علم نافع جهت رسیدن به کمال | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
علم نافع جهت رسیدن به کمال
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
علم نافع جهت رسیدن به کمال
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
معرفت شناسی (مسائل جدید کلامی)
سوال:
در رسيدن به کمال يعني عين پيامبر(ص) شدن کدام علم از همه در بين علوم مفيدتر و سازنده تر است؟ يا اين طور بگويم که آيا پرداختن به علوم دنيا براي معيشت و خدمت به مردم به خاطر خدا اولويت دارد براي سلوک و کمال يا علوم ديني و عرفاني را خواندن؟ يعني اگر کسي به علوم دنيايي رو آورد و به مطالعه و تحقيق و اختراع و پژوهش دست بزند با کسي که علوم عرفاني مي خواند و تمام فکر و ذکرش معنوي است در صورت اخلاص با يک سرعت به هدف مي رسند و يا اصلا به يک هدف مي رسند يا نه اولي نمي تواند با وجود اين کار ها به آن هدف اصيل برسد و يا مي شود برسد اما اولي اين است که رها کند و به کساني وا گذارد که که دنبال کمال به آن صورت نيستند و از اين مي شود نتيجه گرفت که وقتي امام زمان(عج) مي آيند و 25 باب ديگر علم را باز مي کنند و تکنولوژي را بسيار بيش از حالا پيشرفت مي دهند؟ اين توسط کساني انجام مي شود که دنبال سلوک و کمال نيستند و اگر کسي بخواهد سلوک کند امام(عج) به او خواهد گفت که بهتر است اين علوم را به ديگران واگذارد و دنبال علم دين برود؟
پاسخ تفصیلی:
در اين که همه انسانها مي توانند مسير کمال را طي کنند و به کمال لايق خود برسند ترديدي نيست ولي رسيدن به غايت کمال پيامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) و عين آنها شدن از محالات است. همه مي توانند خليفه الله شوند ولي خلافت کليه مطلقه خاص چهارده معصوم است؛ واحدي از انبياء و اولياء و مقربين را به آن مقام راه نيست. انبیا همه در یک مقام نیستد وافضل آنها نبی اکرم (ص) است « تِلْكَ الرُّسُلُ فَضَّلْنا بَعْضَهُمْ عَلى بَعْضٍ ...»(بقره/253) قال رسول الله(ص): «لي مع الله وقت لا يسعه ملک مقرب و لا نبي مرسل و لا عبد مؤمن امتحن الله قلبه للايمان»(بحارالانوار، ج18، ص360)( مرا با خدا وقتي است که در آن نمي گنجد هيچ فرشته ي مقربي و هيچ نبي مرسلي و هيچ مؤمني که خدا قلبش را براي ايمان امتحان کرده است و او از امتحان سربلند بيرون آمده است(
اما مطلبي که در مورد 25 باب علم که توسط امام زمان(عج) باز مي شود نقل کرده ايد به کمي تصحيح نياز دارد. امام صادق(ع) فرمودند: «العلم سبعة و عشرين حرفا فجميع ما جاءت به الرسل حرفان فلم يعرف الناس حتي اليوم غير الحرفين فاذا قام قائمنا اخرج الخمسة و العشرين حرفا و بثها في الناس و ضم اليها الحرفين حتي يبثها سبعة عشرين حرفا»(بحارالانوار، ج52، ص336)( علم 27 حرف است پس جميع آنچه انبياء قلبي آورده اند دو حرف است و مردم تا به امروز جز دو حرف را نمي شناسند و چون قائم ما قيام کند، خارج مي کند 25 حرف ديگر را و آن را منتشر مي کند در بين مردم و دو حرف ديگر را به آن منضم مي کند تا منتشر مي کند 27 حرف را).
بنابراين اولا اين 25 باب علم را خود امام آشکار مي کند و از برخي روايات برمي آيد که امام زمان(عج) اين علم را از قرآن کريم که «تبيانا لکل شيء» است آشکار مي نمايد و ثانيا معلوم نيست که اين علوم از سنخ علوم تجربي باشد بلکه ممکن است از علوم الهي و از سنخ معارف باشد. والله اعلم.
اما در مورد اينکه چه علمي براي رسيدن به کمال مطلوب اولاتر است؛ گفتني است که برخي از علوم و معارف الهي براي همه مکلفين واجب عيني است؛ نظير اصول عقائد، اصول اخلاق و بخشي از احکام اسلام که براي شخص لازم است. اما بقيه علوم بر دو قسم اند يا علوم دنيوي هستند نظير فيزيک، شيمي، زيست شناسي و ... يا علوم ديني و الهي هستند مثل فقه اجتهادي، علم اصول فقه، فروع عقايد، فروع علم اخلاق، عرفان نظري و عملي، فلسفه اسلامي، علم حديث و رجال و ... . کسب اين علوم- چه دنيوي و چه ديني- شرعا واجب کفايي است ؛ لذا اگر کسي در اين علوم وارد نشد ومسلمین نیز به آن نیاز داشتند، بر تک تک مسلمين لازم است که در صورت داشتن استعداد لازم در آن علوم وارد شوند. اما اگر در همه ی اين علوم به اندازه ی کافی متخصص وجود داشته باشد ورود در آنها بر کسي واجب نيست. در امور عملي نيز چنين است مثلا اگر جامعه اسلامی محتاج به شغلی مثل نانوایی یا مهندسی یا عملگی باشد و کسي وارد این شغلها نشود بر همه واجب کفايي است که درصورت داشتن استعداد وتوان وارد این کارها شوند.
اما براي رسيدن به مقامات عالي انساني، اصل، خلوص نيت و عبوديت نسبت به پروردگار متعال است؛ لذا هر کسي مي تواند به چنين مقامي نائل شود. التبه داشتن مقدار واجب از علوم ديني(اصول عقائد، اصول اخلاق و احکام مورد نياز) الزامي است. افراد زيادي در طول تاريخ بوده اند که به مقامات بالاي معنوي دست يافته اند در حالي که دروسي مثل حکمت و عرفان نيز نخوانده بودند نظير شيخ رجبعلي خياط و مرحوم دولابي.
آنچه در سير و سلوک مهم است اين که هر کس در کنار انجام واجبات و ترک محرمات هر کاري را که انجام مي دهد بر خود وظيفه شرعي بداند و آن را براي خدا انجام دهد. بنده خاص خدا آب همه که دست بچه اش مي دهد به خاطر خدا مي دهد ؛ غذا هم که مي خورد به خاطر خدا می خورد .نمی خورد که سیر شود می خورد که نیرو بگیرد برای بندگی خدا .
انسان در انتخاب رشته تحصيلي و شغل بايد در درجه اول استعدادهاي خود را ملاحظه کند و ببيند چه استعدادي در او قويتر است و در درجه دوم به علائق خود توجه کند چرا که تحصيل و کار بدون علاقه، چندان ثمربخش نخواهد بود. آن وقت که انسان رشته تحصيلي و شغل خود را انتخاب کرد، بايد آن را براي خدا انجام دهد و با آن رضايت خدا را طلب کند و خود را در آن کار مأمور خدا بداند. البته روشن است که علوم ديني و به خصوص علم عقائد(کلام) و حکمت اسلامي و عرفان نظري وسائل مناسبتري براي سيروسلوک عملي هستند به شرط آنکه وسيله تلقي شوند نه هدف.لذا بسیاری از اولیای خدا نیز در بین علمای دینی بوده اند .اما علوم تجربي نقش چنداني در اين زمينه ندارند و در واقع تحصيل علوم تجربي به منزله عمل صالح است لکن عمل ذهني يا مقدمه ی برخي اعمال صالحه هستند. اما علوم دینی مثل کلام وفلسفه و عرفان یا خود از سنخ اعتقادند يا مقدمه اعتقاد و عملند لذا چنين علومي براي رسيدن به کمالات انسان مناسبترند. البته جمع بين علوم ديني و دنيوي نيز ممکن است به خصوص اگر شخص دنبال مدرک نباشد.
وَ الَّذينَ جاهَدُوا فينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنين(هود 69).
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2015
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت