فرق انسان و جن | کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی
کانال ارتباطی از طریق پست الکترونیک :
support@alefbalib.com
نام :
*
*
نام خانوادگی :
*
*
پست الکترونیک :
*
*
*
تلفن :
دورنگار :
آدرس :
بخش :
مدیریت کتابخانه
روابط عمومی
پشتیبانی و فنی
نظرات و پیشنهادات /شکایات
پیغام :
*
*
حروف تصویر :
*
*
ارسال
انصراف
از :
{0}
پست الکترونیک :
{1}
تلفن :
{2}
دورنگار :
{3}
Aaddress :
{4}
متن :
{5}
فارسی |
العربیه |
English
ورود
ثبت نام
در تلگرام به ما بپیوندید
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ...
همه موارد
عنوان
موضوع
پدید آور
جستجو در متن
: جستجو در الفبا
در گوگل
...جستجوی هوشمند
صفحه اصلی کتابخانه
پورتال جامع الفبا
مرور منابع
مرور الفبایی منابع
مرور کل منابع
مرور نوع منبع
آثار پر استناد
متون مرجع
مرور موضوعی
مرور نمودار درختی موضوعات
فهرست گزیده موضوعات
کلام اسلامی
امامت
توحید
نبوت
اسماء الهی
انسان شناسی
علم کلام
جبر و اختیار
خداشناسی
عدل الهی
فرق کلامی
معاد
علم نفس
وحی
براهین خدا شناسی
حیات اخروی
صفات الهی
معجزات
مسائل جدید کلامی
عقل و دین
زبان دین
عقل و ایمان
برهان تجربه دینی
علم و دین
تعلیم آموزه های دینی
معرفت شناسی
کثرت گرایی دینی
شرور(مسأله شر)
سایر موضوعات
اخلاق اسلامی
اخلاق دینی
تاریخ اسلام
تعلیم و تربیت
تفسیر قرآن
حدیث
دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات
سیره ائمه اطهار علیهم السلام
شیعه-شناسی
عرفان
فلسفه اسلامی
مرور اشخاص
مرور پدیدآورندگان
مرور اعلام
مرور آثار مرتبط با شخصیت ها
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی
مرور مجلات
مرور الفبایی مجلات
مرور کل مجلات
مرور وضعیت انتشار
مرور درجه علمی
مرور زبان اصلی
مرور محل نشر
مرور دوره انتشار
گالری
عکس
فیلم
صوت
متن
چندرسانه ای
جستجو
جستجوی هوشمند در الفبا
جستجو در سایر پایگاهها
جستجو در کتابخانه دیجیتالی تبیان
جستجو در کتابخانه دیجیتالی قائمیه
جستجو در کنسرسیوم محتوای ملی
کتابخانه مجازی ادبیات
کتابخانه مجازی حکمت عرفانی
کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران
کتابخانه تخصصی ادبیات
کتابخانه الکترونیکی شیعه
علم نت
کتابخانه شخصی
مدیریت علاقه مندیها
ارسال اثر
دانشنامه
راهنما
راهنما
فرق انسان و جن
کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
فارسی
کتاب الکترونیکی
میانگین امتیازات:
امتیاز شما :
تعداد امتیازات :
0
فرق انسان و جن
ویرایش اثر
کلید واژه اصلی :
اجنه
,
رابطه انسان و جن
سوال:
فرق جن و انسان چيست؟
پاسخ تفصیلی:
در عالم هستي برخي از موجودات غيرمحسوساند و به حواس طبيعي و عادي قابل درك نيستند. يكي از اين موجودات جن است. جن كه در اصل معنا مفهوم «پوشيدگي» دارد، از چشم انسان پوشيده است. قرآن وجود اين موجود را تصديق كرده و سورهاي به نام «جن» نيزدر قرآن وجود دارد. در قرآن گاهي از اين موجود به «جان» نيز ياد ميشود (الرحمن، آيه 39 و حجر، آيه 27).
ماهيت و حقيقت اين موجودات چندان براي ما روشن نيست ولي از پارهاي آيات و روايات ميتوان به برخي از مشخصات اين موجود دست يافت، از جمله:
1- از آتش آفريده شده و خلق آن پيش از خلق انسان است (حجر، آيه 27 - الرحمن، آيه 15).
2- جن نيز مانند انسان مكلف و مسئول است (ذاريات، آيه 56).
3- دستهاي از آنها مؤمن و گروهي كافر، عدهاي از آنها نيككردار و برخي از آنها زشتكردارند (جن، آيات 11 و 14 و 15 - احقاف، آيه31).
4- بعضي از آنها مرد و مذكر و پارهاي ديگر زن و مؤنث هستند و توليد نسل نيز ميكنند (جن، آيه6).
5- آنها زندگي ميكنند و ميميرند (احقاف، آيه 18). (نگا: الميزان، علامه سيد محمد حسين طباطبايي، مؤسسه مطبوعاتي اسماعيليان، چاپ پنجم137 1، ج 20، ص 41).
6- داراي شعور و ارادهاند و ميتوانند با سرعت حركت كنند. مانند قصه حضرت سليمان و تخت بلقيس، ملكه سبا (نمل، آيه 39 - 38).
7 - مسخّر انسان ميگردند. البته در اين رابطه تنها در قرآن به قضيه حضرت سليمان اشاره شده است كه علاوه بر پرندگان، وحوش و انسانها، جنها نيزدر اختيار و به فرمان حضرت سليمان بودند (نگا: نمل آيات 17 تا 39 - سبأ، آيه 14 - 12 - انبياء، آيه 82).
8- در روايات آمده است كه جن مؤمن براي پيامبران و امامان، مسخر ميشوند و خدمت ميكنند و كساني كه به اذن الهي ولايتي دارند نيز ميتوانند جنيان كافر را تحت فرمان خويش درآورند، (نگا: مصباح يزدي، محمد تقي، معارف قرآن، مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني، قم، چاپ دوم 137 8 -ص 312 - 313).
9- از پارهاي آيات قرآني و روايات معلوم ميشود كه جنيان به پيامبر خدا(ص) ايمان آوردهاند (جن، آيه 1 - احقاف، آيه 32 - 29).
اما اين كه جن در كجاي زمين قرار دارد؟ به طور واضح و مشخص مطرح نشده است هر چند برخي از روايات به اماكني كه جنيان در آنجا حضور بيشتري دارند اشاره شده است. آنچه كه مسلم است جن نيز مانند انسان موجودي است جسماني با اين تفاوت كه انسان از خاك وجن از آتش است. طبعا همانطور كه انسان داراي روح است جن نيز روح دارد و از آنجا كه ميان روح و بدن رابطهاي نزديك وجود دارد، ميتوان تصور كرد كه - چنان كه برخي از انسانها با رياضت واجد شرايط سير روحي در عوالم ديگر ميشوند - براي جن نيز در شرايط خاص روحي اين امكان هست كه روح آنها گاهي با عالم بالا تماس حاصل كند اما به هر روي مكان اصلي آنها همين زمين است و حتي تماس با عالم بالا نيز طبق برخي آيات قرآن پس از تولد حضرت رسول(ص) براي آنها ممنوع شده است (نگا: معارف قرآن، ص311 - 309).
البته برخي از روايات به اماكن خاصي اشاره كردهاند كه جن در آنجا حضور بيشتري دارد و گويا مانند موطن اصلي آنها تلقي ميشود، بيابانها، مناطق خلوت، مكانهاي نجس، حمام، دستشويي، محل دفن مردگان و مانند آن...
در اين باب اگر با زبان عربي آشنايي داشته باشيد كتابهاي ذيل خواندني است:
1- الجن في الكتاب والسنة، اعداد ولي زاربن شاه زالدين، دارالبشائر الاسلاميه، بيروت، چاپ اول 1996 م، ص 94 - 88 و بقيه كتاب در مورد مختصات و ماهيتجن.
2- الجن في القرآن والسنة، عبدالامير علي مهنّا، مؤسسه الاعلمي للمطبوعات، بيروت، چاپ اول، 1992م، ص 33 - 31 و بقيه مباحث هم خواندنياست.
3- الجن بين الاشارات القرآنية وعلم الفيزياء، عبدالرحمن محمد الرفاعي، مكتبة مربوسي الصغير، چاپ اول 1997 م
4- جن و شيطان، عليرضا رجالي تهران، نشر نبوغ، (منبع فارسي)
اما اين كه اصولاً طائفه جن از چه نوع پيغمبري و شريعتي پيروي ميكنند؟ وضعيت و شرايط اين موجودات پيش از آدم ابوالبشر و پس از او، و هم چنين پيش از بعثت پيامبر(ص) و بعد از ايشان چگونه ميباشد؟ بايستي به چند نكته اساسي توجه بكنيم:
1ـ جنس جنّ به لحاظ اينكه با انسان از نظر خلقت تفاوت دارد و از حواس انساني پوشيده است، به طور دقيق و جزئي نميتوان به احوال آنان از تمامي ابعاد پي برد. تنها در محدوده معلوماتي كه قرآن و احاديث در اختيار انسان ميگذارد، ميتوان اطلاعاتي را كسب كرد.
2ـ طبق صريح آيات قرآن، جن هم مثل انسان مكلف است. اما چگونه تكليفي؟ جزئيات آن معلوم نيست. آيه 56 سوره ذاريات: و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون، بر اشتراك بشر و جن در تكليف دلالت ميكند. هم چنين آيه 17 9 سوره اعراف اشاره دارد بر اينكه كفارگناهكاران جن هم چون انسانها اهل جهنماند و در عذاب خواهند بود. نظير اين آيه، آيه 119 هود و آيه 13 سجده است.
3ـ از صريح آيه 130 سوره انعام، دو مطلب را ميتوان استفاده كرد: يكي اينكه طائفه جن بسان تمام انسانها از پيامبران الهي نميتوانند بي بهره باشند. يعني جن نيز در مسير مراحل تكاملي و كسب سعادت دنيا و آخرت محتاج پيامبر است. و ديگري اينكه پيامبر جن از جنس خود آنهاست.
خداوند در همين آيه ميفرمايد: «يا معشر الجن و الانس ألم يأتكم رسل منكم (در روز قيامت گفته ميشود) اي گروه جن و انس، آيا پيامبراني از بين شما براي شما نيامدند؟»
ظاهر عبارت «رسل منكم» نشان ميدهد كه پيامبران جن از طائفه خود آنان ميباشد و خداوند با ارسال پيامبران حجت را بر آنها تمام ميكند.
4ـ قرآن در دو مورد به طائفه جن و چگونگي عقايد و شريعت آنان اشاره كرده، يكي آيات 29 تا 31 سوره احقاف، و ديگري تمام آيات سوره جن. آنچه كه در آيات سوره احقاف به كار رفته، نشان ميدهد كه جن پيش از بعثت پيامبر(ص) از دين موسي(ع) پيروي ميكرده است. آيه ميفرمايد: «انّا سمعنا كتابا انزل من بعد موسي مصدقا لما بين يديه يهدي الي الحق ما كتابي را شنيديم كه بعد از موسي نازل شده، و به سوي حق هدايت ميكند». اين كلام به تعبير علامه طباطبايي، اشعار و بلكه دلالت دارد بر اينكه جنّيان نامبرده به دين موسي و كتاب آن جناب مؤمن بودهاند، (علامه طباطبايي، ترجمه تفسيرالميزان، ج 18، ص 350، نشر مركز فرهنگي رجاء).
پيرامون آنچه كه از آيات سوره جن استفاده ميشود، برخي همچون علامه طباطبايي ميفرمايند: ظاهر آيات اين سوره بر خلاف آيات سوره احقاف است زيرا ظاهر سوره جن اين است كه جن قبل از شنيدن قرآن مشرك بوده، و اصلاً به مسأله نبوت معتقد نبوده است،(ترجمه الميزان، ج 20، ص 202). ولي به نظر ميرسد ميان اين دو سوره اختلافي نيست زيرا اوّلاً خود سوره جن گزارش احوال تمام جن نيست بلكه بخشي از آنان است. عبارت «انه استمع نفر من الجن» بر اين مدعا دلالت دارد. و ثانيا آنها خود در گزارشي كه از وضعيت اعتقادي خود ارائه ميكنند، ميگويند گروهي از ما صالح بود و گروهي هم كافر، بنابر اين بايد گفت بين ظاهر دو سوره توافق برقرار است.
5ـ اينكه گفته شد، طائفهاي از جن به موسي ايمان داشته و سپس به پيامبر(ص) ايمان آوردند با كلامي كه در بند 3 گذشت، منافات ندارد زيرا احتمال دارد اينها در كنار وظيفه تبعيت از پيامبران خود، ملزم بودند از پيامبران انسي هم پيروي بكنند، يا اين كه پيامبران اينها درحقيقت مبلغين پيام پيامبران بشري بر جن ميباشند. شاهد بر اين، انعقاد بابي تحت عنوان «جن به محضر ائمه(ع) ميآيند و مسائل ديني خود را ميپرسند...» در كتاب اصول كافي است كه نشان ميدهد طائفه جن تحت ولايت و امامت ائمه(ع) قرار دارند، (اصول كافي، ج 1، ص 394، طبع آخوندي).
نكته ديگر اين كه دليل قاطعي وجود ندارد كه فسادگران و خونريزان اشاره شده در آيه 30 سوره بقره جنيها بودهاند، بلكه چه بسا كسي قبلاً خونريزي نكرده بوده است و سخن ملائكه با ملاحظه وضعيت عالم ماده و اقتضاي پديد آمدن تزاحمات در آن است.
براي آگاهي بيشتر ر.ك: تفسير الميزان، ج 1، ذيل آيه.
از گفتار فوق روشن است كه جنيان از آتش آفريده شده و انسانها از خاك، و چون جسم آنان لطيف است با چشم آدميان قابل رؤيت نيستند.
به نقل از اداره پاسخگويي آستان قدس رضوي
صاحب محتوی:
پرسمان دانشجویی
زبان :
فارسی
منبع اصلی :
http://www.maaref.porsemani.ir//node/2409
جنس منبع:
متن
پایگاه :
پایگاه پرسش و پاسخ های معارف سایت پرسمان
یادداشت :
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
مخاطب :
بزرگسال
خروجی ها :
Mods
Doblin core
Marc xml
MarcIran xml
مشخصات کامل فراداده
مشخصات کامل اثر
منابع مرتبط :
ثبت نظر
ارسال
×
درخواست مدرک
کاربر گرامی : برای در خواست مدرک ابتدا باید وارد سایت شوید
چنانچه قبلا عضو سایت شدهاید
ورود به سایت
در غیر اینصورت
عضویت در سایت
را انتخاب نمایید
ورود به سایت
عضویت در سایت