جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 13
فرزند صالح: وظایف فرزند در قبال والدین از منظر آیات و روایات
نویسنده:
زهرا ابراهیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این رساله ، وظایف فرزند در قبال والدین در دوران حیات و پس از آن می باشد. و هدف کلی از این رساله ، تبیین ویژگی های فرزند صالح از منظر آیات و روایات می باشد . این رساله مشتمل بر پنج فصل می باشد که در ذیل ، مطالب این فصول به صورت کلی اشاره می شود : فصل اول در مورد احسان و نیکی به والدین و آثار آن می باشد ؛ که قرآن کریم در آیات متعددی بعد از دعوت به توحید ، دستور احسان به والدین را داده است . فصل دوم در مورد احترام و تواضع در برابر والدین است ؛ با توجه به آیات قرآن انسان باید در معاشرت و گفتگو با پدر و مادر طوری با ایشان روبروشود که تواضع و خضوع او را احساس کنند و قبل از آن که نیازشان را بیان کنند ، آن را به نحو نیکو برطرف کند . فصل سوم در مورد حق اطاعت است ؛ از آنجا که حق پدر و مادر قسمتی از حق الله محسوب می شود ، لذا اطاعت از والدین باید در طول اطاعت از خداوند قرار گیرد ؛ و این امر منافاتی با فرامین الهی نداشته باشد . فصل چهارم با عنوان بخشش و استغفار نسبت به والدین مربوط به حقوق والدین بعد از حیات می باشد ، به این منظور که همه فرزندان تا حد توانشان برای والدین خود طلب مغفرت کنند و برای آنان خیرات بفرستند . فصل پنجم در مورد عاق والدین و آثار آن می باشد ؛ که در آیات و روایات بسیار مذمّت شده است . سعی شده است این رساله در عین اختصار از جامعیّت خاصی برخوردار باشد ؛ و از سوی دیگر با استفاده از ادبیات ساده و روان و بهره گیری از آیات و روایات ، تلاش شده تا مسیر بسیار ساده و راحتی را برای رسیدن عموم مخاطبین به هدف یاد شده ، آن هم در کم ترین زمان ممکن ، فراهم نماید .
فلسفه نماز از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
مرضیه سیدآبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مجموعه پژوهشی که در پیش رو دارید تحت عنوان فلسفه نماز به بررسی و تبیین این فریضه ارزشمند با استناد به آیات و روایات از دیدگاه عقلانی می پردازد. آنچه در این مجموعه فراهم آمده در سه بخش مجزا تدوین گردیده است در بخش اول و فصل اول آن تعبد را به عنوان بزرگترین فلسفه نماز مورد بررسی قرار داده و معنای آن را بازگو نموده است. در فصل دوم آن به جایگاه تعبد و نقش ارزنده آن پرداخته شده و در فصل سوم به آثار عبادت با استناد به آیات اشاره گردیده است. در بخش دوم آن که با عنوان « نماز جامعترین الگوی تعبد» نام گزاری شده در فصل اول آن به معنای نماز و اسرار آن از قبیل آثار قیام – رکوع – سجود و ... پرداخته شده است و در فصل دوم به بررسی جایگاه نماز از دیدگاه عقل و شرع و علم پرداخته شده است و در فصل سوم به آثار دنیوی نماز که شامل آثار فردی و اجتماعی است و سپس آثار اخروی آن پرداخته است و در بخش سوم که به بحث و نتیجه گیری اختصاص دارد در فصل اول به چند نمونه از شبهات مربوط به نماز پرداخته شده و سپس پاسخ داده شده است و در فصل دوم راهکارها و پیشنهاداتی راجع به اهمیت جدی تر و برگزاری پربار و جذاب تر این فریضه ارزشمند اشاره گردیده است.
نظری به بهداشت در آیات و روایات
نویسنده:
منیره حسن نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر به نام بهداشت در آیات و روایات می باشد. و به بررسی و تبیین بهداشت اسلامی پرداخته شده است. هدف از این پژوهش اشاره به اهتمام اسلام به امر بهداشت و بیان برخی از نکات بهداشتی در تعالیم و احکام این دین مبین و آشنائی با آن هاست. این رساله در پنج بخش تدوین شده است. که در بخش اول بحث طهارت و رابطه آن با احکام اسلامی می پردازد. در این بخش ابتدا معنا و فلسفه طهارت بیان شده و بعد رابطه آن با احکام اسلامی تبیین شده است و در آخر بخش پیامبر اکرم(ص) که مظهر پاکی و طهارت و الگوی همه انسان هاست را برجسته ساخته است. در بخش دوم به بهداشت جسم و روان پرداخته شده است. و پاکیزگی جسم را مقدمه ای برای پاکی روح و روان بیان کرده است. و در آن بهداشت جسم را نجات یافتن از میکروبها و بیماریهای مختلف معرفی می کند. و عامل مؤثر در بهداشت روح و روان را یاد و ذکر خدا و عبادت می داند. در بخش سوم به بیان بهداشت محیط و به آنچه را که اسلام در داشتن محیطی سالم و پاک بیان کرده می پردازد. در بخش چهارم : جایگاه بهداشت تغذیه را بیان کرده و در آن عوامل مؤثر در بهداشت غذا از جمله نخوردن غذاهای گرم، سربسته بودن غذاها و ... را با استعان از آیات و روایات روشن نموده، و در بخش آخر بهداشت خانواده و آنچه که در داشتن خانواده های سالم مؤثر است را تبیین کرده و بهداشت بنیان جتمعه را که خانواده می باشد با مطرح کردن بهداشت ازدواج و در آخر بهداشت کودک بیان کرده است.
جوان از منظر حضرت علی ( ع)
نویسنده:
فرزانه آزادمنش
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه : ,
چکیده :
رساله حاضر با عنوان جوان از منظر حضرت علی ( ع) می باشد و هدف آن بررسی و تعیین دیدگاه حضرت علی(ع) پیرامون جوانان است. علت تأکید بر مرحله جوانی این است که دوره های رشد آدمی دارای فراز و نشیب های متعددی است ، اما در این میان مرحله ی نوجوانی و جوانی منحصر به فرد است ، زیرا برای عبور از مرحله کودکی به مرحله جوانی بایستی از صخره های لغزان نوجوانی گذشت، تحولات گوناگون در این مرحله حاکی از حساسیت آن است. و جوانی دوران رشد تکامل جسمانی ، عقلانی، عاطفی، معنوی شناختی است. جوانان نیازهای زیادی دارند اعم از نیازهای زیستی مانند : خواب، خوراک، استراحت و امور جنسی و نیازهای روحی مثل : محبت، تعلق خاطر، امنیت و ... بالاتر از تمام نیازهای مزبور ، نیاز به خود شناسی و شناخت هویت واقعی خویش است. به همین دلیل در این رساله سعی گردید، بهره گیری از احادیث حضرت علی(ع) به تبیین فرمایشات ایشان درباره ی دوران حساسا جوانی پرداخته شود. این رساله شامل سه بخش و هفت فصل می باشد که در بخش اول به ویژگیها و ارزش جوانی از قبیل : ویژگی های شناختی، ویژگیهای عاطفی – احساسی، خصوصیات جسمانی، ویژگیهای معنوی، جوان و رغبت به زیبایی، خصوصیت عقلانی، جوانی، ارزش گرانبها و ... پرداخته شده است. در بخش دوم که جوانی و تربیت نام دارد مفهوم تربیت بیان گردیده و انواع تربیت که شامل تربیت گفتاری و تربیت عملی است توضیح داده شده و پس از آن شیوه ها و روشهای تربیت از قبیل موعظه ، تشویق ، تناسب عمل با گفتار و ... بیان شده و پس از آن به فرمایشات حضرت علی(ع) به جوانان درباره ارزش والدین و اهمیت اطاعت از ایشان بویژه قدردانی از زحمات مادر بیان گردیده. هر چقدر فرزند در احترام به پدر و مادر احسان و نیکی به آنان کوشا باشد هرگز نخواهد توانست حق آنها را ادا کند و به بعضی از آیات شریف قرآن کریم پیرامون آن اشاره گردیده و همچنین در زمینه عاق والدین احادیثی بیان گردیده است. در بخش سوم که به مسایل دینی پرداخته شده و طی آن اهمیت شناخت محبوب و خداشناسی، معاد و امامت مطرح شده است و پس از آن آسیب شناسی دین گرایی جوانان بیان شده که شامل سهل انگاری والدین ، فقر فرهنگی ، دوست ناباب مطرح گردیده که در طی ارائه فصول بحث و نتیجه گیری پیرامون، هر بحث صورت گرفته است و روش مورد استفاده در این پژوهش به روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد و برای گردآوری فرمایشات حضرت علی(ع) به منابع دست اول از قبیل نهج البلاغه، غرر الحکم و دررالکلم، بحارالانوار، اصول کافی و ... مراجعه شده است.
ویژگی های حکومت امام مهدی ( عج)
نویسنده:
مرضیه هدایتی نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
با توجه به این که زندگی انسان ها در سایه حکومت حضرت مهدی ( عج) به یک زندگی اجتماعی سالم ختم می شود در این تحقیق برآن شدیم تا ویژگی هایی از این حکومت درخشان را بیان کنیم تا شاید از این طریق آمادگی هایی را در افراد به وجود آوریم که بتواند حکومت حضرت را در آن عصر و زمان درک کنن. در فصل اول این تحقیق به کلیات که شامل : مروری بر مطالعلات انجام شده ، اهداف و ضرورت ها، سؤالات اصلی و فرعی، تعریف واژه ، بیان مسأله می پردازد. در فصل دوم ویژگی ها ی مذهبی حکومت امام زمان(عج) را مورد بررسی قرار می دهد. ابتدا از آئین و روش حضرت بحث می شود زیرا مردم آن زمان می پندارند که حضرت با خود دین جدیدی آورده است در حالی که ایشان ادامه دهنده راه پیامبر ( ص) و امامان می باشند. مهدی ( عج) اختلافات میان مردم را بدون اینکه سرکوب کند با شیوه و روش خاصی حل می کند ندای توحید و یکتاپرستی در زمان حکومت حضرت در ستاسر جهان منتشر می شود و حضرت به بعضی از مکان های مقدس همچون مکه، کوفه، قم ... توجه خاصی می نماید و حکومت جهانی خود را از مکه شروع می کند و کوفه را مرکز حکومت خود قرار می دهد. در فصل سوم ویژگی های سیاسی حکومت امام زمان(عج) را بیان می کند در این فصل چنین می خوانیم : در ابتدا عدالت را که مهم ترین و اصلی ترین برنامه حکومت حضرت می باشد را مورد بررسی قرار می دهد که حضرت چگونه عدالت را حتی درون خانه ها برقرار می کند احکام اسلامی را که تا آن زمان مورد بی توجهی قرار گرفته بود به طور دقیق اجراء می نمایند و صفا و صمیمیت واقعی را در میان مردم برقرار می کند. حضرت با تقسیم صحیح ثروت همه افراد آن زمان را بی نیاز کرده و تمام مظاهر فقر را از روی زمین بر می چیند. از جمله دیگر اقدامات دیگر مهدی ( عج) این است که ایشان انتقام دشمنان اهل بیت به خصوص انتقام خون جدش امام حسین(ع) را می گیرد. زمین را از لوث ستم و ستمکاران پاک می کند حضرت امنیت را در میان مردم برقرار می کند امنیتی که شامل حال حیوانات نیز می شود به طوری که وحشت و نفرت از میان آن ها برداشته می شود و حیواناتی که یک روز دشمن هم بودند در یک مکان سیر می کنند بدون اینکه به یکدیگر آسیبی وارد کنند. حکومت حضرت موضعی و مقطعی نیست و تمام شرق و غرب جهان را در بر می گیرد و حضرت سال هایی که مدت آن را سنواتی مختلف بیان کرده اند در میان مردم حکمرانی می نمایند. در فصل چهارم در مورد ویژگی های فرهنگی حکومت حضرت مهدی ( عج) چنین می خوانیم : در آن زمان از گسترش فوق العاده علوم سخن به میان می آید که به اندازه دوازده برابر علوم این زمان پیشرفت می کند. عقول افراد با عنایت و توجه و در سایه حکومت آن حضرت به تکامل نهایی می رسد. فصل پنجم ویژگی های اقتصادی حکومت حضرت مهدی ( عج) را مورد بررسی قرار می دهد در این فصل از توسعه کشاوزی سخن به میان می آید که محصولات کشاورزی در آن زمان دو برابر می شود و انواع برکات الهی از آسمان و زمین بر بندگان خدا نازل می شود عمران و آبادی سراسر جهان را در بر می گیرد و نقطه ای از زمین را نمی توان یافت که آبادی در آن راه پیدا نکرده باشد. معادنی که تا آن زمان کشف نشده بود کشف و مورد بهره برداری قرار می گیرد. صنعت و تکنولوژی فوق العاده پیشرفت می کند به طوری که انرژی نور جانشین نور خورشید می شود در فصل ششم که فصل پایانی می باشد خلاصه تحقیق را بیان کرده و چند پیشنهاد را ارائه می کند و نتیجه ای را که از بحث بررسی ویژگی های حکومت حضرت مهدی(عج) به دست آمده را بیان می نماید و در پایان نیز منابعی که در تحقیق به کار برده شده است را بیان می کند. کلید واژه ها : حکومت، مهدی(عج)، آئین و روش، برچیده شدن اختلافات، توحید سراسری، اماکن مقدسه، عدالت، اجرای احکام، صفا و صمیمیت ، بر چیده شدن فقر، پاکسازی ستمکاران، انتقام دشمنان اهل بیت، امنیت، از بین رفتن وحشت از میان حیوانات، قلمرو جغرافیایی، مدت ، گسترش علوم، شکوفایی عقول، توسعه کشاورزی، ظهور برکات، آبادانی منابع زیرزمینی، پیشرفت صنعت.
بایسته های شهروندی در اندیشه اسلامی
نویسنده:
زهره کلیدری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر با عنوان " ویژگیهای شهروند از دیدگاه آیات و روایات" می باشد به بررسی ویژگیهای رفتاری شهروندان، متناسب با جامعه اسلامی که در آن زندگی می کنیم، می پردازد. این رساله در دو بخش تدوین شده که در بخش اول به ارتباطات اجتماعی میان شهروندان پرداخته و سعی شده که شهروندان را با حقوق و وظایف خود در روابط با همسایگان برادران دینی، دوستان، اقلیتهای مذهبی و ... آشنا ساخته و نیز حقوقی که ادای آنها بر شهروندان لازم است را به ایشان معرفی می کند و نیز در مورد مسائلی از قبیل انفاق و قرض الحسنه بحثهایی داشته ایم. در بخش دوم به بهداشت شهروندان اشاره شده است به طوریکه سفارشات اسلام در مورد کسب روزی حلال ( بهداشت معنوی و تغذیه)، بهداشت در خوراک، بهداشت فردی واجتماعی و ... بحث شده است. بخش سوم با نام شهروند و محیط زیست به معرفی جایگاه طبیعت در تعالیم اسلامی پرداخته و سپس به حفظ محیط زیست با درخت کاری توصیه می کند و نیز شهروندان را به درخت کاری تشویق کرده و پاداش معنوی آن را بیان می کند و عوارض قطع درختنان و تخریب چنگل ها را بر شمرده و به ارزش آب و جایگاه آن در فرهنگ اسلامی اشاره می کند. در بخش چهارم به سیاستهای اسلام در باب اقتصاد، بیت المال، قانون و آبادانی شهرها، به طور اجمالی و با توجه به محدودیتهایی که در این رساله موجود است اشاره هایی داریم. در فصل اول این بخش به جایگاه اقتصاد در زندگی شهروندان با توجه به تعالیم اسلامی پرداخته ایم سپس رباخواری را به عنوان آفتی برای اقتصاد معرفی کرده و نمونه هایی از عذاب برزخی رباخوار را در این فصل آورده ایم در فصل دوم به تکالیف شهروندان در قبال بیت المال و نیز وظایف مسئولین اشاره داشته ایم از دیدگاه امام علی ( ع) درباره بیت المال از منظر نهج البلاعه استفاده کردیم در فصل سوم اهمیت نظم و برنامه ریزی در اسلام و رعایت قانون را بر شهروندان یادآور شده ایم و در فصل چهارم دیدگاه اسلام در مورد عمران و آبادانی شهرها را بررسی کرده و به بعضی ازاصول خانه سازی در اسلام اشاره داشته ایم.
نقش پدر در تربیت کودک
نویسنده:
صغری قربانی قشه توت
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تربیت کودک ، این سازنده جامعه و تربیت فردا ، چیزی نیست که فقط بر عهده مادر باشد. بلکه پدر هم در این امر دارای نقشی اساسی و مهم می باشد. او باید در این راه وظایف و نقش های بی شماری را بر عهده گیرد و مراقب باشد که در این رهگذر، دچار لغزش و اشتباه نگردد. زیرا تربیت ، یکی از ارکان مهم زندگی بشر است و یکی از راه های رسیدن به خوشبختی و بدبختی هر کسی بستگی به تربیت او در دوران کودکی دارد. بنابراین پدر باید در راه تربیت کودکش تلاش و کوشش گسترده ای را در پیش گیرد و سعی کند که نیازهای کودکش را تأمین نماید. نیازهایی از قبیل : امنیت ، خوراک، پوشاک و ... او علاوه بر تأمین نیازهای مادی و جسمانی باید نیازهای روحی و روانی کودکش را که عبارتند از محبت و احترام و ... را برآورده سازد و اضافه بر اینها حقوق کودکانش را نیز رعایت کند. او همچنین باید در زمینه تربیت کودکش علاوه بر نظارت بر رفتار و کردار کودکش باید مراقب رفتار و کردار و گفتار خویش نیز باشد و قبل از تربیت کودکش و ساختن او به خودسازی بپردازد. زیرا که سرزدن کوچکترین اشتباه از طرف پدر ، برای کودک جنبه بدآموزی دارد. چرا که کودک پدرش را الگوی خود می داند و از او تقلید می کند. پدر برای اینکه انسانی مثبت و مفید تحویل جامعه دهد ، باید حضوری مسئولانه در خانه داشته باشد. حضوری که مؤثر در تربیت صحیح باشد نه اینکه در خانه حاضر باشد ولی از زیر بار مسئولیت کودکش شانه خالی کند و این امر را به دیگران واگذارد. زیرا چنین حضوری مساوی است با غیبت او در خانه، که در این صورت عواقب خطرناکی هم برای کودک و هم برای پدر و خانواده در پی دارد. ولی اگر علت عدم حضور پدر در خانه ، مرگ او باشد مادر باید تربیت و سرپرستی کودکش را شخصا بر عهده گیرد و بار مسئولیت پدر را هم بردوش بکشد.
امتحان و ابتلا در اندیشه ی اسلامی
نویسنده:
وجیهه عرار
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
ابتلا به معنی امتحان است، واژه بلا در قرآن کریم با مشتقاتش بیش از 31 بار آمده است. در کتب الابتلاء مدرسه الاستقامه، چرا امتحان می شویم بلاها و بلادیدگان، را ز سختی ها و بلاها در زندگی، با لطف دوست و چندین کتاب دیگر پیرامون امتحان و ابتلا، فلسفه های متعددی برای ابتلا و امتحان، ذکر شده؛ از جمله تربیت و تکامل و بازشناسی نیکان از بدان پاکیزگی از گناهان، ظهور افعال و تنبیه و تأدیب. اسباب امتحان الهی عبارتند از: 1 اسباب مادی از جمله بیماریها، رخدادهای طبیعی و غیر طبیعی و 2 اسباب معنوی مانند نعمت وجودی پیامبر ( صلی الله علیه و آله)، نعمت ولایت، غیبت امام عصر ( عج الله فرجه الشریف) تکالیف شرعی ( نماز و روزه ) را می توان نام برد. برای امتحان الهی آثاری دنیوی و اخروی ذکر شده، آثار دنیوی از جمله سنجش میزان اعتقاد و ایمان، ایجاد شکیبایی و تمرین صبر توجه به خداوند و ازدیاد یاد خدا در قلوب، کفاره و کیفر گناهان و آثار اخروی مانند ثبت نشدن گناهان، شیرینی آخرت، اجر بی حساب و شفاعت. میان امتحان و ایمان انسانها رابطه ای مستقیم وجود دارد لذا هر چه درجه ی ایمان بیشتر شود، میزان امتحان فرد نیز شدیدتر است. برای همین است که انبیا و اولیای الهی بیشترین بلاها و مصائب را در طول تاریخ بشریت کشیده اند. انسانها در برابر بلاها عکس العمل های مختلفی از خود نشان می دهند. گروهی جزع و فزع و بی تابی از خود نشان می دهند، گروهی صبر پیشه می کنند و گروهی نیز علاوه بر صبر، شکر به درگاه الهی می کنند که البته گروه سوم انبیا و اولیای الهی هستند رمز پیروزی در آزمایشهای الهی، تلاش مستمر و استمداد از نیروی ایمان دانستن تقوا، توجه به اینکه عالم محضر خداست، توجه به تاریخ گذشتگان توجه به گذرا بودن جهان و صبر و شکیبایی است.
فضائل اخلاقی و راه های ترویج آن در جامعه
نویسنده:
ملیحه هوشمندفرخد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر با عنوان فضائل اخلاقی و راههای ترویج آن در جامعه در سه بخش تدوین شده که در بخش اول به تعریف علم اخلاق، جایگاه آن، رابطه دین و اخلاق و نقش آن در زندگی پرداخته و در بخش دوم به فضائل اخلاقی که خود از دو فصل تشکیل شده فصل اول معیار فضایل اخلاقی از قبیل فطرت، وحی و عقل و فصل دوم، مصادیق اخلاقی شامل صبر، گذشت، توکل، شکر و .. اشاره گردیده و همچنین در این فصل به برخی رذایل اخلاقی از قبیل کبر، بخل، دروغگویی و ... نیز پرداخته شده است . در بخش سوم راههای ترویج فضایل مطرح شده و عوامل تضعیف آن در جامعه مورد بررسی قرار گرفته است این بخش نیز از سه فصل تشکیل شده که فصل اول آن عوامل ترویج فضایل اخلاقی می باشد و به نقش آموزش اعم از رسمی و غیر رسمی و اهمیت نهاد خانواده، علمای دین، وسایل ارتباط جمعی، مدرسه و خود فرد پرداخته شده است و در فصل دوم آن به اهمّ عوامل تضعیف که شامل خانواده از هم گسیخته، دوستان ناشایست، رفتار ناشایست برخی از علماء دین، عدم پایبندی فرد به مذهبیان شده است. در فصل آخر رساله به بحث و بررسی رابطه کمال حقیقی انسان با فضایل اخلاقی پرداخته شده و در مسایلی از قبیل شناخت کمال نهایی، مفهوم تقرب به خدا، سیر تقرب، نفی استقلال از غیر خدا، مراتب قرب به خدا و بندگی، ذکر و آثار یاد خدا مطرح گردیده و در پایان رهکارهایی پیشنهاد گردیده است. کلید واژه ها: علم اخلاق، جایگاه علم اخلاق، فضایل اخلاقی، رذایل اخلاقی می توان اشاره کرد.
 نقش زنان مسلمان در نهضت عاشورا
نویسنده:
بیتا جلیلیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
رساله حاضر بنام نقش زنان در نهضت عاشورا می باشد و به بررسی نقش بانوانی که در روز عاشورا حضور داشته و در روند نهضت حسینی تأثرگذار بوده اند پرداخته شده است. آنچه در این مجموعه فراهم آمده وقایع مربوط به نقش زنان در قبل از عاشورا روز واقعه و بعد از آن است و قبل از تشریح موضوع اصلی به جایگاه زنان در اقوام و ادیان پرداخته شده و پس از آن جایگاه و مقام رفیع زن در اسلام بررسی گردیده است. هدف از این پژوهش بررسی نقش زنان در واقعه عاشورا است که آیا بانوان فقط برای تأثیر بخشیدن به بعد تراژدی واقعه حضور داشته اند و یا اینکه رسالت مهمی بر عهده آنان بوده است؟ و روشن نمودن این مسئله که آیا تنها بانوان خاندان پیامبر(ص) این رسالت را به عهده داشته اند یا وظیفه دفاع از ولایت بر عهده تمام زنان چه در آن زمان و چه در دوره حاضر می باشد. این رساله در چهار بخش تدوین شده است که در بخش اول به نقش زنان در اقوام و ادیان پرداخته شده که با بررسی تاریخی می بینیم زن در این اقوام هیچ ارزش و مقامی را دارا نبوده و اگر چه فعالیت های زیادی انجام می داده ولی هیچ حقوقی در امور اجتماعی نداشته و از تعلیم محروم بوده است. ظهور اسلام برای زن در حقوق متعدد و احترام خاصی در نظر گرفت و او را همسان و همردیف با مردان در امور اجتماعی قرار داد و آزادی به ایشان داد که در هیچ برهه زمانی و هیچ حکومت و آئینی به زنان داده نشده بود. در بخش دوم به نقش زنان قبل از واقعه و علت همراهی با کاروان و مسئولیت های خطیر ایشان که نقش تربیتی، تشویقی، دفاع از ولایت و ... است اشاره شده. بدنبال آن فداکاری های زنان کوفه چون طوعه و همسر حبیب ین مظاهر نام برده شده و اینکه حضرت زینب ( س) به عنوان سرپرست کاروان و نایب خاص امام ( ع) از سوی امام حسین(ع) انتخاب شده است. در بخش سوم به بیان نقش زنان در روز واقعه پرداخته شده که در ابتدا بانوان غیر هاشمی چون ام وهب، ام خلف و ... موارد حضور ایشان نام برده شده بدنبال آن از زنان هاشمی چون فاطمه صغری(ع) دختر امام حسین(ع) و رباب و ... یاد شده است. علاوه برآن به خویشتن داری حضرت زینب(س) هنگام شهادت فرزندان و دفاع از جان برادر خویش و دفاع از جان امام سجاد(ع) که مقام ولایت را به عهده داشتند پرداخته شده. در بخش چهارم به نقش زنان در بعد از واقعه اشاره شده که چگونه کاروان اسراء درطول سفر به کوفه و سپس شام رسالت های دینی خود را فراموش نکرده و مسئولیت پیام رسانی و تبلیغ خود را در لحظه لحظه این سفر انجام می دادند که گاهی به صورت خطبه و سخنرانی و گاه به صورت مرثیه سرایی و عزاداری نمودار می شده و همواره بر حفظ ارزش های اسلام و جلوگیری از تحریفات آن می کوشیدند.
  • تعداد رکورد ها : 13