فلسفه پرداخت زكات | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فلسفه پرداخت زكات
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فلسفه پرداخت زكات
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
شبهات متفرقه
سوال:
چرا يک کشاورز بدبخت که با سختي زياد کار مي کند و برنج مي کارد بايد زکات دهد ولي يک پزشک يا مهندس نبايد زکات دهد در حالي که در آمدشان به مراتب بيشتر از کشاورز است . اين چه تصميمي است که يک دين براي ايجاد عدالت در جامعه مي گيرد ولي خود اين تصميم باعث نابرابري مي شود؟
پاسخ تفصیلی:
1. نه در متون اسلامی سخنی از زکات داشتن برنج ، وجود ندارد.
2. تنها اقلام کشاورزی که زکات به آنها تعلّق می گیرد ، گندم ، جو ، خرما و کشمش است. البته باید توجّه داشت که به صرف کاشت و برداشت این اقلام ، زکات بر کسی واجب نمی شود. زکات زمانی بر برداشت کننده ی این موارد واجب می شود که به حدّ نصاب برسند.اگر مقدار برداشتی کسی از این اقلام ، بیش از 847 کیلوگرم شد زکات بر او واجب می شود.
3. اگر مزارع کشت این اقلام با آب باران یا از نهرها آبیاری شوند زکات آنها یک دهم محصول برداشتی خواهد بود؛ امّا اگر توسّط وسائلی مانند موتور آب یا دلو و امثال آن آبیاری شوند زکات آنها یک بیستم است.
با توجّه به این مطلب شاید بتوان گفت: آنچه به عنوان زکات این محصولات کشاورزی از انسانها اخذ می شود ، اساساً دسترنج او نیست ، تا بگوییم چیزی از او گرفته می شود ؛ بلکه محصولي است که از کار مشتر انسان و طبيعت فراهم آمده است . کشاورز شخمی زده و تخمی پاشیده و ابياري و فعاليتهاي مراقبتي ديگري هم کرده است. اما بقيه کارها که بسيار اساسي است به دست طبیعت بوده که به فرمان ربّ العالمین عمل کرده و محصولی را بار آورده است. چه زيبا فرموده است قرآن:« أَ فَرَأَيْتُمْ ما تَحْرُثُونَ (63) أَ أَنْتُمْ تَزْرَعُونَهُ أَمْ نَحْنُ الزَّارِعُونَ (64) لَوْ نَشاءُ لَجَعَلْناهُ حُطاماً فَظَلْتُمْ تَفَكَّهُونَ . ـــــــــ آيا آنچه را كه مىكاريد ملاحظه كردهايد؟ آيا شما آن را مىرويانيد يا ما رويانندهايم؟ اگر مىخواستيم قطعا آن را خاشاك مىكرديم پس در شگفت مىشديد.»(سوره ی واقعه)البته اين زکات هم براي مستمندان و قشر محروم جامعه است تا از اين ثروت خداداد بهره اي نصيبشان بشود.
4. سه مورد دیگر که دارای زکات هستند عبارتند از: گاو ، شتر و گوسفند. البته زکات داشتن این سه مورد به شرطی است که در طول یک سال کار نکرده و در تمام مدّت یک سال ، تنها از علف بیابان استفاده کنند و انسان به آنها علف چیده شده ندهد.
5. دو مورد دیگر وجوب زکات ، طلا و نقره اند که ثروتمندان معمولاً آن دو را بیشتر از کشاورزان و اقشار محروم در اختیار دارند. پس چنین نیست که زکات فقط مختصّ به کشاورزان یا دامداران باشد ؛ بلکه ثروتمندان نیز مشمول حکم زکات می شوند.
6. حال باید دید این زکاتها کجا و برای چه کسانی مصرف می شود. و آیا حکم زکات به نفع فقراست یا ثروتمندان؟
مصارف زکات عبارتند از:
فقیر ، مسکین ، متولّی جمع آوری زکات از جانب امام یا نائب امام ـ به عنوان مزد کارش ـ ، کفّاری که اگر به آنها کمک مالی شود مسلمان می شوند ، خرید برده و آزاد نمودن آنها ، بدهکارانی که از پرداخت قرض خود عاجزند ، فی سبیل الله یعنی کارهایی که در آنها می توان قصد قربت نمود مثل ساخت مساجد ، مدارس ، ساخت جاده ، پل و ...
با اندک تأمّلی در موارد مصرف زکات معلوم می شود که حکم زکات ، برای قرار دادن امکانات رفاهی در اختیار محرومان است نه برای تضعیف آنها. اگر منصفانه قضاوت شود معلوم می شود که اکثر موارد مصرف زکات ، مربوط به مناطق فقیر نشین است. لذا هر چه از کشاورز و دامدار گرفته می شود در درجه ی اوّل خرج منطقه ی خود او می شود.افزون بر آن ، زکات گرفته شده از ثروتمندان نیز به مناطق محروم آنها سوق داده می شود چرا که در مناطق ثروتمند مورد مصرف چندانی برای زکات وجود ندارد. چون طبق حکم شرع اگر در منطقه ی اخذ زکات ، مورد مصرفی یافت نشد ، زکات در جاهای مناسب دیگر مصرف می شود تا محرومیّتهای آن مناطق نیز برطرف گردد. بنا بر این ، زکات نه تنها فشاری بر گرده ی محرومان نیست بلکه بر عکس ، اگر درست اجرا گردد عاملی است برای ایجاد توازن اقتصادی و رفاهی.
لبته این تنها فایده زکات نیست بلکه برای زکات حکمتهای دیگری نیز وجود دارد ؛ مثل توجّه دادن انسانها به وجود خدا و نقش دائمی او در زندگی انسان، توجّه دادن به وضع محرومان جامعه ، مشارکت دادن مردم در امور عمومی مثل ساخت مدارس و راهها و ... ، تضعیف روحیه ی بخل و تقویت روحیه ی بخشندگی ، زدودن حقد و کینه ی افراد دارا از دل افراد نادار و ...
7. کساني هم که در آمدهايي جز موارد ياد شده داشته باشند اگرمازاد بر نيازهاي اساسي باشد بايد خمس آن را بپردازند . پس مساله اينگونه نيست که کشاورز زکات بپردازد و ديگران هيچ، تا نا برابري پديد آيد.
به عبارت ديگر اقتصاد اسلامی را باید یک سیستم یکپارچه دیدکه زکات تنها بخشی از آن است. در کنار این عنصر تعدیل کننده ی اقتصادی ، دهها و صدها حکم و قانون اقتصادی دیگر نیز وجود دارند که همه ی آنها در کنار همدیگر معنی و منطق خاصّ خود را پیدا می کنند. بر این اساس ، کسی که می خواهد درباره ی احکام اقتصادی اسلام سخن بگوید یا آن را نقد کند ، باید از چهارچوب نظریّه ی اقتصادی اسلام کاملاً مطلع باشد. در این صورت است که می توان بحثی منطقی درباره ی احکام اقتصادی اسلام داشت.
در سوال فوق نه تنها به این چهارچوب و سیستم اقتصادی اسلام توجّه نشده بلکه حتّی واضحترین احکام اقتصادی اسلام ، مثل خمس و خراج نیز مورد غفلت واقع شده اند. اگر طرّاح این سوال ، خمس را هم در کنار زکات قرار می داد آنگاه متوجّه می شد که در اقتصاد اسلامی ، مقدار پرداختی ثروتمندان برای مصارف عمومی بسیار بیشتر از افراد عادی است . چرا که زکات اوّلاً از اموال خاصّی است و مقدار آن نیز یک دهم یا یک بیستم است ، در حالی که خمس از اکثر اموال و مقدار آن نیز یک پنجم است.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/4349
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت