ولایت فقیه و آزادی بیان | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
ولایت فقیه و آزادی بیان
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
ولایت فقیه و آزادی بیان
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
حکومت اسلامی - ولایت فقیه
پاسخ تفصیلی:
در اسلام نه تنها «بيان» آزاد است؛ بلكه گاهى بر «عالم» و «دانا»، بيان كردن واجب است. از مصاديق والاى آزادى «بيان»، امر به معروف و نهى از منكر است. امر به مشورت و ترغيب به آن، يكى ديگر از احكام ملازم آزادى بيان و اظهار رأى و نظر افراد جامعه است. آنچه در روايات به طور خاص، آزادى بيان را يكى از وظايف مردم در قبال حاكم مطرح كرده، انگاره
«النصيحه لائمه المسلمين»
است. امير مؤمنان(ع)، در اين باره مىفرمايد:
«و اما حقّى عليكم فالوفاء بالبيعه و النصيحه فى المشهد و المغيب»
؛
نهجالبلاغه، خطبه 34.
«حق من بر شما اين است كه به بيعت وفا كنيد و در آشكار و نهان، خيرخواهى را از دست ندهيد». وجود آزادى بيان در جامعه، براى خيرخواهى از حاكم و مصاديق آن (مانند انتقاد صحيح و سازنده همراه با شرايط آن) لازم و باسته است. مواردى نظير امر به جدال احسن
(ادْعُ إِلى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَ جادِلْهُمْ بِالَّتِى هِيَ أَحْسَنُ)
؛
نحل (16)، آيه 125: «با حكمت و اندرز نيكو به راه پروردگارت دعوت كن و با آنان به [شيوهاى] كه نيكوتر است، مجادله كن».
و امر و ترغيب به گزينش بهترين كلام
(فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ)
؛
زمر (39)، آيه 17 و 18: «پس بشارت ده به آن بندگان كه: به سخن من گوش فرا مىدهند و بهترين آن را پيروى مىكنند»
و مواردى كه از مخالفان درخواست برهان شده
(قُلْ هاتُوا بُرْهانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ)
، همه با بيانى روشن، به لزوم آزادى بيان در جامعه اسلامى نظر دارد. بنابراين در انديشه اسلامى، در اصل ضرورت «آزادى بيان» و ثمراتى كه بر آن مترتب است و ضررهاى ناشى از منع آن، هيچ ترديدى نيست. اما پرسش اساسى آن است كه آيا براى اين «آزادى» حد و مرزى هست يا نه؟ آيا هر كس هر چه بخواهد، مىتواند بگويد و هر نظر و انديشه يا هنر، رمان و... را مىتواند آزادانه پخش كند؟ گفتنى است در هيچ نظامى، آزادى بيان به صورت مطلق و بدون حد و مرز وجود ندارد؛ بلكه آزادى، محدود بوده و در چارچوب ارزشهاى پذيرفته شده در هر جامعه قرار دارد. اين چارچوبها از هر نظام و جامعهاى تا نظام و جامعه ديگر، متفاوت و هماهنگ بر جهانبينى و نظام فكرى آن است. «موريس دوورژه» درباره چارچوب «آزادى» در دموكراسى مىنويسد: «آيا با اعطاى آزادى به دشمنان آزادى، به آنها اجازه داده نمىشود كه آزادى را در هم بكوبند؟... دموكراسى به مخالفان خود اجازه بيان عقايدشان را مىدهد؛ ولى تا وقتى كه اين كار را در چارچوب روشهاى دموكراتيك انجام دهند».
جامعهشناسى سياسى، ص 343.
در متن اعلاميه «حقوق بشر فرانسه»، آزادى مقيّد به حدود قانونى شده است: «آزادى آگاهى از افكار و عقايد از گرانبهاترين حقوق بشر است. بنابراين هر يك از افراد كشور، مىتوانند آزادانه هر چه مىخواهند بگويند، بنويسند و به چاپ برسانند؛ مگر مواردى كه قانون معين كرده باشد. در آن صورت تجاوز از آزادى مزبور، مستلزم مسؤوليت خواهد بود».
ماده يازده قانون مزبور؛ حقوق اساسى در جمهورى اسلامى ايران، ج 7، ص 30.
آزادى بىحدّ و حصر و بدون كنترل، آسيبها و تباهىهاى گوناگونى را متوجه جامعه مىكند؛ مانند: 1. تحريك و تهييج عموم به اعمال و افعال و يا خوددارىهايى كه مضرّ به حال جامعه و دولت است (نظير آنارشيسم)؛ 2. هتّاكى و فحّاشى به مقامات مذهبى، ملّى و سياسى و افراد مردم؛ 3. افشاگرى و انتشار اسرار خصوصى افراد و مقامات و نيز اسرار نظامى و سياسى كشور؛ 4. انتشار و القاى اخبار نادرست و شايعه پراكنى و ايجاد اختلال در امنيت فكرى جامعه.
حقوق اساسى جمهورى اسلامى ايران، ج 2، ص 455.
بنابراين هيچ منطقى، آزادى لجام گسيخته و بدون حد و مرز را در هيچ عرصهاى -از جمله در عرصه «بيان» و امثال آن تأييد نمىكند؛ ليكن آنچه مهم است، اصول و ارزشهايى است كه مىتواند دايره آزادىها را محدود كند و در اين عرصه، بين انديشه اسلامى و تفكر ليبرالى تفاوت بسيار هست. در ديدگاه دينى، گرچه آزادى بيان جايگاه مهمى دارد؛ اما با توجه به احكامى -چون حرمت غيبت، تهمت و دروغ اين نكته روشن مىشود كه آزادى مطلق در گفتن وجود ندارد؛ بلكه گفتار بايد صادق باشد و موجبات اذيت و آزار ديگران و تضييع حقوق عمومى را فراهم نسازد. از ديدگاه اسلام آزادى بيان، مقيد به مصالح شخصى و جامعه اسلامى و مصالح عالى دينى است. ازاينرو در مواردى كه فساد در كار است، يا انحراف عقيدتى و اخلاقى و... پديد مىآيد، آزادى محدود مىشود. از منظر امام راحل(ره)، مهمترين قيود آزادى بيان عبارت است از: 1. آزادى تا مرز فساد (يعنى آنجا كه از آزادى فساد خيزد، دايره آن محدود به حدى است كه سلامت معنوى جامعه حفظ شود)؛ 2. آزادى در چارچوب اسلام و قوانين كشورى؛ 3. آزادى تا مرز اضرار به مردم؛ 4. آزادى تا مرز توطئه بر ضد نظام اسلامى.
صحيفه نور، ج 7، ص 232؛ ج 22، ص 283؛ ج 6، ص 270؛ ج 22، ص 169.
در قانون اساسى جمهورى اسلامى ايران، انواع آزادىها به رسميت شناخته شده است و دولت نيز موظف به تهيه و تدارك تمامى زمينههاى لازم براى تحقق اين نعمت الهى است؛ مشروط بر آنكه مخلّ به مبانى اسلام يا حقوق عمومى نباشد: «نشريات و مطبوعات در بيان مطالب آزادند؛ مگر آنكه مخلّ به مبانى اسلام يا حقوق عمومى باشد...».
اصل 24 قانون اساسى.
آزادى عقيده از ديدگاه اسلام
از آنجايى كه اسلام صاحب مكتب و جهانبينى ويژهاى است، هرگز آزادى عقيده به شكل مطرح در غرب را نمىپذيرد؛ يعنى، نمىگويد: هر كس مادامى كه زيانى به ديگران نرساند، آزاد است هر عقيدهاى داشته باشد.
آزادى عقيده در غرب، بر مبانى متعددى استوار است كه يكى از آنها، فردگرايى (Individualism) است. فردگرايى براى جامعه غرب -علاوه بر نقش متافيزيكى و هستىشناختى نقش اخلاقى و ارزشى نيز دارد؛ يعنى، به مثابه مبنايى فلسفى براى اخلاق، سياست، حقوق، فرهنگ و اقتصاد قرار مىگيرد. از منظر اين ايدئولوژى، انسانها به صورت اتمهاى مستقل و خود بنياد فرض مىگردند. هر انسان واحد كانونى از گرايشها و خواستهها است و با تكيه بر «عقل تجربى» -كه تنها منبع فهم و شناخت فرض مىشود قادر به شناخت و تشخيص راه تأمين گرايشها، تمايلات و ارزشهاى خويش است و در اين روند نيازمند هدايت ديگران نيست. بنابراين تنها حقيقت (truth) فرد و خواست و تشخيص او است كه مبناى شناخت، عقايد، اخلاق، حقوق و سياست و... است. هيچ ملاك و معيار بيرونى نداريم كه بگويد: اين بهتر است يا آن. هر كس مستقلاً گرايشهايى دارد و از عقل كافى براى رسيدن به خواستههايش برخوردار است و ديگر نهادها بايد از قضاوت دربارهى اين امور پرهيز كنند. در چنين ديدگاهى كه در بستر «امانيسم» (انسان محورى) شكل گرفته همجنسبازى همان اندازه مورد احترام است كه خداپرستى! اين انگاره داراى اشكالات بنيادين متعددى است و هرگز در اسلام جايگاهى ندارد. براى اطلاع بيشتر ر.ك: الف. زرشناس، شهريار، اشاراتى دربارهى ليبراليسم. ب. مجله انديشه حوزه، شماره 21 و 20، ويژه آزادى. پ. واعظى، احمد، جامعه دينى، جامعه مدنى، ص 96. ت. حسينى، سيدابراهيم، اصل منع توسل به زور، ص 300-310.
در عين حال كسى را مجبور به پذيرفتن مكتب خود نمىكند؛ بلكه اصول پايه آن را با دلايل روشن عقلى و نقلى (قرآن و حديث)، مشخص و سپس همگان را به پذيرش عقيده اسلامى دعوت مىكند. از ديدگاه اسلام، عقيده مطلق، آزاد نيست؛ بلكه حد و مرز دادن به آزادى عقيده -با توجه به موارد زير امرى ضرورى و بايسته است. يكم. عقيدهاى كه انسان انتخاب مىكند، هميشه بر مبناى تفكر و انديشه نيست؛ بلكه اغلب اين عقايد، بر اساس تقليد و بررسى كوركورانه از نياكان و پدر و مادر و يا از محيط است. گاهى نيز بر اساس احساسات، عقيدهاى شكل مىگيرد و از آنجايى كه دلبستگىها، موجب تعصّب، جمود، خمود و سكون مىشود، بشر نمىتواند در عقيده به طور مطلق آزاد باشد. دوم. عقيده گاهى مانع تفكر و آزادى انديشه مىشود؛ زيرا وقتى به امرى دلبسته شد، چشم و گوش بصيرت، كور و كر مىگردد.
ر.ك: شهيد مطهرى، پيرامون جمهورى اسلامى، ص 8 و ص 97 - 98.
سوم. عقايد غلط، باعث اسارت انسانها و خروج از مسير انسانيت مىشود و بايد اين زنجيرها را از دست و پاى او باز كرد؛ مانند طبيبى كه آزادى انسانهايى را كه از خارش بدن لذت مىبرند، مىگيرد و به طبابت آنان مىپردازد.
همان، آشنايى با قرآن، ج 3، ص 228 - 225.
چهارم. از آن جهت كه لازمه محترم شمردن بشر، هدايت نمودن او در راه ترقى و تكامل است، بايد جلوى هر عقيدهاى كه انسان را از تكامل باز مىدارد، گرفته شود.
پيرامون جمهورى اسلامى، ص 100.
بنابراين جواز آزادى، در مورد عقايدى است كه مبناى آن تفكر و انديشه باشد. در واقع آزادى چنين عقيدهاى به آزادى فكر مستند است. علاوه بر مطالب ياد شده، مهمترين نكاتى را كه در مورد آزادى عقيده از متون اسلامى حاصل مىشود، مىتوان به صورت مختصر در انگارههاى ذيل بيان كرد: 1. اسلام هرگز اجازه تفتيش عقايد را نمىدهد و كسى را از اين نظر، تحت فشار نمىگذارد. اگر كسى اظهار قبول اسلام كرد، اين اظهار را محترم مىشمارد و بدبينى و سوء ظن را در اين زمينه مجاز نمىداند:
(وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ أَلْقى إِلَيْكُمُ السَّلامَ لَسْتَ مُؤْمِناً)
؛
نساء (4)، آيه 94.
«به كسى كه نزد شما [اظهار] اسلام مىكند، مگوييد: تو مؤمن نيستى». 2. در نظر اسلام، اصولاً عقيده دينى، چيزى نيست كه با اجبار و اكراه درست شود؛ بلكه بايد از ديدگاهى منطقى و دلايل مستحكم سرچشمه گيرد:
(لا إِكْراهَ فِى الدِّينِ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ)
؛
بقره (2)، آيه 256.
«در دين هيچ اجبارى نيست و راه از بيراهه به خوبى آشكار شده است». 3. اديان آسمانى، هر چند با آمدن اسلام منسوخ شدهاند؛ اما پيروان آنها حق دارند به عنوان يك اقليت مذهبى -طبق شرايط اهل ذمه كه در كتابهاى فقهى آمده است در كشور اسلامى زندگى كنند و با رعايت شرايط زير تحت حمايت حكومت و قوانين اسلامى باشند: - عدم قيام مسلحانه عليه مسلمين و همكارى با دشمنان كشوراسلامى، - عدم تظاهر به منكرات اسلامى، - محترم شمردن احكام دادگاههاى اسلامى، - عدم ايذا نسبت به مسلمانان و خوددارى از فحشا، سرقت اموال و جاسوسى.
امام خمينى(ره)، تحريرالوسيله، ج 2، ص 505.
در صورتى كه اقليتهاى مذهبى، شرايط حكومت اسلامى را رعايت كنند، نمىتوان آنان را به ترك عقيده و يا حتى ترك مراسم مذهبى خويش، مجبور ساخت. امام على(ع) در نامه معروفش به مالك اشتر مىفرمايد:
«و اشعر قلبك الرحمه للرّعيه و المحبه لهم و اللطف بهم و لا تكوننّ عليهم سبعاً ضارياً تغتنم اكلهم، فانهم صنفان؛ اما اخ لك فى الدّين او نظير لك فى الخلق»
؛
نهجالبلاغه، نامه 53.
. 5. اسلام به همگان اجازه تحقيق مذهبى مىدهد تا آنجا كه هرگاه فرد مشرك و بتپرستى، براى تحقيق به رهبر حكومت اسلامى پناه آورد، بايد از او حمايت كند و در پايان او را تحت حفاظت، به وطنش برساند:
(وَ إِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ اسْتَجارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّى يَسْمَعَ كَلامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ذلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لا يَعْلَمُونَ)
؛
توبه (9)، آيه 6.
«و اگر يكى از مشركان از تو پناه خواست، پناهش ده تا كلام خدا را بشنود؛ سپس او را به مكان امنش برسان؛ چرا كه آنان قومى نادانند». آنچه گذشت اصول انديشه اسلامى در باب آزادى بيان و عقيده و انديشه است و ولايت فقيه نيز ضمانت اجرايى اين اصول است. بنابراين در چارچوب تعريف شده در اسلام ولايت فقيه هيچ تضادى با آزادىهاى ياد شده ندارد.
براى مطالعه بيشتر در اين زمينه ر.ك: الف. قاضىزاده، كاظم، انديشههاى فقهى - سياسى امام خمينى(ره). ب. دفتر همكارى حوزه و دانشگاه، درآمدى بر حقوق اسلامى. پ. هاشمى، سيدمحمد، حقوق اساسى جمهورى اسلامى ايران. ت. خسروپناه، عبدالحسين، جامعه مدنى و حاكميت دينى.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.quran.porsemani.ir//content/%D9%88%D9%84%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D9%81%D9%82%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D9%86-0
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های قرآن و حدیث سایت پرسمان
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت