راهکار درمان شهرت طلبي | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
راهکار درمان شهرت طلبي
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
راهکار درمان شهرت طلبي
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
اخلاق اجتماعی
,
شهرت طلبی
,
جاه طلبی
,
اخلاق اجتماعی
سوال:
لطفا در مورد شهرت طلبي و عوامل بوجود آمدن آن در دل بفرماييد و همچنين اگر مي شود راهكاري براي از بين بردن اين رذيله بفرماييد؟
پاسخ تفصیلی:
پرسشگر عزيز؛ حب شهرت و ميل به جلب توجه مردم، به مقدار ايجاد انگيزه براي حركت و مسؤوليت پذيري در جامعه مفيد است اما حساسيت بيش از آن مقدار موجب خودبيني، عجب و غرور و تكبر مي شود و ناپسند است.
انسان به صورت فطري و غريزي، شهرت خواه و خويشتن دوست است و خداي متعال اين گرايش را در نهاد بشر قرار داده است. پر واضح است آنچه به صورت طبيعي در سرشت ما قرار دارد، به اقتضاي حكمت و مصلحت است و خداي متعال كاري كه برخلاف حكمت و مصلحت باشد انجام نمي دهد.
اگر حب شهرت كه زمينه حب جاه كه مالك شدن بر دل هاي مردمان است و همچنين حب رياست و قدرت كه نتيجه اين دو است، در انسان نبود، يكي از بزرگترين نيازهاي انسان به لحاظ اجتماعي كه همانا نياز به مديريت و رياست است، تأمين نمي شد و از اين رهگذر جامعه انساني دچار هرج و مرج و بي نظمي مي گشت.
به لحاظ ارزيابي اخلاقي و ارزشيابي وجود اين غريزه در انسان، بايد به اين نكته اساسي توجه نمود كه گرچه اصل وجود اين گرايش حكيمانه و مورد نياز است؛ ولي چنانچه از حد اعتدال و حيثيت ابزاري آن در جهت مديريت صحيح و عادلانه جامعه، خارج شود، به صورت ضد ارزشي و رذيلت ظهور خواهد نمود. حالت افراطي اين غريزه آن است كه آدمي شهرت و رياست را براي خود شهرت و رياست بخواهد واز خود قدرت لذت ببرد و به آن به صورت هدف بنگرد و نه ابزار خدمت رساني به مردم و تعقيب اهداف بلند انساني و حالت تفريطي آن، عدم پذيرش هرگونه مسؤوليت و رياست اجتماعي است كه هر دو حالت، رذيلت اخلاقي و باعث اختلال نظام مديريتي جامعه است. از اين گفته واضح گشت آنچه به عنوان رذيلت اخلاقي شمرده شده و در آيات و روايات اسلامي مورد مذمت قرار گرفته، حالت افراطي حب شهرت و جاه است كه چنانچه به انگيزه غلبه، استبداد و رياست بر مردم دنبال شود رذيلتي است كه ريشه در قوه غضبيه دارد و در صورتي كه به انگيزه كاميابي در شهوات و لذات نفساني باشد، از رذايل قوه شهوت به شمار مي آيد. گرچه حالت تفريطي آن كه باعث عدم احساس مسؤوليت و نبود تعهد اجتماعي و بي توجهي به سرنوشت جامعه مي شود، نيز رذيلت اخلاقي بزرگي است كه به نقصان قوه غضبيه در انسان باز مي گردد.
در همين زمينه در قسمتي از كتاب «علم اخلاق اسلامي» آمده است: بدان كه حب جاه و شهرت از مهلكات بزرگ است و طالب آ ن در واقع خواستار آفات دنيوي و اخروي است. كسي كه نام او مشهور و آوازه اش بلند گرديد، سلامت دنيا و آخرتش در خطر است، مگر اين كه خداوند وي را براي نشر دين خود مشهور سازد، بي آن كه خود در طلب شهرت بكوشد. از اين رو در مذمت جاه طلبي و شهرت خواهي آيات و اخبار بي شمار رسيده است. (علم اخلاق اسلامي، ج 2، ص 461، فصل 20)
در روايتي پيامبر گرامي (صلي الله عليه و آله) ميفرمايد: حب جاه و مال در قلب نفاق ميروياند هم چنان كه آب گياه را ميروياند.( بحار الانوار)
در روايت ديگري امام صادق (عليه السلام) ميفرمايد: «ملعون من ترأس ملعون من هم بها ملعون من حدث بها نفسه؛ملعون است كسي كه رياست طلبي كند و كسي كه به رياست همت گمارد و كسي كه در فكر آن باشد» (بحار الانوار)دوست خوبم؛ اصل اين صفت از حبّ به ذات نشأت ميگيرد. حبّ ذات سبب كمال انسان است ولي حب شهرت يكي از شاخههاي انحرافي آن است.شهرت در لغت به معني معروف شدن و شهرت طلبي يعني تلاش براي قدر و منزلت پيدا كردن است. حب شهرت، در حقيقت به حب ذات و به مطرح كردن خود برميگردد. حب جاه به دنبال غفلت از خدا ظهور ميكند و بنده را از قرب الهي مانع ميگردد. اگر ما آنچه داريم را از خدا ببينيم نه خود، دليلي براي انتساب آنها به خودمان نميبينيم. از اين رو زدودن اين خصلت ناشايست به سختي محقق ميشود؛ چون در حقيقيت كنار زدن و شكستن خود است. خداوند ميفرمايد: «اين منزل آخرت (بهشت) را تنها براي كساني قرار ميدهيم كه در روي زمين قصد برتري (جاه و شهرت) و قصد فساد ندارند.» (قصص/83) برتريجويي يكي از مصاديق فساد در زمين است. خداوند كساني را در بهشت جا ميدهد كه نه تنها برتريجويي و فساد نميكنند، بلكه اراده آن را نيز نميكنند. مطالعه شرح حال قارون و فرعون گوياي آن است كه آنچه مايه بدبختي آنها شد، همان برتريجويي و فساد بود. امام علي (عليه السلام) ميفرمايد: «بزرگمنشي را رها كن تا مشهور نشوي، خود را بلند نكن تا بر سر زبانها نيفتي و شناخته نشوي، خود را پنهان كن و ساكت باش تا سالم بماني » شهرتطلبي مانند رياستطلبي يكي از انشعابات حس قدرتطلبي در وجود انسان است با اين تفاوت كه رياست، فرمانروايي بر ابدان مردم است و قدرت اجرايي آن نيروهاي مادي است ولي جاه، مالكيت بر دلها است و نفوذ معنوي و محبوبيتي است كه مردم را به اطاعت وا ميدارد. داشتن جاه و شهرت براي افراد لايق، نعمتي است كه خداوند آن را در قلوب مردم قرار ميدهد.
يكي از عوامل شهرت طلبي، حب دنياست. حب مقام و رياست، ريشه در حب دنيا دارد. براى مقابله با چنين خصلتهايى بايستى:
1- حقيقت دنيا و فناپذيرى آن را شناخت و اين كه هر قدر تعلق به آن بيشتر باشد، دل كندن از آن نيز سختتر خواهد بود. پس چرا دل به چيزى كه فناپذير است ببنديم؟!
2- شناخت آخرت؛ اگر كسى هدف حيات را شناخت و فلسفه حضور خويش در اين وادى را دانست و دريافت كه حيات اصلى و كامل در آخرت است و دنيا پلى براى گذر و كسب كمالات مىباشد و آنچه كه انسان را از توشه گرفتن از اين مزرعه دست يافتن به كمالات بازمىدارد، همان خصلتهاى نكوهيده است. شناخت خصلتهاى ناپسند و پسنديده، شرط اول است. پيامبران الهى نيز - كه طبيبان روح و جان بودند - همين منظور را دنبال مىكردند.
براى رهايى از خصلتهاى نكوهيده بايستى دل و جان را در اختيار مكتب تربيتى پيامبران قرار داد و از خويشتن مراقبت شديد كرد؛ تا مبادا آلوده به رذايل گردد. مضرات شهرتطلبي: - صاحب جاه و مقام پيوسته جان و مالش در خطر و خودش مورد حسد و آزار ديگران است. - شهرتطلبي از آرامش دروني انسان ميكاهد. صاحب رياست هميشه بر رياست و شهرت خود هراسان است و از زوال موقعيتي كه در قلوب مردم دارد ميترسد؛ زيرا تغير و دگرگوني قلوب از ديگ در حال غليان سريعتر است، قلوب هميشه بين اعراض و اقبال در ترددند و آنچه مبنايش بر قلوب مردم است در بي ثباتي، شبيه خانهاي است كه بر موج دريا بنا شود.- اين صفت خبيث باعث روييدن نفاق در دل ميشود و اعمال رنگ ريا به خود ميگيرند، چون شخص شهرتطلب براي اينكه منزلت خود را در نزد مردم حفظ كند و يا آن را بالا ببرد سعي ميكند خود را داراي كمالات و فضيلتهايي نشان دهد كه آنها را دارا نيست و نيز عيوب و نقايص خود را از مردم پنهان كند در حاليكه آنها را داراست. - حب شهرت مانع ياد خدا و مانع فكر كردن است؛ چون اسير قضاوتهاي مردم است و براي از دست دادن مقام و منزلتش نگران و ترسان است و براي رسيدن به هدفش به انواع معاصي و محرّمات دست ميزند از اينرو قلب او هميشه مشغول است. علاج شهرتطلبي :كسي كه حب رياست و جاه قلبش را فرا گيرد، همتش منحصر به مراعات خلق ميشود و ديوانه دوستي آنان ميگردد و به ريا و سمعه و نفاق و سازشكاري و سهلانگاري در امر به معروف و نهي از منكر و امثال آن دچار ميشود. براي معالجه اين مرض دو راه علمي و عملي وجود دارد:
راه علمي علاج جاهطلبي اين است كه انسان سعي كند قدري به گوشهگيري و قناعت به قبول خالق و كنارهگيري مثبت از مخلوق، انس گرفته و جاه و مقام خود را در قلوب ديگران از بين ببرد و جايي رود كه بتواند در حال گوشه نشيني به سر برد. به علاوه اين كه در مبارزه با جاهطلبي از اخبار و روايات مربوط در اين خصوص و اخباري كه در مدح گوشهگيري و نكوهش جاه وارد شده و نيز سيره ائمه معصومين (عليهم السلام) و بزرگان و علماي دين كمك گرفت.
راه علمي: اين است كه بداند براي چه جاهطلبي ميكند، مسلما سببي جز اين ندارد كه ميخواهد بر مردم و قلوب آنها قدرت كامل يابد و اين را براي خود كمالي ميداند. حال خوب فكر كند، اگر مرگ به او فرصت دهد كه اين قدرت را پيدا كند و برايش در تمام عمر باقي بماند در آخرت اگر ضرري نرساند، سودي به حال اون هم ندارد. سزاوار نيست انسان به خاطر چنين چيز ناپايداري، دين خود را كه حيات ابدي لا ينقطع است، از دست دهد و بداند كه كمال حقيقي انسان، علم به خدا و صفات و افعال او و خلاصي از بند اسارت شهوات چيز ديگري نيست، ولي مال و رياست به زودي از بين ميروند، لذا هر كس كمال حقيقي را بشناسد، جاه و مقام در نظرش كوچك ميشود، ولي بايد دانست جاه و مقام در نظر كسي كوچك ميشود كه آخرت را به عين مشاهده بنگرد، دنيا را كوچك ميشمارد و پيوسته مرگ در نظرش مجسم باشد، ولي متأسفانه ديدگاه اكثر مردم ضعيف است و دنيا را بر آخرت ترجيح ميدهند.
چنان چه خداي متعال نيز در قرآن مجيد به اين مطلب اشاره ميفرمايد: «بل تؤثرون الحياة الدنيا و الاخرة خير و أبقي؛ بلكه زندگي دنيا را بر ميگزينند در حالي كه آخرت بهتر و پايندهتر است.» كسي كه چنين بينش ضعيفي دارد، بهتر است مرض خود را با شناخت مضرات دنيوي جاه، معالجه كند.
دوست عزيز؛توصيه مي شود به نكات زيز توجه نماييد:- ارتباط خود را با خداوند محكم كنيد و به نماز و اوقات و آداب آن اهميت بدهيد؛ چرا كه محور و عمود مكتب تربيتى اسلام نماز است كه مىتواند بر محور خود آدمى را از زشتىها باز دارد.- آيات قرآن را با تدبر بخوانيد؛ به ويژه آياتى كه سرگذشت اقوام و قدرتمندان را بيان كرده است و نيز آيات مربوط به قيامت و معاد و... .
- هر شب نفس خود را مورد محاسبه قرار دهيد؛ به گونهاى كه اين كار عادت و برنامه شما نشود. نيمساعت وقت براى خود بگذاريد و در آن زمان به محاسبه نفس بپردازيد؛ به اين صورت كه چه كار ارزنده و چه كار نامناسبى كردهايد و چه خصلتى خود را نشان داده است و... بر خوبىها خدا را شكر گزاريد و بر بدىها نفس را مورد عتاب و سرزنش قرار دهيد.
- جدولى براى صفات خوب و صفات بد، فراهم آورده، هر هفته به خود نمره بدهيد. معدل را به دست آوريد و سعى در كاستن از موارد منفى و افزودن به موارد مثبت كنيد.
- دائماً از خداوند بخواهيد كه شما را در كنترل نفس خويش يارى دهد و همواره از سر شيطان و نفس اماره به او پناه ببريد.- بدانيد كه ريشه حب جاه و مقام در حب دنيا است و ريشه تمامي بدي ها در دنيا دوستي افراطي مي باشد. - بداند كه شهرت، كمال حقيقي نيست و با مرگ تمام ميشود؛ زيرا جاه و مقام در طول زمان از بين رفتني هستند. چيزي هم كه خود فناپذير باشد، نميتواند موجب كمال گردد. - قناعت و قطع طمع از مردم؛ زيرا كسي كه قناعت كند از مردم بينياز و طمعش از آنها قطع ميشود و چون بينياز شد، براي منزلتي كه در قلوب آنان دارد ارزشي قائل نيست. - دانستن مضرات آن از جمله مكر حسودان، غفلت از خدا و احتمال زوال موقعيت. - هنگامي كه مردم به امري در مورد او معتقد شوند كه او لايق آن نيست، آن اعتقاد را به هر وسيله مشروع و ممكن زائل كند. - در آيات و روايات مربوط به مذمت حب جاه و شهرت تامل نمايد. - درباره خصلت هاى نكوهيده و پىآمدهاى آن مطالعه كنيد. در اين زمينه كتابهاى زير توصيه مىشود:
- نقطه هاى آغاز در اخلاق عملى،مهدوى كنى
- علم اخلاق اسلامى،ترجمه جامع السعادات
- قلب سليم،شهيد دستغيب
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://akhlagh.porsemani.ir/content/%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%AA-%D8%B7%D9%84%D8%A8%D9%8A
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های اخلاق و عرفان سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت