فسادآدم در زمین | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فسادآدم در زمین
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فسادآدم در زمین
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
آفرینش انسان
پاسخ تفصیلی:
«وَ إِذْ قالَ رَبُّكَ لِلْمَلائِكَةِ إِنِّي جاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً قالُوا أَ تَجْعَلُ فِيها مَنْ يُفْسِدُ فِيها وَ يَسْفِكُ الدِّماءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَ نُقَدِّسُ لَكَ قالَ إِنِّي أَعْلَمُ ما لا تَعْلَمُونَ»
بقره (2)، آيه 30.
؛ «و چون پروردگار تو به فرشتگان گفت: من در زمين جانشينى خواهم گماشت، (-(فرشتگان)-) گفتند: «آيا در آن كسى را مىگمارى كه در آن فساد كند و خونها بريزد و حال آن كه ما با ستايش تو، (-(تو را)-) تنزيه مىكنيم و به تقديست مىپردازيم. فرمود: من چيزى مىدانم كه شما نمىدانيد».در پاسخ به اين سؤال، ابتدا چند نظريه معروف و مشهور زير را مطرح مىنماييم:
1. عدهاى بر اين باورند كه خداوند، آينده انسان را براى فرشتگان بيان كرده بود.
مجلسى، بحارالانوار، ج 11، ص 145، ح 15.
2. برخى مىگويند: ملائكه خودشان از عبارت «فى الارض» فهميدند كه آدمى بر روى زمين فساد مىكند؛ زيرا خصوصيت زمين، محدوديت و تزاحم و نزاع است و طبيعت آدمى نيز از اين قاعده جدا نيست.
مرحوم علامه طباطبايى در اين باره مىفرمايد: مطلبى را كه ملائكه از مقام مقدس خداوند پرسيدهاند، از جمله
«إِنِّي جاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً»
فهميده بودند؛ زيرا آنها دانستند كه موجود زمينى، قطعاً مادى و مركب از قواى غضب و شهوت است و زندگى آنها، داراى تزاحم و محدوديت است و بايد بر پايه تعاون و اجتماع باشد. از اين رو، چنين زندگانىاى، خالى از مفاسد و خونريزىها نخواهد بود و از طرف ديگر مىديدند كه «خلافت» و جانشينى كسى كه داراى چنين مفاسد و نواقصى است، نمىتواند حاكى از وجود خداوند بزرگى كه داراى اسماى حسنى و جامع تمام صفات كمال و منزه از هرگونه عيب و نقص است، باشد.
طباطبايى، تفسير الميزان،، ترجمه: سيد محمدباقر موسوى، ج 1، ص 148.
3. ملائكه قبلاً مخلوقات ديگر و انسانهايى را كه قبل از آدم مىزيستهاند، ديدند و پيشينه آنها را مىدانستند. بنا بر آن چه تفسير نمونه بيان كرده، به نظر مىرسد كه همه نظريات مطرح شده مىتوانند صحيح باشند و نمىتوان يكى از آنها را مردود دانست؛ زيرا همه اينها در مورد انسان، واقعيت دارند و در عين حال، منافاتى با هم ندارند.
پيشينه انسان
علامه طباطبايى در ذيل آيه اول سوره نساء
؛
«يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً كَثِيراً وَ نِساءً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً»
؛ «اى مردم! از پروردگارتان كه شما را از نفس واحدى آفريد و جفتش را (-(نيز)-) از او آفريد و از آن دو، مردان و زنان بسيارى پراكنده كرد، پروا داريد و از خدايى كه به (-(نام)-) او از همديگر درخواست مىكنيد، پروا نماييد و زنهار از خويشاوندان مَبُريد، كه خدا همواره بر شما نگهبان است».
مىفرمايد: مراد از «نفس واحده»، آدم و مراد از «زوجها»، حوا مىباشد كه پدر و مادر نسل انسانند و ما نيز از نسل آنها هستيم و از آيه شريفه روشن مىشود كه نسل موجود از انسان، تنها به آدم و همسرش منتهى مىشود و جز اين دو نفر، هيچ كس ديگرى در انتشار اين نسل، دخالت نداشته است.
آيا قبل از حضرت آدم، انسانهايى بر روى كره زمين بودهاند؟
در اين بحث، به محاسبهاى ساده مىپردازيم؛ تا بدانيم كه بنا بر شواهد تاريخى و اسلامى، از عمر انسان كنونى كه از نسل آدم است، چه مدت مىگذرد. بنا بر برخى شواهد، طوفان نوح در حدود 3200 سال پيش از ميلاد مسيح به وقوع پيوست و آن طوفان، در سن 950 سالگى حضرت نوح اتفاق افتاد و بنا بر نقل بحارالانوار، بين نوح و آدم، 1500 سال فاصله بوده است و حضرت آدم، 936 سال عمر كرده است. با محاسبه ارقام فوق، مىتوان تخمين زد كه خلقت آدم در كمتر از 9 هزار سال پيش اتفاق افتاده است؛ يعنى آدم ابوالبشر در عصر جديد كه از هزاره هشتم قبل از ميلاد شروع مىشود، خلق شده و بر روى زمين، زندگى كرده است.
از نوع قربانى هابيل و قابيل كه شترى سرخرو يا گوسفندى بود و همچنين گندم زرد رنگ، مىتوان حدس زد كه در آن زمان، اهلى كردن حيوانات و همچنين كشاورزى، رواج داشته است و اين نيز از مهمترين شواهدى است كه بر خلقت آدم در عصر حجر صحه مىگذارد؛ زيرا كه مشخصه عصر حجر جديد، اهلى كردن حيوانات وحشى و رواج كشاورزى است و از اين جا فهميده مىشود كه از عمر حضرت آدم، چند هزار سال بيشتر نگذشته بود.
از كشفيات و آثارى كه از انسان ماقبل تاريخ به دست آمده و با تحقيق زمينشناسان كه عمر نوع بشر را بيش از صدها هزار سال دانستهاند و براى اين گفتار خود از سنگوارهها و اسكلتهاى سنگ شده و انسانهاى قديم دلايلى آوردهاند كه عمر نوع بشر بيش از پانصدهزار سال است، آشكار مىشود كه قبل از آدم ابوالبشر، موجوداتى (انسانهايى) در زمين زندگى كرده و سپس منقرض شدهاند و اين پيدايش و انقراضشان، بارها تكرار شد و پس از چند دوره، نوبت به نسل حاضر رسيده است. از اين رو، برخى اين مطلب را دليلى دانستهاند كه ملائكه از فساد و خونريزىهاى انسانهاى قبلى، مطلع بودند.
از برخى روايات امامان معصومعليهم السلام نيز بر مىآيد كه سابقه خلقت بشر، قبل از دوره حاضر بوده است و ما به نقل سه حديث زير اكتفا مىكنيم:
الف) در كتاب توحيد
شيخ صدوق، التوحيد.
از امام صادقعليه السلام اينگونه نقل شده است: «شايد شما گمان مىكنيد كه خداى عز و جل غير از شما هيچ بشر ديگرى نيافريده است؛ نه، چنين نيست؛ بلكه قبل از شما هزار هزار آدم آفريده كه شما از نسل آخرين آنها هستيد».
التوحيد، ج 2، ص 27.
ب) در كتاب خصال از امام باقرعليه السلام چنين نقل شده است: «خداى عز و جل از روزى كه زمين را آفريد، هفت عالم را در آن خلق، سپس منقرض كرد و هيچ يك از آن عوالم از نسل آدم ابوالبشر نبودهاند و خداى متعال، همه آنها را از پوسته روى زمين (خاك) آفريد و نسلى را بعد از نسل ديگر ايجاد كرد و براى هر يك، عالمى را بعد از عالم ديگر پديد آورد؛ تا سرانجام، آدم ابوالبشر را آفريد و ذريهاش را از او منشعب ساخت»
صدوق، الخصال، ج 2، ص 652.
.
ج) از امام باقرعليه السلام از پدرانش نقل شده كه حضرت علىعليه السلام فرمود: «خداوند تبارك و تعالى، پس از آن كه هفت هزار سال از زندگى همزمان جن و نَسناس بر روى زمين گذشته بود، اراده كرد تا مخلوقى را با دست خويش بيافريند كه در شأن او باشد؛ از اين رو، آدم را خلق كرد و پرده از طبقات آسمان برداشت و به ملائكه گفت: بر اهل زمين و از جمله جن و نسناس، نظر بيفكنيد. پس هنگامى كه ملائكه معصيت و فساد و خونريزى روى زمين را مشاهده كردند، بر آنها گران آمد و بر اهل زمين تأسف خوردند و گفتند: خداوندا تو بزرگ، توانا، جبار، قاهر و عظيمالشأنى و اين مخلوقات ضعيف و ذليل، در دست قدرت تو هستند و با روزى تو زندگى مىكنند و از نعمت سلامتى كه تو به آنها دادهاى، بهرهمندند و در عين حال، چنين گناهانى را مرتكب مىشوند و تو بر آنها خشم و انتقام نمىگيرى. اين مسئله، بر ما گران و مايه تعجب ماست. هنگامى كه خداوند، اين سخنان را شنيد، گفت: من اراده كردهام كه خليفهاى در روى زمين قرار دهم؛ تا بر روى زمين حجتى از جانب من بر خلقم باشد. ملائكه گفتند: شايسته است آن خليفه را از ما قرار دهى؛ زيرا ما فساد نمىكنيم و همواره تو را تقديس و سپاس مىگوييم. خداوند جل و علا گفت: آن چه را من مىدانم، شما نمىدانيد. من اراده كردهام كه خلقى را با دست خويش بيافرينم و از فرزندان او، انبيا و مرسلين و بندگان صالح و پيشوايان هدايتگر را قرار دهم و آنان را به عنوان جانشينان خلقم بر روى زمين قرار دهم؛ تا آنان را از معصيت من باز دارند و از عذاب من بيم دهند و به اطاعت از من، هدايت كنند و به سوى من بياورند. من نسناس را از روى زمين بر مىافكنم و زمين را از وجودشان پاك مىگردانم و جنهاى عاصى را دور مىافكنم و در مكانهاى دور دست در آسمانها و زمين اسكان مىدهم؛ پس در مجاورت خلق من قرار نمىگيرند و بين جن و خلقم، پردهاى قرار مىدهم و بدين ترتيب، نسل خلق شده، جن را نمىبينند و با آنها نشست و برخاست نمىكنند و با آنان معاشرت نمىكنند. پس هرگاه هر يك از افراد اين نسل كه آنها را برگزيدهام، از فرمان من سرپيچى كنند، آنان را در جايگاه گنهكاران اسكان مىدهم و در جاهايى كه آنان را وارد مىكنم، اينان را نيز وارد مىكنم و باكى ندارم؛ سپس ملائكه گفتند: پروردگارا! هر آن چه تو مىخواهى، انجام بده كه ما به جز آن چه تو به ما آموختهاى، از پيش خود، چيزى نمىدانيم و تو داناى حكيمى»
بقره (2)، آيه 30.
.
نكات قابل توجه در اين روايت عبارتند از:
1. محاوره خداوند با ملائكه، پس از هزاران سال زندگى مشترك جنيان و نسناسها بر روى زمين بوده است.
2. خلقت جنها و نسناسها مىتواند مقدم باشد و خلقتشان يكى پس از ديگرى واقع شده باشد.
3. خلقت آدم به عنوان خليفه، با اراده خاص خداوند صورت گرفته است و امتياز خاصى نسبت به موجودات ديگر دارد.
4. جن به معناى پنهان است و چون خداوند اراده كرده كه از معاشرت و اختلاط ظاهرى با انسانها محروم باشد، بدين نام ملقب شده است.
لازم به ذكر است كه در برخى منابع و دائرةالمعارفها، درباره ويژگىهاى نسناس و انسانهاى ماقبل حضرت آدم، مانند انسان نئاندرتال و كرمانيون، مطالبى گفته شده كه به دليل حدسى بودن، از نقل آنها خوددارى مىكنيم.
ر.ك: عبدالحسين سعيديان، دائرة المعارف، ج 2، ح 1401.
نتيجهگيرى
1. سرسلسله افراد بشر كنونى، حضرت آدم ابوالبشرعليه السلام و حضرت حوا بودهاند و حضرت آدمعليه السلام بدون پدر و مادر بوده است و از عناصر خاكى و روح مقدس، پديد آمده است.
2. فرضيههاى باستانشناسى ثابت مىكنند كه قبل از حضرت آدمعليه السلام، موجوداتى، شبيه انسان وجود داشته و بر زمين، زندگى مىكردهاند كه اين موضوع، شواهدى از روايات را نيز به همراه دارد و ملائكه با ديدن آنها، علم پيدا كرده بودند كه انسان بر زمين، خونريزى و فساد مىكند.پرسشها و پاسخهاى قرآنى- جلد36(تفسير آيات برگزيده) - نهاد نمايندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاهها - اداره مشاوره و پاسخ
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.quran.porsemani.ir//content/%D9%81%D8%B3%D8%A7%D8%AF%D8%A2%D8%AF%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%B2%D9%85%DB%8C%D9%86
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های قرآن و حدیث سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت