تناقض دین و عقل | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
تناقض دین و عقل
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
تناقض دین و عقل
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
دین و عقل
,
تعارض عقل و دین
,
تفکیک عقل و دین
سوال:
اگر جايى از اسلام با استدلالهاى عقلى ما تضاد يا تناقض داشته باشد و ما براى يافتن پاسخ و راه انطباق تلاش كنيم و به پاسخ نرسيم، وظيفه چيست؟
پاسخ تفصیلی:
هيچ گونه تضاد ميان اسلام و عقلانيت روا نيست، البته گاه جاى دادن امرى خارج ازقلمرو دين در حيطه دين يابرخوردار نبودن استدلال عقلانى از شرايط و مقدمات درست و يا گزينش معنايى خاص از عقل، ما را سمت اين ناسازگارى رهنمون مىشود. براى آشنايى با وجوه مختلف اين بحث، توجه به نكات زير ضرورت دارد:
1. عقل و رويكردهاى عقلانى در تاريخ فلسفه به گونههاى مختلف مطرح شده است.
1 - 1. افلاطون ميان dianoia (عقل استدلالى و جزئى) و noesis (عقل شهودى ياعقل كلى) فرق مىنهاد؛ متعلق اولى را مفاهيم رياضى (mathematica) و متعلق دومى را صور علوى شهودى يا عالم مُثُل (ideas) مىخواند. مثال براى عقل استدلالى و جزئى اثبات تمام قضاياى رياضى است كه توسط (dianoia) صورت مىگيرد؛ مثل مجموع زواياى مثلت صد و هشتاد درجه است. يا اگر به طرفين تساوى مقدارهاى مساوى اضافه شود، به تساوى طرفين خللى وارد نمىگردد.
(اگر B = A , D = C پس A+C=B+D)
و مثال براى عقل شهودى و كلى اثبات حقايق عالم تجرد، اثبات اسما و صفات حضرت حق، اثبات و حدانيت حضرت پروردگار، اين كه هر علتى معلولى دارد و علت اصل است و معلول فرع آن.
2 - 1. در زبان لاتين دو واژه ratio و intellectus براى عقل به كار برده مىشود. متفكران قرون وسطا نيز به تفاوت اين دو عقل واقف بودند. در نگاه آنها محصول ratio علم و شناخت جزئى است و نتيجه intellectus حكمت و دانايى يا معرفت به حقايق ازلى، خصوصاً خداوند.
مثال براى شناخت جزئى علم به محسوسات و امور جسمانى پيرامون ما است؛ مثل اين كه ماه به دور زمين مىچرخد، خورشيد نورانى است. و امروز هوا گرم است؛ و مثال براى حكمت و دانايى، عبارت است از: عالم ملكوت بر عالم ماده و جسم مقدم است. خداوند غنى مطلق است و همه ممكنات در سلسله وجود به واجب منتهى مىگردند.
3 - 1. از نظر دكارت عقل كلى معنايى ندارد و به آن اشاره نمىكند. تمام توجه وى به عقل حسابگر و دور انديش است.1 عقل حسابگر و ابزارى همان عقلى است كه چرخ فعاليتهاى روز مره انسان را به حركت در مىآورد. عقل معاش، عقل مديريت، عقل حساب و كتاب، عقل موفقيت در امور زندگى.
4 - 1. از ديدگاه مكتب پراگماتيسم آن عقلانيتى مثمر ثمر است كه گرهاى از مشكلات تجربى ما بگشايد؛ به عبارت ديگر، اين مكتب عقل را خادم رغبتهاى انسان مىخواند و ارزش معرفت را به جنبه عملى منحصر مىكند.2
اين مكتب اصطلاحات خاصى از قبيل «ارزش نقدى» و «ثمره و نتايج» و «منافع» را چنان به وفور و شدت به كار مىبرد كه گويا مىخواهد تمام افكار و انديشههاى خود را در خور فهم كسبه و بازاريان سازد. هيچ مسألهاى براى اين مكتب ارزش ندارد مگر آن كه در راهنمايى و تشويق امور دنيوى ما مؤثر باشد.3
عقل در مكتب پراگماتيسم پشتوانه اقتصاد، بازار، داد و ستد و بانكدارى و در يك كلام سرمايه دارى است؛ براى مثال آنچه سرمايه را بارور مىسازد، عقلانى است حال از هر طريق ممكن كه صورت پذيرد. اصل، كثرت ثمره و نتايج است، وسيله هر چه باشد باكى نيست.
5 - 1. از منظر كانت، عقل نظرى در حل مسائل متافيزيكى ناتوان و احكام عقلى در اين زمينه فاقد ارزش علمى است. وى صريحاً اعلام داشت: مسائلى از قبيل وجود خدا و جاودانگى روح و اراده آزاد را نمىتوان با برهان عقلى اثبات كرد، ولى ايمان به آنها براى پذيرش نظام اخلاقى ضرورت دارد.4
2. عقل و عقلانيت از منظر فلسفه اسلامى
از امتيازات بارز انسان نيروى تفكر است. تفكر فعاليتى درونى است كه بر روى مفاهيم ذهنى انجام مىگيرد و بر اساس معلومات شناخته شده، مسائل مجهول حل مىشود. روش تعقلى بر قياسى كه از مقدمات عقلى محض تشكيل مىشود، مبتنى است؛ مقدماتى كه يا از بديهيات اوليه است يا به آنها منتهى مىشود؛ مانند همه قياسهاى برهانى كه در فلسفه اولى و رياضيات و بسيارى از مسائل علوم فلسفى به كار مىرود. فرق روش تعقلى و تجربى در اين است كه تكيه گاه روش تعقلى فقط بديهيات اوليه است و تكيه گاه روش تجربى مقدمات تجربى.5 فلسفه اسلامى هستىشناسى، خداشناسى و انسانشناسى را به روش تعقلى ارائه مىدهد.
روش انبيا و روش عقلانى
3 - اصولاً بين روش انبيا در دعوت مردم به حق و حقيقت و بين آنچه انسان از طريق استدلال درست و منطقى به دست آورد، تفاوتى نيست. تنها فرق آن است كه پيغمبران از مبدأ غيبى استمداد مىجستند و از زلال چشمه وحى مىنوشيدند. البته آن بزرگان، با اين كه به جهان بالا مرتبط بودند، خود را تنزل مىدادند؛ به اندازه فهم و درك مردم سخن مىگفتند و از بشر مىخواستند اين نيروى فطرى و همگانى را به كار برده، به استدلال و دليل استوار و منطقى چنگ زنند. پس ساحت انبيا پاكتر از آن است كه مردم را به حركت بدون بصيرت و تبعيت كوركورانه مجبور سازند. قرآن كريم مىفرمايد: «قل هذه سبيلى ادعو الى الله على بصيرة انا و من اتبعنى؛6 بگو اين راه من است. من و پيروانم، با بصيرت كامل همه مردم را به سوى خدا دعوت مىكنيم.»
از اين رو، دين و عقلانيت يا شريعت و حكمت كه غرض و واضع و روش آنها يكى است، باهم هيچ گونه اختلاف ندارند. دين حقيقى مردم رافرا مىخواند تا از روى دليل عقلى به عالم ماوراى طبيعت يقين و علم پيدا كنند. عقل و نقل در طول هم جاى دارند. همان مطالب كتاب و سنت را با ديدى عميقتر نگريستن حكمت و فلسفه است. فلسفه و دين دو چهره يك حقيقت و دو نماد يك واقعيت به شمار مىآيند.
عقل حجت درونى انسانها است كه آنها را در مسير كمال راهبرى مىكند. شريعت حجت بيرونى است براى نجات انسانها از گرداب آلودگىها و سوق دادن آنها به سوى كمال و سعادت انسانى. آنگونه كه امام كاظم مىفرمايد:7 خداوند براى مردم دو حجت قرار داده است: حجت ظاهرى و حجت باطنى؛ اما حجت ظاهرى فرستادگان الاهى و پيامبران و امامان هستند و اما حجت باطنى عقلهايند.8
بر اين اساس، ممكن نيست حجت ظاهر و باطن با يكديگر تعارض داشته باشند. حجت به معناى دليل و راهنما است. و راهنما كسى را گويند كه با طريق و مقصد و منتهاى آن آشنا است. طبق روايت امام كاظم(ع) براى رسيدن به خداى واحد دو راهنما وجود دارد: راهنمايى از بيرون و راهنمايى از درون. البته بايد توجه داشت. اين دو حجت ظاهر و باطن دو طريق مستقل و بى نياز از هم نيستند. وقتى انسان به هدف مىرسد كه نهايت همسويى و هماهنگى ميان اين دو راهنما برقرار باشد.
حجت ظاهر (انبيا و امامان) با عقلانيت بيگانه نيست؛ زيرا كه هماره واسطه فيض معصوم عقل كامل است و واژه بصيرت در آيه صد و هشت سوره يوسف به خوبى روشنگر اين مطلب است. به فرموده رسول مكرم اسلام - صلى الله عليه و آله و سلم -9 كسى كه عقل ندارد دين ندارد.10
حجت باطن نيز از شريعت و دين بى نياز نيست. كه به فرموده امام حسين(ع)11 كمال عقل در پيروى از حق است.12
پس در پيروى از حضرت حق عقل به كمال مىرسد. از جمله دستوراهاى پروردگار تبعيت از حجت ظاهر است. قرآن كريم مىفرمايد:13 اطاعت كنيد خدا را و اطاعت كنيد پيامبر خدا و اوصياى پيامبر را.14
نكته مهم اين است كه حقايق بلند دينى گاه با عقل جزئى و حسابگر دكارتى ياعقل در مكتب پراگماتيسم ياعقل نظرى از ديدگاه كانت معارض مىنمايد. واضح است كه ايثار و از خود گذشتگى و شهادت و انفاق و ايمان به غيب و هزاران واقعيت بنيادين اسلامى باعقل جزئى و حسابگر قابل تحليل و تبيين نيست؛ اما هيچ كدام از حقايق ارزشمند دينى با عقلانيت فلسفى تضاد و تنافى ندارد.
نتيجه اين كه با تبيين هماهنگى و همسويى عقل و دين و بطلان فرض تضاد و تناقض ميان اسلام و استدلالهاى عقلى به خاطر يگانگى غرض و واضع و روش آنها، در صورت عدم تطبيق اصلى از اصول عقلى با حقايق دينى، يا مقدمات و ضوابط منطقى برهان و استدلال عقلى مراعات نشده است و يا برداشت ما از گزاره دينى ناروا بوده است.15
پي نوشت:
1. ر. ك: تأملى در معناى يقين در فلسفه دكارت، شهرام پازوكى، ص 3.
2. ر. ك: متا فيزيك و فلسفه معاصر، پاپكين و استرول، ترجمه سيد جلال الدين مجتبوى، ص 241.
3. ر. ك: تاريخ فلسفه ويل دورانت، ترجمه عباس زرياب، صص 450 - 443.
4. ر. ك: آموزش فلسفه، مصباح يزدى، ج 1، ص 42.
5. همان، ص 101.
6. يوسف(12): 108.
7. اِنَّ لِلَّه عَلى النَّاسِ حُجّتين حُجَّةً ظاهِرةً و حُجَّةً باطِنةً فَاَمّا فَالرُّسُلُ و الانبياء و الائمة و اَمّا الباطنة فَالعقُوُلُ.
8. ر. ك: منتخب ميزان الحكمة، ص 358، روايت شماره 4387.
9. لا دينَ لِمَن لا عَقْلَ لَه.
10. ر. ك: منتخب ميزان الحكمة، ص 357، روايت شماره 4363.
11. لا يكمُلُ العَقْلُ اِلاّ بِاتّباعِ الَحقّ.
12. ر. ك: منتخب ميزان الحكمة، ص 359، روايت شماره 4407.
13. أَطِيعُوا اللَّهَ وَ أَطِيعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ.
14. نساء(4): 59.
15. براى آگاهى بيشتر به آثار زير مراجعه شود:
الف) على و فلسفه الاهى، علامه طباطبائى
ب) تفكر در قرآن، علامه طباطبائى
ج) حكمت نظرى و عملى در نهج البلاغه، جوادى آملى
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2415
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت