دین پویا | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
دین پویا
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
دین پویا
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
دین و انتظارات بشر
سوال:
سلام اگر دين براى پاسخگويى به نيازهاى انسان است، پس چگونه اسلام- كه پانزده قرن پيش در جامعه جاهلى و براى مردمى بدوى و عرب زبان نازل شده است- براى جامعه متحوّل و متمدن امروزى كافى و پاسخگو است؟
پاسخ تفصیلی:
دين اسلام داراى توانمندىها و ساز و كار يا «ديناميزم درونى» ويژهاى است كه در عين حفظ اصالت خود توان هماهنگى و پاسخدهى به نيازهاى متغير عصرى را داراست.
آگاهى تفصيلى در اين باره در گرو توجه به مسائل زير است:
يك. اسلام، دين خاتم
اين انگاره كه «اسلام، دين خاتم است»، مورد اتفاق همه مسلمانان بوده و با قرآن و سنت ثابت شده است. خداوند متعال مىفرمايد: وَ ما أَرْسَلْناكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعالَمِينَ «1».
در روايتى آمده است: «... لانّ اللّه تبارك و تعالى لم يجعله لزمان دون زمان و لا لناس دون ناس فهو فى كل زمان جديد و عند كل قوم غض الى يوم القيامة» «2»؛ يعنى، خداوند قرآن را براى زمان خاص و مردم خاصى نفرستاد. پس قرآن تا روز قيامت در هر زمانى جديد و براى هر قومى تازه است.
در روايتى نيز آمده است: «حكم الهى و تكاليف خداوند، در حق اولين وآخرين يكسان است؛ مگر اينكه علت يا پديدهاى پيش آيد كه باعث دگرگونى حكم شود. همگان نسبت به تغيير حكم، هنگام پيش آمدن حوادث، همانند هستند و واجبات بر همه يكسان است. از همانهايى كه پيشينيان سؤال شدهاند، آيندگان نيز سؤال مىشوند و مورد محاسبه قرار مىگيرند». «1»
در روايات ديگرى آمده است: «حلال محمد حلال ابداً الى يوم القيامة و حرامه حرام ابداً الى يوم القيامة لا يكون غيره و لا يجىء غيره» «2»
؛ «آنچه در دين محمد حلال شده تا قيامت حلال و آنچه حرام گرديده، براى هميشه حرام خواهد بود. نه غير از اين خواهد شد و نه چيز ديگرى جايگزين آن مىشود».
دو. لوازم خاتميّت اسلام
خاتم بودن اسلام لوازمى دارد؛ از جمله:
2- 1. عدم تحريف؛ يكى از مهمترين علل تجدّد نبوت، تحريف اديان پيشين از سوى مخاطبان آن بود؛ به گونهاى كه دستيابى به دين ناب، از طريق عادى براى انسان غير ممكن مىنمود. از اين رو دين خاتم بايد از ساز و كارى بهرهمند باشد كه آن را از تحريف حفظ كند.
2- 2. جاودانگى و همگانى بودن؛ طبق ادله بايستگى بعثت، بشر همواره نيازمند هدايت الهى است و انسان در هيچ دورهاى، نبايد محروم از هدايت الهى (دين) باشد. اگر دين الهى ختم شود و آن دين، مخصوص زمان و يا مكان خود باشد؛ باعث محروميت انسانها و نسلهاى ديگر، از دين مىگردد و با فلسفه بعثت، منافات دارد.
پس دينى مىتواند دعوى خاتميت داشته باشد كه همگانى و جاودانه باشد. «3»
لازمه اين امر آن است كه دين، در هر دورهاى و با هر زمانه و زمينهاى، بتواند رسالت خود را در هدايت انسانها انجام دهد و در تأمين نيازهاى بشر- كه او را محتاج به دين كرده است- كارآمد و پاسخگو باشد.
از آنجا كه زندگى انسان، همواره دستخوش تغيير و تحوّل است، بايد درونمايهها و ساز و كار مناسبى در دين خاتم، موجود باشد كه بتواند در شرايط مختلف، قابل اجرا بوده و اهداف اصيل خود را تأمين كند. اين ساز و كار، رمز جاودانگى و توانايى آن، در هدايت بشر در هر زمان و مكان است.
سه. تحوّلات و رويكردها
در طول تاريخ زندگى بشر- به ويژه در قرنهاى اخير- تحوّلات زيادى رخ داده است. در برخورد با اين دگرگونىها و مقتضيات آن، سه گرايش عمده وجود دارد:
3- 1. تفريط يا تحجّرگرايى؛ اين گرايش ديده بر تحوّلات عصرى مىبندد و با نگاه منفى به آنها، همواره ساز ناسازگارى مىنوازد.
3- 2. تجددگرايى افراطى؛ اين گرايش هر تغييرى را بدون نقد و ژرفكاوى، مثبت مىانگارد! نگاهى اغراقآميز به تحوّل و دگرگونىها دارد و همه چيز را دگرگون شونده مىخواند. به اصول پشت پا مىزند و آنها را كهنهپرستى مىخواند و گمان مىبرد كه عقب نماندن از قافله پيشرونده زمان، تنها در گرو نو جويى و نو خواهى است.
3- 3. واقعنگرى اعتدالى؛ اين انگاره ايستايى مطلق را بر نمىتابد و تغيير و تحوّل را، اصلى همه شمول و ارزش مطلق به حساب نمىآورد؛ بلكه بر اساس جهان بينى و انسانشناسى واقعگرا، به جست و جوى امور ثابت و تغييرپذير مىپردازد و مرز اين دو را شناسايى كرده و براى هر يك، جايگاه خاص خود را مىگشايد.
استاد مطهرى با پذيرش انگاره اخير مىنويسد: «نيازهاى انسان به دو دسته تقسيمپذير است: نيازهاى اولى و ثانوى.
نيازهاى اولى، امورى است كه از ژرفاى وجود انسان سرچشمه مىگيرد.
اين دسته از نيازها به سه گروه تقسيم مىشود:
الف. نيازهاى جسمى، (مانند نياز به خوراك، پوشاك، مسكن و ...)؛
ب. نيازهاى روحى و روانى، (چون نياز به دانش، زيبايى، معنويت و ...)؛
ج. نيازهاى اجتماعى، (مانند معاشرت، مبادله، تعاون و ...).
اين نيازها ثابت است و هيچ تغييرى در آنها پديد نمىآيد. به عنوان مثال در نيازهاى جسمانى، اصل نياز به سلامت، همواره وجود دارد و در نيازهاى روانى، اصل احساس امنيت، نيازى جاودان و تغييرناپذير است. همچنين اصل نياز به وجود روابط مثبت و عادلانه اجتماعى، امرى هميشگى و تغييرناپذير است.
نيازهاى ثانوى، امورى است كه به تبع نيازهاى نخستين، پديد مىآيد. به عنوان مثال نيازهاى اجتماعى انسان در پى خود، وجود قانون و ضوابط حاكم بر رفتار و مناسبات اجتماعى را موجب مىشود. نيازهاى جسمانى، حاجت به توليد مواد غذايى و دارويى، مصالح ساختمانى و دانشها و صنايع در خور براى تأمين آن نيازها را ايجاد مىكند.
نيازهاى ثانوى انسان به دو گروه تقسيمپذير است:
الف. نيازهاى ثابت (مانند اصل حاجت به قانون، توليد، صنعت ...)؛
ب. نيازهاى متغير (مانند مقررات ويژه متناسب با شرايط زمانى، مكانى، نوع مناسبات، ابزارها و ...).
بنابراين آنچه تغييرپذير است، بخشى از نيازهاى ثانوى است؛ نه همه آنها و نه هيچ يك از حاجتهاى اوليه. «1»
چهار. رمز جاودانگى اسلام
اسلام همواره به عنوان دينى زنده و پاينده شناخته شده است.
«جرج برنارد شاو» در مقدمه كتاب «hallA fo eltsopA ehT dammahoM» مىنويسد:
«من هميشه نسبت به دين محمد صلى الله عليه و آله، به واسطه خاصيت زنده بودن شگفت آورش، نهايت احترام را داشتهام. به نظر من، اسلام تنها مذهبى است كه استعداد توافق و تسلط بر حالات گوناگون و صورتهاى متغير زندگى و مواجهه با قرون مختلف را دارد.
من چنين پيشبينى مىكنم و از هم اكنون هم آثار آن پديدار شده است كه ايمان محمد صلى الله عليه و آله مورد قبول اروپاى فردا خواهد بود» «2».
اما اينكه چرا دين اسلام اين چنين زنده، پويا و ماندگار است؛ علتهاى مختلفى دارد كه مىتوان به بعضى از آنها اشاره كرد:
4- 1. عنصر امامت
قرآن درباره ختم دين الهى مىفرمايد: ... الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِى وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ دِيناً «1»؛ «امروز كافران از اينكه به دين شما اختلالى رسانند، نااميد گرديدند. پس شما از آنان بيمناك نباشيد و از من بترسيد. امروز دين شما را كامل و نعمتم را بر شما تمام كردم و بهترين دين را كه اسلام است، برايتان برگزيدم».
بر اين اساس عنصرى در دين تعبيه شده كه حافظ دين است و از آنجا كه مراد از «اليوم» روز غدير است، آن عنصر «امامت» است. در تفاسير شيعى اين مسأله مسلّم بوده و در منابع اهل سنت نيز به آن اشاره شده است «2».
امامان معصوم: براى محفوظ ماندن اسلام، در طول تاريخ حضور خود، سه كار انجام دادهاند:
1. در كنار تأييد آيات قرآن، سنت نبوى را عيناً نقل كردند و نگذاشتند حوادث پس از رحلت (حدود يك قرن منع كتابت حديث)، سنت نبوى را نابود سازد. آنان با اين كار منابع دين را حفظ كردند «3».
2. روشهاى فهم قرآن و شيوه استنباط احكام اسلام را آموزش دادند تا عالمان بتوانند رأى اسلام را در هر زمينه، از منابع آن استخراج و استنباط كنند. اين روش- كه اجتهاد مصطلح شيعى بر پايه آن بنا شده- راهى است كه مىتواند رأى اسلام را در همه زمانها و درباره هر موضوعى از منابع دين، به دست آورد.
3. افراد داراى شايستگى لازم براى به كارگيرى اين روش را به مردم معرفى كردند. امام عسكرى عليه السلام از حضرت صادق عليه السلام نقل مىكند: «و اما من كان من الفقهاء صائنا لنفسه حافظاً لدينه مخالفاً على هواه مطيعاً لامر مولاه فللعوام ان يقلّدوه» «1»؛ «هر كس از فقيهان امت من كه از نفس خود مواظبت و از دينش پاسدارى كند، با هواى نفس مخالفت و فرمان مولاى خود را اطاعت كند؛ سزاوار است كه ديگران از او پيروى كنند».
4- 2. عنصر اجتهاد
فرآيند «اجتهاد» به عنوان عاملى پايا و پويا در دورههاى مختلف تاريخ و در برخورد با مسائل هر عصر، راه استنباط و اكتشاف عالمانه معارف دينى را گشوده و حضور مستمر و پاسخگوى دين را ميسّر ساخته است.
4- 3. قوانين ثابت و متغير
انسان داراى نيازهاى ثابت و متغير است و دين اسلام براى نيازهاى ثابت، قوانين پايدار و براى نيازهاى دگرگون شونده، قوانين متغير وضع كرده است.
«دكتر واگلرى»- استاد تاريخ تمدن اسلامى در دانشگاه ناپولى ايتاليا- ضمن بيان ديگر امتيازات اسلام، درباره عنصر انطباق پذيرى قوانين آن، با شرايط هر عصر مىنويسد:
«... تعجّب ما از دينى افزوده مىشود كه مبادى اساسى اخلاق را بر پايه انتظام و وجوب پايه ريزى مىكند و واجبات انسان را نسبت به خويشتن و ديگران، در قالب قوانين دقيقى مىريزد كه تحوّل و تطوّر را پذيرا است و با عالىترين ترقّيات فكرى متناسب است» «1».
4- 4. پيوند با عقل
يكى از مهمترين علل جاودانگى اسلام، پيوند وثيق آن با عقل است. دين و خرد در اسلام، با يكديگر رابطه تلازم و جدايىناپذير دارند؛ چنان كه گفته شده است:
«كل ما حكم به العقل حكم به الشرع و كل ما حكم به الشرع حكم به العقل» «2»؛ «هر آنچه عقل حكم كند، شرع نيز همان را انجام مىدهد، و آنچه شرع حكم كند، عقل نيز همانگونه حكم مىكند».
بازتاب اين مسأله، در فرايند اجتهاد و استنباط احكام الهى به خوبى هويدا است؛ تا آنجا كه در كنار كتاب و سنت، عقل نيز يكى از منابع استنباط قلمداد شده است.
4- 5. جامع بودن
همه سونگرى و در نظر گرفتن تمامى ابعاد و جوانب حيات بشرى و فرو ننهادن هيچيك از حوزههايى كه انسان در آن نيازمند هدايتهاى الهى و دينى است، سهم به سزايى در پايايى و جاودانگى اسلام دارد.
ادوارد گيبون «1» مىنويسد:
«قرآن ... قانون اساسى، شامل رويه قضايى و نظامات مدنى و جزايى و حاوى قوانينى است كه تمام عمليات و امور مالى بشر را اداره مىكند ... دستورى است شامل مجموعه قوانين دينى و اجتماعى، مدنى، تجارى، نظامى، قضايى، جنايى و جزايى.
همين مجموعه قوانين از تكاليف زندگى روزانه تا تشريفات دينى، از تزكيه نفس تا حفظ بدن و بهداشت، از حقوق عمومى تا حقوق فردى، از منافع فردى تا منافع عمومى، از اخلاقيات تا جنايات و از عذاب و مكافات اين جهان تا عذاب و مكافات جهان آينده همه را در بر دارد» «2».
4- 6. هماهنگى با فطرت و طبيعت
انسانها در عين دارا بودن تفاوتها و دگرگونىهايى كه بر اثر شرايط زمانى و مكانى بر آنها عارض شده است، سرشت و فطرت يگانهاى دارند. هر اندازه آيينى با اصول فطرى انسان پيوند وثيقترى برقرار كند، از پايايى و ماندگارى بيشترى برخوردار خواهد بود و هر قدر از آن فاصله گيرد، گرفتار ناپايدارى و ناماندگارى خواهد شد. توجّه ژرف اسلام به طبيعت و سرشت آدميان و تنظيم قوانين هماهنگ با آن، يكى از رمزهاى پايدارى و جاودانگى اسلام است.
عوامل ديگرى نيز در اين رابطه قابل بررسى است؛ مانند:
1. وجود قوانين حاكم و كنترل كننده (چون قاعده لاضرر و ...)؛
2. دادن اختيارات به حكومت (جامعه) اسلامى؛
3. نپرداختن به ظاهر زندگى «1»؛
4. انسجام، هماهنگى و سازگارى بين مجموعه قوانين اسلام؛
5. تعادل و اعتدال؛
6. رابطه علّى و معلولى احكام اسلام با مصالح و مفاسد واقعى؛
7. تأكيد بر علم و تجربه مفيد همراه با عمل «2»؛
8. كران ناپذيرى قرآن و سنت «3»؛
9. هدفهاى پايانناپذير «4».
4- 7. عدم اختصاص به عرب
اينكه «قرآن براى فهم مردمى بدوى و عرب زبان نازل شده»، سخنى نادرست است؛ زيرا قرآن «در ميان مردمى بدوى و عرب زبان» نازل شده و فرق است ميان اينكه چيزى در ميان قومى خاص ظهور يابد، با اينكه «مخصوص آنها پديد آمده باشد»! قرآن هيچگاه مخاطب خود را، اعراب يا قوم ديگرى قرار نداده و همواره به «ناس» (جميع مردم) و يا مؤمنان خطاب كرده است. از نظر فهم پذيرى نيز آيات قرآن چند دسته است:
1. بعضى از آيات قرآن، براى اعراب آن زمان فهم پذير بوده و در عين بساطت و
سادگى بيان، داراى چنان استوارى علمى و منطقى است كه براى دانشمندان برجسته امروزى نيز جالب توجّه و در خورِ دقّت است.
2. برخى از آيات- چه در زمان نزول و چه در عصر حاضر- جز با تعمّق و ژرف كاوىهاى دقيق و روشمند عالمانه، قابل درك نيست.
3. بسيارى از حقايق علمى و فلسفى و مباحث اجتماعى قرآن، تنها در پرتو دانش كنونى يا آينده بشريت قابل درك است. «1»
4. بسيارى از آيات قرآن نيز تا حد زيادى، فراتر از عقول و فهم عادى بشر بوده و تنها در سايه پرتوافشانىهاى پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله و ائمه اطهار عليهم السلام فهم پذير است.
تفاسير مأثور از آنان، گنجينههاى ارزشمندى است كه حقيقتهاى والاى قرآن را به نيكوترين وجهى، در اختيار بشريت قرار مىدهد. اين نكته چيزى نيست كه تنها شيعه بدان معترف باشد؛ بلكه اهل سنت نيز در بسيارى از تفاسير خود، به احاديث تمسّك مىجويند.
4- 8. عصرى نبودن قرآن
اينكه قرآن به وقايع زمان خود و يا به گذشتهها اشاره كرده است، آن را منحصر به يك عصر نمىسازد؛ زيرا قرآن منحصر به ذكر چند حادثه و نكته تاريخى گذرا نيست.
اين كتاب مشتمل بر معارفى جاودان، در باب خداشناسى، كيهانشناسى، انسانشناسى، راهشناسى، راهنماشناسى و مجموعه گستردهاى از احكام، اخلاق و ... است كه همه زمانها را پوشش مىدهد و هدايت بشريت به سوى سعادت را در هر مقطع تاريخى، تأمين مىكند.
از طرفى وقايع تاريخى بيان شده در قرآن، هر چند مربوط به گذشته است؛ ولى كار كرد آنها در آينده نيز است.
به عبارت ديگر هر يك از آنها، بيانگر نوعى سنت تغييرناپذير تاريخى يا حكم و قانونى است كه داراى كليت و شمول است.
قرآن درباره بنىاسرائيل مىگويد: «آنان پس از رهايى از چنگال فرعون، اظهار نارضايتى از غذاى واحد نموده و خواستهاى مادى متعددى مطرح كردند و لاجرم گرفتار غضب الهى گرديدند» «1».
اين بيان نشان مىدهد كه رفاهطلبى، افزون خواهى و نافرمانى در برابر فرستاده خداوند، سرانجام به تباهى و تيرهبختى خواهد انجاميد. اين درس بزرگى براى همه كسانى است كه پس از رهايى از بند حكومتهاى استبدادى و ظالمانه، در برابر اندك دشوارى، صبورى نمىورزند و در جستوجوى خواستهاى مادى بىتابى مىكنند.
افزون بر آن در قرآن، از آينده و آيندگان نيز سخن بسيار رفته است. به عنوان مثال قرآن از آينده بشريت، بحث كرده و آيندهاى درخشان در سايه حاكميت توحيد، تقوا و عدالت را نويد داده است.
__________________________________________________
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%D8%AF%DB%8C%D9%86-%D9%BE%D9%88%DB%8C%D8%A7
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت