ويژگي عاشق واقعي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
ويژگي عاشق واقعي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
ويژگي عاشق واقعي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
عشق حقیقی
,
وادی عشق (سلوک عرفانی)
سوال:
يك عاشق واقعي بايد چه ويژگي داشته باشه؟
پاسخ تفصیلی:
اگر عشق به معناي حقيقي خود شناخته شود، آنگاه پي بردن به عاشق و معشوق و ويژگيهاي آنها نيز سهل و آسان خواهد شد. عشق انسان را به بندگي معشوق مي كشاند. اگر معشوق خداوند باشد يا كسي كه انسان را به خدا پيوند مي زند, اين بندگي معطوف به خداوند و توحيدي خواهد بود ولي در غير اين صورت بندگي غير خدا و شرك و انحراف و گمراهي است. پس ويژگي عاشق بندگي و سرسپردگي و فناي در معشوق است. عاشق واقعي اراده اي از خود ندارد و آنچه اجرا مي كند خواست و اراده معشوق است.
چيستي عشق:
هر روح به چيزي ميل مي كند كه با طبيعتش مطابق است و نيرويي مطابق ارزش و استعداد خود پديد مي آورد كه عشق نام دارد اين عشق در همه چيز جريان دارد . پس عشق امري فراگير و در ضمن داراي مراتب است .
عرفا و فلاسفه عشق را در مراتب گوناگون هستي از ضعيف ترين درجه تا قوي ترين مرتبه آن، يعني واجب الوجود (خداوند) جاري دانسته اند؛ عشق در هريك از اين مراتب از درجات گوناگوني برخوردار است.
به نظر آنها راز بقا و تكامل، در عشق است. ابن سينا فيلسوف بزرگ عالم اسلام با استمداد از ذوق عرفاني و روش فيلسوفانه به اثبات اتحاد عشق و عاشق و معشوق پرداخته و توانسته است تسلط عشق را در پهنه وسيع جهان مدلل دارد.
«معناي عشق»
ابن سينا در رساله في ماهيه العشق ميگويد : عشق در حقيقت خود ، چيزي جز نيكو شمردن امر حسن ( نيك و زيبا ) و ملايم (موافق فطرت) نيست . بر اين اساس وي معتقد است كه هر يك موجودات چيزي را كه ملايم و سازگار خود مي يابد تحسين مي كند و اگر خود فاقد آن است به سوي آن كشيده مي شود . خير خاص هر موجودي رسيدن به آن چه در حقيقت ملايم اوست، و يا آن چه گمان مي رود كه ملايم اوست ، دانسته مي شود .
نتيجه: فلسفه عاشقي جذب شدن به موجودي حسن و كامل (خداوند متعال) مي باشد كه تا اين امر حاصل نشود، رسيدن به سعادت و كمال نيز محقق نخواهد شد. در حقيقت فلسفه عاشقي رسيدن به كمال و سعادتي است كه از ناحيه معشوق به عاشق اعطاء مي شود. بنابراين نمي توان جذبه ها و علاقه هاي زميني كه بين انساني و انسان ديگر واقع مي شود را عشق ناميد. چرا كه معشوق بايد كامل و حسن باشد، در حالي كه هر دو خود محتاج و نيازمندند. پس از ويژگيهاي بارز عاشق آن است كه خود را به كمال رساند، اما آن كمالي كه به خواست معشوق است نه هر كمالي.!
به طور كلي در يك دسته بندي عشق به دو گونه مي باشد:
الف) عشقهاى مجازى:
در اين گونه عشق،موضوع عشق ورزي همانا صفات ظاهري و كمالات مشهود و محسوس محبوب است .يعني كمالات ظاهري محبوب موجب جذب عاشق مي شود. عشق مجازي خود دو گونه است. 1-عشق حيواني كه در آن عاشق تنها از روي شهوت و هوس معشوق خود را مي خواهد و به جنبه هاي جنسي او نظر دارد امروزه در عرف كوچه وبازار اين معنا طيف گسترده اي دارد تا آنجا كه رندي گفته است : به دنيا هر كجا درد دلي بود به هم كردند و عشقش نام كردند. تا آنجا كه ديده مي شود برخي از جوانان اشعار عرفاني عرفا را تا آنجا پايين مي آورند كه آنرا براي جنس مخالفي كه تازه با آنها آشنا شده اند مي نويسند هر چند برخي سعي بر اين دارند كه اين نوع كشش هاي طبيعي به جنس مخالف را عشق مجازي تعبير كنند ولي واقعيت اين است كه اكثر آنها چيزي جز ميل جنسي و يا هيجانات زود گذر نيست. 2-عشق پاك كه اگر چه نظر او به ظاهر محبوب است، ولي چون ظاهر نماد باطن است و نشان از ذات الهي دارد، خود زمينه ساز عشق حقيقي مي شود و مانند پلي عاشق را به سوي عشق حقيقي رهنمون مي گردد.
ب ) عشق حقيقى و الهى:
عشق حقيقى عبارت است از قرار گرفتن موجودى كمالجو در مسير جاذبه كمال مطلق، يعنى خداوند متعال، پروردگارى كه جميل مطلق، بىنياز، يگانه، داناى اسرار، توانا، قاهر و معشوق است كه همه رو به سوى او دارند و او را مىطلبند .
عشق مجازى همچون پل و نردبان به عالم عشق حقيقى است. از آن جا كه تمام عوالم هستى و موجودات آن، حضرت حق را نشان مىدهند، امورى مجازى به شمار مىروند. به همين جهت عشق به آيات الهى، عشقى مجازى قلمداد مىشود.
عشق مجازى بايد به عشق حقيقى بر گردد تا ارزش پيدا كند و عاشق از رهگذر كمالات محسوس به كمال مطلق رهنمون گردد. و اگر در همان متوقف گردد جز انحراف هيچ نخواهد بودو سد راه كمال آدمي مي گردد. زيرا عشق ما بر معشوق راستين متمركز است و به هر آن چه كه از اوست و بوى او را مىدهد و نشانه اوست عشق مىورزيم. ازاينرو توقف در اين عشق هر چند بهتر از نداشتن عشق است، ولى نتايج عشق حقيقى و راستين را ندارد.
هر عشق و محبتى كه از اين دو مقوله خارج باشد عشق نيست بلكه شهوت و غريزه زيستي است در واقع آفتى است كه به رنگ عشق درآمده و زايل شدنى است. به طورى كه در برههاى از عمر انسان(عشق كاذب شهوانى بيشتر در سنين جوانى رخ داده و گاهى همچون آتشفشان، جلوه مي كند كه بايستى از آن به خاطر اثرات مخرب و ويرانگرش پرهيز نمود) اين عشق بعد از سپرى شدن آن دوره رخت برمىبندد و بر زير خاكسترهاى آن خرابى و فساد شديدى باقى خواهد ماند..
تنها آن عشق مجازى كه در دل جاى دارد، مىتواند پلى براى رسيدن به عشق الهى باشد. عاشق بايد به منشأ كمال و حسن معشوق توجّه كند و ديدگاه خود را به آن معطوف دارد و معشوق مجازى را «نمادى» از معشوق حقيقى خويش تلقى كند و او را جلوهاى از جمال و كمال او بداند.
اگر در عشق مجازى، عاشق همواره به اين حقيقت واقف شود كه معشوق او «مجازى» است و تنها براى راهبرى او به «عشق برتر و برين» است، مىتواند از اين عشق گذر كرده و به عشق حقيقى و الهى برسد؛ امّا اگر نگاه خويش را بر همان معشوق مجازى محدود سازد و جان و دلش محدود و مسخر و مقيد وى گردد، هيچگاه نمىتواند از او گذر كند و به معشوق حقيقى دست يابد. علاوه بر اين؛ همواره بكوشد و دقّت نمايد كه هنگام برخورد با معشوق مجازى، به ياد معشوق حقيقى افتد و با نگاه او، هجران معشوق اصلى را ياد آورد.«جهان با محبت و بي محبت»
استاد شهيد مطهرى، براى محبت و عشق (كه همان محبت شديد است ) به طور كلى، آثارى ذكر نموده كه از جمله اين آثار مىتوان به نكات ذيل اشاره كرد:
«عشق و محبت خلق و خوى انسان را متحول مىكند، عشق از ترسو انسانى شجاع، از بخيل بخشنده و از كمطاقت انسانى شكيبا مىسازد، روحى كه از غلظت برخوردار بود، با عشق لطيف و رقيق مىشود، عشق استعدادهاى نهفته انسان را بر ملا ساخته، قواى خفته را بيدار مىكند، انسان عاشق موفق به انجام امورى مىشود كه پيش از پانهادن در ورطه دلباختگى تصور آن را هم نمىنمود. قدرت عشق آنچنان است كه قهرمان سازى مىكند، بسيارى از شاعران، فيلسوفان و هنرمندان حيات هنرى و علمى خود را مديون يك محبت نيرومند مىدانند. عشق نفس را تكميل و استعدادهاى حيرتانگيز باطنى را ظاهر مىسازد. از نظر قواى ادراكى، الهام بخش است و از نظر قواى احساسى، اراده و همت را تقويت مىكند و آنگاه كه در جهت علوى متصاعد شود، كرامت و خرق عادت بوجود مىآورد. عشق تصفيهگراست و روح را از مزيجها و خلطها پاك مىكند و صفات رذيله ناشى از خود خواهى را از بين مىبرد. عشق و محبت قطع نظر از اينكه از چه نوع باشد، انسان را از خودپرستى بيرون مىآورد. خودپرستى محدوديت و حصار است. عشق به غير مطلقاً اين حصار را مىشكند. (جاذبه و دافعه على (ع)، ص 26 تا 62).
عشق و محبت به اهل بيت (ع) نيز آثاري دارد كه هم در اين جهان نمايان مي شود و هم در آخرت.
1- اثر محبت اهل بيت عليهم السلام در عالم برزخ
ابو بصير كه از شاگردان معروف امام صادق و امام باقر (ع) است نقل مىكند: وقتى بنده مؤمن، وارد قبر و برزخ مىشود، شش چهره نورانى نيز با او وارد مىشوند. در بين اين اين شش صورت يكى از همه نورانىتر، پربهارتر و زيباتر است. يكى از آنها طرف راست او در قبر قرار مىگيرد، ديگرى طرف چپ، سومى روبرو، چهارمى پشتسر، پنجمى نزديك پاهاى او. سپس آنكه از همه نورانىتر است بالاى سر او مىايستد.
اين شش صورت در برابر هرگونه حادثه و مشكلى كه بخواهد به او آسيب برساند از وى حمايت مىكنند. اگر از طرف راست اين مؤمن بخواهد به وى آسيب برسد آنكه طرف راست اوست حفظش مىكند، نيز از طرف چپ، روبرو، پشتسر، زير پا، بالاى سر.
آنگاه معارفهاى در همان برزخ بين اين صورتهاى نورانى برقرار مىشود و يكديگر را معرفى مىكنند. آنكه از همه نورانىتر است از ديگران مىپرسد كه شما كيستيد؟ خداى جزاى خير به شما بدهد؟ آنكه طرف راست اين بنده مؤمن قرار دارد مىگويد من نماز او هستم. حضرت فرمود آن صورت نورانى كه طرف راست قرار مىگيرد باطن و حقيقت نماز است. و آن صورتى كه طرف چپ اوست مىگويد من زكات او هستم.
آن نورى كه پايين پاى اوست مىگويد من نيكيهايى هستم كه او به برادران مؤمن روا داشته است. خيرى كه به ديگران رسانده به صورت نورانى مجسم شده و پايين پاى انسان قرار مىگيرد كه از آن طرف به انسان گزندى وارد نشود.
آن صورت نورانى كه روبروى او ايستاده مىگويد من روزه او هستم. روزه هم به صورت نورانى در قبر، جلو او قرار مىگيرد و آن صورت نورانى كه پشت سر اوست نمىگذارد از پشتسر به او آسيبى برسد و مىگويد من حج و عمره او هستم.
آنگاه اين پنج نفر كه خود را معرفى كردند از صورتى كه بالاى سر مؤمن ايستاده سؤال مىكنند، تو كيستى كه از همه ما نورانىتر هستى؟ مىگويد من ولايت خاندان پيغمبرم: «أَنا الوِلايَة لِآل مُحمد صَلوات الله عَليهم اجمعين»( بحار 6/ 234)
2- نجات از گمراهي در زندگي
ابو نعيم روايت مىكند كه پيغمبر خطاب به انصار كرد و فرمود: «آيا راهنمايى كنم شما را به چيزى كه اگر بدان چنگ بزنيد، بعد از من هرگز گمراه نشويد؟ گفتند: آرى يا رسول الله فرمود: اين، على است. دوستش بداريد به دوستى من و احترامش كنيد به احترام من، كه خداوند به وسيله جبرئيل فرمانم داد كه اين را براى شما بگويم.»( حليلة الاولياء، 1/ 63)
3-مودت و محبت شرط پذيرش بندگى و از لوازم ايمان است.
در زيارت جامعه است كه: به سبب ولايتشما طاعت واجب پذيرفته مىشود و «مودت واجب» براى شماست. «بموالاتكم تقبل الطاعة المفترضة و لكم المودة الواجبة».
پيامبر خداصلى الله عليه وآله در حديثى مفصل، خطاب به سلمان و ابوذر و مقداد فرموده است: مودت اهل بيت من بر هر مرد و زن با ايمان، واجب است. «ان مودة اهل بيتى مفروضة واجبة على كل مؤمن ومؤمنة». (بحارالانوار، ج 22، ص 315. )
4-محبت اهل بيت عليهم السلام عامل قرب الهي
بزرگترين اثر عشق به اهل بيت، يافتن طريق قرب الهى است. قرب و وصل الهى كه غايت حركت يك انسان عارف است، آسان به دست نمىآيد و ورود در اين مسير نيازمند مشعل دارى است به نام امام معصوم كه خود از ولايت تكوينى برخوردار است و مأموم مىتواند با هدايت وى درجاتى از اين نوع ولايت را كسب كند. استاد فرزانه شهيد مرتضى مطهرى درباره ولايت تكوينى معتقد است: «نظريه ولايت تكوينى از يك طرف مربوط است به استعدادهاى نهفته در اين موجودى كه به نام انسان در روى زمين پديد آمده است و كمالاتى كه اين موجود شگفت بالقوه دارد و قابل به فعليت رسيدن است و از طرف ديگر، مربوط است به رابطه اين موجود با خدا. مقصود از ولايت تكوينى اين است كه: انسان در اثر پيمودن صراط عبوديت، به مقام قرب الهى نائل مىگردد و اثر وصول به مقام قرب- البته در مراحل عالى آن- اين است كه: معنويت انسانى كه خود حقيقت و واقعيتى است در وى متمركز مىشود و با داشتن آن معنويت، قافله سالار معنويات، مسلط بر ضمائر و شاهد بر اعمال و حجت زمان مىشود زمين هيچگاه از وليى كه حامل چنين معنويتى باشد و به عبارت ديگر «انسان كامل» خالى نيست. ولاءها و ولايتها، 1377، ص 57.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D9%88%D9%8A%DA%98%DA%AF%D9%8A-%D8%B9%D8%A7%D8%B4%D9%82-%D9%88%D8%A7%D9%82%D8%B9%D9%8A
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت