جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 16
فلسفه و آداب جهاد در قرآن و سنت
نویسنده:
خدیجه بیگم حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف اسلام سعادت و رستگاری تمام ملل روی زمین است. ایدئولوژی مترقی و کامل و سازنده اسلام، جامعه را در مسیر تکامل مطلوب قرار داده و همگام با آن با مکتب ها و رژیم های استعماری به نبرد بر می خیزد تا آنها را کاملا نابود سازد. اسلام نمی خواهد حکومت های ظالم و فاسد که دست غارت و چپاول به اموال ملت های مظلوم دراز کرده اند و آنان را در ضعف و زبونی نگاه داشته اند، و راه تکامل مادی و معنوی را بر آنان بسته اند را به حال خود واگذارد. به همین خاطر هدف نهایی و جهان شمول خود را، استوار ساختن حکومت عدل و پایه های آن بر زیربنای ایدئولوژی توحید قرار داده است. این هدف عالی با در دست داشتن پرچم توحید و عدل در مقابل پرچم های کفر و شرک و بت پرستی و سیستم های طبقاتی دنبال می شود. آنچه در اسلام مطرح است، همان کوشش های همه جانبه برای نشر آیین توحید و شکستن بت ها و معبودهای قلابی، و مستقر ساختن حکومت الهی در روی زمین است، و نه جنگ و قتل و خونریزی و استعمارگری، و اگر هم روزی پیروان خود را برای مقابله و نبرد با دشمنان دعوت می کند از این نظر است که کوبیدن دشمن مزاحم، یکی از مصادیق کوشش های اسلامی برای استقرار توحید و حکومت الهی و حق و عدالت در روی زمین بوده و هست. بنابراین هر نوع کوشش و فعالیت، که کمک مؤثر به انتشار اسلام و تجدید عظمت مسلمانان بنماید، بطور مسلم از مصادیق واقعی جهاد بوده و هرگز جهاد اسلامی در چارچوب خاصی محدود نمی شود. اسلام مانند آیین رومیان قدیم و یهود و نازیها در چهارچوب جامعه و نژاد محصوی نیست؛ بلکه برای عموم جهانیان است و مسلمانان به پیروی از تعالیم اسلام وظیفه دارند در راه نجات توده های مردم جهان نسبت به برنامه های زندگی بکوشند. فطرت انسان حکم می کند که علف های هرزه و عضوهای فاسد اجتماع باید قطع شوند تا زمینه برای نجات و سعادت توده های محروم فراهم آید. و این مهم محقق نمی شود مگر با جهاد اسلامی، و ما در این تحقیق سعی کرده ایم تا حد توان به بررسی علل وجود این قانون در دین اسلام و آداب و قوانینی که بر آن مرتب می شود بپردازیم تا روشنگر مسیر و هدف اسلام در این وادی باشد. در این تحقیق که پیش رو دارید به بررسی موضوع جهاد از دیدگاه های مختلف پرداخته شده است و در فصول مختلف اقسام جهاد و فلسفه وجود آن در اسلام و همچنین آداب مختلفی که در قرآن و سنت برای آن بیان شده و از منابع مختلفی گردآوری شده است، بیان گردیده و تا آنجا که در توان بوده کوشش شده است هیچ مطلبی بدون استناد به منبع و مرجع آن آورده نشود.
عفت از دیدگاه قرآن و سنت، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
مریم اشتهادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در پژوهش انجام شده با موضوع عفت از دیدگاه قرآن و سنت، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن ، با توجه به اینکه عفت یکی از مصداق های مهم فضایل اخلاقی می باشد و ملکه ای نفسانی و صفتی راسخ در جان انسان است که با تعدیل وکنترل قوه ی شهوت از افراط و تفریط حاصل می شود، و انسان عفیف فردی است که از اسارت رذایل و خواسته های نامشروع قوه ی شهوانی آزاد باشد و آثار عفت در تمام اعمال و رفتار و اعضای بدن او نمودار باشد و از طرفی دیگر عفت بنیانی است که روابط بین اعضای خانواده را بهتر و بیشتر می کند و حافظ استحکام خانواده ها و در نتیجه محکم و قوی شدن جامعه در تمام قسمت ها و امور جامعه می شود و توجه به این نکته که اهمیت این موضوع با توجه به آیات کریمه ی قرآن و احادیث معصومین(علیهم السلام) برکسی پوشیده نیست، هدف از انجام این پژوهش آن است که ببینیم قرآن و سنت، چه مطالبی را در رابطه با عفت، ریشه ها و پیامدهای فردی واجتماعی آن بیان نموده اند. برای این کار باید انواع عفت را در قرآن و سنت بررسی کنیم تا مشخص شود این صفت چه موارد و محدوده ای را تحت سیطره ی خود دارد، پس از آن آثار فردی واجتماعی عفت مانند آرامش روحی فرد و اجتماع، سلامت جسمی و روحی اجتماع، استحکام بنیان خانواده هاو... و نیز پیامدهای فردی و اجتماعی مانند بروز رفتارهای زشت و ضد اخلاقی، سقوط شخصیت انسانی، اسراف و تبذیر و... را بررسی می کنیم تا مشخص شود چه عواملی باعث کم رنگ شدن این صفت حمیده ی اخلاقی می شود، در پایان قلعه های پاکدامنی و روش های ترویج عفت در فرد و جامعه و پیشنهادات بیان خواهد شد. همچنین دامنه و محدوده ی تحقیق،آیات قرآن کریم و روایات ائمه معصومین ( علیهم السلام) می باشد که تمامی اقشار جامعه کوچک و بزرگ، زن و مرد را شامل می شود. در گردآوری این تحقیق از کتب تفسیری مهم مانند تفاسیر: نمونه، مجمع البیان، المیزان، صافی و...، کتب اخلاقی مانند، معراج السعاده، یاقوت احمر و...، کتب لغوی مانند: لسان العرب، لغت نامه ی دهخدا، و ... و کتب حدیثی مانند: اصول کافی، بحارالانوار، نهج البلاغه،من لا یحضره الفقیه نیز استفاده شده است . این اطلاعات بدست آمده که جمع آوری آن به صورت کتابخانه ای بوده ما را به این نتیجه می- رساند که اگر عفت در وجود آدمی نهادینه شود، باعث می شود بسیاری از مشکلات وانحرافات فردی و اجتماعی ریشه کن شود و تمامی افراد جامعه در قبال ترویج این صفت بسیار پسندیده مسئولیت خویش را صحیح ادا کنند. واژه های کلیدی: عفت، قرآن، سنّت، آثار و پیامد می باشد. به امید آنکه این تحقیق ره آورد مفیدی باشد برای احیاء این صفت ارزشمند اخلاقی.
ضرورت حجاب از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
اقدس بیگم حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مسئله پوشش قدمتی طولانی دارد و به زمان اسلام مربوط نمی شود بلکه این مسئله قبل از اسلام نیز در میان ادیان مختلف رواج داشته است و اسلام تنها به تشریع حدود آن پرداخته است. مسئله اصلی زن و مرد در وضع امروز مسئله ارتباطات بین زن و مرد است، که رابطه زن و مرد با هم در جامعه باید چگونه باشد؟ مسئله حجاب هم در همین رابطه مطرح است و چون حجاب یکی از ضروریات دین مقدس اسلام است، اگر کسی منکر یکی از ضروریات دین شود در صورتی که انکار او به انکار خداوند سبحان و رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله) بازگردد مرتد و کافر است پس بنابراین روشن نمودن تمام جوانب مسئله حجاب برای مردم امروز خاصه دختران وزنان جوان، ضرورت کاملی دارد و این مسئله یکی از مسائل مهم حیاتی یک جامعه است. پرداختن به تمام جوانب مسئله حجاب و گستردگی دامنه بحث مدت زمان طولانی را می طلبد لذا در این تحقیق فقط به ضرورت حجاب از دیدگاه قرآن وسنت پرداخته شده است و پرداختن به دیگر جوانب را به عهده کسانی می گذاریم که می خواهند در این راه قدم بردارند و تحقیق کنند. چون روش تحقیق به صورت « بنیادی» می باشد و روش جمع آوری اطلاعات به صورت « کتابخانه ای» است، لذا تا آنجا که در توان بوده کوشش شده است هیچ مطلبی بدون استناد دقیق به مرجع و منبع آن آورده نشود و در میان اقوال و آراء از مراجع به کهن ترین منابع غفلت نورزیده و در تبیین واژه ها نیز ابتدا به قدیمی ترین متون لغوی و منابع فقهی و دینی مراجعه شده است. «حجاب برای حفظ تعادل خانواده، جامعه و تکامل انسانها ضروری است» همانطور که می دانیم در جسم و جان زن که سراسر زیبایی، لطافت، محبت و در یک کلام « دل ربایی» نهفته شده است این همان واقعیتی است که در زن زمینه ای را ایجاد کرده است تا هوش و دل جنس مخالف را چون آهن ربا، به سوی خود جذب کند و برباید. این « ربایش» جریانی است که اگر در مسیر الهی و انسانی خود قرار گیرد، زندگی سالم زن و مرد را پی ریزی و قوام سلامت اجتماع بشری را تضمین می کند و اگر در مسیر شیطانی و حیوانی قرار گیرد، عامل انحراف زن و مرد و به تبع آن سقوط جامعه را به دنبال خواهد داشت. پس زن باید با اتکا بر خداوند و رعایت کردن پوشش و حجاب خود با قوی کردن ایمان خود سعادت و خوشبختی خود و خانواده و جامعه را تأمین کند. اول باید خود را بشناسد و به گوهر وجودی خویش پی ببرد و بعد سعی و تلاش کند تا این گوهر گرانبها را حفظ کند و به آسانی از دست ندهد. به امید روزی که تمام قوانین و دستورات اسلامی آنطوری که در دین مبین اسلام است به آن عمل شود و در جامعه شیوع پیدا کند.
مقام مادری از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
فاطمه مبارکی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع این تحقیق پایانی«مقام مادری از دیدگاه قرآن و سنت» می باشد. هدف از انتخاب این موضوع این بود که بتوانم گامی در بیشتر جلوه دادن مقام مادر بردارم و مادران را به مقام خودشان بیشتر آشنا سازم و حداقل خودم که یک مادر هستم، وظیفه و شأن خود را بیشتر بشناسم تا بتوانم فرزندم را بهتر تربیت نمایم. در این راستا، به کتابخانه های متعددی مراجعه نموده و توانستم مطالبی را پیرامون تحقیق بیایم و سؤالاتی را برای خود مطرح نموده و در صدد یافتن پاسخ آن ها کتابهای مختلفی را مطالعه نمودم. سؤال اصلی در این تحقیق پایانی این بود که : دیدگاه قرآن و سنت درباره ی مقام مادری چیست؟ من با بررسی آیات وارده در قرآن و مراجعه به تفاسیر آن ها دریافتم که قرآن برای پدر و مادر ارزش زیادی قائل شده است تا حدی که حتی گفتن کلمه ی « اف» را در جواب آن ها از عقوق والدین نام برده است. ولی در بسیاری از آیات مقام مادری را اول برشمرده و با یادآوری دوران حمل و دوران شیردهی و شب بیداری های مادر و بعد از آن تربیت فرزند که کار اصلی مادر است. مقام مادری را به حدی بالا برده است که مادران نمونه اسلام را در قرآن یادآور شده است و به عنوان نمونه مثال زده است؛ مریم مادر حضرت عیسی(ع) ، مادر حضرت موسی(ع) ، آسیه همسر فرعون و ... که قرآن با این ظرافت به مقام مادران توجه داشته است. من به طور مفصل به شرح مقام مادری در آیات قرآنی پرداخته ام و نیز در روایات که بسیار زیاد ائمه اطهار ( ع) و همچنین پیامبر اکرم(ص) مقام مادر را والا برشمرده اند. سؤالات دیگری نیز مطرح شده بود که آن ها را به عنوان سؤال فرعی تحقیق درمتن پاسخ دادم. مادر محبوب دل ها، سنگ زیربنای خلقت، نمونه ی کامل عشق و دلسوزی، فداکاری و ایثار می باشد. مادری حتی در حیوانات نیز دیده می شود. اما مادری در حیوانات به صورت غریزی بوده و آن ها براساس غریزه از فرزند خود حمایت کرده و به فرزند آموزش های کامل را می دهند. اما مادری در انسان ها متکاملتر و پیشرفته تر است و بر پایه ی عقل، اراده و احساس استوار است. پس در انسان ها مادری قویتر است. با توجه به بررسی هایی که داشتم دریافتم که در غرب و کشورهای پیشرفته نیز مادری وجود دارد اما به صورت خیلی ضعیف، چون کشورهای صنعتی نیاز به نیروی کار بیشتری دارند. پس از نیروی کار مادران در خارج از خانه استفاده کرده و آن ها را از کار در خانه و تربیت فرزندان دور نگه داشته اند. غرب و تفکر غرب گرایی زنان را به نام آزادی از قید و بند زندگی مشترک و مسئولانه رها کرده و زنان و مادران را به کار و تلاش خارج از خانه وادار ساخته است به حدی که گاهی مادران در شبانه روز فرزند خود را نمی بینند. اما، اسلام به نکات ظریفی توجه می کند و آن را برای مادران ثواب می داند. مثلا در آغوش گرفتن فرزند توسط مادر نوعی کار نیک و مستحب محسوب می شود. وظیفه ی من در تحقیق پایانی بررسی این نکته بود که : در اسلام برخلاف غرب، مادر از اهمیت بالایی برخوردار است و دارای مقام والای انسانی است. اسلام مقام مادری را – مقام والا و بالا – می داند و مادران را گاهی اوقات برتر از پدران معرفی می نماید. ولی غرب با شعار تساوی حقوق زن و مرد، مادر و پدر را در یک حد تعریف کرده و بدون توجه به قابلیت ها و تفاوت های آنان برای پدر و مادر مسئولیت تعیین می کند. ار این سؤالات و فریضه به نتیجه ای رسیدم که مقام مادر در اسلام بسیار مهم بوده و اسلام بر خلاف غرب به مادر ارزش بیشتری داده و حتی گاهی زن را برای شوهر مادر معرفی می نامند که این مسئله نشان دهنده ی ارزش مادران است.
هویت زن در الگوی فاطمه زهرا ( س)
نویسنده:
مریم شورگشتی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از آن جا که غرب سعی در دگرگونی ارزش ها دارد، و زنان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل می دهند و آنان را هدف خود قرار داده تا جامعه را نابود نماید، شناخت هویت واقعی زن و نشان دادن یک الگوی کامل برای آنان ضروری است. شناساندن حضرت زهرا(سلام الله علیها) که در بردارنده همه امتیازات و ویژگی ها و تمامی بایدهای یک الگوی کامل است، برای انسان ها و به ویژه زنان اهمیت ویژه ای دارد. بانویی که در مکتب وحی و درخانه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و بانوی فداکار اسلام خدیجه کبری(سلام الله علیها) رشد یافته و تربیت شده، برای رهایی بشریت از بردگی هوای نفس و بیماری های خودنمایی و بحران هویت، دارویی ثمربخش است. در این تحقیق سعی شده با دید تازه و کاربردی به زندگی حضرت نگاه شود، تا بانوان بتوانند در زمینه های مختلف به صورت عملی از ایشان تأسی جسته و در زندگی موفق شوند. من ابتدا به شناخت هویت واقعی زن از دیدگاه اسلام و مکاتب دیگر پرداخته ام و بعد غفلت زنان امروز را از این مسأله یادآور شده ام. در فصل دوّم به دلایل الگوبودن حضرت، اعم از وراثت ایشان و نقش امور وراثتی و غذا و مادر و پدر و ... روی شخصیت فرزند و از جمله فاطمه زهرا(سلام الله علیها) پرداخته ام. سپس به نقش محیط پدر و مادر در تربیت فرزند و نقش اراده و خود شخص را یادآور شده ام و در آخر به مقام الوهی حضرت زهرا(سلام الله علیها) پرداخته ام، تا از این طریق زنان را مجذوب حضرت ساخته و آنان را به جوهر? وجود حضرت آشنا سازم. در فصل سوّم با توجه به اینکه فرد مجذوب وجود حضرت شده و وی را به عنوان نمونه انتخاب کرده، در این فصل به امور عینی و عملی و کاربردی زندگی حضرت پرداخته ام تا زنان امروز با درک خمیرمای? اعمال حضرت زهرا(سلام الله علیها) سعی بر تطبیق با زندگی خود کرده، در فضایل زندگی اعم از علم، عبادت، وارستگی، سخاوت، حجاب، صبر، مدیریت منزل، کار، معیارهای انتخاب شوهر، فنون شوهرداری، تربیت فرزند و نیز در عرصه سیاست و اجتماع به ایشان اقتدا کنند تا به سرچشمه مقصود و هدف واقعی یک زن، از این طریق برسند، تا از دامن این زنان، مردان و زنانی تربیت شوند که آینده را بسازند. با سخنان فاطمه زهرا(سلام الله علیها) آشنا شده با خط فکری یک زن واقعی همسو شوند. با شناخت زندگی ایشان، به این نتیجه می رسیم که رمز موفقیت انسان در خدامحوری و خداباوری است، تا با انگیزه و اراده ای فولادین در راه حق گام برداشته، موفق شویم. این تحقیق به روش کتابخانه ای می باشد و مطالب از کتاب های گوناگون جمع آوری و تنظیم شده و سعی شده با علوم امروزی تطبیق داده شود. واژگان کلیدی: هویت، زن، الگو، فاطمه، زهرا، حجاب، صبر، زهد، تربیت، همسرداری، حیاء.
عدالت در حکومت جهانی حضرت مهدی ( عج)
نویسنده:
فاطمه صادقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
«عدالت در حکومت جهانی حضرت مهدی ( عج) »موضوعی است که در این رساله به تبیین آن می پردازیم. هدف از انجام این تحقیق آشنایی با حکومت حضرت مهدی و جایگاه عدالت در حکومت آن حضرت می باشد همچنین به معرفی آن حضرت به عنوان الگوی عدالت و ادامه دهنده ی عدالت نبوی و علوی می پردازیم و در پی آن در بخش دوم چگونگی پیروزی حضرت مهدی و ضرورت و نحوه ی برقراری حکومت جهانی بررسی شده و در بخش سوم محورهای عدالت در عصر ظهور که در بردارنده حاکمیت معنویت و ارزش های اخلاقی، جایگاه امنیت، شاخصه های عدالت اجتماعی در جامعه انبیاء و اولیاء عدالت سیاسی، قضایی، فرهنگی و گسترش دانش و بینش در عصر ظهور می باشد. برای رسیدن به این موضوعات از کتبی همچون مکیال المکارم، موعود شناسی و پاسخ به شبهات و کتب تفاسیری نظیر المیزان و نور الثقلین و روایی مانند بحار الانوار استفاه شد که نتیجه ی آن دست یابی به این مسأله بود که : « عدالت ،خاص فطرت بشر است و همه ی ملت ها و آحاد بشری خواهان برقراری عدالت هستند و معتقدند که روزی مصلحی خواهد آمد که حکومت جهانی را بر پایه ی عدالت بنا می نهد و عدل را در تمام ابعاد زندگی انسان ها برقرار می سازد ». در این رساله واژگان کلیدی شامل : عدالت،حکومت، جهانی، حضرت، مهدی، قیام می باشد.
سیمای عدالت حضرت علی ( ع)
نویسنده:
اشرف درودی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف از بررسی ابعاد عدالت از دیدگاه حضرت علی ( ع) و زندگی توأم با عدل ایشان جهت الگو گیری برای زندگی بهتر و عاری از هر گونه ظلم می باشد و این که ما به عنوان یک شیعه و یک کشور اسلامی با شعار عدالت محوری تا چه حدی در زندگی و جامعه ی خود این اصل را رعایت نموده ایم. مهمترین منبع مورد استفاده در این تحقیق، نهج البلاغه و سپس کتب معتبر درباره ی حضرت می باشد که با مراجعه به کتابخانه و بررسی این کتب به انجام این تحقیق پرداختم. درباره نتایج این تحقیق لازم است که در وهله ی اول شمه ای از متن تحقیق آورده شود تا خواننده به سهولت به نتایج آن رهنمون شود . سی سال بعد از عام الفیل،سیزده رجب، میلاد فرخنده گوهر ولایت در صدف کعبه ، علی فرزند عمرو بن عبدالمطلب و فاطمه بنت اسد نخستین خانواده ی هاشمی است. خاندان هاشمی از لحاظ فضائل اخلاقی در میان طوایف زبانزد عام وخاص بوده اند. این کودک نورسیده و مستعد در امان بزرگترین معلم ومربی بشریت محمد(ص) پایه گذاری شد و استعداد های نهفته در روح علی ( ع)شکوفا گردید ،شدّت ذهن و قوت فهم و ادراک علی ( ع) به حدی بالا بود که در خردسالی دعوت پیامبر ( ص)را لبیک گفت و به اسلام محمدی ایمان آورد . زندگی علی ( ع)در دوران جوانی توأم با ایمان و شجاعت فراوان بود چه این که اولین جوان ایمان آورنده ی به پیامبر ( ص) بود و چه این که شب هجرت در جای رسول الله خوابید . او یکی از مبارزین در راه اسلام بود و در حفظ اسلام با پیامبر اکرم(ص) پیمان برادری بست . علی ( ع) در دوران خلافتش فعالیت های بی شماری داشت که نمونه هایی از آن ها عبارتند از : تفسیر قرآن ،پاسخ به پرسش دا نشمندها ،بیان احکام نو ظهور ، پرورش یاران برجسته ،مشاوره در امور سیاسی ،نظامی،وزارت،خدمات اجتماعی ،و... . علی ( ع) وجود الهی و آسمانی دارد ،روانی پاک و مقامی والا و رازی نهان که گویای حقایق و راستی هاست که از منبع علم و حکمت اوست و یکی از از گنجینه های علم علوی که از روح بلند پیشوای پرهیز کاران حضرت علی(ع) سرچشمه گرفته است کتاب گران سنگ«نهج البلاغه » است.نهج البلاغه برگزیده ای ازخطبه ها، نامه ها، و سخنان کوتاه و حکمت آمیز علی ( ع)و قطره ای از اقیانوس بی کران معارف الهی است. یکی ازمشخصّه های بارز و آشکار علی(ع)عدالت ورزی درتمام مراحل زندگی اش بود. ایشان در سفارش به فرزندشان امام حسین(ع)فرمودند تو را سفارش می کنم به تقوا داشتن از خدا در هنگام توانگری و تهی دستی و... به رعایت عدالت با دوست و دشمن و... اساساً امیر مؤمنان علی(ع)حکومت را برای تحقق عدالت پذیرفت و آن را جز در این مسیر نمی خواست چنان که فرموده است :« اگر خداوند از عالمان پیمانی سخت گرفته نگرفته بود که در برابر شکم پارگی ستمگر و گرسنگی ستمدیده هیچ آرام و قرار نگیرند بی تأمل رشته ی حکومت را ازدست می گذاشتن و پایانش را چون آغازش می انگاشتند و چون گذشته خود را به کنار می گذاشتیم» ایشان در نامه ی شماره ی 53 در نهج البلاغه به مالک اشتر ، مالک را به رعایت عدالت در حکومتش توصیه می کند . امیرمؤمنان علی(ع)مرد اول عدالت در تمام دوران زندگی اش بود در ازدواجش با فاطمه ( س) آنگاه که پیامبر از امکاناتش پرسید ،علی(ع)گفت:غیر از زره ای که از غنایم به دستم آمده و شتر و شمشیر چیزی ندارم نشان از عدالت او در دنیاداری است.همواره فرزندانش را به رعایت عدالت با دوست و دشمن توصیه می کرد و در خانواده و خویشان نیز با عدالت برخورد می کرد و در خانواده و خویشان نیز با عدالت برخورد می کرد . به مهمانی فرزندانش می رفت و از احوال آن ها باخبر بود . شخصیت ایشان در جامعه مثال زدنی بود در جایگاه قضاوت و چه در همه ی مراحل زندگی مردم از او به وجد می آمدند. در اسلام مهدی حکومت را نپذیرفت مگر برای اجرای عدالت . علی ( ع)و عدالت محوری ایشان از دیر باز تا به امروز مورد توجّه اندیشمندان و متفکران غرب و شرق عرب و عجم بوده است.تمام دانشمندان از نظم عجیب الفاظ علی(ع) از ایمان و عرفان علوی،از عدالت خواهی علی(ع) درزندگی اش سخن ها گفته و کتاب ها نوشته اند و همه ی آن ها علی ( ع) را در همه ی اعصار محوریت عدل و عدالت می خوانند. واژگان کلیدی : سیما، عدالت، حضرت علی.
صله رحم ، آثارو پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
لعبا بیگم سیدالموسوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع پایان نامه پیش روی صله رحم ، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن می باشد هدف از انتخاب این موضوع دستیابی به عوامل و عللی است که موجب می شود صله رحم که از نتایج اسلام عزیز است به دست فراموشی سپرده شود در این تحقیق این عوامل از جنبه اجتماعی و فردی مورد بحث قرار گرفته است و نیز سعی بر این شده که آثار انجام این عمل صالح با استناد به آیات قرآن کریم و احادیث معصومین علیهم السلام روشن شود و واضح گردد . جهت نگارش این متن از منابع متنوع و مختلفی از جمله کتب فقهی همچون وسائل الشیعه و کتب مختلف دیگر مانند وسائل الشریعه ، مکارم الاخلاق ونیز تفاسیری چون المیزان ، نمونه ، تفسیر راهنما استفاده گردیده است و نیز از قرآن کریم نیز آیات متعدد و فراوانی در جهت معرفی موضوع به عنوان شاهد مثال نقل گردیده است ، سخنان معصومین علیهم السلام نیز خصوصا سخنان گوهربار حضرت امیرالمومنین علیه السلام در این نگارش بسیار مورد توجه بوده است جمع آوری مطالب متن به صورت روش کتابخانه ای می باشد که از طریق مطالعه کتب و متون پس از جمع آوری مطالب دسته بندی شده و در قالب موضوع خاص خود قرار گرفته است در این تحقیق نیز سوالاتی جهت روشن تر شدن موضوع مطرح گردیده از جمله این که رحم یعنی چه ؟ ارحام چه کسانی هستند ؟ و منظور از صله رحم چیست ؟ که می توان جواب این سوالات را به ترتیب چنین مطرح کرد که 1- خویشاوندی بر دو گونه است . نسبی و سببی ، خویشاوندی نسبی پیوندی است که از طریق وحدت خون و رحم پیدا می شود که این خویشان را رحم می گویند و خویشاوندی سببی از طریق ازدواج حاصل می گردد مانند خویشاوندی میان زن و شوهر و خویشان دو طرف . و منظور از صله رحم این است که انسان باید پیوند عاطفی خود را با خویشاوندنش استمرار بخشد و به تناسب مورد درمقاطع گوناگون به این نیازها پاسخ مثبت بدهد . فرضیه ای که در این پایان نامه مطرح گردیده است موضوع پایان نامه می باشد زیرا پس از بررسی ها و تحقیقاتی که به عمل آمده است مشخص گردیده که صله رحم دارای آثار و پیامدهای فردی واجتماعی فراوانی می باشد . و در پایان نتایج این تحقیق مشخص گردیدن مفهوم صله رحم ، دامنه رحم ، عواملی که موجب قطع رحم می شود و خصوصا نتایجی که بیشتر به آن توجه شده است اشاره به پیامدهای خطرناک قطع این عمل چه از لحاظ زندگی فردی و چه زندگی اجتماعی در زندگی انسان بوده است .
 اخلاص در قرآن و سنت، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
اسما موسی آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در پژوهش انجام شده با موضوع اخلاص از دیدگاه قران و سنّت؛آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن با توجه به اینکه اخلاص و صدق نیّت مقامی است رفیع از مقامات مقربین و منزلی است منیع از منازل راه دین که هر که توفیق وصول آن را یافت به مرتبه عظمی فایز گردد و با توجه به اینکه اهمیت این موضوع با توجه به آیات کریمه قرآن و احادیث بر کسی پوشیده نیست ،هدف از انجام این پژوهش ان است که ببینیم که قرآن و سنّت چه مطالبی را در رابطه با اخلاص و آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن دارد برای این کار باید ابتدا اخلاص را در قرآن و سنّت بررسی کنیم تا مشخص شود این صفت چقدر اهمیت دارد پس از آن به راههای کسب اخلاص و درمان ریا می پردازیم . همچنین دامنه و محدوده تحقیق مربوط به یک قشر خاصی نمی شود بلکه تمام افراد بشری را تحت سیطره خود دارد در گرد آوری این تحقیق از کتب تفسیری معتبری همچون تفسیر نمونه ،المیزان و نور و کتب حدیثی معتبر همچون اصول کافی ،بحار الانوار و .... و کتب اخلاقی مانند معراج السعاده ، اخلاق در قرآن ،قلب سلیم و .... استفاده شده است . این اطلاعات بدست آمده که جمع آوری آن به صورت کتابخانه ای بوده ما را به این نتیجه می رساند که اگر اخلاص در وجود آدمی نهادینه شود باعث می شود عواملی چون ریا و هوای نفس بسیار کمرنگ شود و به تبع آن مشکلات فردی و اجتماعی حل شود و هنگامی که کسی مقام مخلصان را بداند انگیزه او در کسب مقام اخلاص بیشتر می شود و به جای تلاش ریا کارانه خواهد کوشید مراتب اخلاص خویش را بیفزاید. کلید واژه های این تحقیق عبارتند از:اخلاص،قرآن،سنّت،پیامد،فردی،اجتماعی. اما از باب مقدمه آنچه به عنوان کلید اصلی تحقیق معرفی شده است همان اخلاص است و بقیه واژگان بعداز این کلید قرار گرفته اند.
 احسان از دیدگاه قرآن و سنت ( ریشه های فردی و اجتماعی؛ پیامدهای فردی و اجتماعی)
نویسنده:
زهرا مهرآبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در پژوهش انجام شده با موضوع احسان از دیدگاه قرآن و سنت؛ ریشه ها و پیامدهای فردی و اجتماعی آن. با توجه به اینکه احسان و نیکوکاری، یکی از مصادیق مهم خیرخواهی و دگر دوستی است و بنیانی است که روابط بین اعضای خانواده را مستحکم تر و دوستی ها را پایدار تر می کند و با توجه به اینکه اهمیت این موضوع با توجه به آیات کریمه قرآن و احادیث برکسی پوشیده نیست، هدف از انجام این پژوهش آن است که ببینیم قرآن و سنت چه مطالبی را در رابطه با احسان و نیکوکاری و ریشه ها و پیامدهای فردی و اجتماعی آن دارد. برای این کار ابتدا باید انواع احسان را در قرآن و سنت بررسی کنیم تا مشخص شود این صفت چه مواردی را تحت سیطره خود دارد. پس از آن ریشه های فردی و اجتماعی احسان و نیکوکاری را در قرآن و سنت بررسی می کنیم و بعد از آن به بررسی آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی احسان و نیکوکاری می پردازیم. و در آخر هم موانع فردی و اجتماعی احسان را بررسی می کنیم تا مشخص شود چه عواملی باعث کم رنگ شدن این صفت حمیده اخلاقی می شود. همچنین دامنه و محدوده تحقیق مربوط به یک قشر خاصی نمی شود, بلکه تمام افراد بشری را تحت سیطره خود دارد, ناتوانی را دست گرفتن, یتیمی را نوازش کردن, راه گم کرده ای را هدایت کردن و .... همواره مورد تشویق و ترغیب اولیای الهی بوده و هست. در گردآوری این تحقیق از کتب تفسیری معتبری همچون تفسیر نمونه , المیزان و .... و کتب حدیثی معتبر همچون اصول کافی, بحار الانوار و .... و کتب اخلاقی معتبر مانند معراج السعاده, منتهی الآمال, شرح و تفسیرهای دعای مکارم الاخلاق و ...... استفاده شده است. این اطلاعات به دست آمده که جمع آوری آن به صورت کتابخانه ای بوده ما را به این نتیجه می رساند که اگر احسان و نیکوکاری در وجود آدمی نهادینه شود، باعث می شود عواملی چون خودخواهی، بخل و حرص و ریا و ... بسیار کم رنگ شوند. و به تبع آن مشکلات فردی و اجتماعی حل شود و هنگامی که این عمل خیر ملکه ذهن جامعه و افراد آن شود افراد در قبال نیکی کردن به دیگران از هم چشم داشتی ندارند و در نتیجه با منت نهادن عمل خیر خود را باطل نمی کنند. آنچه در واژگان این تحقیق به عنوان کلید معرفی شده است. احسان، قرآن، سنت، ریشه و پیامد بوده است. اما از باب مقدمه آنچه به عنوان کلید اصلی تحقیق معرفی شده است همان احسان است و بقیه واژگان بعد از این کلید قرار گرفته اند. به امید آنکه این مجموعه رهاورد مفیدی باشد برای احیاء این صفت ارزشمند در زندگی افراد و جامعه.
  • تعداد رکورد ها : 16