اجمال قرآن | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
اجمال قرآن
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
اجمال قرآن
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
اجمال و تفصیل بیان قرآن
,
وحی شناسی
,
اصطلاحنامه علوم قرآنی
سوال:
چرا قرآن که ادعا مي کند که براي همه مردم نازل شده است، بسياري از آن سر در نمي آورند. آيا بهتر نبود طوري بود که همه بفهمند ؟
پاسخ تفصیلی:
1. قرآن کتابي چند سطحي و چند ساحتي است از همين رو سطح و ساحتي از آن را همه مي فهمند و سطوح و ساحتهايي از آن در خور فهم همگاني نيست . به همين جهت در حديث آمده: «ظاهره انيق و باطنه عميق» ظاهر آن زيبا و باطن آن ژرف است. اين نه نقصي بر اين کتاب که ناشي از وسعت و ژرفايي آن است. قرآن همانند اقيانوس است كه همه از آن لذت مي برند و براي همه قابل استفاده است، برخي از نگاه به آن و برخي از شنا در ساحل و برخي با غواصي در اعماق آن .
هر كدام كه توانمندي بيشتري دارند بيشتر بهره مند مي شوند اما باز هم بسياري از زواياي ناپيدا و صدف هاي نهفته در آن وجود دارد كه از دسترسي بسياري به دور است. بنابراين قابل استفاده بودن قرآن براي همگان به معناي بي نيازي از تفسير نيست. به ويژه اگر كسي در مقام تحليل و بررسي و استخراج احكام و قوانين باشد، حتما بايد تسلط كافي بر معارف قرآن داشته باشد. همانند غواصي كه مي خواهد صدفهايي را استخراج كند نياز به ابزار و توانشهايي بيش از ديگران دارد. البته راه آموزش و توانمند شدن تا حدودي براي همگان هموار است، تنها نياز به انتخاب و جهاد و پيگيري و تلاش علمي دارد . 2.قرآن كتابى است با زبان عرفى و در اوج فصاحت و بلاغت و رسايى معنا؛ از اين رو عرب زبانان عصر نزول، بسيارى از معارف قرآن را بدون مراجعه به تفسير، درك مىكردند. اما به دلايلى بعضى از ابهامات در فهم قرآن عارض شد كه ايجاب مىكند براى فهم آنها به تفسير مراجعه كنيم: 1. قرآن در كنار حادثهها بود و به وقايعى كه در طول 23 سالرسالت پيامبر اكرمصلى الله عليه وآله اتفاق مىافتاد، نظر داشت و اصول جاودان خود را معطوف به بيان موضع الهى در آن حوادث مىكرد. عربهاى معاصر پيامبرصلى الله عليه وآله آن حوادث را درك كرده بودند، اما نسلهاى بعد از آن صحنهها دور شدند. 2. قرآن با توجه به مخاطبان اوليه خود، از مثالها و اصطلاحات منطقهاى بهره جسته است؛ اگر چه پيامهاى آن فرامنطقهاى است. گاهى از اين قالبها در فهم بهتر پيامها بسيار كارگشا است. 3. برخى از عبارات قرآنى، مربوط به اديان آسمانى گذشته است؛لذا آشنايى با اعتقادات آنان و محتواى كتابها و منابع آنان بايسته است. روشن است به دليل ناآگاهى از موارد فوق پردههايى از ابهام، بر عبارات قرآن عارض مىشود. مفسران اين پردهها را كنار مىزنند، تا مراد خداوند به طور شفاف استخراج و كشف شود. در واقع آنان كار فهم آيات را بر ما ساده و آسان مىكنند. در ضمن استخراج مراد آيات قرآن، علاوه بر تفسير به روشهاى ديگرى همچون تأويل و تطبيق نيازمند است كه از موضوع بحث خارج است.
بنابراين برداشتهاى فردى از قرآن زمانى صحيح است كه ابهامات عارض شده بر عبارات قرآن رفع گردد. مراجعه به تفسير به همين منظور صورت مىگيرد و اگر آيهاى داراى هيچ گونه ابهامى نباشد، نياز به مراجعه به تفسير هم ندارد. تذكر؛ گفتنى است معناى «هدايت بودن قرآن» آن نيست كه بدون دانستن زبان آن و رسيدن به سرچشمههاى قرآنى، بتوانيم از هدايت آن بهره گيريم. همان طور كه استفاده از آب كه مايه حيات است، گاه نيازمند حفر چاه وكنار زدن لايههاى خاك و سنگ از روى آن است.
بنا بر آنچه گفته شد؛ بهرهمندى از معارف قرآن تا حدودى براى همگان ممكن است؛ امّا براى فهم قرآن - به عنوان منبع اساسى معرفت دينى بايد ابزارهاى خاص آن را بيابيم و حدود استفاده از آنها و ميزان تأثير و اعتبار آنها را بدانيم. مهمترين اين ابزارها عبارت است از: 1. ادبيات و قواعد زبانشناختى براى درك سخن هر گوينده و نقطه آغاز تفاهم، آگاهى از قواعد اوليه مربوط به زبان و لغت او ضرورى است؛ از اين رو بايد اطلاعاتى كافى و عميق از ادبيات اين زبان، داشت.
در ادبيات نيز فهم معناشناسى واژهها، آشنايى به علم صرف و علم نحو - كه جايگاه تركيبى كلمات را در ساختار جملات مشخص مىسازد و اطلاع از علم معانى و بيان و بديع - كه در زيباسازى كلام حاوى قواعد مهمّى است بايسته است. 2. آشنا بودن به مضمون و سياق خود قرآن در قرآن قرينههايى هست كه بعضى پيوسته و برخى ناپيوسته است و براى فهم مقصود هر گوينده، مناسبترين شيوه آن است كه سخنان گوناگون خود او را در كنار هم و مرتبط با هم بنگريم و اين شيوه در ارزيابى و نتيجهگيرى مفيد است. 3. سنت معصومعليه السلام از جمله شئون پيامبرصلى الله عليه وآله و امامانعليهم السلام تبيين مقاصد كتاب الهى است: «وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ ما نُزِّلَ إِلَيْهِمْ» . سوره نحل (16)، آيه 44. علامه طباطبايى مىنويسد: «آيه مباركه دليل بر حجّيت سخن پيامبر اكرم در شرح آيات قرآن كريم است» الميزان، ج 12، ص 261. . سنّت و سخن معصومعليه السلام در تفسير و تبيين قرآن و تعليم شيوه تفسير به مردم و تبيين تأويل و تعليم راهيابى به بطون قرآن، نقش اساسى دارد. 4. عقل و تفكر خلاق مفسّر و بهره گيرنده از قرآن، بايد عقل فعّال و تفكّر خلاق داشته باشد تا بتواند از اين ابزار به طور صحيح و دقيق، معارف دينى را از آيات قرآنى استفاده كنند؛ براى مثال در معارف عقلى قرآن، درك بديهيات و مسلمات عقلى و به كار بستن آنها و در معارف اخلاقى آن، توجه به اصول اخلاقى، بايسته است. 5. جامع نگرى گفتنى است دين مجموعه عقايد و آموزههايى است كه بايد با هم سازگار باشد؛ ازاينرو در برداشت از قرآن، بايد هر مفهوم قرآنى، در مجموعه آموزههاى دينى - كه از منابع اصلى به دست آمده نگريسته شود. فهم عميق معانى قرآن، نياز به تلاش علمى بسيار دارد؛ از اين رو مفسرانى موفق بودهاند كه كولهبارى از پيشينه علمى و تحقيقى بر دوش آنان بوده است. براى آگاهى بيشتر در اين زمينه به كتابهاى علوم قرآنى مراجعه شود؛ از جمله: الف. دزفولى، كمال، شناخت قرآن؛ ب. بهشتى، محمدحسين، روش برداشت از قرآن؛ ج. سعيدى روشن، محمدباقر، علوم قرآنى.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/4373
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت