توحيد افعالي و اختيار | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
توحيد افعالي و اختيار
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
توحيد افعالي و اختيار
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
جبر و اختیار(کلام)
,
توحید افعالی(کلام)
,
توحید نظری
,
اختیار انسان
سوال:
با توجه به توحيد افعالي خداوند، چگونه انسان اختيار دارد؟
پاسخ تفصیلی:
توحيد (يكتايى خداوند) داراى سه مرتبه است: توحيد ذاتى، توحيد صفاتى و توحيد افعالى. به اقتضاى سؤال، از توحيد ذاتى (يكتايى ذات خداوند) و توحيد صفاتى (وحدت و عنيت تمامى صفات با ذات حق تعالى، مىگذريم؛ زيرا سخن بر سر توحيد افعالى و دفع شبهه جبر است. بنابر توحيد افعالى، هر فعل و اثرى در عالم هستى، حدوثاً و بقاء فعل حق است و به اراده ازلى حق تعالى منسوب است و هيچ كس نمىتواند به اراده مستقل خود، فعلى يا اثرى را تحقق بخشد. خداى متعال، هم خالق تمام جهان هستى، هم مربّى عالم و هم رازق و حاكم بر آفرينش مىباشد و هيچ كس نيست كه در اين امور شريك او باشد، (الهيات شفا، ج 2، ص 43). هر فعلى در عالم، منسوب به خدا و مشمول اراده حق است و هيچ كس با او در هيچ اراده و فعلى شركت ندارد؛ بنابراين، هر اراده و فعلى كه از انسان صادر مىشود، در حقيقت فعل و اراده خدا و منسوب به او است. در بيان اهميت اين مسئله، حكيم متأله، مرحوم «صدر المتألهين شيرازى» در كتاب قيّم «اسفار» فرموده است: «اين مسئله نيز يكى از مسائل بسيار پيچيده و در عين حال شريف فلسفه است و كسانى كه به باطن و نهايت فهم آن رسيده باشد، بسيار اندكند از آن رو آرا و نظريات، نسبت به آن مختلف و مذاهب گوناگون گشتهاند؛ به گونهاى كه اين اختلاف فهم، مردمان را دچار حيرت نموده و آرا و نظريات بزرگان دانش را گرفتار اضطراب نموده است.»
نظريه معتزله در توحيد افعالى مرحوم صدرا درباره نظريه معتزله در توحيد افعالى فرموده است: «معتزله چنين اعتقاد دارند كه خداى تبارك و تعالى بندگان را آفريد و آنها را بر افعال خويش قدرت بخشيد و تمام اختيار را به ايشان تفويض فرمود؛ در نتيجه، انسان خالق افعال خود گرديد و در اراده، قدرت و عمل، به استقلال رسيد. ايشان از اين طريق خواستند كه صحّت تكليف، كفر و ايمان، وعده و عيد و استحقاق ثواب و عقاب را توجيه نمايند و ساحت اقدس اله را از قبايح، شرور، اراده كفر و عصيان پاكسازى نمايند، غافل از اين كه توحيد افعالى حق تعالى را به كلى انكار نموده و هر انسانى را شريك در خالقيت و ربوبيت خداى متعال معرفى نمودهاند.»
نظريه اشاعره نسبت به توحيد افعالى: «اشاعره - بر عكس معتزله - بر اين اعتقادند كه تمام آنچه در هستى است، بدون واسطه به اراده خداى متعال منسوب است و هر فعلى كه در عالم واقع مىشود، به قضا و قدر الهى تحقق مىيابد. تمام كارها، ارادهها، شوقها، حركتها، طاعتها و حتى معصيتهاى بندگان، به اراده خداوند انجام مىشود و همگان مجبورند در اين امور مطابق ميل او رفتار نمايند و از خويش ارادهاى نداشته باشند.» سپس به روايتى از پيامبر اكرم(ص) تمسك مىجويند كه آن حضرت(ص) فرموده است: «آنچه را خداى متعال بخواهد، مىشود و آنچه را نخواهد، نمىشود» و نتيجه مىگيرند كه «پس هيچ خالق و مؤثرى جز خداى متعال در عالم نيست و در مورد امورى كه داراى اسباب و علل خاصى مىباشند، سنت و عادت الهى بر آن است كه چنين باشند.» «عقل را نيز مجالى براى تحسين و يا تقبيح اعمال نيست؛ زيرا كه هر عملى از حق تعالى صادر مىشود و معلوم است كه هر عملى از او حسن است.» «اين اعتقاد برتر است؛ زيرا موجب تعظيم قدرت الهى و تقديس آن حضرت از شائبه نقص و نياز به واسطه چيزى ديگر در تأثير است؛ غافل از اين كه با نظريه خود، اراده آزاد انسان و قدرت انتخاب او را به كلى نفى نموده، صحت تكليف، وعد و وعيد، استحقاق ثواب و عقاب و حسن و قبح ذاتى اعمال را زير سؤال مىبرند و [آن را] غير قابل توجيه مىنمايند.»
نظريه حكماى پيشين اماميه: مرحوم ملا صدرا نظريه متكلمين و حكماى پيشين طايفه اماميه (رضوان الله عليهم) را چنين مطرح مىكند: «ايشان بر اين باور به سر مىبرند كه قابليت اشيا در قبول فيض وجود از مبدأ متعال، متفاوتند؛ زيرا كه فيض وجود از خداى متعال بر ممكنات، مطابق با ترتيب و نظام خاص و به حسب تفاوتى كه در قابليتها و امكانات آنها موجود است، صورت مىگيرد؛ در نتيجه برخى از موجودات مستقيماً از مبدأ هستى صادر مىشوند و برخى ديگر به واسطه آفرينش نخستين - با يك واسطه - صادر مىشوند و بسيارى نيز صدورشان وابسته به علل، اسباب و واسطههاى بسيار است. بنابراين برخى از اشيا موجود نمىشوند، مگر پس از امورى كه سبب و علت وجود و پيدايش او هستند و خداى متعال البته در رأس تمامى علل و اسباب، علت تمام علل و مسبب كل اسباب است.» محقق طوسى(رض) در اين زمينه در بيانى بسيار مختصر و رسا فرموده است: «حاصل اين طريقه، آن است كه بگويى، بدرستى كه ابتدا خداى تبارك و تعالى، قدرت و اراده را در بندگان ايجاد نموده است، سپس اين قدرت و اراده عبد است كه موجب صدور عمل از انسان مىشود؛ در نتيجه، هر كارى كه توسط انسان انجام مىشود، فعال نزديكش انسان و فعال دورش، خداى متعال است و اراده انسان در طول اراده خداوند قرار دارد.» ترتيب علل و اسباب نيز موجب نقصان قدرت بى نهايت مبدأ متعال نيست، (اسفار، ج 6، ص 371). چگونه در قدرت حقيقى توهم نقصان مىشود؛ در حالى كه اسباب متوسط نيز هم صادر از اوست و او در خلق و ايجاد اشيا هرگز نيازمند كسى نيست! بنابراين، هر عملى كه از انسان صادر مىشود، نخست منسوب به اراده انسان است؛ يعنى فاعل مىباشد و قريب آن آدمى است و در مرتبه بعدى منسوب به حق تعالى - به عنوان فاعل تسبيبى و بعيد - مىباشد؛ زيرا كه اصل وجود، اراده و قدرت عبد، همگى منسوب به خالق او است و بنده، هيچ تأثير مستقلى نسبت به امور ندارد. سپس مرحوم «صدرا» نتيجه مىگيرد كه اين نظريه، نسبت به نظر اشاعره و معتزله، هم صحيحتر است و هم اشكالات كمترى دارد؛ زيرا نظريه معتدلى ميان جبر و تفويضى است و خير الامور اوسطها
نظر منسوب به حكمت متعاليه در توحيد افعالى: پس از اين، مرحوم «صدرالمتألهين» به طايفه ديگرى اشاره مىكند كه ايشان را راسخ در علم و از خواص «اهل الله» مىنامد و مىنويسد: «ايشان معتقدند موجودات در عين حال كه از حيث ذات و صفات و افعال و مراتب قرب و بُعد نسبت به حق تعالى متباين هستند، همگى در ذات احدى و حقيقت واحد الهى، وحدت و جمعيت مىيابند: ذات واحدى حق تعالى كه قيوم همه اشيا و قاهر ومحيط بر تمام آنها است؛ بنابراين همان گونه كه در تمام هستى، شأنى جز شأن الهى تحقق ندارد، تمام افعال نيز منسوب به حق تعالى است و فعل «زيد» در عين حال كه حقيقتاً فعل «زيد» است، حقيقتاً كار خداى نيز هست و لا حول و لا قوة الا بالله العلى العظيم. مبناى اين نظريه، همان قول مشهور مرحوم صدرا درباره وحدت و كثرت - يعنى قاعده «وحدت در عين كثرت و كثرت در عين وحدت» مىباشد؛ لذا مرحوم «سبزوارى» در حاشيه اسفار فرموده است: «در طريقه راسخين در علم، خداى متعال فاعل قريب است، در عين بُعد، و فاعل بعيد است، در عين قرب (در حالى كه در نظريه «محقق طوسى» و حكماى قديم اماميه، حق تعالى تنها فاعل بعيد بود (مسبب الاسباب و عبد فاعل قريب بود و مباشر عمل) مطابق اين نظريه، هر كارى كه از انسان صادر مىشود، در عين حال كه فعل او است، منسوب به حق تعالى نيز هست و در عين حال كه منسوب به حق تعالى است، فعل عبد نيز مىباشد. تنها بدين وسيله است كه معناى روايت امام الموحدين، على(ع) روشن مىشود كه فرمود: لا جبر و لا تفويض بل امر بين الامرين و اين گونه، شبهات وارد بر خلق اعمال، دفع مىگردد، (اسفار، ج 6، از ص 369 تا ص 375) .
به بيان ديگر، مشكل اشاعره و معتزله اين بوده است كه قادر به تصور نسبت افعال با دو فاعل و دو اراده نبودهاند، لذا اشاعره، فاعليت و اراده را تنها منحصر به خداى متعال و معتزله آن را تنها منحصر به انسان دانستهاند؛ بنابراين گروه اول، تنها قائل به توحيد فاعل و گروه دوم تنها قائل به اراده انسان گرديدهاند. در مقابل ايشان، حكماى قديم اماميه قرار دارند كه فعل ارادى انسان را هم منسوب به انسان دانسته، اراده آزاد انسان را مىپذيرند و هم منسوب به خداوند مىدانند و توحيد فاعلى را اثبات مىنمايند. استدلال اين گروه اين است كه اسناد فعل به دو فعال، در صورتى محال است كه آن دو فاعل در عرض هم باشند و نه در طول هم؛ بنابراين چنانچه آن دو در طول هم تصور شوند، مشكلى نخواهد بود. اينان با تصورى كه نسبت به ترتيب صدور افعال از حق تعالى ارائه مىدهند، فاعليت را به طور كلى طولى مىدانند و معتقدند كه مبدأ متعال، ابتدا صادر اول را آفريد و سپس صادر اول، صادر دوم را به وجود آورد و دوم، سوم را و هكذا؛ در اين صورت، فاعليت حق اوّل، نسبت به اصل وجود و قدرت و اراده معلول اول، بدون واسطه و مباشر مىباشد و نسبت به خود فعل و خالقيت معلول اول و همچنين ذات، صفات و افعال ساير معاليل، با واسطه مىباشد. مطابق اين نظريه، هم اصل وجود انسان از خدا و مستند به حق تعالى است. هم شئون وجودىاش، مانند اراده و فعل، در عين حال كه فعل و اراده اوست، مستند به خداوند است؛ اگر چه با چندين واسطه باشد. بر اساس حكمت متعاليه، اگر چه هر علتى نسبت به معلول خودش از نوعى استقلال نسبى برخوردار است؛ ولى خالقيت حقيقى منحصر به خداى متعال مىباشد و ساير علتها و معلولها، نسبت به خداى متعال در عين فقر و وابستگى مىباشند و هيچ استقلالى ندارند. در فلسفه صدرايى، اگر چه انسانها و صفات و افعالشان با هم متباينند و هر كس مستقلاً داراى اراده و عملى است، در عين حال تمامى اشيا - از جمله انسان - داراى وجود ربطى و عين فقر و نياز به خداى متعال مىباشند، (آموزش فلسفه، ج 2، ص 387 تا 392).
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/3118
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت