قرآن و بشارت ظهور موعود | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
قرآن و بشارت ظهور موعود
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
قرآن و بشارت ظهور موعود
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
اصطلاحنامه علوم قرآنی
پاسخ تفصیلی:
«به خدا سوگند تأويل آن هنوز نازل نشده است و تأويل آن نازل نخواهد شد تا اينكه قائم كه درود خدا بر او باد، خروج كند. پس چون قائم كه درود بر خدا بر او باد خروج كند هيچ كافر به خداي عظيم و هيچ مشرك به امام باقي نماند، مگر اينكه خروج او را خوش ندارد، تا اينكه اگر كافر يا مشركي در دل سنگي [مخفي] باشد، آن سنگ [به زبان آمده و] خواهد گفت: اي مؤمن! در شكم من كافري هست، مرا بشكن و او را به قتل رسان.»
بشارت به ظهور موعود در دين اسلام ريشه در آموزههاي ديرپا و تخلّفناپذير قرآن كريم دارد. در اين كتاب مقدّس بر تشكيل حكومت صالحان، گسترش دين اسلام در سراسر جهان و تحقّق آيندهاي سرشار از عدالت و معنويّت و به دور از هر گونه ستم و تباهي تأكيد شده و به همة جهانيان بشارت داده شده است كه فرجام جهان جز سعادت و نيكبختي نخواهد بود.
محدّثان و مفسّران گرانقدر شيعه از ديرباز به موضوع موعود در قرآن توجّه كرده و در كتابهاي خود به جمعآوري و تبويب1 آياتي پرداختهاند كه در كلمات معصومان(ع) به اين موضوع تفسير يا تأويل شدهاند.
علّامه سيّد هاشم حسيني بحراني(م 1107 ه . ق) در كتاب «المحجّـة في ما نزل في القائم الحجّـة(ع)» كه با نام «سيماي حضرت مهدي(ع) در قرآن» به زبان فارسي ترجمه و منتشر شده است، با بهرهگيري از روايات، 120 آيه مرتبط با اين موضوع را بررسي ميكند.
ناگفته نماند كه در مستدرك المحجّه، كه در انتهاي كتاب ياد شده، آمده است، چهارده آية ديگر به اين مجموعه افزوده شده است.
علّامه مجلسي (1027 ـ 1111ق.) در «بحار الأنوار» با استفاده از تفاسيري مانند «تفسير قمي»، «تفسير فرات كوفي»، «تفسير عيّاشي»، تفسير «كنز الفوائد» و كتابهايي چون «الكافي» ثقـةالاسلام كليني، «كمالالدّين و تمام النّعمة» شيخ صدوق، «الإرشاد» شيخ مفيد، كتاب «الغيبـة» شيخ طوسي، كتاب «الغيبة» نعماني و...، بيش از شصت آيه را كه به قيام قائم(ع)تأويل شدهاند، جمعآوري كرده است.
در جلد پنجم از كتاب «معجم أحاديث الامام المهدي(ع)» كه به همّت هيئت علمي مؤسّسة معارف اسلامي و زير نظر حجّتالاسلام و المسلمين علي كوراني منتشر شده است، بيش از 300 آية قرآن كريم كه به گونهاي با شخصيّت اماممهدي(ع)، ظهور آن حضرت و موضوعاتي چون رجعت ارتباط دارند، جمعآوري و روايات ذيل آنها بررسي شده است.
در كتاب «الآيات الباهرة في بقيّـة العترة الطاهرة» (تفسير آيات القرآن في المهدي صاحب الزمان)، اثر سيّد داود ميرصابري كه به باور نويسندة آن، كامل كنندة كتابهايي است كه پيش از اين كتاب در اين زمينه نوشته شده، با استفاده از روايات معصومان(ع) حدود 240 آية مرتبط با موضوع مهدويّت بررسي شده است.
سعيد ابومعاش نيز در كتاب «الإمام المهدي(ع) في القرآن و السنّـة» حدود 500 آيه را كه به نوعي با وجود مقدّس
امام عصر(ع) و ظهور ايشان ارتباط دارند، گردآورده و با بهرهگيري از روايات به بررسي و شرح آنها پرداخته است.
گفتني است برخي مفسّران شيعه در كتابهاي خود مجموعه آياتي را كه در شأن اهل بيت عصمت و طهارت(ع) تأويل شدهاند، گرد آوردهاند كه به طور طبيعي بخش قابل توجّهي از اين آيات نيز به آيات تأويل شده در شأن امام مهدي(ع)اختصاص دارد. از آن جمله ميتوان به كتاب «تأويل الآيات الظاهرة في فضائل العترة الطاهرة» اثر سيّد شرفالدّين علي حسيني استرآبادي (از علماي نيمة دوم قرن دهم هجري) اشاره كرد. دستهاي از آياتي كه با مهديباوري ارتباط دارند، بيانگر ديدگاه قرآن دربارة فرجام جهان هستند. در اين آيات به صراحت بيان شده است كه سرانجام، صالحان حكومت جهان را به دست خواهند گرفت و دين خدا بر سراسر جهان حكمفرما خواهد شد.
در اينجا به اجمال به برخي از اين آيات اشاره ميكنيم:
1. خداوند متعال در آيات متعددي از قرآن كريم بر اين حقيقت تأكيد كرده است كه سرانجام دين اسلام، برخلاف ميل كافران و مشركان بر همة اديان، پيروز خواهد شد. در يكي از اين آيات چنين آمده است:
«هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَی وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَی الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ؛2 او كسي است كه پيامبرش را با هدايت و دين درست فرستاد تا آن را بر هر چه دين است پيروز گرداند، هرچند مشركان خوش نداشته باشند.»
روايات فراواني در تفسير اين آيه رسيده و در همة آنها تأكيد شده است كه اين آيه در زمان ظهور اماممهدي(ع) تحقّق خواهد يافت. از آن جمله ميتوان به روايت زير اشاره كرد كه از امام صادق(ع) نقل شده است:
«به خدا سوگند تأويل آن هنوز نازل نشده است و تأويل آن نازل نخواهد شد تا اينكه قائم كه درود خدا بر او باد، خروج كند. پس چون قائم كه درود بر خدا بر او باد خروج كند هيچ كافر به خداي عظيم و هيچ مشرك به امام باقي نماند، مگر اينكه خروج او را خوش ندارد، تا اينكه اگر كافر يا مشركي در دل سنگي [مخفي] باشد، آن سنگ [به زبان آمده و] خواهد گفت: اي مؤمن! در شكم من كافري هست، مرا بشكن و او را به قتل رسان.»
در روايت ديگري كه از امام علي(ع) نقل شده است، آن حضرت پس از خواندن آية ياد شده، ميفرمايد:
«آيا پس از آن [براي مشركان و كافران] چيرگي و غلبهاي هست؟ گفتند: آري. فرمود: هرگز، سوگند به آنكه جانم در دست اوست تا آنجا كه هيچ آبادي نماند مگر اينكه هر صبح و شام در آن به يگانگي خداوند و پيامبري محمّد که درود خدا بر او و خاندانش باد، ندا داده ميشود.»
2. يكي ديگر از آياتي كه در آن به صراحت و با تأكيد فراوان از حاكميّت صالحان بر زمين سخن گفته شده، آية زير است:
«وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ؛2 و در حقيقت، در زبور پس از تورات نوشتيم كه زمين را بندگان شايستة ما به ارث خواهند برد.»
امام باقر(ع) در تفسير آية ياد شده، ميفرمايد: «آن بندگان شايسته [ياران حضرت مهدي] در آخرالزّمان هستند».
3. آية زير يكي ديگر از آياتي است كه ديدگاه قرآن كريم دربارة جهان آينده و آيندة جهان را به خوبي بيان ميكند:
«وَعَدَ الله الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَی لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئًا وَمَن كَفَرَ بَعْدَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ؛4خدا به كساني از شما كه ايمان آورده و كارهاي شايسته كردهاند، وعده داده است كه حتماً آنان را در اين سرزمين جانشين [خود] قرار دهد؛ همانگونه كه كساني را كه پيش از آنان بودند، جانشين [خود] قرار داد و آن ديني را كه برايشان پسنديده است به سودشان مستقر كند و بيمشان را به ايمني مبدّل گرداند، [تا] مرا عبادت كنند و چيزي را با من شريك نگردانند و هر كس پس از آن به كفر گرايد، آنانند كه نافرمانند.»
امام سجّاد(ع) در تفسير آية ياد شده ميفرمايد:
«آنها [به خدا سوگند] شيعيان ما خاندان پيامبر هستند. خداوند اين كار را به دست مردي از ما انجام خواهد داد و اوست مهدي اين امّت و هم اوست كه پيامبر خدا که درود خدا بر او و خاندانش باد [دربارهاش] فرمود: چنانچه جز يك روز از دنيا باقي نماند خداوند آن روز را آنقدر طولاني خواهد ساخت تا مردي از عترت من كه نامش نام من است بيايد [زمام امور را به دست بگيرد] زمين را پر از عدل و قسط كند همچنان كه از ظلم و جور پر شده باشد.»
از امام صادق(ع) نيز در ذيل اين آيه چنين روايت شده است: «[اين آيه] دربارة [حضرت] قائم(ع) و ياران او نازل گشت».
4. آية ديگري كه در ترسيم ديدگاه قرآن در زمينة آيندة جهان، ميتوان به آن استناد كرد، اين آيه است:
«وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَی الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ؛5 و خواستيم بر كساني كه در آن سرزمين فرودست شده بودند، منّت نهيم و آنان را پيشوايان [مردم]گردانيم و ايشان را وارث زمين كنيم.»
از امير مؤمنان علي(ع) در تفسير اين آيه، چنين روايت شده است:
«ايشان خاندان محمّدند. خداوند مهدي آنها را پس از تلاش [و رنجشان] برميانگيزد و آنها را عزّت ميدهد و دشمنشان را خوار ميگرداند.»
آن حضرت همچنين در يكي از كلمات قصار خود ميفرمايد:
«دنيا پس از سركشي روي به ما نهد، چون مادّه شترِ بدخو كه با بچّة خود مهربان بُوَد. سپس اين آيه را خواند: «و ميخواهيم بر آنان كه مردم ناتوانشان شمردهاند، منّت نهيم و آنان را امامان و وارثان گردانيم».
افزون بر آيات ياد شده، آيات ديگري در قرآن وجود دارد كه همة آنها به حاكميّت دين حق در زمان ظهور امام مهدي(ع) تفسير يا تأويل شدهاند. ماهنامه موعود شماره 127پينوشتها:
1. تبويب: تقسيم كردن كتاب به فصول؛ باب كردن كتاب و نوشته.
1. سورة توبه (9)، آية 33.
2. سورة انبياء (21)، آية 105.
3. سورة نور (24)، آية 55.
4. سورة قصص (28)، آية 5.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.mahdaviat.porsemani.ir//content/%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D9%88-%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D8%AA-%D8%B8%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B9%D9%88%D8%AF-0
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های مهدویت سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت