تغذیه و خودسازی | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
تغذیه و خودسازی
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
تغذیه و خودسازی
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
تغذیه و تربیت
,
خود سازی
سوال:
آنچه كه ميخوريم چه تاثيري بر اخلاق دارد؟
پاسخ تفصیلی:
اولين و مهمترين شرطي كه اهل معرفت براي سالكين و مؤمنين در رسيدن به كمال و بلكه انسانيت بر مي شمارند، موضوع رزق حلال، تأمين معيشت از طريق لقمه حلال و كسب حلال است. لقمه حرام علاوه بر اين كه بر شخصيت خود فرد اثر سوء مي گذارد و باعث تاريكي و قساوت قلب مي شود، بر فرزندان و نسل آدمي نيز همين تأثير را منتقل مي نمايد.
«تأثير لقمه در روايات»
براى لقمه حرام در روايات آثارى بيان گشته است كه به برخى اشاره مىنماييم: عدم استجابت دعاها، عدم قبولى نماز، پذيرفته نشدن اعمال صالح، عدم استشمام بوى بهشت، تضعيف ايمان، اخراج از صيانت الهى، كاهش رزق حلال، خروج از ولايت پيامبر (ص) و اهل بيت (ع)، حسرت در روز قيامت، لعن ملائكه، كوردلى. در مقابل لقمه حلال هر چند رنگين نباشد، موجب نورانيت دل و استجابت دعا و آمرزش و حفاظت الهى مى گردد ، (ميزانالحكمه، ج 2 ، ص 480).
«معناي لقمه حرام»
لقمه حرام معناي گسترده اي دارد و منظور از آن خصوص غذا نيست بلكه منظور هر نوع استفاده بردن از چيزي است كه از راه موازين شرعي و احكام الهي به دست نيامده باشد، چه از راه دزدي باشد يا رشوه يا كلاهبرداري يا كم كاري يا خمس و زكات ندادن يا بدون اجازه صاحبش دست بردن و تصرف كردن.
البته بايد توجه داشت تأثير لقمه حرام در حد زمينه و اقتضا است نه علت تامه؛ يعنى آن كه زمينه را براى برخى گرايشهاى ناروا فراهم مى آورد نه آن كه از انسان سلب اختيار كند. چه بسا فرزندى كه از پدر و مادر كافر به وجود مىآيد ولى راه خير در پيش مىگيرد، چون با اختيار و فطرت خويش به سوى كمال حركت مىكند بنابراين انسان مىتواند با اختيار و معرفت خويش و جبران گذشته ها اين نقيصه را جبران كند. و خداوند نيز هم آمرزنده است و هم جبران كننده. آنچه مسلم است اين است كه لقمه حرام بر عنصر وراثت در شخصيت انسان مو ثر است اما اين تا ثير به حدى نيست كه اختيار را از انسان سلب كند بلكه تنها مسير رسيدن به كمال معنوى را نزديك يا طولانى مىكند. به عبارت ديگر آهنگ و ميزان گرايش به سمت نيكيها و بديها را كمتر يا افزونتر مىسازد و در نتيجه كسى كه با وجود چنين عواملى راه درست را در پيش گيرد از پاداش افزونترى بهرهمند خواهد شد زيرا با دشوارى و تلاش بيشترى اين راه را پيموده است. مانند بچه اي كه به قصد خريد براي منزل، پدر و مادر پولي به او مي دهند اما در طول مسير خوراكيهاي مختلف چشمان او را به خود جلب مي كنند، بچه مي تواند تمام يا مقداري از آن پول را صرف خريد خوراكي براي خود كند و يا خويشتن داري كند و آن پول را صرف خريد ما يحتاج منزل كند. اما بايد بداند اگر آن پول را صرف خريد خوراكي براي خود نمايد نتيجه اش اين مي شود كه از سوي پدر و مادر مورد مؤاخذه و تنبيه قرار خواهد گرفت چرا كه خلاف خواسته آنان عمل نموده است.
«نحوه تأثير لقمه حرام»
مسلم اين است كه لقمه حرام در شخصيت و اخلاق انسان مؤثر است، ليكن چگونگى تأثير آن به نحو علت معد و شرطى است، نه علت ايجابى و ايجادى. از اينرو تأثير به گونهاى نيست كه اختيار را از انسان سلب كند بلكه تنها مسير رسيدن به كمال معنوى را نزديك يا طولانى مىكند. به عبارت ديگر آهنگ و ميزان گرايش به سمت نيكىها و بدىها را كمتر يا افزونتر مىسازد. مانند خوراكيهاي سر راه بچه مسير انسان براي رسيدن به كمالات معنوي و اخلاقي را نا امن و پيمودن آن را مشكل مي نمايد ولي به اختيار انسان آسيبي وارد نمي كند. چرا كه انسان در انتخاب راه شقاوت و سعادت مختار است. با توجه به آيه 27 سوره آل عمران كه مىفرمايد: تُخْرِجُ الْحَىَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَ تُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَىِ خداوند زنده را از مرده و مرده را از زنده خارج مىسازد. مىتوان دريافت كه عوامل وراثتى آزادى و اختيار را از انسان نمىگيرد زيرا چه بسا انسانهاى زنده دل كه از انسانهاى مرده دل پديد آيند و برعكس (تفسير نمونه ذيل آيه).
«علم به حرام شرط اصلي اثر گذاري»
نكته ديگر اين است كه آثار وضعي لقمه حرام، مال و غذاي مشكوك مربوط به صورت علم و آگاهي است و اگر در صورت عدم آگاهي هم اثر وضعي باقي باشد، كم رنگ تر و كم اثر تر است و با اعمال نيك و نيت خوب و عبادات از بين مي رود - پس در عين حساس بودن و مراقب بودن بايد از وسواس و بدبيني و جستجو در اين مورد پرهيز كرد و تا زماني كه علم به حرام بودن نداريم از بدبيني و ترتيب اثر دادن پرهيز كنيم.
بنابراين لقمه حلال يا حرام هر دو جزء علت است نه تمام علت لذا گاهي از انسان هاي پاك مانند پيامبران و امامان، فرزندان ناشايست به دنيا مي آيند مانند پسر نوح و جعفر كذاب پسر امام حسن عسكري(ع) و گاهي از افراد ناشايست فرزندان پاكي به دنيا مي آيند.
«تأثير پرخوري بر اخلاق»
در تعبيرات اخلاقى اسلام آمده است كه «ما مَلأَ آدَمى وِعاءً شَراً مِن البَطن - انسان هيچ ظرفى را به بدى ظرف شكم پر نكرده است (بحار 36/ 330). شكم كه پر شد راه فهم مسدود مىشود، انسان پرخور هرگز چيزفهم نيست و هرگز به اسرار و باطن عالم پى نخواهد برد.
شكمبارگى، بىارادگى و خمودى مىآورد و رعايت اعتدال در خوردن، سلامتى، طول عمر و نورانيت دل مىبخشد. خوردن بيش از حدّ، هم روح را سرگرم مىكند تا غذاى زايد، هضم شود و هم بدن را به سوخت و ساز بيشترى وادار مىسازد و سرانجام انسان را زودتر از موعد از پا در مىآورد، نوعاً انسانهاى پرخور، عمر طولانى ندارند.
زيادهروى در خوردن، بر كسالت و خواب مىافزايد. وقتى اصحاب رسول خدا (ص) حضور آن حضرت شرفياب مىشدند، حضرت از آنان مىپرسيد: «هَل مِن مُبشّرات - شب گذشته چه خوابى ديديد كه موجب بشارت باشد؟. كافى 8/ 90.» انسان مىخوابد كه چيز بفهمد نه آنكه زياد بخورد تا بيشتر بخوابد.
شخصى در محضر رسول خدا (ص) آروغ زد، حضرت فرمود: كمتر بخور شايسته نيست انسان آنقدر بخورد كه وقتى در جمع ديگران نشسته آروغ بزند «أَقصِر مِن جِشائك فَإِنّ أَطول الناس جُوعاً يَوم القيامة أكثرهم شَبعاً فى الدنيا - گرسنهترين افراد در قيامت كسانى هستند كه در دنيا سيرترين افراد بودند (وسائل الشيعه 61/ 410).
در حالات امير مؤمنان (ع) نقل شده كه حضرت روزى به باغبانش فرمود غذايى دارى؟ عرض كرد: غذاى سادهاى دارم كه شايسته شما نيست، از كدوى بىروغن غذايى تهيه كردهام فرمود حاضر كن حضرت دستها را شست و آن غذا را ميل فرمود سپس به شكم خود اشاره كرد و گفت شكمى كه با اين غذاى ساده سير مى شود بدا به حال كسى كه شكم او وى را به آتش ببرد(الكنى و الألقاب 3/ 138).
براي مطالعه بيشتر در زمينه تأثير لقمه حرام بر انسان مي توانيد به كتب زير مراجعه نماييد:
1. نقطه هاي آغاز در اخلاق اسلامي، ص 106
2. معراج السعاده، ص 440
3. ميزان الحكمه، ج 2، ص 372
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت