روح الهي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
روح الهي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
روح الهي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
روح الهی
,
دمیدن روح الهی
,
خداشناسی(الهیات بالمعنی الاخص)
سوال:
اينکه خداوند مي فرمايد و از روح خود در انسان دميديم، به چه معناست؟ مگر خداوند داراي روح است؟
پاسخ تفصیلی:
روح، نزديكترين مخلوق به مبدأ متعال بوده و ظهور و جلوه تام و كامل حق و صفات اوست ، نه اينکه جزئ وجود و بخشي از هستي خدا باشد. روح از کمال ،قدس و طهارت خاصي برخوردار است. اين روح با ملائكه و ملازم آنهاست؛ و در عين اين كه غير ملائكه است، يك نوع اتحاد و وحدت با آنها دارد. اسراء، شورى / 52، نحل / 2، بقره / 87، مائده / 107، در باب خصوصيات وجودى و منزلت و مقام روح خدا، استاد محمد شجاعى؛ انسان و خلافت الهى؛ صص 81 - 40. همچنين بر اين باوريم كه اين روح از مرتبه اصلى و از چهره آغازين خويش، در مقام نزول و هبوط از آن عالم به اين عالم مادى، دور گشته و در سير نزولى خود، چهره اصليش محدود و محدودتر شده و كمالات و خصوصيات وجودى اصلى و اصيل آن زير حجابها رفته است. روح خدا يا حقيقت انسان در اين سفرِ نزولى، از منازل و مراتب مختلف گذر مىكند و به منزل آخر مىرسد و در منزل آخر، در بدنِ تسويه شده انسانى جلوهگر شده و در مرتبه روحِ دميده شده در بدنِ انسانى ظاهر مىگردد؛ و به عبارتى در صورت روح انسانى جلوه مىكند. تين / 4، در اين باب نيز نگا: استاد محمد شجاعى، مقالات، ج اول، صص 39 - 31.
از سوى ديگر، براساس آيات و روايات معتقديم كه همه هستى و از جمله انسان به سوى خدا بازگشت خواهد كرد واو را ملاقات خواهد نمود؛ يعنى، هم انسان گناهكار و آلوده به لقاء خدا خواهد رسيد و هم انسان عابد و پاك به لقاء او نايل خواهد شد انشقاق / 6 - 12، رعد / 2، سجده / 10؛ نيز: استاد محمد شجاعى، بازگشت به هستى، صص 106 - 83.. ا
كنون با توجه به اين سه اصل، دو پرسش اساسى مطرح مىشود: اول آنكه چگونه روح خدا كه از آن در ما دميده شده است، آلوده مىگردد؟ دوم آن كه چگونه روح خدايى كه از قدس و طهارت خاصى برخوردار است و ما از آن نزول كرده و به سوى آن باز مىگرديم، در بازگشت به سعيد و شقى تقسيم مىشود؟ نور بودن و مقدس بودن با شقى بودن سازگارى ندارد؟ (به نظر مىرسد اين تقرير، گويا وجامعتر از پرسش شماست).
اما پاسخ به پرسش اول آن است كه اين روح ما كه از روح خداست و قبل از نزول و هبوط از قدس و طهارت برخوردار بوده است، با تنزل و عبور از منازل و عوالم، به حجابهايى محجوب گشته و آلودگىهايى كه خاصيت منازل و عوالم گوناگون بوده است، بر آن عارض مىگردد و مهمتر از آن، وقتى كه آن روح در بدن مادى جلوه كرد، با تجلى در بدن و تعلق به آن، در مضيق ماده و طبيعت قرار گرفته؛ با اين تعلق و قرار گرفتن در مجراى طبيعت، يك نوع رنگ و يا رنگهايى به خود مىگيرد. مانند نور صافى كه اگر به جسمى كه تا حدودى روشن و با رنگ است بتابد و از آن عبور كند، رنگ و تيرگى برمىدارد. هر اندازه توجه انسان به بدن بيشتر باشد، اين تعلق هم شديدتر و در نتيجه رنگ و يا رنگهاى مزبور نيز بيشتر و شديدتر مىشود. علاوه بر اين، هر اندازه توجه انسان به خارج از وجود خود و به مظاهر مادى و اغيار بيشتر باشد و به آنها تعلق پيدا كند و اسير آنها بشود، هر كدام از اين تعلقها، در جاى خود، رنگ ديگرى است كه روى رنگها مىآيد. همچنين هر فكر و عقيده باطلى، هر صفت و خوى بد، هر خصلت و عادت بد، هر محبت و آرزوى بد، هر بغض و كينه و عدوات بد و مانند اينها، به جاى خود رنگ بخصوصى است كه روى رنگها مىآيد و هر كدام از اين رنگها به سهم خود و به اندازه خود، در تغيير چهره اصلى روح انسان كه از روح خداست، تأثير داشته و هر كدام از اينها حجابى از حجابهاى ظلمانى است. به هر روى، روح انسان و حقيقت او نيز به عنوان يك موجود مجرد، براساس يك سلسله قوانين و سنن حاكم در عالم مجردات، رنگها و خصوصيتها برمىگيرد و با هر رنگ و هر خصوصيتى كه كسب مىكند، به صورت خاصى درمىآيد و احكام و آثار ويژهاى را دارا مىشود. روح بىرنگ، با هر رنگى به شكلى درمىآيد و حكم خاصى پيدا مىكند و آثارى براى خود دارد و در مسير به خصوصى حركت مىنمايد. رنگها و خصوصيتها به روح انسان كه در اصل، يك حقيقت است، شكلها و صورتها مىبخشد و ارواح را متمايز از يكديگر مىگرداند و در مسيرها مىاندازد. پس در واقع روح خدا و چهره اصلى روح ما در مقام و منزلت اول خود از طهارت و قدس برخوردار است و آنچه آلوده به رنگها، هيئتها و شكلها و آلودگىها مىگردد، روحِ تنزل يافته و در بدن قرار گرفته و به عالم خاكى هبوط كرده مىباشد؛ مانند نورى كه با تابش بر اجسام گوناگون و رنگارنگ، مدام از خلوصش كاسته مىگردد و با عبور از آنها رنگها و تيرگىها برمىدارد. اما بايد دانست كه آن روح از ميان نرفته؛ ولى محجوب به حجاب و متلوّن به رنگها است.
اِهبطوا افكند جان را در حضيض از نمازش كرد محروم اين مَحيض
اى رفيقان زين مَقيل و زآن مقال اِتّقوا اِنّ الهَوى حَيْضُ الرّجال
اِهبطوا افكند جان را در بدن تا به گِل پنهان بود دُرّ عَدَن
مثنوى/ 6/2936 - 2934. اما اين روح هبوط كرده و محجوب گشته، مىتواند با كنار زدن حجابها و موانع؛ و با استمداد از وحى و عقل كه راه و مسير و چگونگى سير را به او نشان مىدهد، به موطن اصلى خود برگردد و به همان طهارت و قدس، بلكه بالاتر از آن بار يابد. نگا: استاد محمد شجاعى، مقالات، ج اول، صص 60 - 40 و صص 98 - 63. امّا در پاسخ به پرسش دوم، بايد بگوييم از آيات قرآن استفاده مىشود كه هبوط ارواح به زمين و عالم جسميت، موجب انشعاب راه به دو شعبه مىگردد: طريق سعادت و طريق شقاوت؛ و به دنبال آن نيز انسانها به دو گروه تقسيم مىشوند: گروهى در بهشت و گروهى در جهنم. بقره / 38 - اعراف / 29. اين مطلب، منافاتى با اين حقيقت كه روح انسانى قبل از هبوط داراى قدس و طهارت بوده ندارد؛ چرا كه عالم «بدو» و قبل از نزول داراى سعادتى عام بوده، نه سعادتى كه مقابل شقاوت باشد. اما پس از آن كه روح به عالم مادى هبوط نمود و محجوب به حجب گوناگون گشت و بر اثر اعمال خود در صحنه دنيا آنها را برطرف نكرد، عالم «عَود» و برگشت، به دو عالم سعادت و شقاوت تقسيم مىشود. روحى كه در عالم قدس و طهارت است با شقاوت سازگارى ندارد، اما روحى كه بر اثر نزول، محجوب به حجب گشته و در رفع اين حجب كوشش نكرده است؛ با شقاوت سازگارى دارد. در واقع نزول به ارض سبب شقاوت و سعادت مىشود. پس ميان عالم بدو و خلقت حقيقت روح - كه همان از روح خدا بوده و داراى طهارت و قدس و ملازم و همراه ملائكه مىباشد - با عالم عود و بازگشت - كه در قيامت بارز و ظاهر خواهد گشت - فرق است. عالم بدو، فقط عالم سعادت است، ولى عالم عود عالم سعادت و شقاوت مىباشد. علامه سيد محمد حسين طباطبايى، انسان از آغاز تا انجام، ترجمه صادق لاريجانى، صص 23 - 21 و صص 229 - 227. جان كلام آن كه: روح خدا كه در روح آدمى تجلى يافته است، قبل از نزول و هبوط به عالم مادى از هر گونه آلودگى، حجاب و تعلق و رنگ مبرا است و از يك نوع طهارت مخصوصى برخوردار است؛ اما اين روح پس از آن كه به عالم ماده نزول كرد و در بدن مادى دميده شد، محجوب به حجابهايى مىگردد كه اگر آدمى آنها را برطرف نسازد، آلوده به عالم شقاوت وارد خواهد گشت؛ و اگر از آنها خلاصى يافت، به طهارت و پاكيزگى اولى خويش نايل؛ و به عالم سعادت بار خواهد يافت.
روح محجوب از بقا بس در عذاب روح واصل در بقا پاك از حجاب
مثنوى/ 4/446. همه انسانها، چه آلوده و چه پاك، به سوى خدا باز خواهند گشت؛ اما با توجه به آن كه آدمى در صراط كامل گام برداشته يا در انحطاط، با خداوند به صورتهاى گوناگون ملاقات خواهد كرد. انسانهاى صالح، ذات الهى را با اسماء رحمت، مانند رحيم، جواد، عفوّ، غفور، رئوف، ودود، جبّار و نظاير اينها ملاقات مىكنند و اين لقاء به نوبه خود آثار و بركات نامتناهى را هم براى انسان به ارمغان خواهد آورد. در مقابل، انسانهايى نيز هستند كه از اين نوع ملاقات محروم و از اين اسماء محجوبند و پروردگار را با اسماء غضب، سخط، انتقام و نظاير اينها ملاقات مىكنند. مواجه شدن با اسماء غضب نيز آثار وخيم و شومى به دنبال خواهد داشت. آياتى چون «إنا لله و إنا إليه راجعون»؛ بقره / 156. يا «يا أيها الإنسانإنك كادح إلى ربك كدحا فم لاقيه»؛ انشقاق / 6. بيانگر اين حقيقتند كه آدمى به سوى رب با هر چهرهاى تربيت شده خواهد رفت. روحِ آلوده مىرود و با اسمهايى از رب كه «مُضِلّ»، «منتقم» و «شديد العذاب» است، روبرو مىگردد؛ و روح پاك در مسير خود با اسمهاى «غفور»، «هادى»، «جواد» و «رئوف» روبرو مىشود. خوشا به حال آن كه با ايمان و عمل صالح حجابهاى ظلمانى را از روح كنار زده، آن را به جايگاه و موطن اصلى خويش بازگرداند.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3131
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت