روح موجودی زمانی و مکانی؟ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
روح موجودی زمانی و مکانی؟
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
روح موجودی زمانی و مکانی؟
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
روح انسان
,
روح انسانی
سوال:
آیا روح موجودی زمانی و مکانی است؟
پاسخ تفصیلی:
خير روح موجوديت زماني ومكاني ندارد .توضيح بيشتر اينكه :اصولا زمان تعبيري است مربوط به عالم ماده که ظرف تغييرات تدريجي واقع در عالم مزبور را تشکيل مي دهد. به ديگر سخن، زمان از حرکت ناشي مي شود و حرکت نيز از ويژگي هاي عالم ماده است؛ چرا که حرکت به منظور تبديل قوه به فعل انجام مي گيرد، در حالي که عالم مجردات روح و عالم مثال که خود از رتبه هاي عوالم وجود هستند، عالم فعليت مي باشند و همانند ماديات تغيير و تحول نمي يابند. البته متناسب با عالم خود درجات و درکات دارند.
در مقابل زمان که ظرف حرکت در عالم ماده است، در اصطلاح فلسفي، واژه دهر به منزله ظرفي نسبت به مجردات محسوب مي شود که نشانه مبري بودن آنها از امتداد زماني است، چنان چه واژه سرمد را به مقام الهي اختصاص مي دهند که نشانه تعالي وجود اقدس الهي از صفات همه مخلوقات مي باشد.
براي مطالعه بيشتر ر.ک:
- آموزش فلسفه، آيت الله مصباح يزدي
2. حکمت متعاليه، ملا صدرا شيرازي، ج 3
وجود انسان از دو بعد جسم و روح تشكيل شده است. آياتى از قرآن مجيد به اين نكته اشارت دارد:
1- «انى خالق بشراً من طين فاذا سوّيته و نفخت فيه من روحى فقعواله ساجدين »؛ خداى سبحان به فرشتگان فرمود:من بشرى را از گل آفريدم، پس آن گاه كه او را اعتدال بخشيدم و از روح خويش در او دميدم، شما موظف هستيد كه به او سجده كنيد(ص، آيه 71 - 72). ملاحظه كنيد كه انسان در بدو خلقت از دو بعد شكل گرفت: ابتدا جسم او كه از خاك و گل است،سپس جان و روح او كه توسط خدا آفريده شد و حيات و اساس وجود انسان نيز همين روح اوست و آن جاست كه مسأله سجده فرشتگان مطرح مىشود.
2- در آيه ديگر مىفرمايد: « يسئلونك عن الروح قل الروح من امر ربى »؛ درباره روح از تو سؤال مىكنند. بگو روحيك امر ربانى است(اسراء، آيه 85) كه درباره اين آيه تفاسير و نكات زيادى بيان كردهاند، ولى به هر حال اجمالاًمىرساند كه روحى مطرح است.
3- در سوره مؤمنون آمده است كه:«... فكسونا العظام لحماً ثم انشأناه خلقاً آخر » از اين كه مىفرمايد: آن گاه ما او راخلق ديگرى ايجاد نموديم، فهيمده مىشود كه علاوه بر مراتب جسمانى در اينجا چيز ديگرى كه منشأ حيات انسانى اوست به وى عطا شده و آن روح انسان است.
در روايتى از امام على(ع) نقل شده كه مىفرمايد:« الروح فىالجسد كالمعنى فىاللّفظ »؛ روح در بدن نظير معنا درلفظ است. همچنين در فرمايش ديگرى از آن حضرت نقل شده است كه: «و خرجتالروح من جسده فصار جيفة بيناهله »؛ و روح از جسدش خارج شده و به صورت جيفه و مردارى در بين اهلش در خواهد آمد(نهج البلاغه، خطبه 109). ازدو روايت مذكور برداشت مىشود كه: بين روح و جسد دوگانگى هست. پس روح چيزى غير از جسم انسان است وحيات انسان نيز به همين حقيقت وابسته است. به طورى كه وقتى روح نباشد، بدن چونان لفظ مهمل و بىمعنايى خواهد بود و جسم نيز هم چون ساير جمادات خواهد گشت.
و امّا دلايل عقلى: دلايل فلسفى و عقلى بسيارى بر تجرد نفس اقامه شده است كه در اين جا به دو دليل اكتفامىكنيم:
1- بوعلى سينا برهانى به اين كيفيت اقامه نموده كه: اگر انسان در جايى قرار بگيرد كه توجهش به بدن جلب نشود،به طورى كه از همه جهت در اعتدال باشد و هيچ عاملى نظير گرسنگى، تشنگى، گرما، سرما و حتى وزش باد نظر او رابه بدن مادى جلب نكند، در اين صورت اگر توجهش را به خودش متمركز سازد، خود را مىيابد و مسلم اين «خود»غير از بدن است.
2- از خواص ماده تجزيه پذيرى است؛ يعنى، ماده را مىتوان به دو قسم و سپس به چهار قسم و... تجزيه كرد؛ ولىشما هر چه در نفس خويش دقت كنيد، درمىيابيد كه امكان ندارد حتى به تبع بدن به دو قسم و بيشتر تجزيه شود؛يعنى، هرگز «دو تا نيمه من» نخواهيد داشت و اين دليل تجرد نفس و غير مادى بودن آن است.
امّا از نظر علمى: وقتى روح مجرد شد، قابل ادراك باحواس و ابزار تجربى نخواهد بود و از اين راه اثبات نمىشود. هم چنان كه از اين راه نمىتوان به رد آن پرداخت واصولاً امور عقلى با تجربه نه قابل اثبات و نه قابل رد است. ناگفته نماند كه مىتوان از دستاوردهاى علم به عنوان مقدمهاى براى تجرد و روح كمك گرفت؛ مثلاً علم ثابت كرده است كه سلولهاى بدن پيوسته در حال تبديل و تغييراست كه حتى سلولهاى مغز نيز از اين قاعده مستثنى نيست و با سوخت و ساز و جذب مواد جديد غذايى تغييرمىپذيرد و اين در حالتى است كه نفس خود را همواره بدون تغيير و تبديل مىيابيم و اين مطلب نيز خود دليل تجردروح انسان است.
امّا رابطه روح و جسم: رابطه روح و جسم يك تعلق تدبيرى است. روح نه به صورت مظروفى در جسم وجود دارد وبدن نه به صورت قلمى است كه در دست نويسندهاى مىچرخد ـ اگر چه بدن ابزار روح به شمار مىرود؛ بلكه نوعى تعلق و وابستگى خاص است و از آن جا كه نفس مدير و مدبّر بدن است، اين وابستگى را «تعلق تدبيرى» مىنامند. البته در اين زمينه سخن بسيار است كه به برخى از آنها اشاره مىكنيم:
الف) روح و بدن اثر متقابل در يكديگر دارند؛ يعنى، حالات روحى بر بدن اثر مىگذارد. ازاينرو از چهره انسان تاحدودى مىتوان درك كرد كه خوشحال است يا ناراحت و نظاير آن.
ب) از طريق بدن است كه روح پيوسته به كمال مىرسد و بسيارى از كمالات روحى از اين راه دست مىدهد. نظير ملكه سخن، ملكه هنر و نويسندگى، كسب علوم و معارف از طريق گوش، چشم و... .
ج) در حالى كه اين مركب (بدن) پيوسته فرسوده مىشود (آنتروپى)، برعكس روح دائماً تقويت مىشود. ازاينرومىبينيم يك پير سالخورده نسبت به همان شخص در دوران نوجوانى و جوانى بسيار پختهتر و صاحب كمال فزونتراست. در حالى كه بدن تحليل رفته و پيوسته رو به فرسودگى است (دقت كنيد كه خود اين مطلب نيز از دلايل تجردروح به شمار مىآيد).
د) از شگفتىهاى روح اين كه بدن ابزارى است در اختيار روح، هم چون گويى براى چوگان هنگام ورزش. ببينيدچطور مثل پرِكاه بدن را به اين طرف و آن طرف پرتاب مىكند. ولى همين انسان چالاك وقتى مرد، چند نفر حمال قوى هيكل بايد آن را حركت داده و به گور بسپارند.
. در زمينه مسائل روح و ابعاد آن ر . ك : ((اصالت روح از نظر قرآن )) آيت الله سبحاني , ((معرفت نفس )), آيت الله حسن زاده ئ آملي , ((روان شناسي از ديدگاه شفا)) و جلد 8 و 9 اسفار اربعه صدراي شيرازي .
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2768
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت