مسلمانان و عایشه | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مسلمانان و عایشه
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
مسلمانان و عایشه
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
همسران پیامبر
,
صحابه پیامبر(ص)
کلید واژه فرعی :
زنان پیامبر (ص) ,
زنان رسول خدا ,
زنان پیامبر ,
کفر عایشه بنت ابی بکر ,
اعلام و شخصیت ها :
زوجة الرّسول(ص), عایشه بنت ابی بکر (مشهور به ام المؤمنین، از زمینهسازان برای خلافت خلیفه اول و دوم، از همراهان شورش بر ضد عثمان، از برپا کنندگان جنگ جمل، مانع دفن پیکر امام حسن(ع) کنار قبر پیامبر(ص)، سکوت و خاموشی و سازش با معاویه), 9 قبل از هجرت، مکه 58 ق. مدینه
سوال:
با توجه به آیات متعددی که در شان و فضیلت همسران پیامبر«ص»آمده شیعه چرا به همسران آن حضرت خصوصا ام المؤمنین عایشه بی احترامی می کند؟ آیا همسران آن حضرت مادران ما نیستند؟آیا آنها جزو اهل بیت آنحضرت نیستند که خداوند بدی ها را از آنها زدوده است؟
پاسخ تفصیلی:
1- شيعيان معتقدند اگر کسي به هر يک از مسلمانان، نسبت فحش و قذف دهد مرتکب عمل حرامي شده است. مخصوصاً اگر اين عمل ناپسند نسبت به حرم رسول الله«صلي الله عليه وآله»و زنان ايشان باشد.
شیعه از عملکرد برخی ازهمسران پیامبر«صلی الله علیه وآله» انتقاد می کند اما انتقاد، غیر از نسبت زشت و فحشا است که در آیۀ افک[1] بدان اشاره شده است. شیعه معتقد است صرف بودن در خانۀ وحی موجب سعادت کسی نمی شود، بلکه آنچه سعادت انسان را تضمین می کند، تنها ایمان و عمل صالح است.
قرآن کریم برای همگان بیان می کند که همسر دو پیامبر الهی«نوح و لوط»با اینکه در بیت نبوت بودند اما راهی به سعادت نبردند:«ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً لِلَّذِينَ كَفَرُوا امْرَأَتَ نُوحٍ وَ امْرَأَتَ لُوطٍ كانَتا تَحْتَ عَبْدَيْنِ مِنْ عِبادِنا صالِحَيْنِ فَخانَتاهُما فَلَمْ يُغْنِيا عَنْهُما مِنَ اللَّهِ شَيْئاً وَ قِيلَ ادْخُلا النَّارَ مَعَ الدَّاخِلِين».[2][3] خداوند مثلى براى كسانى كه كافر شدهاند زده است، مثل به همسر نوح، و همسر لوط، آنها تحت سرپرستى دو بنده از بندگان صالح ما بودند، ولى به آن دو خيانت كردند، و ارتباط آنها با اين دو (پيامبر) سودى به حالشان (در برابر عذاب الهى) نداشت. و به آنها گفته شد: وارد آتش شويد همراه كسانى كه وارد مىشوند.
البته خيانت زن نوح پيامبر مخالفت با رسالت وي و بدگويي از آن حضرت بوده است وگناه او آن بود که به مردم مي گفت:من هميشه با «نوح»هستم از حالات او باخبرم ، او ديوانه است مراقب باشید که فريب وي را نخوريد. زن لوط نبي نيز قوم لوط را از وجود افراد تازه وارد باخبر مي ساخت و اسرار خانه همسرش را به دشمنان آن حضرت مي داد و موجب فتنه و فساد مي شد. قرآن مجيد صراحتاً کلمه «خانتاهما» را درباره آنان به کار برده است.
اما در طرف دیگر داستان همسران دو پیامبر الهی؛ آسيه زن فرعون قرار دارد که جزو بهترين زنان دنيا است. واین در حالی است که شوهرش مستحق آتش و جهنم است.«وَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتاً فِي الْجَنَّةِ وَ نَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ وَ عَمَلِهِ وَ نَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ»[4].
از آیات 32و33،سورۀ احزاب[5] نیز روشن می شود صرف همسرى رسول خدا «صلی الله علیه وآله»موجب اجر عظيم نمی شود، و اینگونه نیست که خدا وند براى هر كس كه همسر آن جناب شود كرامتى و حرمتى قائل باشد، بلكه كرامت و احترام براى همسرى توأم با احسان و تقوى است، و به همين جهت است كه مىبينيم وقتى براى بار دوم علو مقام ايشان را ذكر مىكند، آن را مقيد به تقوى نموده و مىفرمايد:«لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِنَ النِّساءِ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ».
بنابراین در هیچ آیه ای از آیات قرآن منقبتی برای ازواج پیامبر«صلی الله علیه وآله»بدون قید و شرط نیامده است.
2- اینکه خداوند متعال در سورۀ احزاب زنان آنحضرت را مادران مردم معرفی می کند:«النبی اولی بالمؤمنین من انفسهم و ازواجه امهاتهم»[6]مراد بیان حکمی شرعی است که مخصوص پیامبر«صلی الله علیه وآله»است که معنایش این است : همانطور که احترام مادر، بر هر مسلمان واجب، و ازدواج با او حرام است، همچنین احترام همسران رسول خدا «صلی الله علیه وآله»بر همه آنان واجب، و ازدواج با آنان بر همه حرام است.لذا در همان سوره می فرماید:«.. وَ ما کانَ لَکُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللّهِ وَ لا أَنْ تَنْکِحُوا أَزْواجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَدًا إِنَّ ذلِکُمْ کانَ عِنْدَ اللّهِ عَظیمًا..»[7] و شما حق ندارید رسول خدا «صلی الله علیه وآله» را اذیت کنید، و بعد از مرگش با همسران او ازدواج نمایید، این کار تا ابد ممنوع است، چون نزد خدا کاری عظیم است. جرمی بزرگ است»
در شأن نزول آیه 53 احزاب روایت شده است که ... طلحه بن عبیدالله گفته بود: محمد ما را از گرفتن دختر عموهایمان منع می کند، آن وقت بعد از ما زنان ما را می گیرد؟! ما هم صبر می کنیم تا او بمیرد، زنان او را بعد از او می گیریم و روایت شده که منظور او عایشه و ام سلمه بوده که پس از این گفته، آیه 53 سوره احزاب نازل شد[8].
3- قرآن کریم در سورۀ تحریم در رابطه با دو نفر از همسران پیامبر«صلی الله علیه وآله» می فرماید:«وَ إِذْ أَسَرَّ النَّبِيُّ إِلى بَعْضِ أَزْواجِهِ حَدِيثاً فَلَمَّا نَبَّأَتْ بِهِ وَ أَظْهَرَهُ اللَّهُ عَلَيْهِ عَرَّفَ بَعْضَهُ وَ أَعْرَضَ عَنْ بَعْضٍ فَلَمَّا نَبَّأَها بِهِ قالَتْ مَنْ أَنْبَأَكَ هذا قالَ نَبَّأَنِيَ الْعَلِيمُ الْخَبِيرُ ؛ِنْ تَتُوبا إِلَى اللَّهِ فَقَدْ صَغَتْ قُلُوبُكُما وَ إِنْ تَظاهَرا عَلَيْهِ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلاهُ وَ جِبْرِيلُ وَ صالِحُ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمَلائِكَةُ بَعْدَ ذلِكَ ظَهِيرٌ ؛ عَسى رَبُّهُ إِنْ طَلَّقَكُنَّ أَنْ يُبْدِلَهُ أَزْواجاً خَيْراً مِنْكُنَّ مُسْلِماتٍ مُؤْمِناتٍ قانِتاتٍ تائِباتٍ عابِداتٍ سائِحاتٍ ثَيِّباتٍ وَ أَبْكاراً»[9]به اجماع مفسرین این آیه در مورد عایشه و حفصه است که در آن تصریح به انحراف قلوبشان از حق شده است، که این انحراف با آیۀ تطهیرقابل جمع نیست، علاوه براینکه آیۀ تطهیر آیه ای جداگانه است ودر روایات شان نزول آن، که در معتبر ترین منابع روایی عامه آمده، نامی از همسران پیامبر«صلی الله علیه و آله» برده نشده و هیچکدام از آنان نیز، با اینکه برخی از آنان صاحب جلالت بودند، مدعی این امر نشدند.
4- ما در مورد ام المومنین عایشه از آیات کریمۀ قرآن پا فراتر نمی نهیم و وارد مباحث تاریخی و روایی نمی شویم وتنها به ذکر دو نکته کفایت می کنیم.
1- بخاری در صحیح خود از عایشه نقل می کند که وی گفت: هیچ آیه ای دررابطه با ما(خاندان ابوبکر)وارد نشده؛ مگر اینکه خداوند عذر و برائت مرا نازل نموده است:« فَقَالَتْ عَائِشَةُ مِنْ وَرَاءِ الْحِجَابِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ فِينَا شَيْئًا مِنَ الْقُرْآنِ إِلاَّ أَنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ عُذْرِى»[10] .
یعنی عایشه خود معترف است که هیچ آیه ای به غیر از آیۀ افک[11] در حق او نازل نگشته، که البته خداوند او را از آن تهمت تبرئه نمود ه است.
2- عایشه در مقام عمل، به آیات سورۀ احزاب عمل نکرد و بعد از پیامبر«صلی الله علیه وآله» دچار بدعتهایی شد و از خانۀ خود خارج شد که نتیجۀآن قیام علیه امام بر حق خود بود که به کشته شدن بیش از هجده هزار نفر انجامید.
صاحب محتوی:
موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
متکلمان و سایر شخصیت ها :
عایشه(ام المومنین)
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://mazaheb.com/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%B9%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%AF/73-%D8%B5%D8%AD%D8%A7%D8%A8%D9%87-%D9%88-%D8%A7%D8%B2%D9%88%D8%A7%D8%AC-%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%A8%DB%8C-%D8%B5/2040-%D9%85%D8%B3%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D8%B9%D8%A7%DB%8C%D8%B4%D9%87
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پرسش و پاسخ های عقایدی موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
یادداشت :
[1] .نور/12« إِنَّ الَّذِينَ جاؤُ بِالْإِفْكِ عُصْبَةٌ مِنْكُمْ لا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَكُمْ بَلْ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ لِكُلِّ امْرِئٍ مِنْهُمْ مَا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ وَ الَّذِي تَوَلَّى كِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذابٌ عَظِيمٌ (11) لَوْ لا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَيْراً وَ قالُوا هذا إِفْكٌ مُبِينٌ؛ مسلّماً كسانى كه آن تهمت عظيم را عنوان كردند گروهى (متشكّل و توطئهگر) از شما بودند امّا گمان نكنيد اين ماجرا براى شما بد است، بلكه خير شما در آن است آنها هر كدام سهم خود را از اين گناهى كه مرتكب شدند دارند و از آنان كسى كه بخش مهمّ آن را بر عهده داشت عذاب عظيمى براى اوست».
[2] .شوکانی از بزرگان علمای سلفی در تو ضیح این آیه می نویسد:
«قال يحيى بن سلام: ضرب اللّه مثلا للذين كفروا يحذّر به عائشة و حفصة من المخالفة لرسول اللّه صلّى اللّه عليه و سلّم حين تظاهرتا عليه. و ما أحسن ما قال فإن ذكر امرأتي النبيين بعد ذكر قصتهما و مظاهرتهما على رسول اللّه صلّى اللّه عليه و سلّم يرشد أتمّ إرشاد، و يلوّح أبلغ تلويح، إلى أن المراد تخويفهما مع سائر أمهات المؤمنين، و بيان أنهما و إن كانتا تحت عصمة خير خلق اللّه و خاتم رسله، فإن ذلك لا يغني عنهما من اللّه شيئا...» فتح القدیر،ج5ص305.
[3] .التحریم/10.
[4] .التحریم/11.
[5] . احزاب/32و33.«يا نِساءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِنَ النِّساءِ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً ؛وَ قَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِيَّةِ الْأُولى وَ أَقِمْنَ الصَّلاةَ وَ آتِينَ الزَّكاةَ وَ أَطِعْنَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ ...» اى همسران پيامبر! شما همچون يكى از آنان معمولى نيستيد اگر تقوا پيشه كنيد پس به گونهاى هوسانگيز سخن نگوييد كه بيماردلان در شما طمع كنند، و سخن شايسته بگوييد. و در خانههاى خود بمانيد، و همچون دوران جاهليّت نخستين (در ميان مردم) ظاهر نشويد، و نماز را برپا داريد، و زكات را بپردازيد، و خدا و رسولش را اطاعت كنيد...
[6]. الاحزاب/6.
[7] .الاحزاب/53.
[8] .درالمنثور،سیوطی،ج5ص214.« و أخرج ابن أبى حاتم عن السدى رضى الله عنه قال بلغنا ان طلحة بن عبيد الله قال أ يحجبنا محمد عن بنات عمنا و يتزوج نساءنا من بعدنا لئن حدث به حدث لنتزوجن نساءه من بعده فنزلت هذه الآية».
[9] .تحریم/3. به خاطر بياوريد هنگامى را كه پيامبر يكى از رازهاى خود را به بعضى از همسرانش گفت، ولى هنگامى كه وى آن را افشا كرد و خداوند پيامبرش را از آن آگاه ساخت قسمتى از آن را براى او بازگو كرد و از قسمت ديگر خوددارى نمود هنگامى كه پيامبر همسرش را از آن خبر داد گفت چه كسى تو را از اين راز آگاه ساخته؟ فرمود خداى عالم و آگاه مرا آگاه ساخت! ، اگر از كار خود توبه كنيد (به نفع شما است) زيرا دلهايتان از حق منحرف گشته و اگر بر ضد او دست به دست هم دهيد (كارى از پيش نخواهيد برد) زيرا خداوند ياور او است، و همچنين جبرئيل و مؤمنان صالح، و فرشتگان بعد از آنها پشتيبان او هستند ، اميد است اگر او شما را طلاق دهد پروردگارش بجاى شما همسرانى بهتر براى او قرار دهد، همسرانى مسلمان، مؤمن، متواضع، توبهكار، عابد، هجرت كننده زنانى ثيبه و باكره.
[10] . تحفة 17692 - 167/6 .بخاری:سوره احقاف،ح4726.
[11] . البته آیه سوم سورۀ تحریم نیز به اتفاق مفسرین در حق وی و حفصه نازل گشته است.
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
نوجوان , بزرگسال , عمومی , جوان , تخصصی
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت