جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 198
حقوق زن بر شوهر
نویسنده:
زهرا فلاحی فیلاب
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
این رساله به بحث درمورد حقوق زن بر شوهر پرداخته و آن از سه منظر ادیان، روانشناسی و رویکردهای افراطی جدید به مسئله حقوق زن ( فمینیسم) مورد ارزیابی قرار گرفته است. منابع مورد استفاده در این تحقیق، بیشتر از نوع منابع اخلاقی، حقوقی، روانشناسی و روایی است و روش محقق روش کتابخانه ای و کاربردی تحلیلی است. هدف اصلی در این نوشتار تبیین و دفاع از حقوق ضایع شده زن در طول تاریخ است با این رویکرد، اشاراتی به حقوق زن در ادیان زنده جهان و ملل مختلف شه است و بیان گردیده که حقوق اساسی زن از منظر اسلام، حق نفقه، حق مهریه، حق مشورت و ... می باشد. مهریه زن، باید در جهت اصل آرامش در زندگی زناشویی باشد نه صرف یک اهرم بازدارنده از طلاق یا ابزاری برای بلند پروازی و تفاخر خانوادگی و همچنین تنها چیزی که می تواند مهریه را متبرک و ارزشمند جلوه دهد نیت خالصانه در تعیین و تقدیم مهریه ای درخور به همسر می باشد. در مورد نفقه باید بگوییم : استطاعت و توانایی مرد در میزان نفقه در نظر گرفته شود به گونه ای که شوهر به رنج و تعب نیفتدو گرفتار قرض و دین نشود. از دیگر حقوق زن، حق مشورت است و چون زن حکم معاون مرد را در امور خانه داراست از لحاظ اخلاقی بر مرد واجب واجب است که به او شخصیت دهد و در امور خانواده با او مشاوره کند. باری، اسلام تنها دینی است که این چنین حقوق جامع و کاملی را برای زن قائل شده و همه جوانب زندگی او را مدنظر قرار داده است و در عین اینکه زن را انسان مستقل و صالح برای انتخاب همسر و تعیین سرنوشت و مداخله در امور داخلی خانه نشین تشخیص می دهد، ظرافت روح، عواطف و احساسات و لطافت جسمی او را از نظر دور نداشته و در کنار حق آزادی او برای تصرف در دارایی هایش او را از تأمین مخارج خانواده و فرزندان معاف داشته است تا وی با خاطری آسوده و آرامش خیال با عنوان بانو و سوگل خانه به تربیت فرزندان معاف داشته است تا وی با خاطری آسوده و آرامش خیال با عنوان بانو و سوگل خانه به تربیت فرزندان و اصلاح امور داخلی خانواده اهمیت همت گمارد. کانون خانواده برای ایجاد آرامش و دوستی است و مهمترین اصول خانواده، اعتماد، احترام متقابل، وفاداری و ثبات می باشد. رویکردهای افراطی جدید که تحت عنوان دفاع از حقوق زن، ناخواسته به پایمال شدن حقوق و شخصیت این موجود مظلوم تاریخ دامن می زنند علاوه بر آنکه دردی را از جامعه زنان برطرف نمی کنند، بلکه بر دردهای آن نیز می افزایند. روانشناسان وحقوقدانان می کوشند با وسائلی که در اختیار دارند بنیان خانواده و حقوق افراد آن را استوار سازند، ولی هرچه بیشتر سعی می کنند کمتر به نتیجه می رسند و آمار نشان می دهد هیچ عصری مانند عصر حاضر خطر انحلال کانون خانوادگی و عوارض آن، جامعه را تهدید نکرده است. در ریشه یابی این مسئله باید گفت : علت عمده این معضل، رویکردهای غیر دینی به مسئله حقوق زن و الگو پذیری های ناشایست است. زن مسلمان باید که برای آشنایی با حقوق خود، رفتار خانم حضرت زهرا(س) را با همسر و فرزندان نگریسته و درس زندگی از این الگوهای ماندگار فرا گیرد، ولی متأسفانه بای بگوییم امروزه چنین الگوهایی کمتر مطرح می شوند. در پایان این رساله؛ سعی شده کم و کاستی هایی که در مورد حقوق زن در جامعه وجود دارد، بیان شود و از طرف دیگر، افراط هایی که در این مورد شده است نیز ارزیابی شده و در مجموع، راهکارهایی در مورد دستیابی سالم و همه جانبه زنان به حقوق خود ارائه شود.
رابطه دختر و پسر در اسلام
نویسنده:
وفا بحرانی پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این پژوهش « ارتباط دختر و پسر از دیدگاه اسلام» می باشد در شرایط کنونی کثرت جمعیت و تکثر نیازمندی های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی موجب شده که حضور زنان همگام با مردان در صحنه های مختلف جامعه فزونی یابد، با توجه به ارتباطات اجتماعی فراوانی که به ضرورت در جامعه ایجاد شده و عدم رعایت بسیاری از شئونات اسلامی و اجتماعی، ضروری است حدود این روابط از دیدگاه اسلام مشخص شده و راه حل های مناسب و واقعی برای ارتباط صحیح و به دور از ابتلا به گناه و آلودگی ارائه گردد. این پژوهش به منظور دستیابی به چنین هدفی تدوین شده است. ارتباط دختر و پسر، از جمله ارتباط های میان فردی است که به حسب شرایط خاص ضرورت پیدا می کند. این ارتباط به دو صورت کلامی و غیر کلامی صورت می گیرد. براساس قواعد کلی حاکم بر ارتباط میان فردی، دوستی دختر و پسر به ارتباطی گفته می شود که بین دو جنس مخالف وجود دارد و در این ارتباط، محبت، صمیمیت، عشق و علاقه ی قلبی ویژه وجود دارد. در زمینه رابطه ی دختر و پسر سه نظریه ی ضرورت و اضطرار، اختلاط و عادی سازی روابط و نظریه معروف و حاکم بودن عرف پسندیده وجود دارد. نظریه صحیح و قابل قبول نظریه سوم است یعنی روش پسندیده ای که جامعه آن را می پسندد و موافق با عقل، شرع و طبع انسان است. اسلام در زمینه ی رابطه ی دختر و پسر معیارهایی از قبیل کنترل چشم از نگاه های حرام، پوشش مناسب و خصوصاً حفظ حجاب از سوی بانوان و حفظ حدود و شرایط درهنگام گفتگو با نامحرم و همچنین کنترل اندیشه و قلب از خطورات گناه آلود را قرار داده است. در قرآن و سیره معصومین نیز الگوهای فراوانی از قبیل رابطه ی حضرت موسی ( علیه السلام) و دختران شعیب و رابطه ی حضرت یوسف ( علیه السلام) و زلیخا و... به عنوان راهنما و سرمشق جوانان معرفی شده است. مسائل مختلفی از قبیل متعادل نبودن خانواده، بحران هویت، آموزش و پرورش نادرست، به تأخیر افتادن ازدواج جوانان و همچنین تبلیغات غرب و تهاجم فرهنگی را می توان گوشه ای از عوامل به وجود آورنده ی ارتباط ناسالم دختر و پسر دانست. ارتباط ناسالم و غلط دختر و پسر پیامدهای خطرناکی برای افراد و جامعه در پی دارد. از جمله ناامنی در فضای جامعه، تزلزل خانواده، فساد جنسی و آثار اقتصادی و بازداشتن از کار و تولید و فعالیت. تقویت باورهای دینی و تعلیم و تربیت، ازدواج مناسب و به هنگام و توجه به اصل کرامت انسان و کرامت زن از راهکارهای اسلام در ایجاد روابط صحیح و سالم دختر و پسر می باشد. این مجموعه در قالب سه بخش و 8 فصل به بیان مطالب فوق می پردازد. در این تحقیق از منابع روایی مانند بحارالانوار و اصول کافی و از کتب نویسندگان معاصر همچون روابط دختر و پسر اثر محمد علی رضایی اصفهانی و روابط پسر و دختر اثر محمد رضا احمدی استفاده گردیده است. در ضمن این تحقیق بر اساس نوع و هدف بنیادی و به اعتبار جمع آوری مطالب کتابخانه ای و به اعتبار ماهیت و روش تحلیلی کاربردی می باشد. واژگان کلیدی عبارتنداز: ارتباط، ارتباط دختر و پسر، دوستی دختر و پسر، حجاب، پوشش، نگاه و ازدواج .
دروغ ( انواع- عوامل- آثار و راه درمان)
نویسنده:
زهرا جمال آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این رساله تحت عنوان دروغ ( انواع-عوامل-آثار و راه درمان) به بحث تفسیری، روایی و روان شناسی این رذیله پرداخته است. زیرا یکی از موضوعاتی که در آیات زیادی از قرآن مجید ( بیش از سیصد آیه) و تعداد کثیری از روایات معصومینعلیهم السلام موضوع سخن واقع شده است بحث دروغ می باشد. ضرورت این تحقیق زمانی آشکار می شود که بدانیم با انجام این گناه به ظاهر کوچک، وارد گناهان بزرگ و اعمال شاقّه می شویم. در این رساله رسیدن به اهداف خاصی مورد نظر است. از جمله تبیین دقیق مفهوم دروغ و واژه ی هم معنای آن و ذکر مشتقات این دو؛ دروغ عبارت از ( سخن ناراست یا قول ناحقی که به قصد فریب یا گمراه ساختن دیگران گفته می شود) می باشد. و همچنین ذکر انواع دروغ که به توضیح و تبیین دروغ رفتاری و گفتاری و نوشتاری می پردازد و آثار دروغ که آثار ظاهری، روحی و روانی، معنوی و اخروی و آثار اجتماعی را در بر می گیرد و می توان چاپلوسی، تغییر فطرت، گمراهی، رسوایی و فقر را جزء این آثار برشمرد. دروغ شامل علتهایی از قبیل نفاق و دوروئی، خودخواهی و لجاجت، ترس، اجبار و... است. و شامل مستثنیاتی از جمله دروغ برای اصلاح و جنگ، توریه و تقیه می باشد و در آخر راه های معالجه و درمان و چگونگی برخورد با این رذیله و وظایف افراد در برابر شخص دروغگو یاد آوری شده است. مطالب این پژوهش با استفاده از کتابهای تفسیری همچون تفسیر المیزان، نمونه، مجمع البیان و کتابهای روایی مانند اصول و فروع کافی، آثار الصادقین، میزان الحکمه و کتابهای اخلاقی مانند محجة البیضاء فی تهذیب الاحیاء، جامع السعادات، معراج السعاده، زندگی در پرتو اخلاق، اخلاق الاهی و کتابهای روان شناسی مانند چرا کودکم دروغ می گوید و روان شناسی کودک می باشد. روش تحقیق به اعتبار هدف، توسعه ای و کاربردی و به اعتبار ماهیت و روش توصیفی و تحلیلی و به اعتبار روش جمع آوری مطالب کتابخانه ای و از طریق فیش برداری است. واژگان کلیدی آن عبارت از دروغ و کذب می باشد.
زهرای مرضیه ( س) الگوی کامل تربیتی اخلاقی برای زنان
نویسنده:
آزاده فضلی زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق حاضر « زهرای مرضیه علیها السلام الگوی کامل تربیتی ، اخلاقی برای زنان» می باشد. زنان در زندگی مدرن امروزی برای رسیدن به حقیقت، نیازمند پیروی از الگوی مناسب هستند که در نوع خود بی نظیر و از خطا مصون باشد. فاطمه زهرا ( س) به دلیل معصوم بودنشان الگویی قابل اعتماد هستند سیره اخلاقی و تربیتی ایشان می تواند بر روح ها حاکم گردد و عقاید و تفکرات حضرت بدون هیچ مشکلی در همه ی زمان ها قابل اجرا می باشد . هدف از این تحقیق بدست آوردن یک نگرش جدید نسبت به زهرای مرضیه ( س) برای زنان امروزی و از بین بردن این ذهنیت نادرست است، که حضرت ( س) به دلیل ویژگی های خاص ملکوتی شان قابل الگوبرداری نیستند و دیگر اینکه زنان مسلمان ( آنان که به حضرت ارادت می ورزند) بتوانند خود را به الگوبرداری صحیح از جای جای زندگی حضرت و عمل کردن ملزم کنند. این تحقیق از پنج بخش تشکیل شده و اولین بخش آن به آغاز آفرینش تا ولادت فاطمه زهرا ( س) اختصاص دارد که در فصل اول از اصالت وجود فاطمه زهرا ( س) و نظر بزرگان درباره ی عظمت حضرت سخن به میان آمده است. بخش دوم درباره ی ویژگی های اعتقادی حضرت است که شامل سه فصل خداشناسی، معادشناسی و عبادت فاطمه زهرا ( س) می باشد. در ادامه در بخش سوم به ویژگی های اخلاقی رفتاری حضرت اشاره نمودیم که مشتمل بر سه فصل است فصل اول ویژگی های شخصیتی حضرت و فصل دوم خصوصیات اخلاقی و فصل سوم ویژگی های علمی است. در بخش چهارم این تحقیق به خصال خانوادگی فاطمه زهرا ( س) اشاره شده است در فصل اول آن رفتار با والدین و فصل دوم ازدواج حضرت، به دنبال آن فصل سوم همسرداری حضرت و در آخر رفتار ایشان با فرزندان آورده شده است. در آخرین بخش این اثر به فاطمه و حضور زن در جامعه اشاره نمودیم؛ عنوان فصل اول حجاب سبب حضور؛ فصل دوم حضور زن در اجتماع بوده و در آخر حضور زن در جهاد را مورد بررسی قرار داده ایم و برای دست یافتن به اهداف والای تحقیق خود تلاش نمودیم تا حد امکان از مطالبی صحیح و از منابع دست اول در زمینه های اخلاقی ، تاریخی، روایی و تفسیری استفاده نماییم. به عنوان نمونه کتابهای حدیثی شیعه نظیر: اصول کافی، فروع کافی، وسایل الشیعه، علل الشرایع، کنز العمال. و منابع حدیثی سنی: مانند مسند احمد حنبل، صحیح مسلم و بخاری، سنن ابن داوود، سنن ابن ماجه و نیز کتابهای اخلاقی ای چون: محجه البیضاء و لئالی الاخبار و مکارم الاخلاق استفاده گردیده است. کتابهای تاریخی المنتظم، سیره ابن هشام، تاریخ یعقوبی و نیز صافی، فرات کوفی ، مجمع البیان و المیزان کتابهای تفسیری این مجموعه است. از جمله کتبی که به بررسی زندگی حضرت زهرا ( س) به طور مستقیم اشاره نمودند می توان به دلایل الامامه، کنز العمال، عوالم العلوم ،مسند فاطمه زهرا ( س) از جلال الدین سیوطی اشاره نمود. روش تحقیق به اعتبار هدف توسعه ای و کاربردی به اعتبار موضوع، دینی و تاریخی است. و بر اساس راهکارها کتابخانه ای و موردی، و به اعتبار موضوع از نوع دینی است. روش جمع آوری اطلاعات: کتابخانه ای و از طریق فیش برداری می باشد. در ادامه با توجه به این مطلب که انسان در زندگی خویش نمی تواند بی نیاز از الگو باشد و بدون وجود آن امکان منحرف شدن از راه حقیقی به سوی تکامل بسیار است، و هر کسی نیز نمی تواند به عنوان الگوی راستین انسان قرار گیرد، و انسان باید همواره به دنبال بهترین الگوها برای هدایت خویش باشد و پس از یافتن آن، به پیروی از الگوی خویش همت گمارد. قصد ما از انتخاب این موضوع آن بوده است که حضرت زهرا ( س) را به عنوان الگوی کامل و جامع معرفی نمائیم که نه تنها الگوی زنان عصر خویش بوده بلکه الگوی زنان در تمام اعصار و مکان ها نیز می باشد. و روایات و احادیث معتبر بر این امر صحت می گذارند. اما به جهت تفاوت های فراوانی که عصر زندگی حضرت زهرا ( س) با عصر حاضر دارد، لازم آمد که به تطبیق سیره و عملکردهای ایشان با مسائل موجود در عصر و جامعه ی امروز بپردازیم، تحقیق حاضر، گوشه ای از تلاش ما برای هدایت زنان عصر امروز به عملکرد صحیح در موقعیت های مختلف زندگی و بهبود شیوه ی زندگی شان می باشد. در پایان این تحقیق، به نتایج ارزنده و مطلوبی دست یافته است. امید است که مورد رضای خداوند متعال قرار گیرد. واژگان کلیدی: حضرت زهرا ( س) – الگو – خصال – تربیت – اخلاق – زنان – عصر حاضر.
حقوق زوجه بر زوج در اسلام
نویسنده:
امیده رمضانیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
خانواده با پیمان ازدواج پایه گذاری می شود و این زوج مهمترین و اساسی ترین نهاد اجتماعی را تشکیل می دهد. هر قدر روابط میان همسران بهتر و سالمتر باشد زندگی شیرین و جامعه ای سالم تر خواهیم داشت و لازمه این سلامت و استحکام روابط، آشنایی هر یک با حقوق فرد مقابل و رعایت آن و از طرفی گذشت و ایثار در خانواده است و از همه مهمتر سلامت جسمی و روحی و روانی و اخلاقی هر یک است روشن است که مجموعه قواعد الزام آور شرعی که بر کردار و رفتارانسان ها حکومت می کند یک طرفه نیست یعنی با اثبات هر حقی برای یک طرف تکلیفی هم برای فرد مقابل اثبات می شود. پس برای داشتن روابط سالم در خانواده لازم است که هر یک از این دو رکن اساسی خانواده یعنی زن و شوهر به وظایف خود عمل کنند و این وظایف می تواند از قبیل احترام متقابل، محبت و عشق، اعتماد و خوش بینی، ایمان و تقوا و... باشد. و اما حقوق مختص به زن که تکلیفی را بر عهده مرد می گذارد شامل دو بخش حقوق اقتصادی و حقوق عاطفی است که حقوق اقتصادی شامل مواردی از قبیل مهریه، نفقه، ارث و حقوق عاطفی نیز شامل مواردی از قبیل آرایش و رعایت نظافت، احترام، عدالت، سخاوتمندی، حق همخوابگی، تفریح و مواردی دیگر می باشد. و در راستای این مباحث مساله ای که ممکن است سوال برانگیز و شاید به ظاهر متناقض با حقوق زن باشد مساله تعدد زوجات است که این مطلب هم با کمی دقت در فلسفه آن و آثار و پیامدهای پذیرفتن و یا نقض آن درجوامع بشری برای ما قابل قبول می شود. از جمله کلید واژه های مهم به کار رفته در تحقیق: حق ، تکلیف ، زوج ، زوجه و حقوق زنان می باشد.
رابطه زوجین از نظر حقوقی و اخلاقی
نویسنده:
مریم فخرشاملو
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
ازدواج یکی از مقدس ترین پیمانها و عهدها در نزد خداوند متعال می باشد. بنابرای تشکیل خانواده از جایگاه خاصی برخوردار است. لذا باید تمام زنان و مردانی که قدم در این راه می گذارند، آگاهی و اندیشه کافی در مورد ازدواج و مسائل راجع به آن داشته باشند، تا اینکه کورکورانه و به خاطر هوی وهوس یا بخاطر اینکه از آنها راضی باشند، اختیار همسر نکند. پس باید به وظایف و حقوق خود و همسرشان آشنا باشند. باید بتدانند که در چه مواقعی گذشت داشته باشند و دیده ها را نادیده فرض کنند و در چه مواقعی به صورت قاطع و استوار جلوی مسائل زندگی بایستند. بهترین و زیباترین رابطه میان زن و شوهر زمانی برقرار می شود، که هر دوی آنها سعی کنند یکدیگر را مورد حمایت عاطفی خود قرار دهند و در ارضای نیازهای فطری و روانی خود از یکدیگر پیشی بگیرند. خطاهای هم را بپوشانند و برای دیگران بازگو نکنند. اسرار هم را حفظ کنند. به زندگی نشاط ببخشند، طوری باشند که فراق و دور بودن از هم برایشان غیرقابل تحمل باشد، و بالاخره با ارضای صحیح نیازهای هم یکدیگر را در برابر آفتهای اجتماعی مصون بدارند. به همین خاطر من سعی کردم که در این مجموعه، یک سری وظایف و حقوق زن و مرد و روابط میان هر دو را بیان کنم، تا ان شاءالله زوجین و مخصوصا کسانی که در ابتدای زندگی مشترکشان هستند و هنوز تجربه ای در این باره کسب نکرده اند، با خواندن این مطالب و به کار بستن آنها در زندگی مشترک خود، بتوانند زندگی خوب و خوش را برای خود و همسر و فرزندانشان فراهم کنند. از خداوند متعال می خواهیم که به ما توفیق خواندن این مطالب و عمل کردن به آنها را در زندگی بدهد، تا بتوانیم خانواده و زندگی متعادل داشته باشیم. آمین یا رب العالمین
 اخلاص از دیدگاه قرآن و سنت و پیاندهای آن
نویسنده:
سعیده امجدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
اخلاص ازجمله مسائلی است که در قرآن مجید ونهج البلاغه مورد توجه قرار گرفته است. چنانکه از آیات وروایات بر می آید، اخلاص اساس عبادت وحقیقت آن است ودر واقع روح عبودیّت وبندگی است وعبادت جز با اخلاص مصداق ومفهومی ندارد. بنابراین یکی از دلایل خلقت آدمی، عبادت وپرستش خدای تعالی می باشد. خداونی که بر هر چیز قادر وناظر است، هم? تحرّکات وفعالیّت های انسانی می تواند به نوعی عبادت خداوند محسوب شود. حال اگر تلاش انسان باپذیرش توحید پروردگار وتسرّی نفس آن در هم? ابعاد زندگی باشد، پس انجام تمامی امور وسکنات می تواند برای رضای خدا شکل بگیرد وروح عمل در مسیر الی الله قرار گیرد، این خود اخلاص است که برای پیدایش وتقویت آن عوامل مختلفی متصوّر می باشد ودر صورت ظهورآن در وجود هر فرد، آثار بسیری را بجا خواهد گذاشت. بنابراین با توجه به اهمیّت اخلاص واینکه مهمترین موضوع در مسائل اخلاقی واعتقادی می باشد، به خواست خداوند منّان ودر ظلِّ توجهات وعنایات حضرت بقیه الله عجل الله وتعالی فرجه الشریف توفیق حاصل شد تا مجموع? مختصری در مورد اخلاص فراهم آید تا با شناخت اخلاص وتذکّر آیاتی از قرآن مجید وبیان احادیثی مستند از اهل بیت عصمت علیهم السّلام نیّات وعبادات وحرکات ما با توحید خالص قرین گردد. این رساله در چهار بخش تنظیم شده است، در ابتدا به تعریف وتبین موضوع واهمیّت وجایگاه آن پرداخته وسپس پیشین? موضوع از طریق برّرسی در قرآن ونهج البلاغه وکتابهای تفسیری، روایی واخلاقی مربوط به گذشته انجام شده است، بنابراین روش تحقیق در این موضوع کتابخانه ای می باشد تا بدرستی پیرامون اخلاص با مطالب روشن تدوین یابد. در بخش اول : تعریف اخلاص وحقیقت آن، مراتب واقسام آن آمده است. در بخش دوم : اخلاص از منظر قرآن وروایات بیان شده است. در بخش سوم : راههای تقویت روحیه اخلاص وزمینه های سلب آن برّرسی شده است . در بخش چهارم : آثار اخلاص در جنب? فردی، اجتماعی، سیاسی بیان شده ودر پایان آثار ترک اخلاص بیان گردیده است. در پایان، با این نتیجه که اساس وشالوده وزیر بنای سعادت انسان بندگی خالصانه ومخلصانه است واگر کسی عملی را انجام دهد که بوی ریا وتظاهر از آن به مشام برسد ذرّه ای اثر ندارد ودر پیشگاه خداوند متعال پذیرفته نمی شود وروز قیامت با دست تهی وارد صحرای محشر می گردد؛ چرا که در دنیا برای خدا کاری انجام نداده است که در سرای دیگر اجرآن را از خداوند بخواهد ، خاتمه می یابد. کلید واژه ها : « اخلاص، ریا، نیت، تزکیه، خود نمایی، مصفی، تصفیه، مرضاه الله، نصوح، حقیقت، عبادت »
توکل به خدا
عنوان :
نویسنده:
زهرا نامدار تولائی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از جمله موضوعاتی که در قرآن کریم درباره آن سخن به میان آمده و بدان سفارش شده است، مسأله توکل است. توکل و اطمینان و واگذاشتن امور به قادر متعال از جمله صفات برجسته بندگان مؤمن حق تعالی است که در این تحقیق مفصلاً به آن پرداخته شده است. توکل به خدا در برخی از آیات از خصلت های والای مؤمنان شمرده شده است و در موارد متعدد بدان امر شده است و نیز در قرآن متوکلین از محبوبین نزد خداوند متعال تلقی شده اند. توکل در لغت به معنای اعتماد کردن و واگذاشتن کار خویش به خداوند است و اینکه انسان بر پیمودن راه حق چه از جنبه ی مثبت چه از جنبه منفی به خود تزلزل راه ندهد و مطمئن باشد که اگر در جریان زندگی، هدف صحیح و خداپسندانه داشته باشد و سعی و تلاش خود را به کار گیرد، خداوند او را تحت حمایت خود قرار می دهد و به درجات عالی کمال می رساند. همچنین اگر هر انسانی با توجه به وظیفه ای که بر عهده دارد، چه در رابطه با خود، چه جامعه، چه خانواده و چه مسؤولیتی که بر عهده اش است. فکر خود و عمل را به یک منبع بی انتها متصل نماید و براساس این اتکاء، قدم های خود را محکم بردارد و در کار خود براساس آنچه معقول و حق است، بهترین تلاش ها را داشته باشد و همچنین خود را مجری دستورات الهی بداند و به کامل بودن برنامه های الهی یقین داشته باشد، در کار خود احساس اطمینان و آرامش می کند و دیگر اضطراب و افسردگی و ترس به سراغ او نمی آیند؛ چون خود را به منبعی متصل کرده است که صاحب قدرت مطلق است و از آشکار و نهان آگاهی دارد. و وقتی این احساس در او پرورش یافت، دیگر به توطئه های دشمن و منافقین اعتنا نمی کند و با هدف خدمت به جامعه و اجرای احکام الهی، کار خود را انجام می دهد؛ چون می داند که نیروی قوی در پشت سر او می باشد و اما متأسفانه بخاطر جلوه گر شدن اسباب مادی در زندگی انسان ها، دیگر انسان ها چشم از قدرت پروردگار و نیروی پنهان او برداشته اند و در برابر مشکلات و سستی ها دچار ضعف و سستی شده اند و اگر خواسته باشیم که این ضعف و سستی از بین برود، باید اعتماد به نفس و رابطه عاطفی خود با خداوند را بیشتر کنیم و این اعتماد را به درجه یقین و قلبی برسانیم؛ زیرا توکل به خدا دارای سه درجه است به زبان و به عقل به قلب و توکل با سعی و تلاش و کوشش تنافی ندارد، بلکه توکل همراه با تلاش و کوشش است. حال چگونه می توانیم این را در مردم پرورش دهیم باید تفکر در احادیث و روایات کنیم و همچنین در قوت اعتقاد خود سعی نماییم که همه امور را مستند به خداوند بدانیم و از برای دیگران هیچ مدخلیتی قائل نشویم و دست از تلاش و کوشش برنداریم؛ چون توکل تنافی با تلاش و کوشش ندارد و خداوند هم با واسطه چیزی را به ما می دهد. پس فیض بی واسطه محال است و آنچه که اسلام با آن تنافی دارد، تنبلی و سستی است و همچنین تأمل کنیم که خداوند ما را از عالم نیستی به فضای هستی در آورده. پس باید بدانیم که ما هیچ نیستیم البته عجز دیگران را هم باید درک کنیم و هرگز به غیر خداوند نظر نداشته باشم؛ زیرا اگر آن کس کمکی به ما کند احتمال دارد در برابرش چیزی از ما بخواهد و یا اینکه بر ما منت سر گذارد، اما خداوند بدون اینکه ما چیزی را از او خواسته باشیم روزی ما را می دهد. حال اگر خواسته باشیم بفهمیم که چگونه فردی دارای صفت توک است راههایی را سفارش کرده اند اولین راه مشاهده رفتار و عملکرد انسان ها در صحنه های گونگون زندگی به ویژه بحران ها می باشد که فرد متوکل به گونه ای عمل می کند که نشان می دهد، تکیه و توکلش به خداست و دومین را ه از راه گزارش های شخص یعنی از گفته های شخصی افراد درباره ی مسایل اعتقادی، اسنادها، تغییر و تحلیل پدیده ها می توان میزان پایبندی به اعتقادات را تشخیص داد و سومین را ه از راه مشاهدات حالات است. البته باید گفت حالات را مستقیم نمی شود مشاهده کرد، بلکه از طریق واکنش های فیزیولوژی مثل سرخ شدن چهره، رنگ پریدگی و فشار خون و غیره و راه چهارم از طریق پرسشنامه که این راه عمل است. پس این پایان نامه که با زحمات بسیار و صرف وقت در کتابخانه ها و است، شامل مباحثی همچون: تعریف توکل، رابطه توکل با صفت اخلاقی و توکل در اجتماع و درجات توکل و طریقه تحصیل و آثار توکل بود. به آن امید که همگی ما به آن توکل حقیقی که دارای سه نشان ه است: اولاً عنان همه امور به دست خداوند است و همه موجودات اگرچه کثرت دارند، از قدرت او استمداد می نمایند . ثانیاً اطمینان و آرامش در کارها داشته باشیم چه در مواقع دفع ضرر چه در موقع جلب نفع. ثالثاً در برابر یک موفقیت یا شکست دچار خودبینی و غرور و افسرده نشویم، دست پیدا کنیم.
 آثار سوء فردی و اجتماعی بی حجابی و بد حجابی
نویسنده:
مهری زمردیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
بررسی آثار سوء فردی و اجتماعی بدحجابی و بی حجابی سبب می شود تا علاوه بر آگاهی اقشار مختلف جامعه و سیاستگزاران کلان فرهنگی به اهمیّت سرمایه گذاری برای رشد فرهنگ حجاب ، بسیاری از معضلات اجتماعی نیز ریشه یابی شده و راههای نفوذ و درمان فرهنگ استعماری سکس شناسایی و چاره اندیشی شود . اگرچه حجاب اختصاص به زنان ندارد ، ولی به لحاظ مصلحت های موجود در نظام آفرینشِ زن، محدوده ی حجاب زنان بیشتر از مردان بوده که طبق نظریّه ی مشهور فقهای شیعه ، وجوب پوشاندن همه ی بدن بر زن به جز چهره و دو دست تا مچ می باشد . مقصود محقّق از واژگان بی حجابی و بدحجابی ، هر نوع تجاوز از این حدود شرعی است که مراتب آثار نسبت به مراتب بی اعتنایی به حدود پوشش از شدّت و ضعف برخوردار است . با بیان آیات دربردارنده ی آثار فسق و فساد و فحشاء و تفاسیر مربوط به آن آثار بی حجابی از منظر قرآن را می توان برشمرد . کتابهای اخلاقی و اجتماعی بالاخصّ آنچه با محوریّت موضوع حجاب نوشته شده نیز از منابع مفید در تدوین این پایان نامه هستند . از مهمترین و کارسازترین خطوات شیطان و استعمار در تخریب امّت ها و تمدّنها ، ترویج فرهنگ سکس و فحشاء است که موجب از بین رفتن نظم اجتماعی ، اعتماد عمومی ، آزادی انسانها و شخصیّت و هویّت افراد ، فروپاشیِ خانواده ، کاهش ازدواج ، سقط جنین، عدم امنیّت در خانواده ، ناهنجاری اخلاقی همسران و فرزندان ، نفوذ استعمار و سقوط ملّتهای مسلمان ، عقب افتادگی ملّتها ، عدم مسئولیّت پذیری افراد جامعه و سقوط فضایل اخلاقی ، افزایش ناامنی و جنایات جنسی ، فرار دختران ، ایجاد تنش و اضطراب در جامعه ، تقسیم ناعادلانه ی کار در اجتماع ، شیوع بیماریهای جسمی و روانی و سلب نعمتهای الهی و... می شود و این علاوه بر وعده های الهی در کیفر دنیوی و اخروی تکذیب کنندگان آیات الهی و نافرمانان از دستورات پروردگار است . کلیدواژه ها : حجاب ، بی حجابی ، بدحجابی ، فسق ، فحشاء ، فساد ، منکر ، تهاجم فرهنگی
 پیدایش و رشد شیعه در ایران
نویسنده:
حوریه مقدم براتی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این پایان نامه چگونگی پیدایش و گسترش تشیع در ایران است. هدف از نگارش این پژوهش یافتن عواملی است که باعث ورود تشیع به ایران شده است و بر رشد و گسترش آن در ایران مؤثر بوده است. بعضی از آن عوامل که در ابتدا موجب گسترش تشیع در ایران شد، می تواند اکنون نیز به عنوان عناصر مؤثر بر پویایی و تقویت بیشتر تشیع مورد توجه قرار گیرد. با این که دامنه و گسترده این بحث می توانست از زمان صدر اسلام تا هم اکنون باشد، اما از آنجا که ما درصدد یافتن عوامل اصلی تاثیرگذار بر پذیرش تشیع از جانب ایرانیان و به دنبال آن گسترش و افزایش شیعیان تا حد اکثریت یافتن در ایران بوده ایم و این امر تا دوران حکومت صفویه تحقق یافت؛ لذا قلمرو زمانی کار تا پایان حکومت صفویه بیان خدمات این حکومت به تشیع می باشد. منابعی که عمدتا در این نوشتار به کار رفته، آن دسته از منابع بود که یا به بحث تشیع و تشیع ایرانیان به طور مستقیم پرداخته و یا شواهد و مطالب تاریخی ای در آنها بوده که می توانسته به درک بهتر موضوع این پژوهش کمک رساند. در این پژوهش ابتدا این پرسش مورد بررسی قرارگرفت است که شیعه به چه معناست و به چه کسانی شیعه گفته می شود؟ پیروی کردن از علی ( ع) و اعتقاد داشتن به بررتری ایشان نسبت به سایرین در تمام امور از جمله امر خلافت و جانشینی پیامبر ( ص) و اعتقاد به جانشینی مطلق و بلافصل علی ( ع) از طریق نص و تصریح به این مطلب از جانب وحی و پیامبر ( ص) تشیع خوانده می شود و طبعا هر کس را که بر این اعتقاد پابرجا باشد شیعه گویند. سؤال دیگر این است که تشیع به چه زمانی باز می گردد؟ قرائن نشان می دهد که در زمان پیامبر ( ص) نیز این مسأله مطرح بوده و در سخنان پیامبر ( ص) دیده می شود و ایشان در مناسبت های مختلفی در مورد کسانی که پیرو علی ( ع) باشند و از فرمان او سرپیچی ننمایند تعبیر شیعه علی را به کار گرفته اند. ائمه ( ع) نیز این واژه را به همین معنا در کلام خود به کار برده اند. این که تشیع چگونه وارد ایران شد و گسترش پیدا کرد و چه شد که ایرانیان به تشیع گرایش و تمایل پیدا کردند، به جند عامل بستگی دارد. ایرانیان که از ظلم پادشاهان و بی عدالتی آنان خسته شده بودند، اسلام را با علاقه پذیرفتند. اما به تدریج که با رفتار خلفا و کارگزاران آنان ( که مذهب تسنن داشتند) برخورد داشته و طرز تفکر آنان را نسبت به نژاد غیر عرب بویژه ایرانیان دریافتند از آنان رویگردان شدند و به دنبال اسلام واقعی بودند تا آن که رفتار علی ( ع) و اصحاب و فرزندان او را دیدند و شنیدند و کم کم به آنان علاقمند شدند. مهاجرت علویان و مسلمانان ایرانی که در حکومت عربی زندگی می کرند به ایران نیز از عوامل گسترش تشیع در ایران بود. قیامهای شیعی که با هدف مبارزه با ظلم و ستم دستگاه خلافت رخ می داد و نیز وجود حکومتهای شیعی بر گسترش تشیع در ایران مؤثر بود. همچنین تلاش عالمان شیعی مذهب – به ویژه علمای شیعه ایرانی- در حفظ و تقویت تشیع در ایران تأثیر زیادی داشته است. از عوامل دیگر می توان ادبیات و اشعار اعتقادی شیعی را نام برد. البته روشن است که هر یک از عوامل یاد شده در حد خود بر پیدایش و رشد تشیع در ایران تأثیر داشته است. کلید واژه ها: شیعه، تشیع، ایران، علی ( ع)
  • تعداد رکورد ها : 198