لقب رافضي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
لقب رافضي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
لقب رافضي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
رافضی
,
اتهام رفض به تشیع
,
کفر رافضی
,
ادیان و فرَق دینی
سوال:
اخيرا در يک سايت گفتگوي مسلمانان متوجه شدم که اهل تسنن ما شيعيان را رافضي مي خوانند، مي خواستم بدانم آيا رافضي، فرقه اي از تشيع است يا چيز ديگري است؟ خواهشمند است با شرح و توضيح باشد.
پاسخ تفصیلی:
احمد بن خليل از معروفترين لغويون عرب درباره واژگان رفض و مشتقات آن مىنويسد:
رفض: رها كردن تو چيزى را. و رفض عبارت از چيز متحرك و متفرق است و به أرفاض جمع بسته مىشود، مانند متفرق شدن قوم در سفر...روافض: سپاهيانى كه فرمانده خود را رها مىسازنند و از وى كناره مىگيرند. و هر گروهى را رافضى است كه عبارت از گروهى است كه داراى رأى و جدال مىباشد كه به آنها روافض مىگويند و به آنها نسبت رافضى مىدهند.(1)
لسان العرب نيز چنين معنايى را از اين واژه دارد و رفض را به معناى رها كردن و ترك نمودن و متفرق شدن مىداند. و اضافه مىكند كه روافض گروهى از شيعه هستند كه به اين نام مشهور شدهاند، زيرا زيد بن على را رها كردند. اصعمى مىگويد: آنها با زيد بيعت كردند، سپس از او خواستند كه از شيخين تبرى جويد، تا با او به جنگ - عليه بنى اميه - بپردازند. اما وى از اين كار خوددارى كرد و گفت: آن دو وزير جد من بودهاند. پس آنها او را رها كردند و از وى متفرق شدند و به رافضى معروف شدند.(2)
طريحى در مجمع البحرين نيز اين داستان را همين گونه بيان مىكند. و اضافه مىكند كه سپس اين لقب به غلات شيعه و هر كسى كه طعن صحابه را جايز بشمارد، اطلاق شد.(3)
اما چگونه شد كه شيعه به رافضى معروف گرديد؟ با كنكاش در تاريخ اسلام ديده مىشود كه اين لقب را مخالفان شيعه معمولاً براى مزمت و بدگويى از شيعيان به كار مىبردند و هم اكنون نيز اين اين چنين است. به عبارت ديگر اصطلاح رافضى، نوعى نامگذارى سياسى از سوى مخالفان و معاندان شيعه است كه براى سركوب و مزمت و ديگر بهرههاى سياسى عليه شيعه به كار مىبردهاند.
اكثر مورخان شروع اين اصطلاح را از داستان زيد بن على و رها كردن برخى از سپاهيان وى به دليل موضعگيرى نسبتاً ملايم زيد درباره دو خليفه اول مىدانند.(4) اما ابوالحسن اشعرى دليل نامگذارى شيعه به رافضى را اين مىداند كه آنها به امامت ابوبكر و عمر تن در ندادند و بر اين اعتقاد بودند كه حضرت على (عليه السلام) از جانب پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم) به امامت منصوب شدهاند و بر اين امر نص خاص است.(5) كه اين نظر از ديگر نظرها صحيح تر مىنمايد. در كتب تاريخى و روايى، نسبتهاى بسيارى مىبينيم كه به شيعيان و امامان معصوم لقب رافضى داده شده است.
چنانكه جابر بن يزيد جعفى از اصحاب امام سجاد (عليه السلام) مىگويد: با ظهور بنى اميه خونهاى ناحق حلال شد. و لعن و بيزارى از امير مومنان (عليه السلام) در منبرها به مدت هزار ماه جريان يافت و شيعيان در همه شهرها مورد تعقيب بودند و حالت استيصال داشتند و مورد خيانت واقع مىشدند و هر كس كه امير مومنان را نفرين نمىكرد و از ايشان بيزارى نمىكرد، كشته مىشد. جابر بن يزيد مىگويد من از بنى اميه و پيروان آنها به امام سجاد صلوات الله عليه شكايت بردم و جريان ستم بنى اميه بر شيعيان را بيان كردم كه در ضمن آن اشاره دارد كه شيعيان را به تهمت رافضى مىگيرند و مىكشتند.(6) اين داستان نشان مىدهد كه مبدأ و مبدع لقب رافضى بنى اميه و پيروان لقب ساز آنها بوده است كه مىخواستند با بيان اين تهمت كه شيعه فرقهاى مىباشد كه از امت اسلامى خارج شده است و در جامعه اسلامى ايجاد تفرقه كرده است و بنابراين خونش حلال است، شيعيان را نابود و سركوب كند و نام ائمه اطهار و به ويژه امير مومنان را از صحنه روزگار محو كند و يا لااقل با بدنام كردن آنها در طول تاريخ، كينه تاريخى خود را از خاندان پيامبر و پيروان آنها بگيرد.
چنين حالت مخالفت و عنادى در زمانها بعد و حكومت بنى عباس نيز ادامه يافت و مكرر در مكرر شيعيان با تهمت رافضى مورد تعقيب و آزار و اذيت و كشتار واقع مىشدند. تا جايى كه محبت به اهل بيت نيز به تهمت رافضى رانده مىشد، به گونهاى كه شافعى از ائمه چهارگانه اهل سنت نيز در معرض چنين تهممتى بود و به اين خاطر در شعرى خود را رافضى مىنامد:
ان كان رفضاً حب آل محمد فليشهد الثقلان انى رافض
اگر دوستى آل محمد رفض است، جن و انس شهادت دهيد كه من رافض هستم.(7)
در هر حال رافضى لقبى بوده است كه براى تحقير و توهين و مجوز آزار و اذيت به شيعيان داده مىشده است. حتى اهل بيت عصمت و طهارت نيز از اين لقب بى نصيب نبودند و به نام امام الرفضه معرفى مىشدند.(8) و هم اكنون نيز چنين جوسازيهايى كه چيزى جزء تهمت سياسى و ايجاد اختلاف در امت اسلامى است، ادامه دارد و استعمار نيز از آن حمايت مىكند.
چنانكه عبد المنعم سامرايى يكى از نويسندگان معاند معاصر درباره شيعه و آموزه آن مىنويسد:
«انديشه رافضى، آميزهاى از كينههاى يهود، نصرانى و زرتشتى است كه همه همت آنها بر تلاش در نابودى دين استوار است. البته رافضى براى دنبال كردن هدف شوم خود يعنى پديده آوردن ترديد در پايههاى آموزههاى اسلام سرانجام رويارويى يكپارچه با آن، چهره مرموزانه پيوند دوستى با اهل بيت به ميدان آمده و حيله باطنى خود را با ظاهرى آراسته آميخته است. از اين رو، تظاهر به اسلام و مهرورزى به اهل بيت سپرى است كه اين گروه خطرناك و منحرف برگزيده تا در پوشش آن به نابودى اساس اسلام همت گمارد.»(9)
گمان ندارم مسلمانى چنين عبارتى را بخواند و خواستار نابودى شيعه به عنوان دشمن پيامبر و اسلام و قرآن نباشد. اين جريان سياسى و تفرقه افكن و ضد شيعه آموزههاى شيعه به ويژه آموزههايى چون امامت، عادل نبودن همه صحابه، زيارت قبور ائمه اطهار و توسل و شفاعت، برخى احكام شرعى چون ازدواج موقت و تقيه و... را به باد تمسخر مىگيرند و به شيعه تهمت اعتقاد به تحريف قرآن و ثمره داشتن ايمان بدون عمل و زناكار بودن برخى از زنان پيامبر را نسبت مىدهند كه شيعه و علماء آن از اين نظريهها بيزارند و شديداً به مقابله با آنها پرداختهاند.
برائت ذمه شيعيان
از جمله تهمتهايى كه به شيعه زده مىشود اين سخن است كه شيعه معتقد است كه خداوند همه گناهان آنان را به دليل دوستى و محبتورزيشان به آل محمد و پيروانشان آمرزيده است.(10) كه اين اعتقاد كه مخالف نص صريح قران و روايات اهل بيت عصمت و طهارت است، همچنين عقل نيز آن را سخيف مىشمرد، در نظر و بيان دانشمندان شيعه نيز با دلايل محكم رد شده است. آنها در كتابهاى متعدد كلامى و تفسيرى و فقهى خود با دلايل متعدد لزوم همراه بودن عمل صالح با ايمان را اثبات كردهاند. اصولاً سيره و روش زندگانى علماء و بزرگان شيعه محكمترين دليل بر بىپايه بودن چنين تهمتى به شيعيان است. راستى اگر شيعه معتقد به ايمان بدون عمل باشد، اين همه تلاش در جهت روشن كردن مواضع فقه و آداب شريعت و مشخص كردن مرز حرام و حلال و واجب و مكروه و مستحب و مباح و تأليف اين همه كتاب و بحث اجتهاد و تقليد براى چيست؟ متأسفانه نسبتى ناروا به شيعيان مىزنند و آنها پيرامون اين نسبت سخن مىگويند و شيعيان را گروهى نادان و بى ايمان و بى عمل معرفى مىكنند. شيعه معتقد است كه ايمان در كنار عمل صالح است و چنانكه عمل بدون ايمان فايدهاى ندارد، ايمان بدون عمل نيز بى ثمر است و تنها همراهى ايمان و عمل صالح است كه راه نجات و برائت ذمه از آتش دوزخ مىباشد. ايمانى مستحكم به اصول دين - توحيد و نبوت و معاد و امامت و عدل - و عملى صالح و برخاسته از ايمان و شريعت اسلامى به ويژه به فروع اساسى اسلام يعنى نماز و روزه و زكات و خمس و حج و امر به معروف و نهى از منكر و تولى و تبرى و جهاد. رسالههاى عمليه كه در خانه هر شيعه با ايمانى پيدا مىشود، راه عمل صالح برخاسته از ايمان و شريعت را بيان مىسازند.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3682
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
----------------------
پي نوشت ها:
1) كتابالعين ج : 7 ص : 29
2) لسانالعرب ج : 7 ص : 156
3) مجمعالبحرين ج : 4 ص : 207
4) نوبختى، فرق الشيعه، ص: 95، انتشارات علمى و فرهنگى، 1361 تهران، فخر رازى نيز بر همين اعتقاد است. (همان، پاورقى شماره 3). نوبختى در ص: 41 بنياد رافضى گرى را به عبدالله بن سبا نسبت مىدهد. اما به دليل اينكه اصولاً عبدالله بن سبا شخصيتى واقعى تاريخى نبوده است، ايت نظر صحيح نمىباشد.
5) المقالات و الفرق، سعد بن عبدالله ابى خلف الاشعرى القمى، صححه وعلق له الدكتور محمد جواد مشكور، انتشارات علمى و فرهنگى چاپ دوم 1360، تهران؛ تعليقات مصحح ص: 209 به نقل از المقالات اشعرى ص: 16
6) بحار 26 : 8 - 9
7) بحار الانوار ج: 47 ص: 81
8) بحار 48: 227، درباره امام كاظم پس از شهادت كه ندا دادند كه او امام رافضى هاست، او را بشتاسيد. و كافص ج: 1 ص: 503 كه درباره امام جواد چنين لقبى را نقل مىكند.
9) السامرائى، عبدالمنعم، الرافضة و تفضيل زيارة قبر الحسين على حج بيت الله الحرام، ص: 6 - 7 مكتبة ابن تيميمه
10) محمد مال الله، الشيعه و صكوك الخضران، ص: 43 مكتبة ابن تيميمه
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت