بر اينکه هنگام توحيد مصاحف آنها را حذف کردند که نشان مي دهد دعا بودن آنها خيلي معروف بوده ,وکسي معترض نشد.
در پايان به اين نتيجه دست مييابيم كه علّت اختلاف از ناحيهي بعضي به خاطر ذوق و سليقهي درست يا نادرست بوده و يا به آنان نسبت داده شده است؛ البته عدد 114 سوره مورد اتفاق اكثر محققان به نام اسلامي ميباشد.
تعداد سوره در بيان پيامبر اكرمصلي الله عليه وآله
پيامبر اكرم فرمودند: مجموع سورههاي قرآن 114 سوره است و تعداد آيات آن 6236 آيه و همهي حروف آن به 321250 حرف ميرسد. به تعلم اين قرآن روي نميآورند، و قرائت و تلاوت آن را جزء اولياي خداوند به عهده نميگيرند.
منابع
الاتقان في علوم القرآن، سيوطي، جلد 1، صص 113 و 112.
مجمع البيان، طبرسي، جلد 8، ص 406.
تاريخ قرآن، دكتر راميار، ص 582 ـ 581 و 80، (تهران: مؤسسه انتشارات اميركبير، چاپ دوّم)
تاريخ قرآن كريم، دكتر سيد محمدباقر حجتي، ص 107 ـ 109، (دفتر نشر فرهنگ اسلام، چاپ هفتم).
تفسير كشاف، زمخشري، جلد 2، ص 226، ذيل آيهي 10 سورهي يونس (انتشارات دارالفكر)
قاموس قرآن، دكتر اكبر قريشي، جلد 3، ص 351، (انتشارات دارالكتب الاسلاميه، چاپ سوم)
اديان زندهي جهان، استاد حسين توفيقي، ص 102، (مركز مديريت حوزههاي علميّهي خواهران)
[1] . اديان زندهي جهان، حسين توفيقي، ص 102
[2] . اكبر قريشي، قاموس قرآن، جلد 3، ص 51، (مادهي سوره(.
[3] . راميار، تاريخ قرآن، ص 107 ـ 109 580.
[4] . دكتر اميار، تاريخ قرآن، ص 581 ـ 582.
[5] . سيد محمدباقر حجتي، تاريخ قرآن كريم، ص 91 ـ 92، نقل از مقدمتان، ص 75.
[6] . سيد محمدباقر حجتي، تاريخ قرآن كريم، ص 93، نقل از سيوطي، اتقان، جلد 1، ص 113 و 112.
[7] . سيد محمدباقر حجتي، تاريخ قرآن، ص 94.
منبع:سايت انديشه (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها، كد: 2/100113271)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.quran.porsemani.ir//node/3797
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های قرآن و حدیث سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت