نياز جهان به خدا | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
نياز جهان به خدا
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
نياز جهان به خدا
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
رابطه تکوینی خدا و خلق
سوال:
برخي اعتقاد دارند که خداوند هنگامي که اين جهان را آفريد، براساس مجموعهاي از قوانين آفريد که به اراده و خواست خدا کار ميکنند. خدا بعد از اينکه جهان را آفريد همه چيز را رها کرد و ديگر هيچ قدرتي براي دخالت در امور و ايجاد تغيير در آنچه آفريده ندارد و دست خدا از اين جهان کوتاه است. پس به هنگامي که سرنوشت ما مي گذرد او همه چيز را تعيين کرده و ساخته و ما انجام مي دهيم و آنچه که به سر ما بايد بيايد، مي آيد چه دعا بکنيم و چه دعا نکينم قبلا اجابت شده و يا اجابت نشده است پس او با ما تماس ندارد و در اين حد که ما بايد در همان اندازه تعيين شده با او صحبت کرده و يا از او دور شده ايم او وجود مستقيم ندارد زندگي ما بشرها قبلا مانند يک فيلم تعيين شده همه چي انجام شده است، آنچه که بايد انجام مي شده، انجام شده است اين افکار مرا ناراحت مي کند که من وقتي با خدا گفتگو و يا صحبت مي کنم او مرا رها کرده است و دخالتي ندارد و نبايد او را احساس کنم آنچه مي خواهد بسر من بايد بيايد مي آيد، چه خوب و يا چه بد پس من نبايد از او درخواستي داشته باشم چون او دخالتي ندارد و دست خدا از اين جهان کوتاه است. خواهشم مي کنم پاسخ مرابدهيد تا من بدانم که خداوند مرا رها کرده و دخالتي در اين جهان ديگر ندارد يعني دست خدا از اين جهان کوتاه است پس چگونه مي توانيم ارتباط برقرار کنيم پس در نتيجه ارتباط خدا و بنده نمي تواند وجود داشته باشد.
پاسخ تفصیلی:
این عقیده که عالم تنها در حدوث و ایجادش محتاج علّت (خدا) است و در بقاء و تدبیرِ لحظه به لحظه اش هیچ احتیاجی به علّت (خدا) ندارد ؛ اصالتاً فکری بنی اسرائیلی است که هم در بین برخی متکلّمین اسلامی راه یافته ، هم در مغرب زمین کسانی به آن گراییده و ایده ی ساعت ساز لاهوتی را مطرح نموده و چنین پنداشته اند که رابطه ی خدا و خلق مثل رابطه ی ساعت ساز با ساعت است. لکن نه متکلّمین شیعه چنین پنداری را قبول دارند و نه حکمای اسلامی آن را می پذیرند. قرآن کریم نیز در آیات متعدّدی با صراحت تمام بر این عقیده خطّ بطلان کشیده است. به آیات زیر توجّه فرمایید:
الف ـ « وَ قالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْديهِمْ وَ لُعِنُوا بِما قالُوا بَلْ يَداهُ مَبْسُوطَتانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشاءُ وَ لَيَزيدَنَّ كَثيراً مِنْهُمْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْياناً وَ كُفْراً وَ أَلْقَيْنا بَيْنَهُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ كُلَّما أَوْقَدُوا ناراً لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللَّهُ وَ يَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَساداً وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ الْمُفْسِدين ـــــ و يهود گفتند: « دست خدا بسته است.» دستهايشان بسته باد! و به خاطر اين سخن ، از رحمت(الهى) دور شوند! بلكه هر دو دست او ، گشاده است ؛ هر گونه بخواهد ، مىبخشد ، ولى اين آيات ، كه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده ، بر طغيان و كفر بسيارى از آنها مىافزايد. و ما در ميان آنها تا روز قيامت عداوت و دشمنى افكنديم. هر زمان آتش جنگى افروختند، خداوند آن را خاموش ساخت؛ و براى فساد در زمين، تلاش مىكنند؛ و خداوند، مفسدان را دوست ندارد.» (المائدة:64)
ملاحظه می فرمایید که خداوند متعال با صراحت تمام این عقیده ی یهودی را ، که ساخته شده تا در سایه ی آن ظلم و ستمهای خودشان را توجیه کنند ، باطل دانسته ؛ و می فرماید که: هر دو دست خدا ، یعنی دست جمال و جلال گشاده است و او هر دم هم با اسماء جلال خود ظهور دارد هم با اسماء جمالش.
ب ـ « وَ رَفَعْنا فَوْقَهُمُ الطُّورَ بِميثاقِهِمْ وَ قُلْنا لَهُمُ ادْخُلُوا الْبابَ سُجَّداً وَ قُلْنا لَهُمْ لا تَعْدُوا فِي السَّبْتِ وَ أَخَذْنا مِنْهُمْ ميثاقاً غَليظاً (154) فَبِما نَقْضِهِمْ ميثاقَهُمْ وَ كُفْرِهِمْ بِآياتِ اللَّهِ وَ قَتْلِهِمُ الْأَنْبِياءَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَ قَوْلِهِمْ قُلُوبُنا غُلْفٌ بَلْ طَبَعَ اللَّهُ عَلَيْها بِكُفْرِهِمْ فَلا يُؤْمِنُونَ إِلاَّ قَليلاً (155) وَ بِكُفْرِهِمْ وَ قَوْلِهِمْ عَلى مَرْيَمَ بُهْتاناً عَظيما ـــــ و كوه طور را به اعتبار پيمانشان بالاى سرشان برافراشتيم و به ايشان گفتيم: فروتنانه از اين دروازه وارد شويد، و گفتيم: حرمت شنبه را نشكنيد [و صيد نكنيد] و از ايشان پيمانى محكم گرفتيم. پس به سزاى پيمان شكنىشان، و انكار آيات خدا، و كشتن پيامبران به ناحق، و به خاطر گفتارشان كه: دلهاى ما در غلاف است [لعنتشان كرديم]، بلكه خدا به خاطر كفرشان بر دلهاى آنها مهر زد و جز اندكى ايمان نمىآورند. و [نيز] به سزاى كفرشان و آن تهمت بزرگى كه به مريم زدند.» (نساء:154 ـ 156 )
طبق این آیات شریفه نیز بنی اسرائیل هر گناهی را مرتکب می شدند و وقتی انبیاء آنها را نهی از منکر می نمودند ، می گفتند: قُلُوبُنا غُلْفٌ ، یعنی قلبهای ما بسته و در غلاف است ، یعنی خدا اراده کرده که ما هدایت نشویم ؛ پس هدایت شدنی نیستیم. امّا خداوند پاسخ می دهد که چنین نیست که آنها می گویند: بلی جز اندکی از آنها هدایت نمی شوند ؛ امّا نه به خاطر اینکه خدا از ازل چنین اراده نموده ؛ بلکه به این علّت که پیمانهای الهی را شکسته اند و انبیاء را کشته اند و به مریم عذرا تهمت فحشا زده اند. پس مهر شدن دلهای آنها به خاطر اعمال خودشان است.
پ ـ « سَيَقُولُ الَّذينَ أَشْرَكُوا لَوْ شاءَ اللَّهُ ما أَشْرَكْنا وَ لا آباؤُنا وَ لا حَرَّمْنا مِنْ شَيْءٍ كَذلِكَ كَذَّبَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ حَتَّى ذاقُوا بَأْسَنا قُلْ هَلْ عِنْدَكُمْ مِنْ عِلْمٍ فَتُخْرِجُوهُ لَنا إِنْ تَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنْ أَنْتُمْ إِلاَّ تَخْرُصُون ــــــ به زودى مشركان(براى تبرئه خويش) مىگويند: « اگر خدا مىخواست ، نه ما مشرك مىشديم و نه پدران ما ؛ و نه چيزى را تحريم مىكرديم.» كسانى كه پيش از آنها بودند نيز ، همين گونه دروغ مىگفتند ؛ و سرانجام(طعم) كيفر ما را چشيدند. بگو: « آيا دليل روشنى(بر اين موضوع) داريد؟ پس آن را به ما نشان دهيد؟ شما فقط از پندارهاى بىاساس پيروى مىكنيد ، و تخمينهاى نابجا مىزنيد.» (الأنعام:148)
در این آیه ی شریفه نیز ملاحظه می فرمایید که مشرکان برای توجیه شرک خود ، آن را مستند به خواست خدا کرده می گویند: اگر خدا می خواست ما مشرک نمی شدیم ؛ پس اگر مشرکیم ، خدا چنین خواسته است. امّا خدا این گفتار را دروغ و پندار باطل معرّفی کرده گزارش می دهد که در گذشته نیز کسانی چنین پندارهای باطلی داشته اند ؛ که شاید مراد همان بنی اسرائیل باشند.
ت ـ « قالَ رَبُّنَا الَّذي أَعْطى كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدى ـــــ (حضرت موسی ) گفت: « پروردگار ما همان كسى است كه به هر موجودى، آنچه را لازمه ی آفرينش او بوده داده؛ سپس هدايتش كرده است.» (طه:50)
این آیه ی شریفه بیان می کند که خداوند متعال موجودات را بعد خلق نمودن رها نکرده است ؛ بلکه بعد از خلقت آنها را به سمت غایتشان هدایت می کند.
ملاحظه می فرمایید که قرآن کریم با صراحت تمام عقیده ی ساعت ساز لاهوتی را ناصواب و یاطل معرّفی می کند ؛ و سرنوشت انسانها را به دست اختیار خودشان می سپارد ؛ و البته هر که را هم که دنبال هدایت باشد ، هدایت می کند و کسانی را که بهانه جویی کرده در صدد توجیه عملکرد ناصواب خویشند ، نه تنها هدایت نمی کند ، بلکه آنها را در گرداب گمراهی چنان ساقط می کند که راه خلاصی نداشته باشند.
« إِنَّ اللَّهَ لا يَسْتَحْيي أَنْ يَضْرِبَ مَثَلاً ما بَعُوضَةً فَما فَوْقَها فَأَمَّا الَّذينَ آمَنُوا فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ وَ أَمَّا الَّذينَ كَفَرُوا فَيَقُولُونَ ما ذا أَرادَ اللَّهُ بِهذا مَثَلاً يُضِلُّ بِهِ كَثيراً وَ يَهْدي بِهِ كَثيراً وَ ما يُضِلُّ بِهِ إِلاَّ الْفاسِقينَ ـــــــ خداوند از اين كه به پشه ، و حتّى كمتر از آن، مثال بزند شرم نمىكند. (در اين ميان) آنان كه ايمان آوردهاند ، مىدانند كه آن ، حقيقتى است از طرف پروردگارشان ؛ و امّا آنها كه راه كفر را پيمودهاند ، (اين موضوع را بهانه كرده) مىگويند: « منظور خداوند از اين مثل چه بوده است؟!» (آرى،) خدا جمع زيادى را با آن گمراه ، و گروه بسيارى را هدايت مىكند ؛ ولى تنها فاسقان را با آن گمراه مىسازد.» (البقرة:26)
یعنی هر که راه فسق و بهانه جویی پیش گیرد چنین نیست که خدا از گمراه شدن او زیانی ببیند ، بلکه خدا تا آنجا که شخص لیاقت دارد او را همچنان هدایت می کند ولی آنگاه که بی شرمی را از حدّ گذراند همین آیات روشنگر را کور کننده ی چشمان تاریک بین او قرار می دهد. « وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنينَ وَ لا يَزيدُ الظَّالِمينَ إِلاَّ خَساراً ــــ و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است براى مؤمنان، نازل مىكنيم؛ و ستمگران را جز خسران(و زيان) نمىافزايد.» (الإسراء:82)
« قُلْ يا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَكُمُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنِ اهْتَدى فَإِنَّما يَهْتَدي لِنَفْسِهِ وَ مَنْ ضَلَّ فَإِنَّما يَضِلُّ عَلَيْها وَ ما أَنَا عَلَيْكُمْ بِوَكيل ـــــ بگو: «اى مردم! حق از طرف پروردگارتان به سراغ شما آمده ؛ هر كس(در پرتو آن) هدايت يابد ، براى خود هدايت شده؛ و هر كس گمراه گردد، به زيان خود گمراه مىگردد؛ و من وکیل شما نيستم.» (يونس:108)
« وَ يَقُولُ الَّذينَ كَفَرُوا لَوْ لا أُنْزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِنْ رَبِّهِ قُلْ إِنَّ اللَّهَ يُضِلُّ مَنْ يَشاءُ وَ يَهْدي إِلَيْهِ مَنْ أَناب ـــــ كسانى كه كافر شدند مىگويند: « چرا آيه (و معجزه)اى از پروردگارش بر او نازل نشده است؟!» بگو: « خداوند هر كس را بخواهد گمراه ، و هر كس را كه به سوی او بازگردد ، به سوى خودش هدايت مىكند.» (الرعد:27)
یعنی كمبودى در معجزهها نيست ؛ لکن لجاجت آنها مانع هدایت شدن آنهاست. لذا خودشان راه هدایت را به روی خودشان بسته اند.
« إِنَّا أَنْزَلْنا عَلَيْكَ الْكِتابَ لِلنَّاسِ بِالْحَقِّ فَمَنِ اهْتَدى فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ ضَلَّ فَإِنَّما يَضِلُّ عَلَيْها وَ ما أَنْتَ عَلَيْهِمْ بِوَكيلٍ ـــــ ما اين كتاب(آسمانى) را براى مردم به حق بر تو نازل كرديم؛ هر كس هدايت را پذيرد به نفع خود اوست؛ و هر كس گمراهى را برگزيند، تنها به زيان خود گمراه مىگردد؛ و تو وکیل آنها نيستى.» (الزمر:41)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/5097
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت