حس دروني درباره خدا | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
حس دروني درباره خدا
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
حس دروني درباره خدا
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
راه های ارتباط با خدا
,
حس درونی
کلید واژه فرعی :
کیفیت رویت خدا ,
شهود قلبی حق ,
شهود خدا ,
رؤیت قلبی خدا ,
سوال:
شنيده ام كه عده اي معتقد به اين هستند كه خدا را فقط بايد با حس دروني شناخت. اسم اين گروه را به خاطر ندارم و فقط در اين حد مي دانم كه حس را در شناخت خدا بسيار دخيل مي دانند. لطفا مقداري در مورد عقايد آنها توضيح دهيد.
پاسخ تفصیلی:
در پاسخ به اين پرسش به چند نكته اشاره مي شود:
1. منظور از «حس دروني» چيست؟ اين پرسش اساسي بايد روشن گردد تا قسمت دوم پرسش پاسخ داده شود:
مقصود از «حس دروني» همان راه «دل» يا «فطرت» است. انسان داراي دو بعد وجودي است:
الف. بعد عقل و خرد:
كاركرد اين بخش از وجود انسان تفكر و انديشه ورزي است كه سر و كارش با مفاهيم مي باشد.
ب. بعد احساسات و گرايش ها:
خواستگاه اين بخش از انسان، «دل» و «قلب» مي باشد. اين بعد از وجود انسان جايگاه احساسات و عواطف و گرايشات متعالي مي باشد.
استاد مطهري در اين باره مي گويد:«خداشناسي از راه فطرت به اين صورت است كه از راه وجود خود انسان، خدا را اثبات كرده اند، به اين معني كه گفته اند احساس وجود خدا در انسان هست، يعني در فطرت و در خلقت هر كسي يك احساسي و يك تمايلي وجود دارد كه اين احساس و تمايل خود به خود انسان را به سوي خدا مي كشاند. از اين جهت مثل خدا و انسان مثل مغناطيس و آهن است. يك چيزي وجود دارد به نام «مغناطيس» كه يك چيز ديگري را به نام «آهن» جذب مي كند. اين راه فقط اين را مي گويد كه يك چنين جاذبه اي ميان انسان و ميان آن حقيقتي كه نامش خداست وجود دارد». (كتاب توحيد، انتشارات صدرا، ص 32)
امروز دانشمندان زيادى هستند كه به وجود چنين احساس و شور و عشقو جنبشى در عمق روح آدمى كه او را به خداى لا يزال پيوند مىدهد ايمان دارند .
ما اگر بخواهيم بدانيم آيا چنين احساسى در آدمى هست دو راه در پيشداريم يكى آنكه خودمان شخصا و عملا دست به آزمايش در وجود خودمان وديگران بزنيم ديگر اينكه ببينيم دانشمندانى كه سالهاى دراز در زمينهروان آدميان از جنبه مسائل معنوى مطالعاتى داشتهاند چه نظر دادهاندقدماى ما از طرق استدلالى و اشراقى وجود چنين عشقى را در سراسر موجوداتو از آن جمله انسان اثبات مىكردند و علماى امروز تجربيات روانى رادليل بر اين مطلب مىگيرند .
از جمله اين دانشمندان دانشمند معروف الكسيس كارل صاحب كتابانسان موجود ناشناخته است وى در باره دعا مىگويد: دعا پرواز روح است بسوى خدا
و هم او مىگويد: گفتهاند كه در عمق وجدان شعلهاى فروزان است انسان خود راآنچنانكه هست مىبيند از خودخواهىاش حرصش گمراهىاش ازغرور و نخوتش پرده بر مىدارد براى انجام تكاليف اخلاقى راممىشود براى كسب خضوع فكرى اقدام مىكند در همين هنگام سلطنتپر جلال آمرزش در برابر او پديدار مىگردد .
از جمله اين دانشمندان ويليام جمز است وى مىگويد: هر قدر انگيزه و محرك ميلهاى ما از عالم طبيعتسرچشمه گرفتهباشد غالب ميلهاى ما و آرزوهاى ما از عالم ماوراء طبيعتسرچشمهگرفته چرا كه غالب آنها با حسابهاى مادى و عقلانى جوردرنمىآيد
هم او مىگويد: من بخوبى مىپذيرم كه سرچشمه زندگى مذهبى دل است و قبولهم دارم كه فرمولها و دستور العملهاى فلسفى مانند مطلب ترجمهشدهاى است كه اصل آن بزبان ديگرى باشد .
هم او مىگويد: عموما معتقدند كه ايمان خود را بر پايههاى فلسفى محكم ساختهاندو حال آنكه مبناى فلسفى بر روى ايمان قرار دارد .
پاسكال كه بقول مرحوم فروغى محبت را برتر از عقل مىداند وبنياد علم و اعتقاد را بر اشراق قلبى قرار مىدهد مىگويدبه وجود خدا دل گواهى مىدهد نه عقل و ايمان از اين راهبه دست مىآيد
و هم او مىگويد: دل دلائلى دارد كه عقل را به آن دسترس نيست .
برگسون نيز به نقل مرحوم فروغى معتقد است به دو نوع ديانت و دونوع اخلاق و براى هر يك از دو نوع مبدا و سرچشمه خاص قائل استسافلو عالى مبدا سافل صلاح هيئت اجتماعيه است و مبدا عالى فيضى است كه ازعالم بالا مىرسد در باره آن نوع ديانت كه از مبدا عالى سرچشمه مىگيردمىگويد: آن همان مايه دانشى است كه در جانوران غريزه و در انسان عقلرا به وجود مىآورد از آن مايه دانش در انسان قوه اشراقى بهوديعه گذاشته شده كه در عموم به حال ضعف و ابهام و محو است ولىممكن است كه قوت و كمال يابد تا آنجا كه شخص متوجه شدهكه آن اصل اصيل در او نفوذ دارد مانند آتشى كه در آهن نفوذ و آنراسرخ مىكند به عبارت ديگر اتصال خود را به مبدا در مىيابد وآتش عشق در او افروخته مىشود هم تزلزل خاطرى كه از عقلدر انسان رخ كرده مبدل به اطمينان مىگردد هم علاقهاش ازجزئيات سلب شده به طور كلى به حيات تعلق مىگيرد عاشقمبر همه عالم كه همه عالم از او است .
يكى از دانشمندان روانشناس معاصر كه به اصالتحس دينى در عمق وجدان بشر معتقد استيونگ شاگرد معروف و مبرز فرويد است وى نظريهاستاد خويش را مبنى بر اينكه احساس مذهبى يك احساس مادى عقب راندهشده تغيير شكل دادهاى است رد كرد و معتقد باصالت اين حس گرديدهميان او و استاد در اين زمينه نامهها مبادله شده است كه در برخى كتبمسطور است .
اينشتاين دانشمند معروف عصر ما بيان جالبى در اين زمينه داردوى در مقالهاى كه از او تحت عنوان مذهب و علوم نقل شده بحثى در اين زمينهمىكند و پس از اينكه مدعى مىشود محرك مذهبى در همه مردم يكسان نيستو از بعضى كتب مذهبى مانند توراه و انجيل از لحاظ طرز معرفى خدا انتقادمىكند مىگويد: يك عقيده و مذهب ثالث بدون استثناء در بين همه وجود دارد گر چهبا شكل خالص يكدست در هيچكدام يافت نمىشود من آن را احساسمذهبى آفرينش يا وجود مىدانم بسيار مشكل است اين احساسرا براى كسى كه كاملا فاقد آن است توضيح دهم به خصوص كه دراينجا ديگر بحثى از آن خدا كه به اشكال مختلف تظاهر مىكند نيستدر اين مذهب فرد كوچكى آمال و هدفهاى بشر و عظمت و جلالى كهدر ماوراى امور و پديدهها در طبيعت و افكار تظاهر مىنمايد حسمىكند او وجود خود را يك نوع زندان مىپندارد چنانكه مىخواهداز قفس تن پرواز كند و تمام هستى را يك باره بعنوان حقيقت واحددريابد .
در قرآن مجيد و آثار قطعى پيشوايان بزرگ اسلام دلايل زيادى هستبر اينكه مسئله فطرى بودن دين و توجه به خدا سخت مورد توجه بوده استظاهرا قرآن كريم اولين كتابى است كه اين مسئله را طرح كرده است و اكنونپس از چهارده قرن مىبينيم دانش بشرى آنرا تاييد مىكند .
نظر به اينكه توضيح و تفسير اين آيات خصوصا با توجه به كلماتى كهاز رسول اكرم و خاندان پاكش در توضيح و شرح آن آيات رسيده دامنه سخنرا زياد بسط مىدهد و از حوصله اين كتاب خارج است ما در اينجا تنها بهنقل برخى آيات و دو سه جمله از پيشوايان دين اكتفا مىكنيم و مىگذريم: 1- (فاقم وجهك للدين حنيفا فطره الله التى فطر الناس عليها) 2- (ا فغير دين الله يبغون و له اسلم من فى السموات و الارض) 3- (الذين آمنوا و تطمئن قلوبهم بذكر الله الا بذكر الله تطمئن القلوب)رعد آيه 28. 4- (و من اعرض عن ذكرى فان له معيشه ضنكا) طه آيه 124 5- (فذكر انما انت مذكر) غاشيه آيه 21 6- (سبح لله ما فى السموات و الارض) حديد حشر صف آيه اول . 7- (و اذ اخذ ربك من بنى آدم من ظهورهم ذريتهم و اشهدهم على انفسهما لست بربكم قالوا بلى) اعراف 172. 8- (و الذين آمنوا اشد حبا لله) . 9- (فبعث فيهم رسله و واتر اليهم انبيائه ليستادوهم ميثاق فطرته ويذكروهم منسى نعمته و يحتجوا عليهم بالتبليغ و يثيروا لهم دفائن العقول. نهج البلاغه خطبه اول . 10- (ابتدع بقدرته الخلق ابتداعا و اخترعهم على مشيته اختراعا ثمسلك بهم فى طريق ارادته و بعثهم فى سبيل محبته صحيفه سجاديه دعاوى اول.
بحث در دلالت هر يك از اين آيات و كلمات بر مدعاى ما طولانى استاز مطالعه تفاسير اين آيات و شروح اين كلمات مطلب روشن مىشود.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2804
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت