فلسفه غريزه جنسي و غضب | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فلسفه غريزه جنسي و غضب
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فلسفه غريزه جنسي و غضب
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
ابعاد وجودی انسان
,
غضب
,
شهوت جنسی
کلید واژه فرعی :
فلسفه غرایز ,
سوال:
چرا خدا اينقدر نيروي غضب و شهوت را قوي و طغيانگر در بدن انسان قرار داده است؟
پاسخ تفصیلی:
يك. فلسفه وجود غرايز
زندگى در هر مجموعه نظاممندى، تابعى از هدفها و ابزارهاى لازم، براى رسيدن به آن اهداف است.
پس از بيان اين واقعيت، روشن مىشود كه زندگى در دنيا و برآوردن نيازهاى مختلف جسمى و روحى انسان و چگونگى روابط با دوستان و مقابله با دشمنان و ... نيازمند نيروها و ابزارهاى ويژهاى است. نيروى شهوت، غضب، خيال، عقل و ... هر كدام در گردش مجموعه زندگى شخص و روابط با ديگران، نقش خاصى را ايفا مىكنند. با نگاهى همه جانبه به ابعاد وجودى انسان، هدف از آفرينش او و چگونگى زندگى انسان در اين دنيا و رابطه آن با جهان آخرت، روشن مىشود كه وجود همه نيروها و غرايز، ضرورى بوده و نمايانگر هندسه دقيق و حكيمانه نظام هستى است.
توضيح اينكه غرايز انسان به دو دسته تقسيم مىشود: غرايز متعالى و غرايز حيوانى.
1-1. غرايز متعالى (امور فطرى انسان) عبارت است از: خداجويى، كمال خواهى، فضيلتطلبى، عشق و پرستش، علم دوستى، حقيقت جويى و... اين دسته از گرايشهاى ذاتى، جهت دهنده انسان به سمت غايت نهايى آفرينش و شكوفاگر «من حقيقى و عالى» آدمى و «معنا دهنده» و «تعالى بخش» حيات انساناند. بدون اين غرايز، انسان حيوانى بيش نيست و زندگى تهى از معنا خواهد شدجهت آگاهى بيشتر نگا: مطهرى، مرتضى، فطرت، (قم: صدرا)..
1-2. غرايز حيوانى (گرايشهاى مادى و حيوانى)، نقش مهمى در حفظ و تداوم حيات بشر و نسل آدمى دارند. به عبارت ديگر اگر غريزه نيرومندى چون حبّ ذات، شهوات و خواستههايى غريزه جنسى و نيز قوه خشم و غضب نبود؛ از سوى انسان هيچ تلاشى براى حفظ حيات خود و نسل بشر و دفع خطرات و آسيبها صورت نمىگرفت و نتيجه آن، چيزى جز انقراض نسل نخواهد بود. بنابراين اگر نيك بنگريم، وجود اين غرايز يكى از مهمترين مجارى فيض الهى در حفظ حيات انسان و تداوم نسل او تا زمانى است كه خداوند، خواهان برقرارى و تداوم نظام اين جهان است.
اين غرايز نقش ممتازى در زيباسازى زندگى و دلپذيرى آن دارند. بدون وجود غرايز، شور و شوق، عشق و زيبايى و... معنا نخواهد داشت. لذت بردن از ديدن منظرهاى زيبا، بوييدن گلهاى معطر، خلق آثار هنرى، روابط صميمانه خانوادگى، مهر بىبديل همسران، عشق مادر به فرزند و... غرايزى است كه خداوند در نهاد بشر به وديعت نهاده تا انسان بار مسئوليت خويش را با شور و عشق و توأم با لذت و دلدادگى، به مقصد رساند. در واقع بدون اين غرايز، زندگى سرد و بىروح و تحملناپذير خواهد شد.
همچنين وجود غرايز نيرومندى چون شهوت و غضب، از مهمترين ابزارهاى امتحان و آزمايش انسان و در نتيجه نردبان كمال و ترقى او است. امتحان الهى، برخلاف آزمايشهاى بشرى، براى كشف و آگاهى از چيزى نيست؛ بلكه نقش تربيتى و پرورش دهنده دارد. استاد مطهرى مىنويسد: «بايد توجه داشت كه آزمايش خدا، براى نمايان ساختن استعدادها و قابليتها است. نمايان ساختن يك استعداد همان رشد دادن و تكامل دادن آن است. اين آزمايش براى پرده برداشتن از رازهاى موجود نيست؛ بلكه براى فعليت دادن به استعدادهاى نهفته چون راز است. در اينجا پرده برداشتن، به ايجاد كردن است. آزمايش الهى، صفات انسانى را از نهانگاه قوه و استعداد، به صفحه فعليت و كمال بيرون مىآورد. آزمايش خدا تعيين وزن نيست، افزايش دادن وزن است».مطهرى، مرتضى، عدل الهى، (قم: صدرا، چاپ نهم، 1374)، ص 182.
از طرف ديگر انسان در ميان همه مخلوقات الهى، از ويژگى ممتازى برخوردار است و آن قابليت كمال اختيارى است. لازمه تكامل اختيارى، وجود دو راههها و امكان گزينش راههاى متفاوت است.
به عبارت ديگر تكامل اختيارى، زمانى تحقّق مىيابد كه انسان در برابر دو گونه دعوت و گرايش متضاد قرار گيرد (گرايشهاى متعالى و گرايشهاى پست) و بتواند با ميل و اراده خويش، هر يك را برگزيند. بنابراين كمال انسان، اختيارى است و خوبى و بدى اختيارى، تنها با وجود غرايزى همچون شهوت و غضب - كه داراى دو چهره خوبى و بدى است - انجام مىپذيرد. ظرفيت وجودى ما، ساخته و پرداخته نمىشود؛ مگر آنكه در كنار عقل و قلب، داراى نيروى شهوت و غضب نيز باشيم تا با جهادى سهمگين در برابر تمايلات نفسانى، شايستگى راهيابى به بهشت برين را پيدا كنيم. بهشت ما با گذر از اين دنيا و دست و پنجه نرم كردن با شهوات و هواهاى نفسانى ساخته مىشود. از اين رو به عنوان يك اصل كليدى گفته مىشود: «دنيا محل حدوث و اثبات قابليتها است و آخرت جايگاه ظهور و ثبات آنها». به عبارت ديگر، دنيا بستر «شدن»ها و آخرت استقرار در «شده»ها است. چنين نيست كه «درجات بهشتى» يا «دركات جهنمى»، از قبل ساخته شده باشد؛ بلكه بايد آن را بسازيم و ساخته شدن آن، وابسته به وجود نيروهاى شهوت و غضب در كنار عقل و قلب و وجود قوه اختيار و گزينش و جهاد و خودسازى است.
پس در جهادى دائمى، با تمايلاتى كه اگر مهار نشود، آدمى را به انحطاط و پستى مىكشاند، مىتوان نفس خود را تعالى بخشيد و به مقام قرب الهى و بهشت رضوان بار يافت. بنابراين وجود اين غرايز ضرورى و لازمه كمال اختيارى انسان است.
دو. نگرش اسلام به غرايز
اسلام، برخلاف مسيحيت به غرايز - به ويژه شهوت جنسى - هرگز ديد منفى و پليد انگارانه ندارد. اسلام همه اين امور را براساس نظام حكيمانه خلقت، پرفايده و سودمند مىانگارد. آنچه از نظر اسلام مردود است، هدف نهايى قرار گرفتن و لجام گسيختگى شهوات، اسارت انسان در برابر آنها و غفلت از بُعد برين وجود آدمى است. اما استفاده بهنجار و صحيح از غرايز و سمت و سو دادن آن در مسير رشد و تعالى مورد تأكيد اسلام است.
سه. كنترل پذيرى شهوات
شهوات و غرايز انسان، از جمله غريزه جنسى، به خوبى كنترلپذير است. مقصود از كنترل در اينجا نه سركوب آن، بلكه استفاده صحيح و بهنجار و جلوگيرى از لجام گسيختگى آن است. برخى از امور مؤثر در كنترل آن عبارت است:
3-1. وجود گرايشهاى متعالى؛ اين گونه گرايشها (مانند فطرت) از درون با نابهنجارى و زياده خواهى غريزه جنسى به مبارزه برخاسته و در صورتى كه به خوبى تقويت شوند، از عهده كنترل و جهتدهى به غريزه جنسى برخواهند آمد.
3-2. عقل و خرد؛ دانش و خرد راهنماى باطنى و پيامبر درونى انسان است و در جهت دهى صحيح به غرايز، رفتارها و ايجاد تعادل در به كارگيرى قواى نفس، نقش مؤثّرى دارد.
3-3. هدايتهاى پيامبران؛ تعاليم انبياى الهى، بهترين و مطمئنترين روش استفاده از غرايز و بايدها و نبايدهاى مربوط به آن است و ايجاد كننده انگيزه قوى و نيرومند نسبت به كار بست آن تعاليم و رويارويى با هواهاى نفسانى در انسان است. از طرف ديگر ساير تعاليم پيامبران (مانند عبادات و...) نقش مؤثرى در تقويت بعد معنوى و اراده انسان دارد و بدين سان مبارزه با سركشىهاى نفس امّاره را آسانتر مىسازد.
3-4. قدرت اراده؛ اختيار انسان از بزرگترين موهبتهاى الهى است. و نقش بسيار نيرومندى در رهبرى كنشهاى آدمى دارد. اراده به خوبى قابل تقويت و نيرومند سازى است و با تقويت آن دشوارترين كارها سهل و آسان مىشود.
از طرفى يك جوان در عين نيرومندى در غرايز، از اراده و توان مقاومت بسيار بالايى برخوردار و طهارت نفس و گرايشهاى معنوى در او، بسيار بالا است. بنابراين جوانان از زمينهها و توان بسيار بالايى جهت كنترل غرايز بهرهمند مىباشند.
خداوند در قرآن مجيد از جوانانى چون حضرت يوسفعليه السلام و اصحاب كهف، مثال مىآورد كه با اراده سترگ خويش، در برابر طوفان سهمگين غرايز و حوادث ايستادگى و بزرگترين افتخارات را در تاريخ بشر براى خود ثبت كردند. در تاريخ انقلاب اسلامى نيز، اراده جوانان با ايمانى چون حسين فهميدهها، زيباترين جلوه تأثير شگرف اراده و ايمان جوانان را به نمايش گذاشته است.
3-5. امداد الهى؛ خداوند همواره دستگير و مددكار كسانى است كه با جديت، خواستار پاك زيستن و دورى از گناه هستند: «وَ الَّذِينَ جاهَدُوا فِينا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ» ؛عنكبوت(29)،آيه 69. «و كسانى كه در راه ما كوشيدهاند، به يقين راههاى خود را بر آنان مىنمايانيم و در حقيقت خدا با نيكوكاران است».
قرآن مجيد، يكى از علل نجات يوسف از گناه را امداد و عنايت الهى دانسته است. البته اين گونه عنايتها اختصاص به يوسفعليه السلام ندارد؛ بلكه هر كس به هر اندازه كه در دورى از گناه جديت داشته و از خداوند در اين زمينه استعانت جويد، مورد عنايت او قرار خواهد گرفت. فلسفه اعانت الهى درباره يوسف نيز به عبوديت مخلصانه او بودنگا: يوسف (12)، آيه 24.
چهار. امكان بازگشت
درست است كه بسيارى از انسانها در مواردى، به گناه گراييده و در برابر غرايز و هواهاى نفسانى سرتسليم فرود مىآورند؛ اما در عين حال خداوند باب توبه را به روى بندگان گشوده و راهى قرار داده است كه آدميان،بتوانند زندگى پاك و پيراسته از آلودگىها را آغاز كنند و آلودگىهاى پيشين را با اشك ندامت و آب مغفرت غفاريت الهى بشويند و در جهت كمال و سعادت جاودانى گام بردارند.
اينكه گمان مىرود بيشتر مردم در برابر شهوت و غضب آسيبپذيراند؛ تا حدودى نگاه افراطى و يك سويه است! بيشتر آنان در جامعه دينى، همواره مىكوشند نيازهاى جنسى خود را از راههاى مشروع تأمين كنند و اگر خداى نخواسته به پارهاى از آلودگىها مبتلا شوند، با توبه و بازگشت آن را جبران مىكنند و به اين وسيله به خداى سبحان تقرب مىجويند و از رحمت او بهره مىگيرند.
نتيجه آنكه از طرفى وجود غرايز ضرورى است و از طرف ديگر، همه راههاى لازم براى نجات از آلودگىها فراروى انسان قرار دارد
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3745
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت