مشيت الهي-هدايت و ضلالت | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
مشيت الهي-هدايت و ضلالت
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
مشيت الهي-هدايت و ضلالت
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
مشیت الهی
,
هدایت و ضلالت
,
اراده الهی
سوال:
چرا خداوند به دل بعضي ها مُهر مي زند و گوشهايشان رامي بندد تا حقيقت را درنيابند؟ مگرخدا نمي خواهد تا ايمان بياورند؟
پاسخ تفصیلی:
فهم اين نكته مبتنى بر شناخت دقيق اقسام هدايت و ضلالت، شرايط هر يك و گونههاى تعلق مشيت و اراده حكيمانه الهى است.
اقسام هدايت در قرآن: در قرآن مجيد از چهار نوع هدايت سخن رفته است:
1) هدايت تكوينى عام:وآن همان نظام و مكانيسمى است كه خداوند موجودات را طبق آن آفريده به طورى كه تمام هستى هماهنگ و منسجم به سوى غايتى در حركت و تكاپويند. «رَبُّنَا اَلَّذِي أَعْطى كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدى)
در برابر اين گونه هدايت هيچ گونه ضلالتى وجود ندارد.
2) هدايت تكوينى اولى خاص: و آن هدايت همه انسانها از طريق عقل و فطرت به سمت يكسرى از حقايق و اصول و ارزشهاست كه از آن جهت به «حجت باطن» تعبير شده است. چنين هدايتى چند خصوصيت دارد: الف) منحصر به انسانها است. ب ) در ميان انسانها عمومى و استثنا ناپذير است. ج ) ذاتى و درون بود است. د ) در برابر آن هيچ گونه ضلالتى نيست. يعنى خداوند هيچ كس را با فطرت خداگريز و عقلى گمراه كننده نيافريده است.
3) هدايت تشريعى عام:اين گونه هدايت مخصوص انسانها و طايفه جن مىباشد. زيرا تشريع و قانون گذارى در ظرف اختيار و توان كنشهاى انتخابى و گزينش موضوعيت دارد و بدون آن بى معناست. چنين هدايتى نيز از نظر قرآن در ظرف خود فراگير و همگانى است. يعنى خداوند پيامبران را براى همه انسانها فرستاده و كتاب آسمانى خود را براى جميع بشر نازل فرموده است. (وَ لِكُلِّ قَوْمٍ هادٍ) و براى هر قومى رهبرى است (رعد، آيه 7) و ما أَرْسَلْناكَ إِلاَّ كَافَّةً لِلنَّاسِ؛ و ما ترا جز بشارتگر و هشداردهنده براى تمام مردم نفرستاديم(سباء، آيه 28). در برابر اين گونه هدايت نيز هيچ ضلالتى نيست. زيرا ضلالت تشريعى به اين معناست كه - نعوذ بالله - خداوند پيامبرانى را هم براى گمراهسازى برخى از مردم مبعوث سازد و معارف و احكام و قوانين گمراه كنندهاى بر آنان نازل فرمايد در حالى كه خداوند هرگز چنين نمىكند و از او جز سخن حق نازل نمىگردد حَقِيقٌ عَلى أَنْ لا أَقُولَ عَلَى اَللَّهِ إِلاَّ اَلْحَقَ(اعراف، آيه 105).در اينجا چند نكته مهم وجود دارد: الف) اولا خداوند به عنوان هادى و شارع خواستار هدايت همه انسانها مىباشد و از همينرو دين حق را براى همگان نازل كرده است. ب ) اراده الهى در اين زمينه اين است كه انسانها با اختيار خود راه درست را برگزينند نه جبرا وگرنه مىتوانست همه را جبرا به راه راست كشاند و نيازى هم به بعثت و رسالت نبود. از اين رو فرمود: «إِنَّا هَدَيْناهُ اَلسَّبِيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُوراً
ج ) انسانها در برابر هدايت تشريعى عام - با توجه به اختيارى كه دارند - دوگونه موضع اتخاذ مىكنند: برخى در برابر آن راه تسليم و انقياد پيش مىگيرند و برخى به سرپيچى وطغيان مىپردازند. دقيقا از همينجاست كه به مرحله بعد و نوع ديگرى از هدايت گذر مىكنيم.
4) هدايت تكوينى پاداشى(ثانوى):اين هدايت مخصوص موءمنان است. يعنى كسانى كه با اختيار خويش در برابر هدايت رسولان الهى و نورافشانىهاى عقل و فطرت تسليم گشتند خداوند باب هدايت ديگرى برتر از هدايتهاى قسم پيشين مىگشايد. به عبارت ديگر چون آنان با اختيار خود از هدايتهاى مراتب پيشين استفاده كردند لذا اين نوع هدايت را پاداشى و ثانوى (يعنى مترتب برپذيرش هدايتهاى اولى) مىنامند. فرق اساسى اين هدايت با مراتب قبلى آن است كه وجه غالب آنها جنبه راهنمايى «ارائهالطريق» داشت ولى اين مرتبه افزون بر آن خاصيت راهبردى «ايصال الى المطلوب» نيز دارد. در برابر اين نوع هدايت ضلالتى نيز هست كه از آن تعبير به «اضلال كيفرى» مىشود. يعنى همان طور كه پذيرش هدايتهاى نخستين تكوينا شرايط و قابليت راهيابى به مراتب و مدارج بالاترى را در انسان ايجاد مىكند مخالفت و سرپيچى در برابر حقايق الهى و هدايتهاى او رفته رفته ديد حق بين را از انسان مىستاند و كسى كه كرارا با علم و عمد و آگاهى با حق بستيزد رفته رفته گويى در برابر حق و نورافشانىهاى الهى كرو كور و لال مىشود: لَهُمْ أَعْيُنٌ لا يُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا يَسْمَعُونَ بِها(اعراف 179)و به جايى مىرسند كه «نرود ميخ آهنين در سنگ». اين همان اثر تكوينى حق ستيزى و حق گريزى عامدانه و اختيارى آنان است. ليكن چنين مكانيسم و تأثير تكوينى بر اساس نظام آفرينش الهى است. بنابراين گمراهى فقط در اين مرحله است و آن از يكسو به خود شخص وابسته است. زيرا او با اختيار خود با حق ستيز كرده و از سوى ديگرى نيز به خدا استناد دارد ولى نه به اين معنا كه از اول او گمراهش كرد بل چون تعمدا راه خلاف را برگزيد و بر آن پاى فشرد همان را ملكه او ساخت: فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزادَهُمُ اَللَّهُ مَرَضاً(بقره، آيه 10).
بنابراين ضلالت كيفرى كه مورد بحث آيه هفتم سوره مباركه بقره و آيات مشابه ديگر است، نسبت به كسانى است كه اولاً، با عقل و فطرت از درون به سوى حق هدايت شدهاند، ثانياً، به وسيله پيامبران و اولياء الهى به جاده حق و صراط مستقيم رهنمون شدهاند، ثالثاً؛ پس از گناه و دورى از حق، فرصت توبه و بازگشت داشتهاند و علىرغم اين امور سهگانه باز بيراهه رفتهاند و به سوء اختيار خود كفر را بر ايمان و كورى را بر بينايى و تاريكى را بر روشنايى ترجيح دادهاند. اين افراد در برابر مؤمنانى كه از هدايت پاداشى حقتعالى برخوردارند، از اين نوع هدايت محروم هستند. به عبارت ديگر خداوند متعال در وجود آنها قلبى شفاف و پاك قرار داده است كه به وسيله آن هدايت شوند. اما اينها براساس (بَلْ رانَ عَلى قُلُوبِهِمْ ما كانُوا يَكْسِبُونَ)؛ بلكه اعمالشان چون زنگارى بر دلهايشان نشسته است}، (مطففين، آيه 14).
دلهاى خود را برخلاف فطرت و عقل سياه كردهاند. علىرغم فرصتى كه براى توبه داشتهاند، با وجود تذكر و موعظه و اتمام حجت و وجود بنيهها و شواهد فراوان، باز به راه نيامدند و بيراهه رفتند، در چنين صحنهاى كه قلبشان از گناهان سياه شده و خداوند متعال مىفرمايد: خَتَمَ اَللَّهُ عَلى قُلُوبِهِمْ يعنى؛گويي تنها جاى امضاء خالى مانده بود كه ما اين امضاء را بر دل آنها زديم و مىدانيد كه امضاء پس از اين است كه نامه تمام شود و اين گروه با اعمال سياه خود، نامه را كاملاً سياه كردند، فقط جاى امضاء باقى مانده كه اين امضاء نيز به واسطه اعمال بد خود آنها بر صحيفه دل آنها زده شد امضاي الهي تاييد تكويني همان چيزي است كه خود در پي آن بودند و نتيجه كارشان بر اساس سنت و قانون الهي حاكم بر هستي چيزي جز اين نمي تواند باشد. بنابراين اين نوع آيات اولا هيچ منافاتى با اراده و اختيار انسان ندارند. و ثانيا با خواست خدا مبني بر ايمان آوردن آنها منافات ندارد . زيرا خدا مي خواهند آنان با ميل و اختيار خويش ايمان آورند , نه به طور جبري . ولي آنان به كلي از اين مسير فاصله گرفته و اين راه را به روي خود بسته اند و خدا آنان را با همان چيزي كه خود خواسته اند وا مي گذارد و سپس به كيفرشان مي رساند.
از زاويه ديگرى نيز مىتوان به اين مسأله نگاه كرد و آن اين است كه خواستهها دو گونه است: 1) خواست و مطلوب بالذات، 2) خواست و مطلوب بالعرض. در مَثَل نجارى كه در مىسازد غرض او از بريدن چوبها ساختن در است و لاجرم مقدارى از آنها به صورت خاك اره بر زمين مىريزد. حال آيا مىتوان گفت: نجار خواسته است كه خاك ارهها بر زمين بريزند؟ اگر بگوييم نه گفته آيد كه: پس چرا آنها را اره كرد؟ بنابراين به تعبيرى مىتوان گفت: بلى او چنين خواسته است ليكن اين نه مقصود بالذات وى بوده. بلكه مقصودش درسازى است و لازمه آن پيدايش چنين ذراتى است. خداوند نيز خواسته است انسانها به اختيار خويش راه هدايت را گزينند و لازمه اختيار آن است كه بالاخره كسانى هم مسير باطل را بپويند. حال آيا مىتوان گفت: خدا خواسته كه آنان گمراه شوند؟ و اگر نمىخواست چرا آنان را آفريد و آزادى داد؟ جواب آن است كه غرض اصلى خداوند هدايت يا بى اختيارى است و چون پاى اختيار به ميان آيد لاجرم سروكله سرپيچى و طغيان نيز آشكار گردد. بنابراين چون او آزادى داده چنان است كه گويى بالتبع گمراهى را نيز اراده كرده است. (دقت شود كه اين اراده نتيجه اختيار است و هرگز نافى آن نيست و از همين رو هيچ سلب مسؤوليتى از انسان نمىكند. زيرا همين انسان گمراه مىتوانست در مسير هدايت قرار گيرد كه مطلوب بالذات الهى است و در رتبه متقدم مىباشد.) نتيجه اين كه انسان يا با حسن اختيار خود به راه درست مىرود و به هدايت نهايى مىرسد يا به سوء اختيار خود از هدايت الهى سرباز مىزند و به ضلالت كيفرى - عدم هدايت ثانوى - مىرسد.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//content/%D9%85%D8%B4%D9%8A%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%87%D9%8A-%D9%87%D8%AF%D8%A7%D9%8A%D8%AA-%D9%88-%D8%B6%D9%84%D8%A7%D9%84%D8%AA
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت