راه مخالفت با نفس | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
راه مخالفت با نفس
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
راه مخالفت با نفس
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
اصلاح نفس
,
کنترل نفس
,
مهار جسم
کلید واژه فرعی :
نفس اماره ,
نفس لوامه ,
نفس مطمئنه ,
سوال:
چگونه و در چه اموري بايد با نفس خود مخالفت كنيم؟
پاسخ تفصیلی:
در علم اخلاق مراتبي براي نفس قائلند ، كه عبارتند از : نفس اماره ، نفس لوامه، نفس مطمئنه . كه اين ها جداي از يكديگر نيستند بلكه نفس و روح انسان در هر مرتبه اي قرار بگيرد , اينگونه ناميده مي شود .
اگر عقل به استخدام قواي حيواني شهوت و غضب درآيد , اين نفس اماره است ؛« ان النفس لاماره بالسوء الا ما رحم ربي .» اگر قوه ي عاقله بر قواي حيواني غلبه يابد و مانع خطا و اشتباه انسان شود ، اين نفس مطمئنه است ؛« يا ايتها النفس المطمئنه ارجعي الي ربك راضيه مرضيه فادخلي في عبادي وادخلي جنتي» (فجر-27 تا 30 ) . و بين اين دو حالت فوق ، حالتي است كه نفس حيواني و عقل با هم كشمكش دارند ، اين نفس لوامه است ؛ يعني نفسي كه انسان را در هنگام گناه وخطا مورد سرزنش قرار مي دهد .
با توجه به سوال شما كه فرموديد : چگونه و در چه اموري مبارزه با نفس كنيم ؟ مقصود شما از معني نفس همان معناي سوم ، يعني : تمايلات نفساني و خواهش هاي وجود انسان وغرايز او مي باشد .
نفسِ به اين معنا , مي بايست تحت كنترل عقل قرار گيرد(و هر چه كه نفس آن را مي طلبد بايد ازآن دوري جست) و با نيروي بازدارنده ي ايمان آن را در حد اعتدال در آورده و از افراط و تفريط پرهيز داد ؛ چرا كه اگر كنترل نشود ، سبب شقاوت وسقوط انسان مي گردد .
صاحب نفس اماره ، امور زندگي خود را منطبق با حكم عقل سليم و فطرت الهي انتخاب نمي كند ، زيرا اراده ي او در مقابل خواسته هاي غريزي و هواهاي نفساني , بسيار ضعيف است .
براي مبارزه با هواها و خواسته هاي افراطي ومنفي , چند راهكار اساسي وجود دارد :
. تفكر و انديشه :
يكي از موانع مهم تهذيب نفس و يكي از علل انجام گناه غفلت و بيخبري است . امام خميني ميگويد: اوّل شرط مجاهده با نفس و حركت به جانب حق تعالي، تفكر است .
اگر ما در شبانه روز سرگرم زندگي دنيا باشيم ، و ياد خدا و مرگ را فراموش كنيم . و اگر ساعتي در كارهاي خود و عواقب آن انديشه نداشته باشيم ، به احتمال زياد گرفتار گناه و معصيت ميشويم .
و اگر به دستورات الهي توجه داشته باشيم،شرايط سخت پس از مرگ و عالم برزخ و حساب و كتاب قيامت را همواره در نظر داشته باشيم . مسلماً خود را آلوده به گناه و معصيت نخواهيم كرد . ونفس ما شروع به رشد و بالندگي خواهد كرد.
حضرت علي عليه السلام فرمود: هر كس كه قلبش را با تداوم فكر، آباد سازد افعالش در باطن و ظاهر خوب خواهد شد.(غررالحكم ، ص 690)
2. ترس از خداوند:
برترين افسار و لگامي كه نفس بدان پيش رانده ميشود ، ترس از خداوند عزوجل است :
« وَ أمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَ نَهيَ النَّفْسَ عَنِ الْهَوَي* فَإِنَّ الْجَنَّةَ هِيَ الْمَأَوَي --- و اما آن كسي كه از جاه و مقام پروردگار خود ترسيده باشد، و نفس را از هوي و هوس باز داشته باشد، قطعا بهشت جايگاه (او) است».(نازعات:40)
ابزارها و وسايل فراهم سازي ترس از خداوند بسيارند ، كه در رأس آنها بسيار به ياد مرگ بودن است .
3. توجه به كرامت ذات و تقويت ارزشهاي انساني :
اگر انسان توجه كند كه ، موجود گرانبهايي است . و از علم و كمال و جمال الهي برخوردار است . و مقامي بس بلند و رفيع دارد. اخلاق رذيله و ارتكاب گناه را دون شأن خويش ميداند . و طبعاً از آنها بيزار خواهد بود. ودر اين راه پايدار خواهد بود .
وقتي فهميد روح انسان ، موجوديت حقيقي انسان الهي است . و از عالم بالا آمده ، شهوتها و خواستههاي حيواني در نظرش بيارزش و تمايل به فضايل اخلاقي در وجودش احياء خواهد شد .
علي ـ عليه السّلام ـ فرمودند : هر كس كه نفس خودش را گرامي بدارد ، شهوتها برايش كوچك و بيارزش خواهد بود . (نهج البلاغه ،قصار، ص 449)
4. ترك معاشرت با بدان :
انسان موجودي است ، اثر پذير و مقلد . بسياري از صفات و آداب و رفتارش را از انسان هاي ديگري كه با آنها در ارتباط است ، فرا ميگيرد. مخصوصاً دوستان نزديك تأثير شگرفي بر نفس و رفتار انسان ميگذارند . بنابراين تا جاي كه امكان دارد با افرادي كه نفسهاي خود را آلوده كرده اند ، كمتر معاشرت كند .
حضرت علي عليه السلام فرمود: « از دوستي با افراد فاسق جداً اجتناب كنيد زيرا شرّ به شرّ ملحق خواهد شد» (غرر الحكم ،ص 147)
حضرت علي ـ عليه السّلام ـ فرمودند : «از همنشيني با دوست بد جداً اجتناب كن كه همنشينِ خود را به هلاكت ميرساند، و به آبرويش لطمه ميزند». (غررالحكم ،ص 142)
5. مشارطه :
در اوّل روز انسان با خود شرط كند كه امروز بر خلاف امر الهي رفتار نكند.
6. مراقبه:
انسان در طول روز مراقب اعمال خود باشد. اين مرحله از مهمترين عوامل رشد وتربيت نفس و دوري از گناه به شمار ميرود. قرآن مجيد بر اين نكته تأكيد دارد كه خداوند بر احوال و اعمال شما نظارت دارد:«إنّ اللّه كان عليكم رقيباً --- خداوند بر شما مراقبت دارد.» (نساء:1)
كسي كه از آيه فوق درس گرفته باشد ، همواره خدا را ناظر بر كارهاي خود ميداند و از غفلت و گناه اجتناب ميوزرد. واين امر سبب رشد وبالندگي نفس مي گردد. ودر اين مسير صبر خواهد ورزيد .
7. محاسبه:
براي تزكيه نفس لازم است ، از اعمال روزانه حساب رسي به عمل آيد. امام علي ـ عليه السّلام ـ مي فرمايد:«هر كس نفس خود را به حساب بكشد ، بر عيوبش واقف ميگردد و به گناهانش پي ميبرد، پس از گناهانش توبه ميكند و عيوبش را اصلاح مينمايد ». (مستدركالوسائل ،ج 12 ص ، 154)
واگر اين محاسبه و اعمالي كه را كه انجام داده است ، را در جاي ثبت كند. وهر شب به آن رسيدگي كند ، خواهد فهميد بعد از چند روزي كه چه گناهي را بيشتر مرتكب شده است .
و نقطه قوت و ضعف نفس خويش را بهتر مي داند . و براي رفع آن موفق تر مي تواند عمل كند . واين نكته در رشد نفس بسيار موثر است. و يك خود آگاهي روشني فرد نسبت به خود پيدا مي كند .
8. مؤاخذه و مجازات :
پس از محاسبه لازم است نفس به خاطر عمل زشتي كه انجام داده ، تنبيه و مجازات شود تا ، از تكرار آن جلوگيري گردد.
در آغاز، نفس خودمان را مورد خطاب و تهديد قرار دهيم كه : من تصميم گرفتهام ، كه فلان گناه را ترك كنم . اگر در اين كار با من همكاري نكني و مرتكب گناه شوي، فلان مجازات را دربارهات اجرا ميكنم . مثلاً اگر به نامحرم نگاه كني ، يك روز روزه ميگيرم .
اولياي الهي به منظور تنبيه و تأديب خويش، تكاليف و انجام اموري را برخود الزام ميكردند. از قبيل شب زنده داري ، گرسنگي، روزه داري كم گويي، اطعام و غيره . حضرت علي( عليه السّلام) فرمودند: « گرسنگي براي به اسارت در آوردن نفس و شكستن عادتهاي بد ، كمك خوبي است. » (غررالحكم ،ص 773.(
9. دعا و توسل :
كمك و استعانت از خدا در رشد وتهذيب نفس ضروري است . زيرا بدون استعانت خداوند متعال هيچ كسي نمي تواند در اين مسير موفق شود .
و توسل به ائمه هدي (عليهم السلام ) بسيار موثر، بلكه لازم است .. هنگامي كه پيراهن حضرت يوسف ( عليه السلام ) شفاء مي دهد ، يك نظر وتوجه امام زمان (عليه السلام ) كه جانها به فدايش باد چه خواهد كرد .
10. پايداري :
هيچ صفتي يك باره در وجود آدمي پديد نمي آيد و از بين نمي رود .
براي اينكه دچار گناه نشويم لازم است به مواردي كه در بالا ذكر شد توجه و تأمل كنيم. و براثر مداومت به انجام ندادن گناه ، ملكه ترك گناه درنفس ما پديد مي آيد. وديگر به راحتي از گناه فاصله مي گيريم. البته در ابتدا مشكل به نظر مي رسد . اما بعد از گذشت مدتي به خوبي تغييراتي را در خود مي توان مشاهده كرد .
كه لازمه اين موفقيت و سعادت ، پايداري انسان است . هنگامي اين پايداري از ما سر مي زند كه ، به كار و برنامه خود ايمان و اعتقاد كامل داشته باشيم . ديگر اينكه به پيامد دوري از گناه كه همان رسيدن به كمال و سعادت حقيقي خود در اين دنيا و بهشت وقرب الهي در آخرت است ، فكر كنيم .
ونكته آخر اينكه بدانيم ما نهايتا صد سال در اين دنيا مي خواهيم زندگي كنيم، و براي هميشه از اين دنيا مي رويم . وتا بي نهايت در آخرت خواهيم بود . توجه به اين امور عزم و اراده و قدرت ما را در ترك گناه تضمين خواهد كرد ان شاء الله .
كتب جهت مطالعه بيشتر:
1.خود سازي، آيت الله مصباح
2.معراج السعادة، ملا احمد نراقي
3.به كجا و چگونه ، ناشرموسسه پژوهشي امام خميني (ره)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D9%85%D8%AE%D8%A7%D9%84%D9%81%D8%AA-%D8%A8%D8%A7-%D9%86%D9%81%D8%B3
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت