پاسخ تفصیلی:
انسان حقيقتي دارد که ناچار از شناخت آن است, و تا حقيقت خود را نشناسد,سردرگم و حيران است.
خداوندتعالي در سوره الشمس,آيه 8 تا 10 ميفرمايد: و نفس و ما سويها فالهمها فجورها و تقويها قد افلح من زکيها و قد خاب من دسيها قسم به نفس و روح و حقيقت انسان و آنکه نفس انساني را تسويه نمود و فجور و تقوي را به آن الهام کرد,کسي نجات يافته و به فلاح ميرسد که همين نفس را تزکيه کند, و بي گمان کسي ضرر مي کند و به خسران ميرسد که نفس يا روح خود را آلوده کرده وحقيقت خود را تباه کند.
اي عزيز, بدانکه در وجود آدمي نفسي است که هم قابليت حيواني شدن را دارد , که همان خواسته ها وخواهشهاي حيواني است و هم قابليت فرشته خو شدن را دارد که همان ملبس شدن به اخلاق پسنديده و صفات نيکوست.
هر چه در جهت هواهاي نفساني( مانند دروغ ,غيبت ,حسد,بخل و...)حرکت کنيم به حيوانيت نزديکتر شده و هر چه در جهت مخالفت با هواي نفس و کسب فضايل و صفات پسنديده( مانند صداقت , سخاوت ,و...)حرکت کنيم به خدا نزديکتر شده ايم.
امام علي عليه السلام در خصوص پاکي معنوي ميفرمايد: ان کنتم لا محاله متطهرين فتطهروا من دنس العيوب والذنوب شما که از پاک بودن گريزي نداريد , پس خود را از پستي عيوب و گناهان پاک کنيد.
پس هر چقدر در ترک گناهان و کسب خلق نيکو تلاش کنيد ,به همان ميزان باطن و ضمير و يا روح شما صفا يافته است ,چرا که قلب مثل آينه اي است که اگر از آلودگيها پاک شود ميتوانيد خدا را در آن ببينيد.
به فرمايش امام صادق عليه السلام : و طهر قلبک بالتقوي واليقين عند طهاره جوارحک بالماء چون اعضاي بدنت را با آب پاک مي کني ,قلب خويش را نيز با تقوي و يقين ,پاکيزه کن.
البته شما جوان گرامي ,که از نعمت جواني برخوردار هستيد ,نسبت به کساني که از سنين بالاتري برخوردارند مي توانيد با سرعت بيشتر به خودسازي و رسيدن به ضميري با صفا گام برداريد.
مطالعه کتاب تفسير موضوعي قرآن کريم (صورت و سيرت انسان در قرآن) ,جلد14 آيه الله جوادي آملي ,در اين خصوص به شما کمک خواهد کرد.
آدرس احاديث : ميزان الحکمه ,جلد 7, باب طهارت ,مصباح الشريعه ,باب طهارت.