حکم قتل «مرتدّ» | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
حکم قتل «مرتدّ»
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
حکم قتل «مرتدّ»
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
ارتداد اعتقادی
,
ارتداد عنادی
,
مرتدّ اعتقادی
,
مرتدّ عنادی
,
مرتدّ محارب
,
مرتدّ غیر محارب
,
مرتدّ تائب
,
مرتدّ غیرتائب
,
مرتدّ عالم به ضروری دین
,
مرتدّ جاهل به ضروری دین
,
ارتداد علنی
,
ارتداد غیر علنی
,
ارتداد
,
ارتداد
سوال:
تحلیل و ارزیابی دیدگاه فقها در مورد حکم قتل «مرتدّ» چیست؟
پاسخ دهنده/مصاحبه شونده:
ناصر مکارم شیرازی
پاسخ اجمالی:
دیدگاه های مختلفی نزد فقها در مورد حکم «مرتد» وجود دارد، اما اکثر فقها بر این باورند حکم «مرتد فطری» قتل است و توبه «مرتد» تاثیری در حکم قتل ندارد. اما گروهی دیگر از فقها، حکم قتل «مرتد فطری» را منوط به عدم توبه دانسته اند. زیرا معتقدند در صورت توبه، نه تنها در آخرت، بلکه در دنیا نیز توبه اش پذیرفته می شود. از سویی برخی دیگر از فقها، شخص جاهل و شبه دار را از گستره حکم «ارتداد» خارج کرده و معتقدند علم و آگاهی در تکذیب اصل دین لازم است، زیرا انکار بدون علم، به کفر و «ارتداد» منتهی نمی شود. و... .
پاسخ تفصیلی:
تحلیل و ارزیابی فقها در مورد حکم قتل «مرتدّ» چند دیدگاه می باشد:
1- قتل مطلق «مرتدّ» [با توبه یا بدون توبه]
این رهیافت متعلّق به اکثر فقها است که بر این باورند که حکم «مرتدّ فطری»؛ یعنی قتل به صورت عموم بوده و شامل صورت توبه و عدم توبه می شود، به این معنا که توبه مرتدّ هیچ اثری در حکم قتل وی ندارد.
2- تفصیل بین «مرتدّ» تائب و غیرتائب
این دیدگاه مدعی است که حکم قتل «مرتدّ فطری»، منوط به عدم توبه است و در صورت توبه، نه تنها توبه اش در آخرت پذیرفته می شود، بلکه در این دنیا نیز پذیرفته شده و حکم قتل از او برداشته می شود.
همان طور که اشاره شد «مرتدّ» به دو قسم «مرتدّ» از دین و «مرتدّ» منکر ضروری تقسیم می شود. حال سؤال اینجاست که آیا در هر دو مورد توبه پذیرفته می شود؟
برخی از فقهای متقدم و متأخّر قائل به رفع حکم قتل با توبه «مرتدّ فطری» هستند. «اسکافی» (متوفای 382 ه.ق) از متقدمان معروفی است که از این دیدگاه جانبداری کرده و معتقد است که «ارتداد» یک قسم دارد، اگر توبه کرد به او کاری ندارند وگرنه کشته می شود.(1) «صاحب جواهر» معتقد است که «شهید ثانی» تمایل به نظریه «اسکافی» دارد.(2)
دیدگاه پذیرفتن توبه منکر ضروری دین، از موافقان بیشتری نسبت به توبه منکر دین برخوردار است.
3- تفصیل بین «مرتدّ» عالم و جاهل به ضروری دین
برخی انکار ضروری دین را موضوع و سبب مستقل برای تحقق کفر و «ارتداد» تفسیر می کنند؛ چه منکر ضروری، عالم و آگاه به ضروری بودن باشد یا بدان جاهل باشد. برخی دیگر، اصل انکار ضروری را در طول انکار دین و شارع تفسیر می کنند و بر موضوعیت آن معتقد نیستند بلکه تأکید دارند که حصول کفر و ارتداد با انکار ضروری به دلیل برگشت آن به انکار اصل دین و شارع است. بر این اساس، اگر انکار توأم با علم به ضروری بودن باشد، ره آورد آن تکذیب و انکار اصل دین است، امّا اگر بدون علم و آگاهی باشد چون به انکار دین منتهی نمی شود، نمی توان از آن کفر و «ارتداد» را استنتاج کرد.
هر دو قرائت طرفدارانی دارد. «شهید اول» در باب نجاسات، «ارتداد» را به جحد ضروریات دین بدون قید علم تفسیر می کند.(3) «علامه حلّی» بعد از تعریف «ارتداد» به تحلیل حرام الهی و بالعکس، برای آن ادعای اجماع کرده است، لکن شخص جاهل و شبهه دار را از آن استثنا می کند و حکم نخستین در حق وی را استتابه می داند.(4) «محقق حلّی»(5)، «مقدس اردبیلی»،(6) «فاضل هندی»(7) و «صاحب جواهر»(8) ارتداد منکر ضروری دین را توجه و التفات به قید ضروری شرط کرده اند.
4- تفصیل بین «ارتداد» علنی و غیر علنی
این دیدگاه قائل به توقف حکم «ارتداد» بر ابزار عقیده باطنی فرد منکر است، مادامی که او شخصاً به انکار اسلام نپرداخته، نمی توان حکم ارتداد را بر او جاری ساخت. حتی اگر ما از راه های دیگر به عقیده باطنی او علم پیدا کنیم. «ابوالصلاح حلبی» از فقهایی است که می توان دیدگاه فوق را از تعریف ایشان از ارتداد استظهار کرد.(9) «صهر دشتی» از شاگردان «سید مرتضی» می گوید: «الارتداد هو ان یظهر الکفر باللَّه تعالی و برسوله و الجحد بما نعم به»(10)؛ (ارتداد آن است که شخصی اظهار کفر به خدا و رسولش کرده و نعمت هایی را که به او داده انکار نماید).
5- تفصیل بین «ارتداد» عنادی و اعتقادی
این دیدگاه «مرتدّ» را با توجه به انگیزه او به دو قسم تقسیم می کند:
الف) مرتدّ معاند، که غرض از ارتدادش عناد و لجاجت با اسلام یا پیامبر است. چنین مرتدّی مستحق قتل است.
ب) «مرتدّ» اعتقادی، که هدف وی عناد نیست، بلکه ارتدادش محصول شک، شبهه، جهل و یا تحقیق ناقص و به اصطلاح علم ظاهری و ناصواب است. حکم چنین مرتدّی قتل نیست.
گفته می شود تمام یا اکثر ارتدادهایی که در صدر اسلام اتفاق می افتاد از قسم اول بوده که منشأ و خاستگاه نه اعتقادی و شبهه فکری بلکه عناد و لجاجت و حفظ منافع مادی و جاه طلبی داشته است، و برخی دیگر از این ارتدادها گروهی و صرفاً به دلیل تبعیت از رئیس قبیله خود بوده است؛ مانند «ارتداد» قبیله بنو حنیفه در پذیرش دعوت «مسیلمه».(11)
از این رو می توان گفت که اکثر نصوص «ارتداد» در صدر اسلام، از «مرتدّ» اعتقادی و شبهه دار منصرف است. برخی از فقها را می توان از موافقان دیدگاه فوق برشمرد؛ چرا که ملاک آنان در عدم تکفیر منکر ضروری دین در صورت شک و جهل، قبح تکلیف و انصراف روایات از آن است. از این رو اکثر آنان در صورت وجود شبهه قائل به رفع حکم «مرتدّ» هستند، که آرای «علامه حلّی»، «شهید اول»، و «فاضل هندی» پیش تر گذشت.
6- تفصیل بین «مرتدّ» محارب و غیر محارب
با تأمّل در معنای «عناد» می توان «مرتدّ» را به دو قسم تقسیم کرد:
الف) مرتدّی که به صرف عناد از اسلام برگشته و در حال شک به سر می برد یا آیین خاصّی را برگزیده است، امّا با وجود این دست به هیچ گونه اقدام مسلّحانه یا فرهنگی؛ مانند نشر و ترویج افکار باطل خود و تضعیف اسلام نمی زند و به زندگی شخصی خود با حفظ موضع عنادش مشغول است.
ب) مرتدّی که علاوه بر عناد، دست به انواع توطئه بر علیه اسلام می زند و درصدد تضعیف باورهای دینی مسلمانان برمی آید و افکار انحرافی خود را در جامعه اسلامی تبلیغ می کند یا دست به اقدام مسلّحانه بر علیه اسلام می زند.
در تحلیل این دیدگاه باید به این نکته اشاره کرد که با فحص در روایات، ما شاهد چنین تفصیلی نیستیم و روایات به صورت مطلق شامل «مرتدّ» معاند می شود.
7- تقیید «ارتداد» به استخفاف دین
احتمال دیگر این که مقصود از مرتدّی که مشمول حکم قتل می شود، اقسام پیشین «مرتدّ» نیست، بلکه مقصود مرتدّی است که علاوه بر ارتداد و کفر، در مقام استخفاف دین و آموزه های آن به توسط «ارتداد» خود باشد. ادعای انصراف روایات مرتدّ به معاند مقید به قید استخفاف بعید به نظر نمی رسد، اگر ظواهر روایات با این تقیید مساعدت داشته باشد.(12)
صاحب محتوی:
آیین رحمت - معارف اسلامی و پاسخ به شبهات کلامی دفتر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
منبع اصلی :
https://makarem.ir/maaref/fa/article/index/409092/%d8%aa%d8%ad%d9%84%db%8c%d9%84-%d9%88-%d8%a7%d8%b1%d8%b2%db%8c%d8%a7%d8%a8%db%8c-%d9%81%d9%82%d9%87%d8%a7-%d8%af%d8%b1-%d9%85%d9%88%d8%b1%d8%af-%d8%ad%da%a9%d9%85-%d9%82%d8%aa%d9%84-%c2%ab%d9%85%d8%b1%d8%aa%d8%af%d9%91%c2%bb
جنس منبع:
متن
پایگاه :
ر:پایگاه موقت
یادداشت :
پی نوشت:
(1). مسالک الأفهام إلى تنقیح شرائع الإسلام، عاملى، زین الدین بن على، محقّق / مصحّح: گروه پژوهش مؤسسة معارف اسلامى، مؤسسة معارف اسلامی، قم، 1413 قمری، چاپ اول، ج 15، ص 24.
(2). جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، نجفى، محمد حسن بن شیخ باقر بن شیخ عبد الرحیم، محقّق / مصحّح: قوچانى، عباس، آخوندى، على، دار احیاء التراث العربى، بیروت، بی تا، چاپ هفتم، ج 41، ص 608.
(3). الدروس الشرعیة فی فقه الإمامیة، عاملى، محمد بن مکى، دفتر انتشارات اسلامى، قم، 1417 قمری، چاپ دوم، ج 2، ص 51.
(4). تحریر الأحکام الشرعیة على مذهب الإمامیة، حلّى، علامه، حسن بن یوسف بن مطهر اسدى، محقّق / مصحّح: ابراهیم بهادرى، مؤسسه امام صادق (علیه السلام)، قم، 1420 قمری، چاپ اول، ص 2، ص 236.
(5). المعتبر فی شرح المختصر، نجم الدین، جعفر بن حسن، محقّق / مصحّح: حیدرى، محمد على، شمس الدین، سید مهدى، مرتضوى، سید ابو محمد ، موسوى، سید على، مؤسسه سید الشهداء(علیه السلام)، قم، 1407 قمری، چاپ اول، ج 2، ص 683.
(6). مجمع الفائدة و البرهان فی شرح إرشاد الأذهان، اردبیلى، احمد بن محمد، محقّق / مصحّح: عراقى، مجتبى، اشتهاردى، علىپناه، یزدى اصفهانى، حسین، جامعه مدرسین، قم، 1403 قمری، چاپ اول، ج 13، ص 340.
(7). کشف اللثام و الإبهام عن قواعد الأحکام، اصفهانى، فاضل هندى، محمد بن حسن، محقّق / مصحّح: گروه پژوهش دفتر انتشارات اسلامى، جامعه مدرسین، قم، 1416 قمری، چاپ اول، ج 10، ص 658.
(8). جواهر الکلام فی شرح شرائع الإسلام، نجفى، محمد حسن بن شیخ باقر بن شیخ عبد الرحیم، محقّق / مصحّح: قوچانى، عباس، آخوندى، على، دار احیاء التراث العربى، بیروت، بی تا، چاپ هفتم، ج 6، ص 46.
(9). الکافی فی الفقه، حلبى، ابو الصلاح، تقى الدین بن نجم الدین، محقّق / مصحّح: استادى، رضا، کتابخانه عمومى امام امیر المؤمنین علیه السلام، اصفهان، 1403 قمری، چاپ اول، ص 311.
(10). إصباح الشیعة بمصباح الشریعة، کیدرى، قطب الدین، محمد بن حسین، محقّق / مصحّح: بهادرى مراغى، ابراهیم، مؤسسه امام صادق (علیه السلام)، قم، 1416 قمری، چاپ اول، ص 193.
(11). الردة مع نبذة من فتوح العراق وذکر المثنى بن حارثة الشیبانی، الواقدی، محمد بن عمر بن واقد السهمی الأسلمی بالولاء، المدنی، أبو عبد الله، محقّق / مصحّح: یحیى الجبوری، دار الغرب الإسلامی، بیروت، 1410 قمری / 1990 میلادی، چاپ اول، ص 50.
(12). اسلام شناسی و پاسخ به شبهات، رضوانی، علی اصغر، مسجد مقدس جمکران، قم، 1386 شمسی، چاپ سوم، ص 321.
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت