كفر شيطان | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
كفر شيطان
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
كفر شيطان
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
کفر شیطان
,
شیطان
سوال:
بنابر آيات و روايات مخلدين در جهنم کافراني هستند که در کفر خود اصرار مي ورزند با اين وصف حکم شيطان که در اصل کافر به مقام وحدانيت حق نيست، چه مي شود؟ آيا او از جهنم در نهايت خارج مي شود يا مخلد در آن است؟
پاسخ تفصیلی:
اولا راجع به کفر :
در پاسخ اين سؤال توجهتان را به مطالب ذيل جلب مي كنيم: الف- کفر در لغت به معناي پوشاندن است و به همين دليل به کشاورز که تخم را در زمين پنهان مي کند کافر مي گويند. کفران نعمت به معناي پوشاندن و کتمان آن و ترک شکر آن است. ب- کفر داراي انواع و مراتب و درجات متعددي است. در روايتي از امام صادق(ع) کفر در کتاب خدا به پنج قسمت تقسيم شده است که عبارتند از: 1 و 2- کفر جحود و آن دو قسم است: انکار ربوبيت و انکار حق پس از علم و آگاهي 3- کفر نعمت 4- ترک چيزي که به آن امر شده است. 5- کفر برائت به معناي بيزاري جستن از مشرکان البته بزرگترين کفر انکار وحدانيت خدا يا دين يا نبوت است و به تعبير ديگر بدترين کافر کسي است که اصول يا ضروري دين را انکار نمايد.ج- گاهي کافر کسي است که از روي عمد و عناد حق و حقيقت را مي پوشاند و آن را انکار مي کند و گاهي به فردي گفته مي شود که ندانسته و از روي جهل منکر حق است و در قرآن به هر دو فرد کافر گفته شده است . د- در قرآن کريم به کسي که عملي و حکمي الهي را ترک کند و وظيفه خود را در مورد آن انجام نمي دهد کافر گفته شده است . مثلا در مورد ترک کننده حج در آيه 97 آل عمران چنين آمده است : و من کفر فان الله غني عن العالمين . ه- انجام گناه و حتي گناهان کبيره انسان را کافر نمي کند ولي در عين حال گناه نوعي کفر به معناي لغوي آن يعني پوشاندن حق و کفران نعمت است .و- کافر بودن ابليس به معناي انکار ربوبيت و مبدا و خالق عالم نيست بلکه کفر شيطان از نوع پوشاندن حقيقت و کبر و غرور و نافرماني امر و دستور خداوند است و بدترين بلاى جان انسان نيز همين كبر و غرور است كه پردههاى تاريك جهل بر چشم بيناى او مىافكند، و او را از درك حقايق محروم مىسازد، او را به تمرد و سركشى وامىدارد، و از صف مؤمنان كه صف بندگان مطيع خداست بيرون مىافكند، و در صف كافران كه صف ياغيان و طاغيان است قرار مىدهد، آن گونه كه ابليس را قرار داد. كبر و غرور ممكن است خودش مستقيما كفر محسوب نشود، ولي به طور قطع يكي از عوامل و زمينه هاي كفر را در انسان به وجود مي آورد.
ثانيا راجع به ابليس:
در آيات الهي به روشني پاسخ اين سوال داده شده است در سوره حجر آيات 34- 35 آمده است: قالَ فَاخْرُجْ مِنْها فَإِنَّكَ رَجِيمٌ ... پس از خوددارى شيطان از اجراى فرمان خدا در مورد خضوع و سجده براى آدم، خداوند او را از رحمت خود طرد كرد و به او فرمود: از آن جا بيرون شو كه تو رانده شده هستى. بدين گونه شيطان شايستگى ماندن در بهشت و در زمره فرشتگان را از دست داد و از اين مقام و مرتبه بيرون شد و به صفت «رجيم» يعنى رانده شده از رحمت خدا، متصف گرديد.در آيه بعدى، مفهوم رجيم توضيح داده شده است و آن اين كه مىفرمايد: همانا تا روز قيامت لعنت من بر توست. لعنت همان محروم بودن از رحمت خدا و دورى از اوست.(کساني که خداوند آنها را لعن کنند مستوجب عذاب ابدي مي شوند.)اين لعنت تبديل به عذاب جهنّم خواهد شد. همچنين درآيات42 و43 آمده است: إِنَّ عِبادي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطانٌ إِلاَّ مَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْغاوينَ وَ إِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ أَجْمَعينَ «و هرگز تو را بر بندگان (برگزيده) من تسلط و غلبه نخواهد بود ليكن اقتدار و سلطه تو بر مردم گمراهى است كه پيرو تو شوند. و البته وعدهگاه جميع آن مردم گمراه نيز آتش دوزخ خواهد بود.» كه خطاب خداى تعالى به ابليس است، اثر پيروى ابليس، اول گمراهى آورده، و سپس جهنم را.اين آيه بيانگر اين مطلب است که ، پيروان ابليس در جهنم خواهند بود ؛ پس به طريق اولي، خود ابليس نيز، در جهنم است. در خصوص شيطان گفتني است شيطان خدا را ميشناخت، به روز رستاخيز نيز اعتقاد داشت، پيامبران و اوصياء پيامبران را نيز كاملاً ميشناخت و به مقام آنها اعتراف داشت، در عين حال خدا او را كافر ناميده و دربارهاش فرموده است: «وَ كانَ منَ الْكافِرينَ؛ بقره/34و از كافران بود». دليل بر اينكه از نظر قرآن، شيطان خدا را ميشناخت اين است كه قرآن صريحاً ميگويد: او به خالقيّت خدا اعتراف داشت؛ خطاب به خداوند گفت: «خَلَقْتَني مِنْ نارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طينٍ؛ اعراف/12مرا از آتش آفريدي و او (آدم) را از گِل». و دليل بر اينكه به روز رستاخيز اعتقاد داشت اين است كه گفت: «اَنْظِرْني اِلي يَوْمِ يُبْعَثونَ؛اعراف/14 پروردگارا مرا تا روز رستاخيز مهلت بده». و دليل بر شناخت وي انبياء و معصومين را اين است كه گفت: «فَبِعِزَّتِكَ لَاُغْوِيَنَّهُمْ اَجْمَعينَ اِلّا عِبادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصينَ؛ ص/82 ـ 83 به عزّت تو قسم كه همة فرزندان آدم را گمراه ميسازم مگر بندگان خالص شدهات را». مراد از بندگان خالص شده كه نه تنها عملشان مخلصانه است بلكه سراسر وجودشان از غير خدا پاك و آزاد است، اولياء خدا و معصومين از گناهند؛ شيطان آنان را نيز ميشناخته است و به عصمت آنان هم معتقد بوده است. قرآن در عين اينكه شيطان را شناساي همة اين مقامات معرفي ميكند او را كافر ميخواند و كافر ميشناسد؛ براي اينكه در عين قبول ادراكاتش حقيقت را، احساساتش به ستيزه برخاست، دلش در برابر درك عقلش قيام كرد، از قبول حقيقت اباء و استكبار نمود، تسليم قلب نداشت.
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/4950
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت