آیا در طوفان نوح هلاک شدگان همگی کافر بودند؟ | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
آیا در طوفان نوح هلاک شدگان همگی کافر بودند؟
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
آیا در طوفان نوح هلاک شدگان همگی کافر بودند؟
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
عدل
,
طوفان نوح
کلید واژه فرعی :
کشتی نوح ,
کشتی حضرت نوح ,
نبوت حضرت نوح علیه السلام ,
اعلام و شخصیت ها :
-, نوح نبی علیه السلام
سوال:
آیا در طوفان نوح هلاک شدگان همگی کافر بودند؟
پاسخ تفصیلی:
در رابطه با داستان حضرت نوح [1]باید توجه داشت هلاک شدگان همان منکرین و کفار بوده اند؛ همچنان که قرآن کریم می فرماید:«وَ لَقَدْ اَرْسَلْنا نُوحَاً اِلى قَوْمِهِ فَلَبِثَ فيهِم اَلْفَ سنةٍ الاَّ خَمسينَ عاماً فَاَخَذَهُمُ الطُوفانُ وَ هُمْ ظالِمُونَ»؛[2] مانوح را به سوى قومش فرستاديم و او در ميان آنها هزار سال مگر پنجاه سال درنگ كرد، سرانجام طوفان آنها را فرا گرفت در حالى كه ظالم بودند.
همچنین قرآن کریم می فرماید:«وَ أُوحِيَ إِلى نُوحٍ أَنَّهُ لَنْ يُؤْمِنَ مِنْ قَوْمِكَ إِلاَّ مَنْ قَدْ آمَنَ فَلا تَبْتَئِسْ بِما كانُوا يَفْعَلُونَ»؛[3] و به نوح وحى شد كه مطمئن باش از قوم تو جز آنهايى كه قبلا ايمان آورده بودند هرگز ايمان نخواهند آورد، ديگر از اين پس در باره آنچه مى كنند ناراحت نباش .
در این آیه خداوند متعال نوح علیه السلام را از ايمان آوردن كفار قومش مايوس و ناامید می نماید و می فرماید: از اين پس منتظر ايمان آوردن كسى مباش، به همين جهت از اين فرموده نتيجه می گیرد:«فَلا تَبْتَئِسْ بِما كانُوا يَفْعَلُونَ»؛ پس ديگر به خاطر كردار آنان اندوه مخور؛ زيرا دعوت كننده و هادی به هدایت، زمانی از مخالفت و تمرد مخاطبین خود غمناك مى شود كه اميد به ايمان آوردن و اجابت دعوتش از ناحيه ی آنان داشته باشد؛ اما زمانی که از اجابت آنان ناامید می گردد، ديگر اهميتى به آنان و به كارشان نداده و در دعوت آنان، خود را به سختی نمى اندازد، و اصرار بر آن نمی ورزد، مگر از باب اتمام حجت بر گروه کافران.
از این آیه استفاده مى شود تا زمانی که امید هدایت کفار می رود عذاب الهی نازل نمی گردد، و عذاب زمانی نازل می گردد که مهر شقاوت بر قلبها و دلهایشان خورده باشد و پلیدی شرک با خونشان عجین گشته باشد، به طورى كه ديگر هيچ راه اميدى به ايمان آوردنشان نباشد و در اين هنگام است كه كلمه عذاب بر آنان محقق مى گردد.
همچنین نفرينى كه خداى تعالى در سوره ی نوح، از نوح علیه السلام حكايت كرده كه آنحضرت عرضه می دارد:«رَبِّ لا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكافِرِينَ دَيَّاراً إِنَّكَ إِنْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبادَكَ وَ لا يَلِدُوا إِلَّا فاجِراً كَفَّاراً»،[4] «پروردگارا! هيچ يك از كافران را بر روى زمين باقى مگذار؛ چرا كه اگر آنها را باقى بگذارى، بندگانت را گمراه مى كنند و جز نسلى فاجر و كافر به وجود نمى آورند»؛ در زمانى واقع شده كه هنوز فرمان ساختن كشتى از ناحيه خداى تعالى صادر نشده بود، و نيز بعد از خبر ياس آورى واقع شده كه خداى تعالى به او داده و فرمود: و از اين به بعد ديگر منتظر ايمان آوردن كفار مباش.[5]
همچنین قرآن کریم در سوره ی هود می فرماید:«وَ اصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنا وَ وَحْيِنا وَ لا تُخاطِبْنِي فِي الَّذِينَ ظَلَمُوا إِنَّهُمْ مُغْرَقُونَ؛ وَ يَصْنَعُ الْفُلْكَ وَ كُلَّما مَرَّ عَلَيْهِ مَلَأٌ مِنْ قَوْمِهِ سَخِرُوا مِنْهُ قالَ إِنْ تَسْخَرُوا مِنَّا فَإِنَّا نَسْخَرُ مِنْكُمْ كَما تَسْخَرُونَ ؛ فَسَوْفَ تَعْلَمُونَ مَنْ يَأْتِيهِ عَذابٌ يُخْزِيهِ وَ يَحِلُّ عَلَيْهِ عَذابٌ مُقِيمٌ»؛[6] و زير نظر ما آن كشتى را بساز، و از اين پس ديگر در مورد كسانى كه ستم كردند سخنى از وساطت مگو كه آنان غرق شدنى هستند. نوح به ساختن كشتى پرداخت، هر وقت دسته اى از مردمش از كنار او مى گذشتند مسخره اش مى كردند، نوح مى گفت: امروز شما ما را مسخره مى كنيد و به زودى ما نيز شما را همين طور مسخره مى كنيم. و به زودى خواهيد دانست كسى كه عذاب بر سرش آيد او را در دنيا خوار مى سازد، و از پس دنيا عذابى هميشگى و ثابت بر او نازل مى شود.
لذا قرآن کریم بعد از هلاکت آنان می فرماید:«مِمَّا خَطِيئاتِهِمْ أُغْرِقُوا فَأُدْخِلُوا ناراً فَلَمْ يَجِدُوا لَهُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْصاراً »؛ [7] سرانجام همگى بخاطر گناهانشان غرق شدند و در آتش دوزخ وارد گشتند، و جز خدا ياورانى براى خود نيافتند!
داستانی از شقاوت قوم نوح.
سیوطی از علمای عامه در تفسیر درالمنثور از ابن عباس روایت می کند که او گفت: قوم نوح علیه السلام آن جناب را كتك مى زدند (تا از حال مى رفت) پس او را در نمدى مى پيچيدند، و به خيال اينكه جان داده، به درون خانه اش مى انداختند، ولى او به حال مى آمد و دوباره براى دعوت آنان از خانه بيرون مى شد، و اين وضع هم چنان ادامه داشت تا اينكه از ايمان آوردن قومش مايوس گشت، در اين زمان بود كه مردى با فرزندش نزد وى آمد در حالى كه آن مرد به عصايى تكيه داشت و به پسرش رو كرد و گفت: پسرم مواظب باش كه اين پير مرد تو را فريب ندهد. پسر گفت پدر جان عصايت را در اختيارم بگذار تا آن را بر بدن اين پير مرد آشنا سازم. پدر قبول كرد، و عصا را به پسر داد و گفت: مرا روى زمين بنشان و برو. پسر پدر را روى زمين نشانيد و به طرف نوح علیه السلام رفت و عصا را به فرق سر آن جناب زد، سر آن جناب شكافت، و خون روان گشت. نوح علیه السلام گفت: پروردگارا مى بينى كه بندگانت با من چه معامله اى مى كنند، پس اگر به ايشان احتياج دارى هدايتشان كن، و اگر چنين نيست پس به من صبر و توانايى بده تا بين من و آنان حكم كنى، كه تو بهترين حكم كنندگانى خداى تعالى به آن جناب وحى فرستاد كه ديگر منتظر هدايت قومت مباش و او را از اينكه قومش ايمان بياورند مايوس كرد و به وى خبر داد كه حتى در پشت پدران و رحم مادران ايشان نيز مؤمنى پديد نخواهد آمد:«وَ أُوحِيَ إِلى نُوحٍ أَنَّهُ لَنْ يُؤْمِنَ مِنْ قَوْمِكَ إِلَّا مَنْ قَدْ آمَنَ فَلا تَبْتَئِسْ بِما كانُوا يَفْعَلُونَ»؛[8] به نوح وحى شد كه: «جز آنها كه (تا كنون) ايمان آوردهاند، ديگر هيچ كس از قوم تو ايمان نخواهد آورد! پس، از كارهايى كه مى كردند، غمگين مباش.
صاحب محتوی:
موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
متکلمان و سایر شخصیت ها :
حضرت نوح(ع)
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://mazaheb.com/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%B9%D9%82%D8%A7%DB%8C%D8%AF/71-%D8%B9%D8%AF%D9%84/10558-%D8%B3%D8%A4%D8%A7%D9%84-%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%B7%D9%88%D9%81%D8%A7%D9%86-%D9%86%D9%88%D8%AD-%D9%87%D9%84%D8%A7%DA%A9-%D8%B4%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%85%DA%AF%DB%8C-%DA%A9%D8%A7%D9%81%D8%B1-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D9%86%D8%AF%D8%9F
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پرسش و پاسخ های عقایدی موسسه آموزشی پژوهشی مذاهب اسلامی
یادداشت :
[1] . حضرت نوح علیه السلام براساس بعضى از روايات پس از طوفان نيز سيصد تا سيصدوپنجاه سال زندگى كرده است. درباره عمر نوح عليه السلام اقوال مختلفى وجود دارد كه براساس بعضى روایات عمر حضرت نوح علیه السلام 2500 تا 3000 سال بوده است. بحارالانوار، ج 11، ص288 - 285.
[2] . العنکبوت/14.
[3] . هود/36.
[4] . نوح/26.نوح گفت: «پروردگارا! هيچ يك از كافران را بر روى زمين باقى مگذار؛ چرا كه اگر آنها را باقى بگذارى، بندگانت را گمراه مى كنند و جز نسلى فاجر و كافر به وجود نمىآورند.
[5] . با استفاده از ترجمه تفسیر المیزان، ج10،ص335.
[6] . هود/آیات36الی40.
[7] . نوح/25و26.
[8] . هود/36.
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
نوجوان , بزرگسال , عمومی , جوان , تخصصی
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات مختصر فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت