انسان نوعی حيوان | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
انسان نوعی حيوان
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
انسان نوعی حيوان
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
03. انسان شناسی Human nature
,
علم نفس
,
شناخت انسان
سوال:
پاسخ شما به نظريه زير چيست؟ «انسان نوعي حيوان است که فقط قدرت تعقلش از حيوانات ديگر بالاتر است؟» اگر انسان با حيوان تفاوت دارد لطفا اين تفافت ها را با استدلال بگوييد؟
پاسخ تفصیلی:
انسان با همة وجوه مشتركي كه با جانداران ديگر دارد، يك سلسله تفاوتهاي اصيل و عميق با آنها دارد كه هريك از آنها بُعدي جداگانه به او ميبخشد و رشتهاي جداگانه در بافت هستي او به شمار ميرود. اين تفاوتها در سه ناحيه است:
1. ناحية ادراك و كشف خود و جهان.
2. ناحية جاذبههايي كه بر انسان احاطه دارد.
3. ناحية كيفيّت قرار گرفتن تحت تأثير جاذبهها و انتخاب آنها. اما در ناحية ادراك و كشف جهان، حواسّ حيوان راهي و وسيلهاي است براي آگاهي حيوان به جهان. انسان در اين جهت با حيوانهاي ديگر شريك است و احياناً برخي حيوانات از انسان در اين ناحيه قويترند.
آگاهي و شناختي كه حواس به حيوان و يا انسان ميدهد سطحي و ظاهري است؛ به عمق ماهيّت و ذات اشياء و روابط منطقي آنها نفوذ ندارد. ولي در انسان نيروي ديگري براي درك و كشف خود و جهان وجود دارد كه در جانداران ديگر وجود ندارد و آن نيروي مرموز تعقّل است. انسان با نيروي تعقّل، قوانين كلّي جهان را كشف ميكند. اما در ناحية جاذبهها، انسان مانند جانداران ديگر تحت تأثير جاذبهها و كششهاي مادّي و طبيعي است؛ ميل به غذا، ميل به خواب، ميل به امور جنسي، ميل به استراحت و آسايش و امثال اينها او را به سوي مادّه و طبيعت ميكشد. اما جاذبههايي كه انسان را به خود ميكشد، منحصر به اينها نيست؛ جاذبهها و كششهاي ديگر، انسان را به سوي كانونهاي غيرمادي، يعني اموري كه نه حجم دارد و نه سنگيني و نتوان آنها را با اموري مادّي سنجيد، ميكشاند.
اصول جاذبههاي معنوي كه تا امروز شناخته شده و مورد قبول است امور ذيل است:
1. علم و دانايي انسان، دانش و آگاهي را تنها از آن جهت كه او را بر طبيعت مسلّط ميكند و به سود زندگي مادّي اوست، نميخواهد. در انسان غريزة حقيقتجويي و تحقيق وجود دارد؛ نفسِ دانايي و آگاهي براي انسان مطلوب و لذّتبخش است. علمْ گذشته از اينكه وسيلهاي است براي بهتر زيستن و براي خوب از عهدة مسؤوليّت برآمدن، في حدّ نفسه نيز مطلوب بشر است. انسان اگر بداند رازي در وراي كهكشانها وجود دارد و دانستن و ندانستن آن تأثيري در زندگي او ندارد، باز هم ترجيح ميدهد كه آن را بداند. انسان طبعاً از جهل فرار ميكند و به سوي علم ميشتابد. بنابراين، علم و آگاهي يكي از ابعاد معنوي وجود انسان است.
2. خير اخلاقي پارهاي از كارها را انسان انجام ميدهد نه به منظور سودي از آنها و يا دفع زياني به وسيلة آنها، بلكه صرفاً جهت تأثير يك سلسله عواطف كه عواطف اخلاقي ناميده ميشود؛ از آن جهت انجام ميدهد كه معتقد است انسانيّت چنين حكم ميكند. فرض كنيد انساني در شرايطي سخت، در بياباني وحشتناك قرار گرفته است، بيآذوقه و بيوسيله، و هر لحظه خطر مرگ او را تهديد ميكند. در اين بين، انساني ديگر پيدا ميشود و به او كمك ميكند و او را از چنگال مرگ قطعي نجات ميبخشد. بعد اين دو انسان از يكديگر جدا ميشوند و يكديگر را نميبينند. سالها بعد آن فردي كه روزي گرفتار شده بود، نجات دهندة قديمي خود را ميبيند كه به حال نزاري افتاده است؛ به يادش ميافتد كه روزي همين شخص او را نجات داده است. آيا وجدان اين فرد در اينجا هيچ فرماني نميدهد؟ آيا به او نميگويد كه پاداش نيكي، نيكي است؟ آيا نميگويد سپاسگزاري احسان كننده واجب و لازم است؟ پاسخ مثبت است. آيا اگر اين فرد به آن شخص كمك كرد، وجدان انسانهاي ديگر چه ميگويد؟ و اگر بياعتنا گذشت و كوچكترين عكسالعملي نشان نداد، وجدانهاي ديگر چه ميگويند؟ مسلّماً در صورت اول وجدانهاي ديگر او را تحسين ميكنند و آفرين ميگويند، و در صورت دوم ملامت ميكنند و نفرين ميگويند. اينكه وجدان آن انسان حكم ميكند «پاداش احسان، احسان است»
(الرحمن / 60.)
و هم اينكه وجدان انسانها حكم ميكند كه «پاداش دهندة نيكي را به نيكي، بايد آفرين گفت و بياعتنا را بايد مورد ملامت و شماتت قرار داد» از وجدان اخلاقي ناشي ميشود و اين گونه اعمال را خير اخلاقي ميگويند.
معيار بسياري از كارهاي انسان «خير اخلاقي» است، و به عبارت ديگر، بسياري از كارها را انسان به جهت «ارزش اخلاقي» انجام ميدهد نه به جهت امور مادّي. اين نيز از مختصّات انسان است و مربوط است به جنبة معنوي انسان و يك بُعد از ابعاد معنويّت اوست. ساير جانداران هرگز چنين معياري ندارند؛ براي حيوان «خير اخلاقي» مفهوم ندارد و «ارزش اخلاقي» بيمعني است.
3. جمال و زيبايي يك بُعد ديگر از ابعاد معنوي انسان علاقه به جمال و زيبايي است. قسمت مهمّي از زندگي انسان را جمال و زيبايي تشكيل ميدهد. انسان جمال و زيبايي را در همة شؤون زندگي دخالت ميدهد: جامه ميپوشد براي سرما و گرما، به همان اندازه هم به زيبايي رنگ و دوخت اهميت ميدهد؛ خانه ميسازد براي سكونت، و بيش از هر چيز به زيبايي خانه توجه دارد؛ حتي سفرهاي كه براي غذا خوردن پهن ميكند و ظرفي كه در آن غذا ميريزد و حتّي ترتيب چيدن غذا در ظرفها و بر سفره، همه روي اصول زيبايي است. انسان دوست دارد قيافهاش زيبا باشد، نامش زيبا باشد، جامهاش زيبا باشد، خطّش زيبا باشد، خيابانش و شهرش زيبا باشد، مناظر جلو چشمش زيبا باشد و خلاصه ميخواهد هالهاي از زيبايي تمام زندگياش را فراگيرد. براي حيوان مسألة زيبايي مطرح نيست. براي حيوان آنچه مطرح است محتواي آخور است، اما اينكه آخور زيبا باشد يا نازيبا ديگر مطرح نيست. براي حيوان پالان زيبا، منظرة زيبا، مسكن زيبا و غيره مطرح نيست. 4. تقديس و پرستش يكي از پايدارترين و قديميترين تجلّيات روح آدمي و يكي از اصيلترين ابعاد وجود آدمي، حسّ نيايش و پرستش است. مطالعة آثار زندگي بشر نشان ميدهد، هر زمان و هرجا كه بشر وجود داشته است، نيايش و پرستش هم وجود داشته است؛ چيزي كه هست شكل كار و شخص معبود متفاوت شده است. جهت آگاهي بيشتر بنگريد: مجموعه آثار شهيد مطهري ج2 – انسان در قرآن، شهيد مطهري
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3602
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت