معناي توسل | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
معناي توسل
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
معناي توسل
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
توسل و زیارت معصوم
,
توسل
سوال:
آيا در کتب ما احاديث معتبري داريم که در آن ائمه به اجدادشان متوسل شده اند و از آنها حاجت خواسته اند با لفظ مستقيمي مانند «اکفياني» يا «ادرکني» يا « افعل ما رغبت اليک فيه» و نه فقط با لفظ غير مستقيم مانند « أَسْأَلُکَ بِحَقِّ حَبِيبِکَ مُحَمَّدٍ»؟ پاسخ اين سؤال بسيار مهم است براي رفع يک شبهه در منطقه ما در آمريکا.
پاسخ تفصیلی:
«توسّل» در لغت، به معناى مدد جستن از وسيلهاى براى نيل به مقصود است. انسان براى رسيدن به مراد خويش در این عالم اسباب چاره ای جز این ندارد که به اسباب و واسطههاى فيض، متوسل شود. خدا هم از کسی نخواسته بجای مصرف دارو برای بهبودی از بیماری فقط دست به دعا به سوی او بردارد و دنبال تهیّه دارو نرود. بلکه بر عکس خود امر به اخذ وسیله کرده فرموده است: « يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ وَ جاهِدُوا في سَبيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ : اى كسانى كه ايمان آوردهايد! از(مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد! و وسيلهاى براى تقرب به او بجوئيد! و در راه او جهاد كنيد، باشد كه رستگار شويد! » (المائدة:35) . پس اگر هم کسی عقیده داشته باشد که در این عالم اسباب و مسبّبات ، که طبق سنّت الهی است ، استمداد از اسباب جایز نیست ، بی شکّ از نظر عقلا محتاج به روانپزشک است. بلی طبق براهین عقلی و نقلی هیچ کس نباید اسباب را مستقلّ از اراده و اذن خدا دارای تأثیر بداند. بر اين اساس، توسّل ، به معناى استفاده از اسباب ، لازمه ی زندگى انسان در جهانى است كه قانون اسباب و مسببات بر آن حاكم است. و هیچ لزومی هم ندارد که متوسّل شونده به چیزی حتماً به واسطه ی فیض بودن آن چیز تصریح نماید.کما اینکه خود انبیاء نیز وقتی از وسیله ی استفاده می کردند مدام کلمه ی به اذن الله را تکرار نمی کردند. امّا این ضروری است که ما در اعتقاد قلبی خود باور داشته باشیم که تأثیر این وسائل به اذن و اراده ی خداست. و اگر کسی بدون این اعتقاد به اسباب تمسّک جوید در مذهب اهل البیت (ع) مشرک محسوب می شود. لذا اگر در روایاتی از اهل بیت (ع) از غیر خدا استمداد شده قرینه ی لفظیّه یا حالیّه وجود دارد که ایشان(ع) برای غیر خدا استقلال در تأثیر قائل نبوده اند.
در ادامه به دو مورد اشاره می شود که گویای مطلبند. « اللَّهُمَّ عَظُمَ الْبَلَاءُ وَ بَرِحَ الْخَفَاءُ وَ انْقَطَعَ الرَّجَاءُ وَ انْكَشَفَ الْغِطَاءُ وَ ضَاقَتِ الْأَرْضُ وَ مَنَعَتِ السَّمَاءُ وَ إِلَيْكَ يَا رَبِّ الْمُشْتَكَى وَ عَلَيْكَ الْمُعَوَّلُ فِي الشِّدَّةِ وَ الرَّخَاءِ اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أُولِي الْأَمْرِ الَّذِينَ فَرَضْتَ عَلَيْنَا طَاعَتَهُمْ فَعَرَّفْتَنَا بِذَلِكَ مَنْزِلَتَهُمْ فَفَرِّجْ عَنَّا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عَاجِلًا كَلَمْحِ الْبَصَرِ أَوْ هُوَ أَقْرَبُ يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَايَ وَ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَايَ يَا مَوْلَايَ يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي. » ( بحار الأنوار ، ج53 ،ص275 ) در این دعای شریف که از امام دوازدهم ولی عصر ـ ارواحنا فداه ـ صادر شده ملاحظه می فرمایید که ابتدا روی سخن مستقیماً با خداست ؛ آنگاه اعتراف شده که خدا اطاعت محمّد و آل محمّد را بر همگان واجب ساخته و اینکه آنان نزد خدا صاحب منزلتند. و در قدم سوم آنها را واسطه قرار داده به حقّ آنها از خدا حاجت طلبیده است. و با این مقدّمه و اثبات عقیده ی خود پیامبر (ص) و علی (ع) را مستقیماً مورد خطاب قرار داده فرموده است: يَا مُحَمَّدُ يَا عَلِيُّ اكْفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَايَ وَ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَايَ يَا مَوْلَايَ يَا صَاحِبَ الزَّمَانِ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي أَدْرِكْنِي. بنا بر این اگر کسی قسمت آخر دعا را برداشته بخواهد از آن اعتقادی شرک آلود را استفاده کرده شیعه را متّهم به شرک نماید یا نادان است یا مغرض. چون صدر دعا به وضوح نشان می دهد که زیل دعا با اعتقاد به استقلال در تأثیر برای غیر خدا نیست. چرا که ابتدا واسطه بودن آنها را اثبات کرده آنگاه آنها را مورد خطاب مستقیم قرار می دهد. باز از ائمه (ع) نقل شده که فرموده اند: « إِذَا أَحْزَنَكَ أَمْرٌ فَقُلْ فِي آخِرِ سُجُودِكَ: يَا جَبْرَئِيلُ يَا مُحَمَّدُ يَا جَبْرَئِيلُ يَا مُحَمَّدُ تُكَرِّرُ ذَلِكَ- اكْفِيَانِي مَا أَنَا فِيهِ فَإِنَّكُمَا كَافِيَانِ وَ احْفَظَانِي بِإِذْنِ اللَّهِ فَإِنَّكُمَا حَافِظَان.» (الكافي،ج2 ،ص 559)
در این دعا نیز همانطور که ملاحظه می شود قرینه ی لفظی وجود دارد که ائمه (ع) جبرئیل و نبی اکرم (ص) را مستقلّ در تأثیر نمی دانسته اند. لذا فرمودند: احْفَظَانِي بِإِذْنِ اللَّهِ باید توجّه داشت که روایات نیز مثل آیات قرآن کریم محکم و متشابه دارند. لذا روایات متشابه را باید به محکمات روایات و آیات و عقل برهانی عرضه نمود تا از افتادن در ورطه ی تفسیر به رأی جلوگیری شود. « هُوَ الَّذي أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتابَ مِنْهُ آياتٌ مُحْكَماتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتابِ وَ أُخَرُ مُتَشابِهاتٌ فَأَمَّا الَّذينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ وَ ابْتِغاءَ تَأْويلِهِ وَ ما يَعْلَمُ تَأْويلَهُ إِلاَّ اللَّهُ وَ الرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا وَ ما يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْباب : اوست كسى كه اين كتاب [قرآن] را بر تو فرو فرستاد. پارهاى از آن، آيات محكم [صريح و روشن] است. آنها اساس كتابند و [پارهاى] ديگر متشابهاتند [كه تأويلپذيرند]. اما كسانى كه در دلهايشان انحراف است براى فتنهجويى و طلب تأويل آن [به دلخواه خود،] از متشابه آن پيروى مىكنند، با آنكه تأويلش را جز خدا و ريشهداران در دانش كسى نمىداند. [آنان كه] مىگويند: «ما بدان ايمان آورديم، همه [چه محكم و چه متشابه] از جانب پروردگار ماست»، و جز خردمندان كسى متذكر نمىشود. » (آلعمران:7) حاصل کلام اینکه تمسّک به وسائل مشروع برای تقرّب به خدا یا طلب حاجت از او جایز است چه با ذکر عدم استقلال آن اسباب در تأثیر و چه بدون ذکر آن. امّا این امر ضروری است که انسان باید در قلب خود یقین داشته باشد که اسباب ، تأثیر استقلالی نداشته به اذن و اراده ی خدا مؤثّرند. حتّی اگر کسی اموری مثل نماز و روزه و خواندن قرآن کریم و هر عمل صالح دیگر را هم دارای تأثیر استقلالی در تقرّب به خدا بداند با شرک است. ولی لزومی ندارد که در زبان نیز به این عدم استقلال در تأثیر تصریح نماید.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3077
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت