جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 6
بررسی مقایسه ای کیفیت نماز ادیان ابراهیمی از دیدگاه قرآن و روایات
نویسنده:
پدیدآور: میرمحمد میرمحمدی استاد راهنما: محمد امین فرد استاد راهنما: احمد مرتاضی استاد مشاور: احمد مرتاضی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
چکیده :
این نوشتار برآنست تا وجوه تشابه و تمایز کیفیت انجام نماز در ادیان ابراهیمی را که در اسلام با عبارت "صلاه "و در یهود "تفیلا" و در مسیحیت "دعا و نیایش" آمده است ؛ از حیث ارکان و مقدمات و موخرات و .. از دیدگاه قرآن و روایات معتبری که توسط بزرگانی همچون علامه مجلسی و شیخ طوسی و علامه طباطبایی و ....ذکر شده است به تفصیل بیان کند. در بررسی نماز در دین یهود؛ ابتدا آیات و روایات مربوط به نماز حضرت موسی و بنی اسرائیل و نماز حضرت داوود و .... را تشریح نموده به بیان نماز در دین یهود کنونی خواهیم پرداخت. در آئین مسیحیت هم ضمن تاکید بر آیات و روایات مربوط به نماز حضرت عیسی(ع) و حضرت مریم(س)، نماز در مسیحیت را مورد کنکاش قرار خواهیم داد. نتیجه حاصل از این کاوش اینست که طبق آیات شریفه قرآن و روایات مربوطه نماز به عنوان عالی ترین نشانه عبودیت در همه این ادیان وجود داشته و تنها در صورت و کیفیت انجام آن متفاوت ودر مواردی مشابه و مشترکند چنانچه در بیشتر آنها سجده جزئی از این عبادت محسوب می شود. در اسلام و یهودیت برای نماز آداب و شرایط ویژه ای فرض شده و به صورت فرادی و جماعت انجام می شود، به طوری که در اسلام هفده رکعت نمازهای واجب را در اوقات معمول انجام می دهند. یک فرد یهودی هر روز بامداد و بعد از ظهر و شامگاه نماز می‌گذارد. در مسیحیت هم هرچند نماز مثل اسلام و یهودیت شرایط و الفاظ خاصی ندارد اما به اصل آن در کلیسا و زیر نظر کشیش توجه گردیده است. البته ذکر این نکته ضروری است که مطابق فرمایش قرآن، بعدها کسانی آمدند که نماز را ضایع کردند. در این تحقیق از روش اسنادی، تحلیلی و توصیفی؛ با مراجعه به قرآن، تفاسیر و منابع کتابخانه ای و... استفاده شده است. کلید واژه : کیفیت، نماز، ادیان ابراهیمی، قرآن، روایات.
بررسی روش‌شناختی چگونگی کشف سیره‌عقلا در پژوهش‌های عالی فقه و اصول
نویسنده:
محمد امین فرد، سمیه آقایی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
سیره عقلاء کاربرد گسترده‌ای در فقه، قواعدفقه و اصول‌فقه داشته و نقش آن در استنباط احکام امری بدیهی است. اگر بنای عقلاء حجیت نداشته باشد، روابط انسانها و نظم زندگی آنها مختل میشود. حال بحث در این است که فقیه محترم نویسنده این جمله، چگونه این سیره عقلاء را (آنهم از آغاز تمدن بشری)کشف کرده است. امروزه محققان برای کشف نظرات و شیوه عمل گروه‌های خاصی از انسان‌ها، پس از تعیین جامعه و نمونه آماری، از روش‌های نوین نظرسنجی مانند مشاهده علمی، مصاحبه و پرسشنامه (و تحلیل‌های آماری) استفاده می‌کنند. با توجه به وحدت ملاک، برای کشف نظر، روش و سیره عقلاء نیز باید چنین شود. در این پژوهش به کیفیت کشف سیره عقلاء از سوی علمای معظم قدیم و معاصر پرداخته شده و بدین منظور کتب علمای قدیم از حیث چگونگی کشف سیره عقلاء بررسی شده و از برخی از علمای معاصر سوالاتی در این باره پرسیده شده و نتیجه آن در تحقیق ارائه شده است که علمای بزرگوار در کشف سیره عقلاء از روش‌های نوین تحقیق مانند نظرسنجی، پرسشنامه و مصاحبه استفاده نکردند و اصولا با جامعه آماری، نمونه آماری و نظرسنجی از آحاد جامعه خردمندان، سروکار نداشته‌اند.
صفحات :
از صفحه 1 تا 36
پیروزی انقلاب اسلامی ایران، سرآغاز دوران جدیدی برای فقه شیعه
نویسنده:
محمد امین‌فرد
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
هدف: علم فقه در تاریخ بیش از 1400 سالۀ خود، مثل سایر علوم، با توجه به علل و عوامل زیادی فراز و نشیبهایی داشته و با عنایت به ویژگی‌های چندی، به دوران مختلفی تقسیم شده است. صاحب‌نظران در تعداد و چگونگی ادوار فقه هم‌رای نیستند و نویسندگان کمی تصریح کرده‌اند که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دوران جدیدی برای فقه شروع شده است و حتی اینها نیز ویژگی‌های فقه در این دوره را(مثل سایر ادوار فقه) برنشمرده‌اند. هدف این مقاله اثبات شروع این دوره بود. روش: روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی به روش کتابخانه‌ای است. یافته‌ها: محقق ضمن اشاره‌ای گذرا به ادوار مختلف فقه از دیدگاه صاحب‌نظران این عرصه، دریافت که با توجه به ویژگی‌های ذیل، پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران سرآغاز دوران جدیدی برای فقه تشیّع محسوب می‌شود: 1. طرح مباحث بسیار زیاد جدید فقهی، به ویژه ولایت مطلقه فقیه؛ 2. ورود فقه به همۀ عرصه‌های اجرایی کشور؛ 3. ظهور فقیهان برجسته و در رأس همه امام خمینی(ره)؛ 4. تحولات همه‌جانبۀ کمّی و کیفی حوزه‌های علمیه و ورود فقه و فقها به دنیای مجازی و صدا و سیما؛ 5. ازدیاد تألیفات فقهی منتشره، به ویژه به صورت مجله و نرم‌افزار. نتیجه‌گیری: ثابت شد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دوران جدیدی برای فقه شروع شده است.
صفحات :
از صفحه 161 تا 178
بررسی اجتهاد و تقلید از دیدگاه شیعه و اهل سنت
نویسنده:
علی آقایاری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
چکیده ندارد.
بررسی تطبیقی بیع وقف و آثار آن در فقه امامیه و فقه اهل تسنن
نویسنده:
زهرا شاهمحمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
وقف بهترین و موثر ترین وسیله تکافل اجتماعی است که آن عبارت است مقدار مالی کهفرد یاافرادبه انتخاب خود ازمالکیت مجازیشان خارج و به مالکیت حقیقی آن یعنی خداوند بر می گردانند و به عنوان نهادی حقوقی و اقتصادی مهمتداوم صدقات را امکان پذیر می سازد. از امتیازات شریعت اسلامی آن است که مسلمانان را در برادری و وحدت اجتماعی ترغیب می نماید آنان را بر صدقه دادن در راه های خیر و اعانه مساکین تشویق می کند. همچنین وقف با رایج و معمول بودن در زمانهای قدیم در میان ملل مختلف در دین اسلام به جهت تاکید قران و سنت اهمیت بیشتری کسب کرده است.از منظر فقهی فقهی وقف را حبس مال وقفی و رها کردن منافع آن دانسته اند در مورد بیع وقف هم گفته شده که بیعی که مبیع آن مال موقوفه باشد.آنچه در این پایان نامه مورد بحث قرار گرفته بررسی بیع وقف و آثار آن در فقه امامیه واهل سنت است که با توجه به ادله معتبر فقهی و مبانی آن چون قرآن وسنت و اجماع به جواز بیع وقف در هنگام اشتراط واقف و در صورت نیازمندی اشاره شده است و سپس به مسوغات بیع وقف به حسب موضوع و حکم پرداخته شده که با توجه به نظر فقهای امامیه و اهل سنت با اینکه اصل عدم جواز فروش وقف است ولی در موارد استثنایی بیع و تبدیل آن جایز دانسته شده از قبیل مواردی:چون تبدیل و فروش اموال مسجد و یا خرابی موقوفه و همچنین اختلاف شدید بین موقوف علیهم و حاجت و نیازمندی موقوف علیهم و ... است.لیکن بعد از فروش وقف ثمن در اختیار کسانی قرار می گیرد که مال وقف برای آنان فروخته شده است که با آن نیاز خود را برطرف سازند پس غرض واقف انتفاع و بهره بردن موقوف علیهم از آن است.
بررسی آرای فقهای شیعه و سنی پیرامون بیمه‌ی متعارف
نویسنده:
مرضیه پورقدری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
از جمله مسائل مستحدث ونو این روزگار، که پاسخ فقهی و شرعی می طلبد عقد بیمه است که از لحاظ شکلی و اهداف بیمه گذاران و بیمه گران به بیمه ی تعاونی و بازرگانی تقسیم می شود که در مورد بیمه های تعاونی همه ی فقها، اعم از شیعه و سنّی بر مشروعیت آن ها نظر داده اند، ولی در مورد بیمه های بازرگانی یا خصوصی، فقها به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از: مخالفین، موافقین و قائلین به تفکیک در حلّیت و حرمت بیمه.مخالفین بیمه که همه ی انواع بیمه را حرام می دانند، شامل دو دسته می شوند که دسته ای از آن ها، انحصار عقود در عقود معهود فقهی را مانع مشروعیّت بیمه می دانند و دسته ای دیگر معتقدند که اشکالاتی نظیر ضمان قبل از لزوم، غرر، قمار، ربا و ... که بر بیمه وارد می شوند موجب عدم مشروعّیت آن می شوند.امّا موافقین بیمه که همه ی انواع بیمه را شرعی و حلال می دانند شامل سه گروه می گردند :-
  • تعداد رکورد ها : 6