طبق آیه 59 سوره انعام: (لَا رَطْبٍ وَلَا یَابِسٍ إِلَّا فِى کِتبٍ مُّبِین) آیا همه چیز در قرآن هست؟ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
طبق آیه 59 سوره انعام: (لَا رَطْبٍ وَلَا یَابِسٍ إِلَّا فِى کِتبٍ مُّبِین) آیا همه چیز در قرآن هست؟
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
طبق آیه 59 سوره انعام: (لَا رَطْبٍ وَلَا یَابِسٍ إِلَّا فِى کِتبٍ مُّبِین) آیا همه چیز در قرآن هست؟
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
قرآن
,
اصطلاحنامه علوم قرآنی
,
آیه 59 انعام
,
تفسیر قرآن
کلید واژه فرعی :
لوح محفوظ ,
اللوح المحفوظ ,
عالم امر ,
قرائت لوح محفوظ ,
کتاب مبین ,
دین حقیقی ,
کتاب مبین (لوح محفوظ) ,
وجودشناسی لوح محفوظ ,
مفهوم کتاب مبین ,
کتاب مبین ,
لوح محفوظ ,
لوح محفوظ ,
حقیقت لوح محفوظ ,
بیشتر
سوال:
طبق آيه 59 سوره انعام: (لَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِى كِتبٍ مُّبِين) آيا همه چيز در قرآن هست؟
پاسخ تفصیلی:
بين مفسران در تفسير «كتاب مبين» در آيه 59 سوره انعام اختلاف است و احتمالهاى گوناگونى از سوى آنان ارائه شده كه تفسير آن به مقام علم پروردگار از سوى نويسندگان تفسير نمونه، بر ديگر تفسيرها ترجيح داده شده است؛ يعنى همه موجودات در علم بىپايان او ثبتاند و تفسير آن به «لوح محفوظ» نيز قابل تطبيق بر همين معنا مىباشد؛ چه اين كه بعيد نيست لوح محفوظ نيز همان صفحه علم خدا باشد. [1]
اين احتمال نيز در معناى «كتاب مبين» وجود دارد كه منظور از آن عالم آفرينش و خلقت و سلسله علتها و معلولها باشد كه همه چيز در آن نوشته مىشود.[2]
بنابراين، تفسير «كتاب مبين» به «قرآن» نادرست و يا دست كم داراى وجوهى است كه استفاده از اين آيه را براى جامعيت قرآن با مشكل رو به رو مىسازد.
قرآن، كتاب فيزيك، گياهشناسى، زمينشناسى و كيهانشناسى نيست؛ بلكه كتاب انسانسازى است و نازل شده تا آنچه را كه بشر در راه تكامل حقيقى (تقرب به خداى متعال) بدان نياز دارد، به او بياموزد. آنچه كه در قرآن درباره جهان، طبيعت و انسان، آمده و يا به برخى از ويژگىهاى جهان آفرينش، اشاره شده خدا را به انسان نشان دهد و عقربه دل او را در جهت خدا نگه دارد. البته علاوه بر هدف مذكور، اعجاز علمى قرآن نيز مطرح شده و الهى بودن آن نيز به اثبات مىرسد و اين نيز مىتواند هدف واسطهاى براى بيان اين گونه مسائل به شمار رود.
در اين ميان، برخى از مفسران بدين نظريه روى آوردهاند كه قرآن، مشتمل بر همه علوم است و مانند كتابهاى تخصصى همه علوم كارايى دارد؛ ولى فهم آن را ويژه اهلبيت (علیهم السلام) دانستهاند. اين نظريه در ميان برخى از مفسران اهلسنت نيز جايگاهى دارد. استاد مصباح يزدى در اينباره مىگويد:
«برخى كه آشنايى كافى با قرآن نداشته يا تحت تأثير موجهايى از فرهنگهاى بيگانه واقع شده بودهاند، بى (هيچ) حجتى، تلاش كردهاند تا بسيارى از مسائل را به قرآن نسبت دهند يا براى كشف پارهاى از مسائل علمى، از آيات قرآن كمك بگيرند و يا ادعا كردهاند كه همه چيز و هر چيز را مىتوان از قرآن بيرون كشيد و حتى گفتهاند كه غربىها صنعت را از قرآن استنباط كردهاند!
نمونه اين كژانديشى را مىتوان در تفسير طنطاوى ديد. او در زمانهاى مىزيست كه علوم غربى، تازه به مصر راه يافته و فرهنگ اروپايى بر افكار مسلمانان سيطره پيدا كرده بود و او به گمان خود براى آن كه مسلمانان را از فريفتگى در برابر فرهنگ غربى باز دارد، در كتاب جواهر القرآن كوشيد تا بسيارى از مسائل علمى را با آيات قرآنى تطبيق دهد! شايد اگر از وى پرسيده مىشد كه آيا فرمول بمب اتمى را هم مىتوان درقرآن كشف كرد، بى ميل نبود كه بگويد: آرى! ...».[3]
اساساً قرآن به مسائلى پرداخته كه انسان هميشه بدانها نيازمند است؛ نه مسائلى كه هميشه در حال تغيير و تكامل بوده و با گذر زمان غبار كهنگى و فرسودگى بر چهره آنها مىنشيند.
اما درباره رواياتى كه ظاهر آنها بر جامعيت قرآن به معناى ادعايى، دلالت مىكند، بايد گفت كه بر چنين ادعايى دلالت ندارد و اگر چنين مىبود حداقل يك مورد از تطبيق فرمولهاى تجربى و متغير (مانند فرمول برخى از داروها) بر قرآن روايت مىشد و آنچه نقل شده درباره جامعيت قرآن در حوزه اعتقادات و احكام عملى و به طور كلى در راستاى هدف اصلى قرآن است. جالب اين كه مخاطبان و راويان اين احاديث نيز چنين برداشتى نداشتهاند؛ در غير اين صورت جست و جو از مسائل طبيعى در قرآن و نقل آنها، امرى طبيعى مىنمود.
با اين وصف، تأكيد بر ظاهر احاديث، ما را ناگريز مىكند كه آنها را مربوط به ماوراى الفاظ و عبارات قرآن- كه از زبان قوم بهره جسته- بدانيم و به حقيقت قرآن و بطونى از آيات كه فهم آنها مخصوص اهل بيت (علیهم السلام) و راسخون در علم است، بازگردانيم.
استاد معرفت در اينباره مىگويد: آيه (تِبْينًا لّكُلّ شَىْءٍ)[4]مىفرمايد: قرآن بيانگر همه چيز است. در اين جا بايد ديد كه مراد از اين آيه چيست؟ آيا اطلاق دارد يا در يك چهارچوب خاصى است؟ براى تقريب به ذهن مثالى مىزنيم: اگر يك پزشك كتابى در رابطه با علم پزشكى بنويسد و در آن امراض و علاج آنها را بيان نمايد ودر مقدمه اين كتاب بنويسد: من همه چيز را در اين كتاب گفتهام؛ يعنى به فرض گفته است: فيه تبيان لكل شىء اين جمله يعنى چه؟ با ملاحظه حال و مقال و قراينمقاميّه و ... بستر حركت الفاظ و كلمات تعيين مىشود. ظهورات، محدود به آن قرائتى مىشوند كه در كلام وجود داردو از جمله قراين، قراين حاليه و مقاليه است. ظاهر حال متكلم اين است كه هر چيزى كه با مسائل پزشكى و درمان و علاج مربوط مىشود، مراد است؛ لذا در اين كتاب نبايد به دنبال فرمولهاى رياضى گشت يا مثلًا مرحوم صدوق در كتاب من لا يحضره الفقيه مىنويسد: آنچه را يك مسلمان نياز دارد، من در اين كتاب نوشتهام؛ آنچه يك مسلمان نياز دارد، در چه زمينهاى؟ بايد به قراين توجه كرد؛ براى مثال بايد ديد مرحوم صدوق چه كاره است؟ و كتاب را در چه زمينهاى نوشته؟ آن گاه معناى آنچه روشن مىشود؛ پس هر چه كه بر زبان جارى شود و اين كه به چه مناسبت جارى شده است، اين محدد و مبيّن چارچوب كلامى است كه بيان شده است.
شارع مقدس با عنوان مشرّع آمده، چون مىفرمايد: (ذَ لِكَ الْكِتبُ لَارَيْبَ فِيهِ هُدًى لّلْمُتَّقِينَ)[5] پس قرآن در رابطه با هدايت است؛ آن هم نه هدايت به فرمولهاى رياضى و ... به آنها كارى ندارد؛ بلكه هدايت براى يك زندگى صحيح و سالم نظر است.
مىدانيم كه خداوند، عليم و حكيم است؛ يعنى خداوند به تمام امور و فنون عالم است؛ اما آن زمانى كه اين كلام از لسان شرع مقدس وارد شده است، شارع روى كدام كرسى نشسته بوده است؟ روى كرسى علم، يا روى كرسى فرمانفرمايى و يا روى كرسى تشريع؟ واضح است كه روى كرسى تشريع نشسته بوده است و آنچه را كه موجب سعادت انسان در دنيا و آخرت است، بيان فرموده است؛ پس در اين راستا همه چيز را بيان فرموده است. اين كه هر چه بخواهيم در قرآن هست، حتى فرمولهاى رياضى در قرآن يافت مىشود و ما نمىتوانيم به دست آوريم؛ اما ائمه (علیهم السلام) مىتوانند به دست آورند، اينها همه شعر است! «تبياناً لكل شىء» از زبان خداوند با عنوان اين كه مشرّع است و با عنوان اين كه هدايتگر است، به سوى سعادت، نازل شده است ...»[6]
آنچه تا حدودى مىتواند اين نظريه را تأييد كند، آيه شريفه 78 سوره مؤمن است كه مىفرمايد:(وَ لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلًا مّن قَبْلِكَ مِنْهُم مَّن قَصَصْنَا عَلَيْكَ وَ مِنْهُم مَّن لَّمْ نَقْصُصْ عَلَيْك ...) ما پيش از تو رسولانى فرستاديم؛ سرگذشت گروهى از آنان را براى تو باز گفته و گروهى را براى تو بازگو نكردهايم ...
اين آيه به صراحت مىگويد كه برخى از اخبار پيشينيان به پيامبر (صلی الله علیه وآله) داده نشده است.
در يك جمعبندى مىتوان چنين نتيجه گرفت كه در جامعيّت قرآن بحثى نيست؛ اما جامعيت هر چيزى را به حسب هدف آن بايد در نظر گرفت. از آن جا كه هدف قرآن كه آخرين كتاب آسمانى است، هدايت بشر مىباشد؛ قرآن در اين زمينه جامعيت دارد؛ يعنى آن چه را براى هدايت و سعادتمندى بشر لازم است در برداشته و هيچ نقص و كمبودى از اين جهت ندارد.
صاحب محتوی:
موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://mazaheb.com/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%AA%D9%81%D8%B3%DB%8C%D8%B1-%D9%88-%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%85-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86%DB%8C/2235-%D8%B3%D8%A4%D8%A7%D9%84--%D8%B7%D8%A8%D9%82-%D8%A2%D9%8A%D9%87-59-%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%B9%D8%A7%D9%85---%D9%84%D9%8E%D8%A7-%D8%B1%D9%8E%D8%B7%D9%92%D8%A8%D9%8D-%D9%88%D9%8E%D9%84%D9%8E%D8%A7-%D9%8A%D9%8E%D8%A7%D8%A8%D9%90%D8%B3%D9%8D-%D8%A5%D9%90%D9%84%D9%91%D9%8E%D8%A7-%D9%81%D9%90%D9%89-%D9%83%D9%90%D8%AA%D8%A8%D9%8D-%D9%85%D9%91%D9%8F%D8%A8%D9%90%D9%8A%D9%86--%D8%A2%D9%8A%D8%A7-%D9%87%D9%85%D9%87-%DA%86%D9%8A%D8%B2-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D8%A2%D9%86-%D9%87%D8%B3%D8%AA-
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پرسش و پاسخ های تفسیر و علوم قرآنی موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
یادداشت :
[1] . ر. ك: تفسير نمونه، ج 5، ص 271.
[2] . همان، ص 272؛ الميزان، ترجمه سيد محمد باقر موسوى همدانى، ج 7، ص 199؛ محمد تقى مصباح يزدى، معارف قرآن، ج 1- 3، و ص 192- 193.
[3] . مصباح يزدى، همان، ج 1- 2، ص 227.
[4] . نحل، آيه 89.
[5] . بقره، آيه 2.
[6] . مجله معرفت، ش 6، مقاله، ص 5- 7
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
نوجوان , بزرگسال , عمومی , جوان , تخصصی
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت