زبان قرآن | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
زبان قرآن
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
زبان قرآن
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
زبان وحی
,
اصطلاحنامه علوم قرآنی
پاسخ تفصیلی:
قرآن كريم، به جهت آن كه موجودى ممكنالوجود است، وقتى كه در مرحله «قرب» ظهور مىكند؛ ديده، شنيده و نوشته مىشود؛ در قالب الفاظ «عربى مبين» مىآيد تا زمينه فهم، تعقّل، ترقى و تكامل انسان فراهم شود. خداوند در سوره مباركه «زخرف» (آيات 1تا3) پس از قسم به «كتاب مبين» مىفرمايد: ما قرآن كريم را از مقام لدن و امالكتاب نازلكرده و به صورت قرآن عربى فصيح درآوردهايم تا منشأ تعقل و فهميدن شما باشد.
به بيان ديگر، مرحله نازله قرآن كريم - كه به صورت الفاظ عربى است و جامعه انسانى در خدمت آن قرار دارد - رقيق شده «امالكتاب» است كه مرحله عاليه قرآن مىباشد. خداوند متعال، آن حقيقت متعالى امالكتاب و كتاب مكنون را تنزل داده و رقيق نموده و در قالب مفاهيم و الفاظ، بر وجود مبارك رسول اكرم(ص) نازل فرموده است تا براى عموم مردم قابل درك باشد.
نزول قرآن به زبان عربى - با توّجه به مخاطبان نخستين آن و شخص پيامبر(ص) كه همگى عرب زبانند - يك جريان طبيعى است و هر سخنورى، مطالب خويش را با زبان مخاطبان خود بيان مىكند.
خداوند متعال نيز در ارسال پيامبران و ابلاغ پيامهاى خويش، همين رويه را تأييد كرده و به كار گرفته است.
ابراهيم (14)، آيه 4؛ نگا: محمدتقى مصباح يزدى، قرآنشناسى، تحقيق و تدوين: محمود رجبى، مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى، قم: چاپ اول، بهار 1376، ص 98.
اما در اين باره، بايد به چند نكته مهم توجه داشت:
1. قرآن كريم اگر چه براى تنزّل در اين عالم، نياز به زبان خاص دارد و آن عربى فصيح و مبين است؛ ولى زبان و فرهنگ آن، همان زبان و فرهنگ فطرت است؛ به شكلى كه همگان آن را مىفهمند و تنها در اين صورت مىتواند جهانى باشد. اگر فرهنگ قرآن، فرهنگ يك نژاد و گروه خاصى مىبود؛ هيچگاه نمىتوانست جهانى باشد.
تفسير موضوعى قرآن كريم، ج 1، صص 353 - 355.
از اين رو قرآن كريم، كتابى ساده و معمولى نيست تا انسان بتواند بر اثر آشنايى با قواعد عربى و مانند آن، به همه معارفش دست يابد؛ بلكه كتابى است كه ريشه در اوج آسمان و مقام «لدن» دارد و از «علم خداوند» سرچشمه گرفته است و درك معارف بىانتهاى آن، بدون نردبان تقوا و ارتباط با خدا، امكانپذير نيست.
2. همانطور كه ايجاد «حقيقت وحى» اختصاص به ذات خداوند متعال دارد، تنزل آن حقيقت به لباس عربى مبين و الفاظ اعتبارى نيز كار خداى متعال است؛ نه آن كه فقط معناى كلام و وحى الهى، در قلب پيامبر(ص) تنزل يافته باشد و آن حضرت با انتخاب خود، الفاظى را به عنوان لباس آن معارف قرار داده باشد. الفاظ قرآن كريم نيز از سوى خداوند، تعيين شده و لذا جنبه اعجازى دارد. آيات زير دلالت دارد كه علاوه بر محتوا، الفاظ و عبارت عربى قرآن نيز از ناحيه خداوند به پيامبر(ص) وحى شده است: «ابراهيم، آيه 4؛ مريم، آيه 97؛ دخان، آيه 58؛ اعلى، آيات 18، 17، 22 و 32؛ قمر، آيه 40؛ احقاف، آيه 12؛ فصلت، آيه 2 و 3؛ رعد، آيه 37 و...».
نگا: الميزان، ج 17، ص 359.
3. ارتباط الفاظ با معانى، ارتباطى تكوينى و حقيقى نيست؛ بلكه در اثر قرارداد است كه لفظ معينى با قرارداد ويژه، نشانه معناى خاصى مىگردد و به همين دليل، براى يك معناى خاص در اقوام مختلف، الفاظ گوناگونى وجود دارد و نيز به همين دليل است كه يك حقيقت تكوينى، همچون وحى گاهى به صورت «عربى مبين» ظهور مىكند و گاهى به صورت «عبرى» و زمانى به «زبان سريانى» و... .
با توجه به اين نكته، شايد اين سؤال پديدار شود كه: چگونه وحى الهى، از مقام «لدىاللهى» - كه جز تكوين صرف چيزى نيست - به كسوت الفاظ و كلمات اعتبارى - كه قرارداد محض است - درمىآيد؟ به بيان ديگر، چگونه يك امر تكوينى حقيقى، به صورت امرى اعتبارى و قراردادى ظهور مىكند؟
پاسخ آن است كه هر چند هماهنگى حلقات سلسله علل و درجات يك واقعيت متنزل، لازم است؛ اما ممكناست جريان تنزّل وحى از مقام «بساطت تكوينى» به موطن «كثرت اعتبارى» از مسيرى بگذرد كه آن مَعبر، صلاحيت جمع ميان تكوين و اعتبار را داشتهباشد و آن همان «انسان كامل» و شخص «رسول اكرم»(ص) است. در واقع تنزل تكوين به اعتبار، در نفس مطهر آن حضرت صورتمىگيرد. به بيان سوم تنزل حقيقت تكوينى قرآن، بايد مسيرى داشتهباشد تا در آن مسير، حقيقت قرآن تنزل يابد و با «اعتبار» پيوند بخورد و اين مسير همان نفس مبارك رسول خدا(ص) است و نفس مبارك ايشان، مانند انسانهاى ديگر كه همواره حقايق معقول را از رشته عقل به موطن مثال متصل تنزل مىدهد و ازآنجا به صورت فعلى يا قولى اعتبارى، در موطن طبيعت پياده مىكند؛ مىتواند بهترين معبر براى پيوند امر «تكوينى» و «قراردادى» باشد.
بنابراين نبايد پنداشت كه چون «الفاظ»، قراردادى و اعتبارى است، ارتباطى به وحى - كه يك امر تكوينى است - ندارد؛ زيرا خداوند متعال، نفس «انسان كامل» را معبر مناسبى براى تنزيل قرآن كريم از مقام امالكتابى و مقام تكوين صرف، به الفاظ «عربى مبين» و مقام «اعتبار» قرار داده و بدين شكل ميان حقيقت و اعتبار، پيوند برقرار كرده است.
با دقت و تأمل در آنچه گفته شد، مىگوييم: زبان قرآن نسبت به كتابهاى آسمانى ديگر، امرى عرضى است؛ يعنى، چنان كه يك دين به صورت «عبرى»، يك دين به صورت «سريانى» و.... ظهور كرده است؛ دين اسلام نيز در قالب كتابى با الفاظ عربى، تجلّى نموده و اين وجه تمايز اين كتاب از كتابهاى آسمانى ديگر است. به عنوان مثال چنان كه سياهى و سفيدى، از عوارض بوده و موجب تمايز اجسام و اشياء از يكديگر مىشود، زبان عربى، عبرى يا سريانى، موجب تمايز كتابهاى آسمانى از يكديگر مىگردد. از اين رو زبان قرآن - كه در قالب عربى فصيح و مبين مىباشد - براى دين اسلام، در مقابل اديان ديگر؛ همچون عرضى است كه اين دين را از اديان ديگر متمايز و مشخص مىسازد.
اما «زبان قرآن» نسبت به خودِ دين اسلام، امرى ذاتى تلقى مىشود؛ يعنى، از آن جا كه خداوند متعال، قرآن را با اين الفاظ و زبان از «مقام امالكتابى» تنزيل كرده و حقيقت وحى را به اين لباس متلبّس نموده است و با معبر قراردادن نفس رسول مكرم اسلام(ص)، امر تكوينى را با امر اعتبارى پيوند داده است و از اين رو خود اين الفاظ بعدى از ابعاد اعجاز قرآن به شمار مىرود؛ اين زبان ذاتى و جزء لازم و جدايىناپذير دين اسلام به شمار مىرود و همچون عرض، خارج از ذات آن نيست. بر همين اساس تلاوت قرآن بايد به زبان عربى باشد و بايد آداب قرائت به اين زبان رعايت گردد. زبان عربى همچون مدخل ورودى براى نيل به مراتب و مراحل بالاتر اين كتاب بىنظير است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها، كد: 18/500004)
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.quran.porsemani.ir//node/2297
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های قرآن و حدیث سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت