احادیث پیامبر(صلى الله علیه وآله) چهره حقیقت را نشان مى دهد. پیامبر اکرم عنایت ویژه اى به معرفى اهل بیت داشت که نظیر آن در کمتر موردى دیده مى شود. وى اهل بیت را با راه هاى مختلف معرفى کرد. محدّثان و مفسّران نیز به مناسبت هاى مختلف و در جاهاى گوناگون، عنایت ویژه اى به معرفى خاندان پیامبر(صلى الله علیه وآله) نشان داده اند. شاعران مخلص مسلمان در طول قرن ها عنایت روشنى به بیان فضایل اهل بیت و شناساندن آنان و نام بردن از ایشان پرداخته اند، به گونه اى که از همه این ها بر مى آید اتفاق دارند بر این که آیه، در باره عترت پاک پیامبر(صلى الله علیه وآله) نازل شده است. همه این ها نشان مى دهد که دیدگاه عمومى مسلمانان در تفسیر اهل بیت، همان قول نخست است و این سخن که مقصود، همسران آن حضرت است، سخنى ضعیف و متروک و بى بهاست. تنها کسانى در مقابل این راه روشن ایستاده اند که در باره اهل بیت، موضعى شبیه دشمنى و مخالفت داشته اند.
رسول خدا(صلى الله علیه وآله) از سه راه اهل بیت را شناسانده است:
1. تصریح به نام کسانى که آیه در باره آنان نازل شده است، تا مورد نزول، با اسم و رسم مشخص شود.
2. همه کسانى را که آیه در باره آنان نازل شده، زیر کساء وارد و دیگران را منع کرد و با دست به آسمان اشاره نموده و فرمود: «خدایا، هر پیامبرى خاندانى دارد، خانواده من هم این هایند»، که بحث آن خواهد آمد.
3. چندین ماه هر گاه براى نماز بیرون مى آمد، از خانه فاطمه مى گذشت و مى فرمود: اى اهل بیت، نماز! «همانا خداوند خواسته است که پلیدى را از شما خاندان بزداید و شما را کاملاً پاک سازد.»(1)
الف. تصریح به نام آنان
طبرى از ابوسعید خدرى روایت کرده است که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) فرمود: این آیه در باره پنج نفر نازل شده است: من، على، حسن، حسین و فاطمه.(2)
ب. وارد کردن زیر کساء
پیامبر(صلى الله علیه وآله)، اهل بیت خود را زیر کساء وارد کرد. طبرى از امّ سلمه نقل کرده است که: پیامبر(صلى الله علیه وآله) پیش من بود. على، فاطمه، حسن و حسین(علیهم السلام) هم بودند. غذایى برایشان فراهم کردم، خوردند و خوابیدند. پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) عبا یا ملحفه اى را روى آنان کشید، سپس فرمود: «خداوندا، اینان اهل بیت من اند، پلیدى را از آنان ببر و کاملاً پاکشان ساز.»(3)
ج. تعیین آنان با تلاوت آیه تطهیر، درِ خانه ایشان
طبرى از انس نقل مى کند: پیامبر(صلى الله علیه وآله) مدت شش ماه هرگاه به نماز بیرون مى آمد، از درِ خانه فاطمه مى گذشت و مى گفت: «نماز، اى اهل بیت، سپس آیه تطهیر را مى خواند.»(4)(5)(1). در کتاب «مفاهیم القرآن»، ج 10، ص 143 تا 153؛ روایاتى که از زبان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله)، با این سه شیوه اهل بیت را معرفى کرده است آورده شده، در این جا تنها به یک حدیث از هر یک از شیوه ها بسنده مى کنیم.
(2). تفسیر طبرى، ج 22، ص 5 ـ 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 ـ 199.
(3). تفسیر طبرى، ج 22، ص 5 ـ 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 ـ 199.
(4). تفسیر طبرى، ج 22، ص 5 ـ 7؛ الدر المنثور، ج 5، ص 198 ـ 199.
(5). گردآوری از کتاب: سیماى عقاید شیعه، آیت الله جعفر سبحانی، مترجم: جواد محدثی، نشر مشعر، چاپ: دارالحدیث، بهار 1386، ص 229.منبع :
makarem.ir