برتري امام علي(ع) | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
برتري امام علي(ع)
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
برتري امام علي(ع)
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
امام علی (ع)
سوال:
در بحثی مطرح شد که امام علی(ع) بنا به گفته پیغمبر عظیم الشأن(ص) از جهاتی نسبت به بعضی از پیغمبران برتری داشته است. آیا این گفته صحت دارد و اگر دارد دلایل برتری را با ذکر منبع عنایت بفرمائید؟
پاسخ تفصیلی:
افضليّت فردى بر فرد ديگر مربوط به تفاوت معرفت و خداشناسى و كمال نفسانى او است اگر دو نفرى را فرض كنيم كه يكى معرفتش به خدا بيشتر و داراى روحى بزرگ و نفسى كامل تر باشد مسلماً او بر ديگرى برترى دارد. افضليت حضرت اميرالمؤمنين»عليه السلام« نيز روى اين اصل است زيرا او در تمام صفات بالاتر از ديگران بود اتّفاقاً همين سوال شما را شخصى از خود آن حضرت كرد و گفت شما افضليد يا آدم يا نوح يا... بر حسب آنچه نقل كرده اند آن حضرت فرمود خودستايى صفت خوبى نيست ليكن چون تو مطلبى پرسيدى ناگزيرم به آن پاسخ دهم از آدم افضلم چون حضرت آدم از تناول گندم ممنوع شد ولى بالاخره از آن خورد ولى من با اينكه گندم و تمام نعمت ها برايم حلال است چون رهبر اين مردم هستم و در مملكت من فقراء هستند به نان جوين قناعت كرده ام. از نوح افضلم چون او در اثر فشار امت خود آنها را نفرين كرد ليكن من هر چه در ميان قوم معذب گرفتار شدم آنها را نفرين نكردم.و دليل افضليّت از موسى اين است كه هنگامى كه او از طرف خدا مأموريت تبليغ پيدا كرد به خدا عرض كرد من به تنهايى مى ترسم بايد برادرم هارون را بهكمك من بفرستى تا در اين امر اقدام نمايم ولى من در شبى كه پيامبر»صلى الله عليه وآله« به سوى مدينه هجرت كرد در رختخواب او خوابيدم و از خطر نهراسيدم. و امّا از عيسى افضلم چون وقتى كه مادر عيسى مى خواست وضع حمل كند از مسجد بيرون رفت و در كنار درختى وضع حمل كرد ليكن مادر من وقتى كه اين حالت را پيدا كرد ديوار كعبه شكافته شد و مادرم در كعبه رفت و من در خانه ى خدا به دنيا آمدم. با توجّه به روايت فوق و روايات فراوانى كه در فضيلت حضرت على»عليه السلام« وارد شده است و با مطالعه ى تاريخ زندگانى آن بزرگوار و مقايسه ى آن با پيامبران بدون شك درمى يابيم كه حضرت على»عليه السلام« از همه ى پيامبران به جز پيامبر اسلام»صلى الله عليه وآله« بالاتر مى باشد. به نقل از سايت تبيان
مقام حضرت على(ع) افضل از ديگر انبيا غير از حضرت خاتم المرسلين مىباشد. دررابطه با دليل اين مسأله ابتدا بايد توجه داشته باشيد كه نوعا در مسائل مختلف سه گونه استدلال وجود دارد: عقلى نقلى و حسى.
(1) دلايل عقلى در رابطه با امور كلى مىباشند و در چنين موردى كه مقايسه دو امر جزئى است نبايد در جست وجوى آن بود. زيرا خارج از قلمرو براهين عقلى است.
(2) دليل حسى نيز وجود ندارد زيرا اولا ما نظارهگر تمام اعمال و حركات آنها نيستيم تا با مقايسه شهودى از طريق كنش آنها حكم به برترى يكى بر ديگرى نماييم. ثانيا اصلا فضايل و مقامات تجربه پذير نيستند مگر آن كه خواصى از طريق تجربه باطنى حقايقى را دريافت دارند.
(3) تنها مىماند دليل نقلى. اين گونه ادله نيز چند دستهاند: روايات خاص و صريح روايات صريح و عام و روايات غير صريح. الف) دسته اول رواياتى است كه به صراحت بر فضيلت اميرالمومنين(ع) بر شخص حضرت ابراهيم(ع)دلالت دارد. مانند احتجاج خود آن حضرت. چنان كه در احتجاج طبرسى آمده است كه از آن حضرت پيرامون اين مسأله سوال شد و فرمودند: من از ابراهيم(ع) برتر مىباشم. زيرا وقتى خداوند از قيامت و برانگيخته شدن مردگان با وى سخن گفت از خداوند درخواست نمود كه چگونگى آن را به وى بنماياند. خطاب آمد: « اولم تومن؟» جواب داد:« ليطمئن قلبى ». ولى من در مرتبهاى از يقين هستم كه: لو كشف الغطأ ما ازددت يقينا؛ اگر همه پردههاى غيب كنار رود اندكى بر يقينم افزوده نگردد.زيرا آن را اندك كاستى نيست تا بدين وسيله جبران گردد. ب) روايات عام آنهايند كه فضيلت اميرالموءمنين(ع) بر ديگر انبيا را به طور عام و مطلق دلالت دارند بدون آنكه در آنها نام شخص حضرت ابراهيم (ع) ذكر شده باشد.
از جمله در جلد 11 بحارالانوار (ص 139 ب 2 ح 6) آمده است: « قال رسولالله(ص): ان الله فضل انبيائه المرسلين على ملائكه المقربين و فضلنى على جميع النبيين و المرسلين و الفضل بعدى لك يا على و للملائكه من بعدك ». اين مضمون در جلد 26 ص 335 نيز آمده است. ج) دسته سوم رواياتى است كه لفظا و صراحتا فضيلت بربرترى حكم نمىرانند. بلكه برترى پنج تن از ديگر مخلوقات از آنها استنباط و كشف مىشود. از جمله:
1- احاديثى كه نشان مىدهد حضرت آدم (ع) نور پنج تن را درعرش الهى مشاهده كرد.
2- احاديثى كه پيرامون توسلانبياى گذشته به اهل بيت وجود دارد.
3- حديث قدسى مرسلهاى كه در آن خداوند به پيامبر (ص) فرموده است: «اگر تو نبودى جهان را نمىآفريدم و اگر على نبود تو را نمىآفريدم و اگر فاطمه نبود هيچ يك را))
مسئله امامت در تفکر شيعه است. از اين منظر امام فقط حاکم يا جانشين پيامبر نيست. بلکه امامت، حقيقتي است الهي که البته با وجود او تنها کسي که سزاوار حکومت و فرمانروايي است، او مي باشد. در واقع امامت عهدي است الهي که خداوند انرا حتي به برخي پيامبران خود هم داده است. ما اينک به بررسي يکي از آيات قرآن مي پردازيم تا اين مطلب به خوبي روشن گردد. در سوره بقره آيه 124، چنين مي خوانيم: «و اذا ابتلي ابراهيم ربه بکلمات فاتمهن قال اني جاعک للناس اماما قال و من ذريتي قال لا ينال عهدي الظالمين؛ هنگامي که خداوند، ابراهيم را با وسايل گوناگوني آزمود ؛ و او به خوبي ازعهد اين آزمايشها برآمد. خداوند به او فرمود: «من تو را امام و پيشوائي مردم قرار دادم». ابراهيم عرض کرد: «از دودمان من (نيز امامي قرار بده)» خداوند فرمود : « پيمان من به ستم کاران نمي رسد». با دقت در اين آيه در مي يابيم که خداوند حضرت ابراهيم - که پيامبري صاحب کتاب است- را پس از اينکه با فرمان هايي آزمايش کرد و او نيز به حد کمال و به خوبي از عهده آن ها بر آمد، وي را به مقام امامت منصوب کرد. حضرت ابراهيم در مورد خاندان و دودمان خود سئوال مي کند که آيا آن ها را نيز به اين مقام مي رساند که خداوند مي فرمايد عهد و پيمان من به ظالمين نمي رسد و تنها کساني از دودمان تو شايسته اين مقام اند که ظلمي نکرده باشند. حال با دقت گرفتن اين آيه پي مي بريم که امامت مفهومي است نظير نبوت، عهد و پيماني است که خداوند به انسان هاي صالح و شايسته خود مي سپارد. به عبارت ديگر آنگاه که انساني به حدي برسد که به اصطلاح يک انسان کامل باشد؛ چنين انساني مي تواند پيشواي ديگران قرار بگيرد. در اين آيه نيز خداوند امامت را عهد و پيمان خود مي داند و مي گويد: «عهدي يعني عهد و پيمان من است نه مردم. (ر.ک: شهيد مطهري، امامت و رهبري، ص 162-169) البته بحث بيشتر در مورد اين مسئله را به فرصتها و بحث هاي ديگري موکول مي کنيم اما تکرار اين مطلب لازم است که: حضرت ابراهيم بعد از آن که سال ها از دوران نبوت و رسالتش مي گذشت و مورد آزمايش هايي قرار گرفت، به اين مقام نائل شد. حال در مورد پيامبر اسلام (ص) که خاتم پيامبران است و در واقع جامع تمام انبياء و انساني کامل اند، کسي که هم داراي مقام نبوت است و هم امامت است؛ چنين انساني آنگاه که به فرمان خدا، امام و جانشين را منصوب مي کند در واقع فردي را تعيين مي کند که هم داراي عهد و پيمان خدايي است و هم به فرمان خدا و توسط انساني کامل - يعني حضرت محمد (ص) - تعيين شده است و لذا گفتن اين که امامان شيعه و جانشينان پيامبر اسلام برتر از ديگر پيامبران - به غير از حضرت محمد (ص) اند سخني بي راه نيست. البته چنين تصريحاتي را مي توان در کلام معصومين (ع) يافت. اما سخن آخر اين که اصلا اعتقاد شيعه اين است که امامان و جانشينان بلا فصل پيامبر اسلام (ص) برتر از ديگران پيامبران هستند نه اين که صرفا به آن خاطر که داراي حوزه فعاليتي بيشتر و با قدرتي افزون تراند. بلکه از آن رو که اينان صاحبان و دارنندگان عهد و پيمان الهي اند. پيماني که خداوند خود به آنها اعطا کرده است. از اين روست که ان گاه که امام زمان (عج) قيام کنند حضرت عيسي عليه السلام از آسمان به زمين مي آيند و در نماز به او اقتدا مي کنند. .[پايان كد انتخابي]
جهت مطالعه بيشتر ر.ک:
- شهيد مطهري، امامت و رهبري.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1%D9%8A-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B9%D9%84%D9%8A%D8%B9
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت